Birlikte Daha Güçlü: Etkisi Birbirini Artıran Gıda Takviyesi Kombinasyonları

Gerekli24

Konu Sahibi
Moderatör
Reaksiyon puanı
13,146
Puanı
710
Gıda takviyeleri son yıllarda sağlıklı yaşam rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak çoğu kişi takviyeleri tek tek kullanırken, bazı vitamin ve minerallerin birlikte alındığında çok daha verimli çalıştığını bilmiyor.

Peki hangi gıda takviyeleri birlikte kullanıldığında etkilerini artırır? Bu yazıda, bilimsel olarak birlikte çalıştığı bilinen ve yaygın olarak tercih edilen takviye kombinasyonlarından bazılarını inceleyeceğiz.

Önce ön bilgilendirme ve uyarı yapalım. Aşağıda bilgilendirici ve genel nitelikte, tedavi iddiası veya doz önerisi içermeyen bir yazı bulacaksınız. İçerik, gıda takviyelerinin birlikte alındığında emilim veya kullanım verimliliği artabilen kombinasyonlarına odaklanmaktadır. Bu bilgiler genel sağlık tavsiyesi niteliğindedir. Herhangi bir takviye kombinasyonuna başlamadan önce mutlaka doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız. Bazı kombinasyonlar kullandığınız ilaçlarla etkileşime girebilir.

1. D Vitamini + K2 Vitamini

1766235734411.png

Kemik ve kalsiyum metabolizması uyumu

D vitamini, bağırsaklardan kalsiyum emilimini artırır ve kanda kalsiyum seviyesini yükseltir. Ancak D vitamini, bu kalsiyumun vücutta nereye gideceğini tek başına belirleyemez. K2 vitamini burada bir "trafik polisi" gibidir. Kandaki kalsiyumu alır ve olması gereken yere (kemiklere ve dişlere) yönlendirir. Eğer K2 olmadan sadece yüksek doz D vitamini alırsanız, kalsiyum yanlış yerlerde (örneğin damar duvarlarında veya böbreklerde) birikerek kireçlenmeye (kalsifikasyon) yol açabilir.

Bu nedenle kemik sağlığına yönelik takviye protokollerinde sıklıkla birlikte değerlendirilirler.

2. Demir + C Vitamini

1766236120928.png

Emilim artırıcı klasik kombinasyon

Demir takviyeleri, özellikle bitkisel kaynaklı olduğunda vücut tarafından zor emilebilir. C vitamini (askorbik asit), bağırsakta asidik bir ortam yaratarak demiri kimyasal olarak daha emilebilir bir forma (Fe2+) dönüştürür. Demir emilimini 3-4 kata kadar artırabilir. Bu nedenle demir içeren ürünlerin C vitaminiyle birlikte önerilmesi yaygındır.

3. Magnezyum + B6 Vitamini

1766236499984.png

Sinir sistemi ve kas fonksiyonları için tamamlayıcı etki
Stres, uyku sorunları ve kas krampları için sıkça önerilen bir kombinasyondur.

Magnezyum, kas gevşemesi ve sinir iletiminde rol oynar. Magnezyumun kanda dolaşması yetmez, hücrenin içine girmesi gerekir. B6 vitamini, magnezyumun hücre zarlarından geçişini kolaylaştırır ve hücresel emilimi artırır. Ayrıca her ikisi de sinir sistemini yatıştırıcı (GABA sentezi gibi) nörotransmitterlerin üretiminde ortak çalışır. Sonuç olarak tek başına magnezyum almaktan çok daha etkili bir gevşeme ve stres kontrolü sağlar.

4. Zerdeçal (Kurkumin) + Karabiber (Piperin)

1766236727404.png

Zerdeçal çok faydalı olsa da, tek başına alındığında vücut için neredeyse "kullanışsızdır". Zerdeçalın etken maddesi kurkumin, bağırsaklardan emildikten hemen sonra karaciğerde parçalanır ve hızla vücuttan atılır. Karabiberdeki piperin maddesi, karaciğerde kurkumini parçalayan enzimleri geçici olarak bloke eder.Bu ikili, kurkuminin emilimini %2000 oranında (20 kat) artırır.

5. Yağda Çözünen Vitaminler (A, D, E, K) + Sağlıklı Yağlar (Omega-3 veya Zeytinyağı)

Bu vitaminleri "aç karna" ve suyla içmek, çoğunun boşa gitmesi demektir. A, D, E ve K vitaminleri suda değil, sadece yağda çözünür. Bu vitaminleri Omega-3 (Balık yağı) ile birlikte almak veya yağlı bir öğünle (avokado, zeytinyağı, yoğurt) tüketmek, bağırsaktan emilmelerini sağlayan safra salgısını tetikler. Ayrıca burada E vitamini ve Omega-3 'e ayrı parantez de açmak gerekir. Omega-3 yağ asitleri oksidasyona oldukça hassastır. E vitamini ise güçlü bir antioksidandır. Birlikte kullanıldıklarında omega-3 yağ asitlerinin yapısı korunabilir, takviyenin stabilitesi artabilir. Bu nedenle birçok omega-3 ürününün formülünde E vitamini de bulunur.

1766237053109.png

İlerleyen günlerde birlikte alınması olumsuz etkileyen veya biribirine ters çalıştığı için biri alınırken diğerinin de eksikliği hissedilmemesi için alınan gıda takviyelerine değinmeyi düşünüyorum. Bunun dışında sağlık bölümü ile ilgili konu önerilerinize de açığım. Yorumlarda belirtebilirsiniz.

Vitaminleri ayrı ayrı alıyoruz ama bu kombinasyon bilgilendirmeleri güzel olmuş, dikkate alacağım.

Emeğine sağlık @Gerekli24

• Beğendim
Reactions: Gerekli24
Öncelikle eline sağlık canım. :Z

Kalsiyum, Magnezyum, D vitamini kombinasyonlu bir takviye alıyorum. Sence doğru mu?

• Beğendim
Bilgilendirici bir konu olmuş eline emeğine sağlık @Gerekli24 😊

Benim B12 eksik diye doktor verdi ilaç onu kullanıyorum genel olarak. C vitaminini de meyvelerden karşılamaya çalışıyorum.

• Beğendim
Öncelikle eline sağlık canım. :Z

Kalsiyum, Magnezyum, D vitamini kombinasyonlu bir takviye alıyorum. Sence doğru mu?
Hepsini tek bir hapta mı alıyorsun genel olarak sıkıntısız diye düşünüyorum birbirine olumlu etkisi olan bileşikler yüksek doz almıyorsan sıkıntı yok. Yüksek dozda çünkü kalsiyum magnezyum emilim için yarışırlar. Onu diğer konuda belirtmeyi düşünüyorum hatta. Tek hap değilse magnezyumun akşam vakti diğerlerini gündüz vakti alman daha iyi olur ama tek hapsa da sıkıntı olmaz onun dışında K2 vitamini de gönderide dediğim gibi faydalı olabilir d vitamini için. Kemik sağlığında sorun yaşayanlar için dediğin kombinasyon bayağı iyi gelir. Tabi takviye öncesi değerlere bakmak da önemli kalsiyum fazlalığın zaten varsa o zaman sorun olabilir takviye öncesinde doktora gidip değerleri ölçtürmek en iyisi.

Bilgilendik sayende, eline sağlık.
Vitaminleri ayrı ayrı alıyoruz ama bu kombinasyon bilgilendirmeleri güzel olmuş, dikkate alacağım.

Emeğine sağlık @Gerekli24
Bilgilendirici bir konu olmuş eline emeğine sağlık @Gerekli24 😊

Benim B12 eksik diye doktor verdi ilaç onu kullanıyorum genel olarak. C vitaminini de meyvelerden karşılamaya çalışıyorum.
Ellerine sağlık :)
Ginseng felan da güzel takviye. Emeğine sağlık kral :)
Bazı durumlar hariç güzel takviyedir evet tansiyon hastası olanlar şeker hastalığı ve antidepresan ilaçlar ve kan sulandırıcılar ile de etkileşime girebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler ederim.

Son düzenleme:
  • Beğendim
Reactions: serhatt and Bully
Hepsini tek bir hapta mı alıyorsun genel olarak sıkıntısız diye düşünüyorum birbirine olumlu etkisi olan bileşikler yüksek doz almıyorsan sıkıntı yok. Yüksek dozda çünkü kalsiyum magnezyum emilim için yarışırlar. Onu diğer konuda belirtmeyi düşünüyorum hatta. Tek hap değilse magnezyumun akşam vakti diğerlerini gündüz vakti alman daha iyi olur ama tek hapsa da sıkıntı olmaz onun dışında K2 vitamini de gönderide dediğim gibi faydalı olabilir d vitamini için. Kemik sağlığında sorun yaşayanlar için dediğin kombinasyon bayağı iyi gelir. Tabi takviye öncesi değerlere bakmak da önemli kalsiyum fazlalığın zaten varsa o zaman sorun olabilir takviye öncesinde doktora gidip değerleri ölçtürmek en iyisi.

Bazı durumlar hariç güzel takviyedir evet tansiyon hastası olanlar şeker hastalığı ve antidepresan ilaçlar ve kan sulandırıcılar ile de etkileşime girebilir.

Yorumlarınız için teşekkürler ederim.
Tek bir hap.