Bir 'Jet Sosyete' ve TV8 Sorunsalı | Fav10 Özel Yazı

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Malumunuz, birkaç gün önce gündeme sürpriz bir transfer haberi düştü. İlk 15 bölümü Star'da yayınlanan ve geçtiğimiz haftalarda sezon finali yapan Jet Sosyete'nin resmen TV8'e transfer olduğu açıklandı.

Peki neydi bunun sebebi? Hafta sonu Total'de 3-4, AB'de 5-6-7 bandında seyreden bir dizinin reyting yüzünden kanal değiştirme ihtimali olmadığına göre parasal konuda bir sorun yaşanmış olmalıydı. Zaten Star'ın sezon finalinin ilk fragmanını "yeni bölüm" olarak yayınlayıp sonradan "sezon finali" diye düzeltmesi kafaları karıştırmıştı.

Yüksek bütçeli dizilerden istenen indirim bir süredir gündemin öne çıkan konularından biriydi ve belli ki stüdyoda çekilmesi Jet Sosyete'yi düşük maliyetli bir dizi yapmıyordu. Yapımcı ve kanal arasında anlaşmazlık çıkınca BKM de soluğu yeni filmlerini sattığı ve 'Buyur Bi'de Burdan Bak'ı da transfer ettirdiği, kısacası oldukça iyi anlaştığı TV8'de aldı.

Bu da doğal olarak "Bir dizi kanalı olmayan TV8'de yayınlanması diziyi nasıl etkiler?" sorusunu akıllara getirdi. Bilindiği gibi TV8 el değiştirdiği ilk zamanlarda da birkaç dizi yayınlamış ancak yaşadığı hayal kırıklıklarından sonra formatlara ağırlık vermişti. Ancak Acun Ilıcalı haftada 7 gün Survivor yayınlamaktan sıkıldığı için mi bilinmez, TV8'in yeniden dizi yapacağı haberleri ortaya çıktı. Bu sürpriz transferin yanı sıra Medyapım'a da yeni dizi hazırlatan kanalın bu sefer işi şansa bırakmak istemediği ortada.

Öncelikle bu transferin olumlu taraflarından bahsetmek istiyorum:
  • TV8'in dizi konusunda çok ciddi bir başarısı yok. Bu yüzden reyting beklentisi de Star'a göre daha düşük olacak. Ayrıca komedi dizilerinin reytingleri, bölümün kalitesine bağlı olarak haftadan haftaya ciddi dalgalanmalar gösterir. Bir dram dizisi her hafta yaklaşık reytingleri alırken izlemesi için devamlılık gerektirmeyen bir komedi dizisi bir hafta 6-7 alıp sonraki hafta 4-5 civarına düşebilir. Geçen sezonun sonlarına doğru yazın gelişinin de etkisiyle bunun ceremesini çekmişti. Ancak Eylül'den Haziran'a kadar sürecek 9 aylık süreçte Star'ın elinde bekleyen yedek yapımları olacağı için bu dalgalanmalar bir yerden sonra dizi için önemli bir soruna dönüşebilirdi. Ama TV8'in beklentisi daha düşük olacağı için bunu dert etmeyecektir.
  • Kaldı ki bu dizi dalgalanmalar yaşasa da belli bir kitlenin düzenli olarak takip ettiği bir yapım. Ve en önemlisi, yıllardır AB'nin nabzını tutmaya devam eden profesyonel bir kalemden çıkıyor. Dizinin ilk bölümde aldığı 10 reytingi unutmayın. Meraktan da olsa güne kendi izleyicisini getirmeyi başarmıştı. Ya da Yalan Dünya'nın gecenin köründe yayınlanmasına rağmen AB'de 3. olmasını. Kısacası bu dizi hangi günde ve nerede olursa olsun AB'de asla kötü gitmeyecek, kanala izleyici ve ekstra reklam geliri getirecektir. Üstelik kadroya yeni karakterler dahil olursa başarılı olması işten bile değil. Her şeye rağmen Total'i kötü olsa bile AB'de 1-2 reyting alacağını düşünmek büyük hayalcilik olur.
  • Mesela kanalın önceki dizilerine bakalım. Gerçekten TV8'in kendisi mi, yoksa dizilerin kötü olması mı neden oldu bu başarısızlığa? Star'dan transfer olan 'Kaçak Gelinler' zaten yavaş yavaş düşme potasına giren bir yapımdı. Transfer olduktan sonra çarşamba gibi zor bir günde yayınlanması reytinglerin düşüşünü hızlandırdı. Ama nihayetinde bir yaz dizisiydi ve Star'da kalmaya devam etseydi de belli bir noktadan sonra düşüş yaşayacaktı. Sonrasında günü değiştirildi ama dizi çoktan izleyicisini kaybetmişti. Yine de Ocak'a kadar ekranda kalmayı başardı. Yani arkasında durulmadığını söyleyemeyiz.
  • Birol Güven'in yaptığı 'Hom-Ofis'in tutacağına inanan var mıydı sahiden? Dizi zaten ilk haftadan çok kötü reyting alarak ne olacağını belli etmişti ve hangi kanalda olursa olsun patlardı. 'Ayrılsak da Beraberiz'in de eski versiyonu kadar ilgi görmeyeceği ortadaydı. Yine de stoktaki bölümler bir şekilde yayınlandı.
  • 'Bana Baba Dedi' de sezon finali adı altında yayından kaldırılmasına rağmen ilk bölümüyle AB'de 10, 2. bölümüyle 8. olmuştu. Bu da izleyicinin diziye şans verdiği ancak beklediğini bulamaması nedeniyle dizinin düşüş yaşadığı anlamına geliyor. Yani bu noktada suçu kanala atmak pek mümkün değil.
  • 'Maral' ise şimdilik TV8'in en başarılı dizisi. Her ne kadar 2. sezonda reytingleri çakılmış ve 5 bölümde yayından kaldırılmış olsa da ilk sezonuyla perşembe akşamlarında belli bir başarı elde etmişti (İlk 2-3 bölümden sonra her hafta AB'de ilk 10'da yer almış). Tabii bunda Hazal Kaya ve Aras Bulut İynemli gibi sevilen isimlerin de etkisi olmuştur ama ne olursa olsun bunu yabana atmamak lazım. Yani sonuç olarak her şey ortadaki diziye bağlı. Eğer mevcut beklentileri karşılarsa nerede yayınlandığı fark etmez, bir şekilde izleyicisini bulur.
  • Ve unutmayalım ki, TV8 birkaç yıl öncesine göre çok daha fazla izlenen bir kanal. Prime-time kuşağındaki belli başarısının yanı sıra gündüz kuşağında da Yemekteyiz, Gerçeğin Peşinde gibi izlenen yapımlar sayesinde tüm günde de iyi bir karne çıkarıyor. Başka bir deyişle, çoğu izleyici için kumandadaki yerini sağlamlaştıran bir adres haline geldi.
  • Ayrıca AB'de diğer gruplara göre reytingleri daha yüksek bir kanaldan bahsediyoruz. Yani Jet Sosyete'nin kitlesine ulaşabilme konusunda sıkıntı çekeceğini sanmam.
  • Öte yandan senarist ve patron arasında yıllara dayanan bir arkadaşlık da var. Acun Ilıcalı daha önce Avrupa Yakası'ndaki Var mısın Yok musun'lu bölümüne konuk oldu, Gülse Birsel de Komedi Türkiye'de jürilik yaptı. Yani beklentilerin altında kalsa bile bunun etkisiyle bir yere kadar kendini devam ettirecektir. Verim alınmazsa gün değiştirme imkanı da yüksek. Kanalın da iyi anlaştığı bir yapımcıyla arasını bozmaya yelteneceğini zannetmiyorum.
Olumsuz tarafları:
  • Bu konudaki tek olumsuz düşüncem, dizinin zor bir günde harcanması. TV8 sadece hafta sonları zirvede yer aldığı için cumartesi-pazar yine O Ses'e veya önceden haberleri çıktığı gibi Masterchef'e kalacaktır. Ayrıca daha sonra Survivor'ın da geleceğini düşünürsek hafta içine alınacağını söyleyebiliriz. En büyük korkum, pazartesi veya salı gibi zor günlerde harcanması. Dediğim gibi AB'de her türlü izlenir ama bu dizinin potansiyeli çok daha yüksekken niye daha azıyla yetinilsin ki? Bu yüzden illa ki hafta içi olacaksa perşembe veya cuma yayınlanması taraftarıyım. Kanalın biraz düzensiz bir yayın anlayışı doğru ama zırt pırt gün ve saati değiştirilen yapımların da fazla izlenmediğini belirtmek lazım. Yani dizi tutarsa buna gerek kalmayacaktır bile.
  • Bir de son günlerde dizi hakkında '2 Survivor yarışmacısı kadroya dahil olabilir' veya 'Dizi hafta içi her gün 40 dakika yayınlanabilir' tarzı çıkan dedikodulara da cevap vermek isterim. Gülse Birsel 90-100 dakikalık bölümü bile zaman zaman yetiştiremezken haftada 200-300 dakika yazmayı istemeyecektir. Diğer iddia için de Avrupa Yakası ve Yalan Dünya'ya bakmanızı öneriyorum. İkisinde de birbirinden kaliteli oyuncular rol alırken Birsel gibi profesyonel bir kalemin buna müsaade edeceğini sanmam. Konuk durumları olabilir ama kadrolu olma gibi bir duruma ihtimal vermiyorum. Kaldı ki Acun Ilıcalı da yarışmacıları daha çok TV8'in programlarında değerlendiriyor. Tabii bu konuda %100 emin konuşamıyorum ama önceki örnekleri düşününce pek olası gelmiyor.
Sonuç olarak aklımdaki düşünceleri toparlamak için böyle bir yazı yazmayı uygun buldum. Bazı cümlelerim dağınık olabilir ama mazur görün. Belki unuttuğum şeyler olursa sonradan çaktırmadan ekleyebilirim ama şimdilik bu kadar. Açıkçası transfer haberini ilk aldığımda çok daha karamsar düşünüyordum. Ama son günlerde ve bu yazıyı yazarken fikre alıştığımı fark ettim. Umarım izleyici de Eylül'e kadar alışır ve ekranlarda doğru düzgün komedinin olmadığı şu dönemde Jet Sosyete'yi keyifle izlemeye devam ederiz. :)
 

Angelica

Favori Üye
Ayın En Favori Üyesi
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
80,681
Reaksiyon puanı
56,838
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
@Aserat eraycım emeğine sağlık harika yorumlamışsın açıkcası benimde korkum yok ama ilk başta bana biraz sorun oldu odamdaki tv de tv 8 yok ve netten izlemek zorunda kalacağım diziyi korkum neden yok bahsettiğin Maral da Bana baba dedi de güzel oranlar alıyordu.O yüzden ben TV 8 de güzel oranlar alacağını düşünüyordum ama gününü iyi yapmalı Acun :D
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Eline sağlık. Henüz hepsini okumadım. Yarına detaylı okuyup yorumlarım. Yine emek verilerek açmış olduğun bir konu.

Umarım dizi hak ettiği değeri görür. Benimde tek eksi olarak gördüğüm kısım gün seçimi olacak. Survivor yeni yıla kadar olmayacağı için olumlu bakıyorum sonbaharda. Yetenek Sizsiniz Türkiye artık izlenmiyor bile ve O Ses Türkiye sabit günlerde yayınlanıyor
Onun haricinde düzenli bir programları yok. Diziye hakettiği değeri göstereceğini düşünüyorum Acun'un
 

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Eline sağlık. Henüz hepsini okumadım. Yarına detaylı okuyup yorumlarım. Yine emek verilerek açmış olduğun bir konu.

Umarım dizi hak ettiği değeri görür. Benimde tek eksi olarak gördüğüm kısım gün seçimi olacak. Survivor yeni yıla kadar olmayacağı için olumlu bakıyorum sonbaharda. Yetenek Sizsiniz Türkiye artık izlenmiyor bile ve O Ses Türkiye sabit günlerde yayınlanıyor
Onun haricinde düzenli bir programları yok. Diziye hakettiği değeri göstereceğini düşünüyorum Acun'un
Teşekkürler. Ben şey düşündüm şimdi Medyapım TV8'e de dizi hazırlıyormuş. Haftada 3 gün FOX'taki dizileri var, This Is Us uyarlaması da çarşamba olursa yapımcı iki dizimiz aynı gün olmasın diye TV8'deki dizisini cuma yayınlatabilir ve Jet Sosyete'ye de daha zor bir gün kalabilir. Açıkçası böyle bir ihtimalden endişeleniyorum. Ama bence de tutması için uğraşılacaktır ve dizi de öyle az izlenen bir yapım değil. Neyse yazıda her şeyi anlattım zaten bir de yorumda destan yazıp seni yormayayım. :A
 

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
@Aserat eraycım emeğine sağlık harika yorumlamışsın açıkcası benimde korkum yok ama ilk başta bana biraz sorun oldu odamdaki tv de tv 8 yok ve netten izlemek zorunda kalacağım diziyi korkum neden yok bahsettiğin Maral da Bana baba dedi de güzel oranlar alıyordu.O yüzden ben TV 8 de güzel oranlar alacağını düşünüyordum ama gününü iyi yapmalı Acun :D
Teşekkürler. :D
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Teşekkürler. Ben şey düşündüm şimdi Medyapım TV8'e de dizi hazırlıyormuş. Haftada 3 gün FOX'taki dizileri var, This Is Us uyarlaması da çarşamba olursa yapımcı iki dizimiz aynı gün olmasın diye TV8'deki dizisini cuma yayınlatabilir ve Jet Sosyete'ye de daha zor bir gün kalabilir. Açıkçası böyle bir ihtimalden endişeleniyorum. Ama bence de tutması için uğraşılacaktır ve dizi de öyle az izlenen bir yapım değil. Neyse yazıda her şeyi anlattım zaten bir de yorumda destan yazıp seni yormayayım. :A
Sıfır diziler riskli ama Jet Sosyete onlara oranla 1-0 önde çünkü bir kitlesi var. Hafta sonuna getirileceğine pek ihtimal vermiyorum. Çarşamba-Perşembe veya Cuma'ya gelme ihtimali çok fazla.
Hem aynı güne 2 dizi olayını Ay yapım 8.Gün ile çürüttü.
Yazını okuyunca daha isabetli yorum yapabilirim :A
 

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
En berbat dizilerinden bahsetmemişsin Gençlik Başımda Duman ve Aşk-ı Roman :A
Onlar dizi olsa bahsederdim. :A
Sıfır diziler riskli ama Jet Sosyete onlara oranla 1-0 önde çünkü bir kitlesi var. Hafta sonuna getirileceğine pek ihtimal vermiyorum. Çarşamba-Perşembe veya Cuma'ya gelme ihtimali çok fazla.
Hem aynı güne 2 dizi olayını Ay yapım 8.Gün ile çürüttü.
Yazını okuyunca daha isabetli yorum yapabilirim :A
TV8 iyi gün seçsin de gerisi kolay. Şu kısmı anlamadım ama. :A
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Onlar dizi olsa bahsederdim. :A

TV8 iyi gün seçsin de gerisi kolay. Şu kısmı anlamadım ama. :A
hahahha yani hep diyoruz ya yapımcı aynı güne 2 dizi gelsin istemez ama Çukur ile 8.Gün aynı gün yayınlandı. O ihtimali kafadan atabiliriz demek istedim :F
 

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
hahahha yani hep diyoruz ya yapımcı aynı güne 2 dizi gelsin istemez ama Çukur ile 8.Gün aynı gün yayınlandı. O ihtimali kafadan atabiliriz demek istedim :F
ATV'nin o dönem bir tek pazartesi günü boştu mecburen o gün yayınlandı. Ama TV8'de daha çok boş gün ve daha çok seçenek olacak. :D
 

Gizmen

Favori Üye
Katılım
12 Nisan 2018
Mesajlar
6,894
Reaksiyon puanı
2,857
Puanı
360
Yaş
24
Ben diziyi izlemiyorum ama hepsini sıkılmadan okudum tuhaf bir durum
 

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
96,932
Reaksiyon puanı
62,515
Puanı
1,060
Evet Star TV kesin harcardı bu transfer gerçekleşmese

Yazı çok başarılı olmuş,TV8'e geçmesi bi şanstır belki de,eline sağlık :D @Aserat
 

Turkuazz

Favori Üye
Katılım
4 Eylül 2015
Mesajlar
17,718
Reaksiyon puanı
13,197
Puanı
860
Konum
Dünyadan
Emeğine sağlık @Aserat çok başarılı bir şekilde yorumlamışsın dizinin kanal değiştirme durumu star tv nin anlaşma dan kaynaklanabilir..Umarız tv8 de başarılı oranlar alacaktır..
 

kerem

Favori Üye
Katılım
30 Ekim 2017
Mesajlar
29,643
Reaksiyon puanı
28,590
Puanı
1,060
Konum
Berlin
Kendini teselli eden, neresinden bakarsan kardır tadında bir yazı olmuş. Öncelikle dizi Totalde 3-4 değil 2 küsür reyting alıyordu. İkinci olarak TV8'e transfer olmasının hiçbir olumlu tarafı yok. Hadi Star kapı dışarı etti, bari Show, Kanal D, Atv veya Fox arasından bir kanala geçseydi yine ihtimal verebilirdim de bu kanalda bir geleceği olamaz, eğri oturalım doğru konuşalım. Eylül sonu gibi sezona başlar, O Ses'ten dolayı hafta içinde yayınlanacağı için çok daha düşük reytingler alacaktır. Survivor gelirse zaten büyük ihtimal yerinden olur diyeceğim de o kanalda o reytinglerle şans verilse dahi Maksimum Ocak ayına kadar ömrü olabilir. Ben Kasım-Aralık gibi final yapacağını tahmin ediyorum. Her ne kadar izlemesem de Star'ın bu diziye yaptığı muamele hoş değil, kanaldan kanala sürüneceğine keşke final yapsaydı da bu hallere düşmeseydi. Yeni sezonu BKM ve kanal için külliyen zarar. Hiç başlamasalar daha iyi bence. @Aserat