- Reaksiyon puanı
- 6,723
- Puanı
- 1,060
Unuttum ben bunları
Bölen çarpanarına ayrılmıyor dimi? Yoksa ben mi beceremedim
Hayır sanırım. İlk sorunun çözümü:
x^2 = -x-1
x^3 = 1
p(x) = 2. (x^3)^333 . x - (x^3)^200 + 5x^2 - 3x + 1
= 2.1x - 1 + 5(-x-1) -3x+1
=-6x-5
Olacak ama anlamadım.
Mantık doğru o verilen denklemi verilen polinoma benzetip yerine yazman gerekiyor ama tek sorun
x^2 = -x-1
x^3 = 1
2 3
X = -X-1'i X nasıl yapabildin X'i diğer tarafa atınca çarpan olarak mı geçer.
burdaHayır sanırım. İlk sorunun çözümü:
x^2 = -x-1
x^3 = 1
p(x) = 2. (x^3)^333 . x - (x^3)^200 + 5x^2 - 3x + 1
= 2.1x - 1 + 5(-x-1) -3x+1
=-6x-5
Olacak ama anlamadım.
burda
x^2 = -x-1 eşitlikte her iki tarafı x ile çarpmışlar
x^3= -x^2-x olmuş sonra ilkbaştaki denklemde x^2 = -x-1 oldugundan x^2 gördüğün yere -x-1 koydugundanda
x^3= -(-x-1) -x = 1 olmuş
Ya burda hatırladığım kadarıyla illa x^3 ile çözmene gerek yok x^2 ile de eşitleyip bulsan aynı sonuç çıkar ama çözüm yolu uzar hoca daha basit olsun diye eşitliği her iki tarafını x-1 ile çarpmış nasıl olsa bi şey değişmeyecek x^3'ü bulmuş ordan çözmüş.Ben yapmadım hoca yaptı. Şöyle yapmış (işte tam burayı anlamadım)
(x-1) . (x^2+x+1) = 0. (x-1)
= x^3-1 = 0
x^3 = 1
Ya burda hatırladığım kadarıyla illa x^3 ile çözmene gerek yok x^2 ile de eşitleyip bulsan aynı sonuç çıkar ama çözüm yolu uzar hoca daha basit olsun diye eşitliği her iki tarafını x-1 ile çarpmış nasıl olsa bi şey değişmeyecek x^3'ü bulmuş ordan çözmüş.
ikinci denklemede aynı matıkla x^2 - x + +1 eşitliğinde x^2 = x -1 i çif tarafını x ile çarpıp x^2 olan yere x-1 koydugumuzda x^3=-1 oluyor o denklemedi x^3 paranatezzine alınca kalanı buluyorsun
tam öyle değil bu bölecek polinomlar x^3+1 ve x^3-1 in çarpanları oldugu için bu yola baş vuruldu eger bunda sonra böyle karışık polünom varsa bakacaksın hangi bilenen polünomun çarpanı ona tamamlayacaksınBu soruda anladım olayı. Yani biz x^3 gibi bir sayı ortaya çıkarmaya çalışacağız?
Sağolasın. Diğer soruyu çözmeye çalışayım.
rica ederimEvet ama çoooooook uzuyor.
Çok sağol.
tam öyle değil bu bölecek polinomlar x^3+1 ve x^3-1 in çarpanları oldugu için bu yola baş vuruldu eger bunda sonra böyle karışık polünom varsa bakacaksın hangi bilenen polünomun çarpanı ona tamamlayacaksın
rica ederim
Birkaç yerine 2 yazsaydın ya. @berkann