Biz Aslında Birer Pizza mıyız? Yuvarlak Başlayıp, Üçgen Kesilip, Kare Kutulara Sıkışan Hayatlar…

RüzgarGülü

Konu Sahibi
Süper Favori Üye
Reaksiyon puanı
12,733
Puanı
860
1757700157632.png

Biz Aslında Birer Pizza mıyız? Yuvarlak Başlayıp, Üçgen Kesilip, Kare Kutulara Sıkışan Hayatlar…

Hiç düşündünüz mü? Pizza aslında yuvarlak. Kendi içinde kusursuz bir bütün. Ama birileri geliyor, onu üçgen dilimlere ayırıyor. Sonra da o dilimleri kare bir kutunun içine sıkıştırıyor.

Benim aklımı kurcalayan soru şu: Neden biz, doğada bir bütün olan şeyleri parçalayarak şekil değiştirip tekrar sınırlı kalıplara sokuyoruz? Belki de pizza, modern insanın yaşamını anlatıyor:
Yuvarlak: Sonsuzluğu, bütünlüğü, kusursuz döngüyü temsil ediyor.
Üçgen: Parçalara ayrılmışlık, bireysellik, herkesin payına düşen “dilim” anlamına geliyor.
Kare kutu: Sistem, düzen, sınırlar... Bizi içine hapseden modern hayatın kutusu.

Peki biz farklı mıyız?...

Belki de hepimiz doğduğumuzda yuvarlak bir bütünüz: saf, sınırsız, özgür… Sonra hayat bizi parçalara ayırıyor: okul, iş, aile, sorumluluklar… Ve en sonunda hepimizi birer kare kutuya koyuyor: kimlik kartlarımız, diplomalarımız, kurallar, yasalar…

Düşünsenize: Çocukken hayallerimiz sınırsız (yuvarlak pizza), ama büyüyünce bize "şu meslek, şu maaş, şu diploma" diye dilimler veriyorlar (üçgen). Sonra sistem diyor ki: "Hadi bakalım, artık bu kare kutuya sığacaksın: sabah 9, akşam 6, sigorta numarası, kira, fatura…"

Belki de özgürlüğümüz, bir pizzanın peynirleri kadar esniyor ama kutudan asla taşamıyor. Hayatın her yerinde aynı paradoks var: Yuvarlak Dünya üzerinde yaşıyoruz, ama onu kare haritalara sıkıştırıyoruz. Yuvarlak gözlerimizle dünyaya bakıyoruz, ama gördüklerimizi kare ekranlara (telefon, TV, laptop) hapsediyoruz. Yuvarlak paralarla başladık, şimdi kçşeli kredi kartlarıyla yaşıyoruz.
Yuvarlak düşüncelerimiz var ama onları kare diplomalara, kare sertifikalara sığdırmaya çalışıyoruz.
Saat yuvarlak ama zamanın kendisi düz bir çizgide ilerliyor.

Belki de asıl soru şu:
Biz gerçekten özgür müyüz, yoksa pizzalar gibi dilimlenip kutulanan birer ürün müyüz?
Peki siz ne düşünüyorsunuz?
Hayat bizi üçgen kesip kare kutulara koyarken biz hâlâ yuvarlak kalabilir miyiz? Yoksa çoktan kutunun kapağı kapandı mı?

Aslında yuvarlak haliyle o kutulara konuluyor. Arz ve talep sebebi ile üçgen şekli veriliyor.
IMG_5545.jpeg

Soruya gelirsek. İnsanlar hiç bir zaman özgür değildir. Her zaman bir şekilciliğe zorlanır ve insanlar hiç bir zaman aynı kalmaz. Zaman ve yaşananlar insanı değiştirir.

• Güldürdün
Reactions: RüzgarGülü
Aslında yuvarlak haliyle o kutulara konuluyor. Arz ve talep sebebi ile üçgen şekli veriliyor.

Soruya gelirsek. İnsanlar hiç bir zaman özgür değildir. Her zaman bir şekilciliğe zorlanır ve insanlar hiç bir zaman aynı kalmaz. Zaman ve yaşananlar insanı değiştirir.
Haklı olduğun noktalar var. Gerçekten de sistem, toplum, kurallar... hepsi bizi belli kalıplara sokmaya çalışıyor. Ve evet, zamanla insan değişiyor; yaşananlar insanı dönüştürüyor.

Hayat bizi kesip kutuya koyarken, biz hâlâ yuvarlak kalabilir miyiz?

Yani şekil verilmeye çalışılsa bile özümüzü koruyabilir miyiz? Belki tamamen özgür değiliz, ama sınırlı özgürlük içinde bile özgün kalabilmek mümkün mü? Belki de mesele özgür olup olmamak değil, "hangi sınırlara rağmen ne kadar kendimiz kalabildiğimiz"dir.

• Beğendim
Reactions: Dosi
Haklı olduğun noktalar var. Gerçekten de sistem, toplum, kurallar... hepsi bizi belli kalıplara sokmaya çalışıyor. Ve evet, zamanla insan değişiyor; yaşananlar insanı dönüştürüyor.

Hayat bizi kesip kutuya koyarken, biz hâlâ yuvarlak kalabilir miyiz?

Yani şekil verilmeye çalışılsa bile özümüzü koruyabilir miyiz? Belki tamamen özgür değiliz, ama sınırlı özgürlük içinde bile özgün kalabilmek mümkün mü? Belki de mesele özgür olup olmamak değil, "hangi sınırlara rağmen ne kadar kendimiz kalabildiğimiz"dir.
pizzacıda çalışmıştım, bununla alakalı bir sürü şey yazarım ama asıl mesele çok derin, dağıtmayayım :A

Diğer soruya gelince özümüzü korumak mümkün ama tam anlamı ile değil. Kendimiz kalmayı bir süre başarabiliriz ama sonra değişime uğrarız. Eski biz olmaya çalışırsak, kötü insan olmamışsak bunu ancak %72 civarı başarabiliriz ama kötü biri olmuşsak bunu anca %20 başarırız…

• Güldürdün
pizzacıda çalışmıştım, bununla alakalı bir sürü şey yazarım ama asıl mesele çok derin, dağıtmayayım :A

Diğer soruya gelince özümüzü korumak mümkün ama tam anlamı ile değil. Kendimiz kalmayı bir süre başarabiliriz ama sonra değişime uğrarız. Eski biz olmaya çalışırsak, kötü insan olmamışsak bunu ancak %72 civarı başarabiliriz ama kötü biri olmuşsak bunu anca %20 başarırız…
Mesele derin ama sonuçta biz Özdemir Asaf değiliz sürekli anlamlı söz paylaşmıyoruz. Farklı bir metafor yakalayalım diye bu konuya kafa patlattım yahu :D :D

Pizzacıda çalıştığını bilmiyordum. Böyle bir yazı denk geldi sonra düşününce güzel şeyler çıktı ortaya kafamdakileri buraya yansıtayım dedim kafamız yanık ne de olsa :F

Değişim kaçınılmaz sonuçta insan yapısı gereği müthiş bir uyum yeteneği var her şeye her şekilde uyum sağlıyor :D

• Güldürdün
Reactions: Dosi
Mesele derin ama sonuçta biz Özdemir Asaf değiliz sürekli anlamlı söz paylaşmıyoruz. Farklı bir metafor yakalayalım diye bu konuya kafa patlattım yahu :D :D

Pizzacıda çalıştığını bilmiyordum. Böyle bir yazı denk geldi sonra düşününce güzel şeyler çıktı ortaya kafamdakileri buraya yansıtayım dedim kafamız yanık ne de olsa :F

Değişim kaçınılmaz sonuçta insan yapısı gereği müthiş bir uyum yeteneği var her şeye her şekilde uyum sağlıyor :D
Babamın vardı, az çalışmadım orda :A iştahsızlıktan zayıfladığım bir dönemde orda çalışıp 5 kilo almıştım :F öylede güzel bir anısı var :A

Ben yorgun kafa ve arkada hüzünlü sahneler eşliğindeki müziğin etkisi ile az buçuk bir şeyler karalamaya çalıştım :A

• Güldürdün
Babamın vardı, az çalışmadım orda :A iştahsızlıktan zayıfladığım bir dönemde orda çalışıp 5 kilo almıştım :F öylede güzel bir anısı var :A

Ben yorgun kafa ve arkada hüzünlü sahneler eşliğindeki müziğin etkisi ile az buçuk bir şeyler karalamaya çalıştım :A
Aman bunu şimdi @xemrexxx duymasın kilo aldığını o zaman. Senle ilgili bütün bilgileri topluyor aleyhinde kullanır artık :D :D

Amacımız zaten kafada farklı bir ışık yakmak. Sıradanlıktan uzak, insanlık limitimizi zorlamak. Son zamanlarda kedimi dinozor gibi görüyorum :)

• Güldürdün
Reactions: xemrexxx and Dosi
Aman bunu şimdi @xemrexxx duymasın kilo aldığını o zaman. Senle ilgili bütün bilgileri topluyor aleyhinde kullanır artık :D :D

Amacımız zaten kafada farklı bir ışık yakmak. Sıradanlıktan uzak, insanlık limitimizi zorlamak. Son zamanlarda kedimi dinozor gibi görüyorum :)
bu bahsettiğim üni öncesi zamanıma ait. Bilse ne bilmese ne. Ayrıca aşırı zayıflamıştım. O kilo bana iyi gelmişti :A

Bakalım diğer üyeler ne cevap verecekler.

• Güldürdün