Burçin Terzioğlu: "Kadın Oyuncular Kendilerinden Yaşça Küçük Biriyle Oynasa Zorbalık Görür!"

Aserat

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
68,192
Puanı
1,060
693de269ea0b796a735bb8c2.jpg

Başarılı oyuncu Burçin Terzioğlu'dan çok konuşulacak açıklamalar!

NOW'da yayınlanan 'Ben Leman' dizisiyle ekranlara dönen başarılı oyuncu, Hürriyet Pazar'dan Hakan Gence'ye verdiği röpörtajda kendi özel hayatından projelerine ve sektördeki önemli konulara dair samimi yorumlarda bulundu.

İşte röpörtajdan öne çıkan bazı satır başları:

'Ben Leman' hakkında:
- Yeni projelerin neler?
Çok severek kabul ettiğim, çok içime sinen meslektaşlarımla çalıştığım, yapım şirketimizin kendi gibi çok başarılı bir teknik ekip kurduğu, güçlü yazarlarımızın kaleminden çıkmış, duygusal bir zekâyla çekilen, yönetilen bir dizinin içindeyim aylardır; ‘Ben Leman’...

- Bu bir kadın hikâyesi diyebilir miyiz?
Tam bir kadın hikâyesi. Her karakterin ağlatıp güldürebildiği bir intikam meselesi! Öfkenin içindeki kırgınlığı, gülüşün ardındaki korkuyu, sessizliğin içindeki bağırışı duyup görebildiğimiz bir dili var dizinin. 10’uncu bölüm itibariyle yeni olayların peşine düşecek karakterler. Belki omuz omuza, belki kavga kıyamet ama hep birlikte! Sezon sonuna kadar göstereceğimiz o kadar çok ters köşe var ki biz bile heyecanlanıyoruz senaristlerimizden dinlerken.​

- Daha çok romantik komedi ya da dram işlerle risk almadan ilerlemek varken son projelerin genelde ters köşe yapıyor. Bu riski özellikle mi alıyorsun?
Risk benim ikinci adım (gülüyor). Rutini kırmayı seviyorum. Arada eski tuşlara basmayı tatlı buluyorum ama onu da yeni ve farklı projelerin içine yediriyorum. Hep bir söylemim olsun istedim. Akıntıya karşı kürek çektim. Hırpalandım. Su yuttum bazen ama boğulmadım. Suyu bulandırmaktan korkmadım. Çoğunlukla gurur duyduğum projelerim oldu. Hayat seçimlerden ibaret.

Sektörde erkek oyuncuların kendilerinden genç kadın oyuncularla partner yapılması ve kadınlara verilen rollerin tekdüzeleşmesi hakkında:
- Son dönemde bir diğer konu da kadınların yaşları ilerledikçe anne rollerine sıkışması ama erkeklerin jön olarak kariyerlerine devam etmeleri... Bir de olgun erkek jönlerin genç kadın partnerleri olması eleştiriliyor. Bunlarla ilgili yorumun ne?
Sözlerimi ne olur bir projeye, bir isme, bir yapıma yormayın. Konu birilerinin üstüne alınmasından daha derin çünkü. Yaş farkı olsa da uyumları ve aralarındaki enerji çok iyidir. Tabii olabilir. Seyirciye geçer. Ama sorun ve senin sorun yani; erkeklerin hep büyük, kadınların küçük olması, değil mi? Biz bu ülkedeki kadın oyuncular, kendimizden yaşça küçük biriyle oynasak -hikâyede bu anlatılmıyorsa tabii- zorbalık üstü zorbalık görürüz. Demedikleri kalmaz. Ama erkekte karizma olan her şey kadında yaşlılık belirtisi mi? Orta yaş kadınların dahil olduğu hikâyeler sadece annelik temalı mı olmalı? Hayatın içinde herkesin, yaş farkı görmeksizin âşık olma hakkı var. Her duyguyu yaşamaya hakkı var. Bu özgürlük. Bu seçim. Bu gerçek. Bunu tek erkekler mi deneyimliyor peki? Yaşama tabi olan hikâyeler senaryoda niye olmasın? Hep erkekler mi genç kadınları seviyor? Hani aşkın yaşı yoktu! Hani aşkın cinsiyeti yoktu! Hani o çok sevdiğiniz eşitlikçi cümleler nerde, havada asılı mı kaldılar? Odadaki fil de burada devreye giriyor. Aynı yaşta olduğumuz jönlerimiz, yaşıtımız olmayan meslektaşlarımla oynadığı, oynatıldığı, seçtiği, seçildiği için bazı meslektaşlarım da onların ablalarını, annelerini oynuyor. Sonra niye bu kadar estetik yaptırdı? Niye? Sevgili söz sahibi sektör dostlarım... Siz yapıyorsunuz bunu. Siz itiyorsunuz yaşlanmış hissetmeye pek çok arkadaşımı.​

Setlerdeki taciz olayları hakkında:
- Dünyada bir süredir ‘MeToo’ hareketi devam ediyor. Kadınlar maruz kaldıkları psikolojik ve fiziksel şiddeti anlatıyor...
MeToo hareketi, özellikle oyuncuların sesini daha özgür çıkarmasına alan açtı. ‘Korkmanın normal ama susmanın mecbur olmadığını’ gösterdi. Tek bu meslek için değil, hangi mesleği yaparsan yap, eylemi ve mesafesi değişse de tacize uğramamış bir kadın yoktur. Sadece bizim sektörde varmış bu durum gibi bir algı oluşturuluyor, bunu da kabul etmiyorum.

- Peki, böyle bir şeyle karşılaştığında tavrın ne olur?
Ben setimde gördüğüm, duyduğum, hissettiğim ya da benimle paylaşılan bir duruma ses çıkarırım. Çıkarmalıyım. Çıkarmalıyız. Erkekler alışageldikleri konfor alanından çıkmadığı sürece kadınlara alan tanınmıyor çünkü. Biz tutacağız o alanı mecburi susturulanlara. Sadece kadınlara değil. Beslenmesi yasaklanan hayvanlara, katledilen doğaya, ötekileştirilen insanlara, yok sayılan yaşam haklarına...​

Röpörtajın tamamını buradan okuyabilirsiniz.

• Güldürdün
Reactions: HollyDemon ☾☆
Burçin'im çok iyi konuşmuş. Çok seviyorum onu. :bhr: :bhr: :bhr:

Kadın erkek fark etmez 20 yaş çok büyük bir yaş Ömer gibi ekstra dizide de bahsedildiği gibi bir yaş farkı durumu üzerinden gidecekse başka tabiki ama böyle de bir iki dizi anca çıkar son dönemde erkek başroller durumu ayyuka çıkarmış durumunda ve büyük ihitmalle de dizide de yaşıt gibi işlenirler. 2. dediği kısım da çok doğru kadınlar 35i geçince anne yapılıyor. Sonra neden estetik yaygın bunun bir sebebi bu sistem zaten.

Zorbalık görmemek adına kabul etmemelerini söyleyebilirim kadın oyuncularımıza.