'Bip'ler Senaryonun Parçası!

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan tekkol
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tekkol

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
65
Puanı
129
'Bip'ler senaryonun parçası

'Senin annen biiiiiiiiiiiip', 'Alın bu biiiiiiiiiiip içeri', 'Bir biiiiiip gibi kırıtıyorsun...'
İçinde uzun 'bip' sesi duyduğumuz dizilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Hatta bir salgın gibi yayılıyor demek daha doğru olur. Ezel ve Behzat Ç. gibi dizilerle başlayan, şimdilerde

Yalan Dünya, Suskunlar, Son, Yahşi Cazibe, Öyle Bir Geçer Zaman Ki ve Fatmagül'ün Suçu Ne? gibi dizilere
sıçrayan sahneler izleyicinin aklına; "Madem 'bip'lenecek, neden çekiyorsunuz?" sorusunu getirse de, görüştüğümüz
televizyon eleştirmenleri ve senaryo yazarlarının söyledikleri herkesi şaşırtacak. Zira bu sahnelerin son anda
'bip'lenmediği, küfürlerin senaryoda yazılarak, 'biplenecek' diye not düşüldüğü konuşuluyor. Dizilerdeki 'bip'lenen
sahnelerin yazıldığını söyleyen televizyon eleştirmeni Ali Eyüboğlu, "Orijinalinde zaten 'bip'li çekiliyor bunlar. Bipli
sahnelerde zaten bir söz olmuyor. Bir de bazıları yasağı bu şekilde kullanıyor." diyor. Sürecin Ezel'deki Kerpeten Ali
karakteriyle başladığını söyleyen senarist Erkan Çıplak'a göre bunun nedeni; karakteri kötü adam diye etiketleyerek,
iyilerden ayırmak. Doğallaştıralım derken, karikatürleşen karakterlere de ayrıca dikkat çekiyor Çıplak.

BİP'Lİ SAHNELER DUDAK OKUTUYOR

Bir dönem televizyonlarda sigaranın yasaklanması uzun süre buzlama yöntemiyle aşılmaya çalışılsa da amacına
ulaşmıştı. Senaristler karakterlerine sigarasız sahneler yazınca, sigara ekrandan tamamen silindi. Ancak küfürde
tersine bir durum söz konusu. Oyuncuların bol tükürüklü küfürleri ne kadar biplenirse biplensin, bunlar ses dublajı
sırasında 'bip' efektiyle ne kadar kapatılırsa kapatılsın, izleyiciler ister istemez dudak okuyarak bu küfürlerin ne
olduğunu duymasa da görerek öğreniyor. Oysa Avrupa ve Amerika'da küfürlü sahneler sadece biplenmekle
kalmıyor, karakterin ağzı da buzlanıyor. Bu sayede küfrün sadece sesi değil, görüntüsü de kapatılmış oluyor.

Yasağa karşı protesto

Ahmet Haluk Ünal (senarist): "Dizilerdeki dilin ahlaki süreci sürekli tartışılıyor. Bu biraz buna tepki.
Bir tür üreticiler eleştiri yapıyorlar. Dünya sineması ortaya çıkardığı karakterin, konuşma biçimini
olabildiğince gerçekçi ele alır. Siz onu terbiyeli bir biçime büründürün, örnek kişilik olmayacak ki...
Ben protesto gibi yorumladım. Böyle bir bipleme formülü var hatta belki bipleri kendileri koyuyorlar."

Küfür senaryoda var

Erkan Çıplak (senarist): "Karakteri doğallaştırmak, etiketleyip iyiden ayırmak için yapılıyor.
Doğallaştıralım derken karikatürleştirdiklerinin farkında değiller. Senaryoya direkt yazılıyor zaten.
O lafı söyletiyorlar ve ciddi bir kirlilik oluyor. Karakter normal hayatında o kadar seri olarak küfür etmiyordur."

'Bip'ler senaryonun parçası-HABERTÜRK

bıp sesınede gerek yok aslında agır kufurler olmadıkça. Yabancı dızılerde kufurler kapatılmıyor bı yanlıslık yok mu yazıda ?

amerikan sinamalarını türkçeye çevirirken adamların ağız dolusu küfürleri lanet olsun diye çevirmek çokmu daha normal .. küfür hayatın içinde var ..behzat ç. de sansürü protesto amaçlı alayını bipliyor.. helal olsun behzat ç. ye..
küfüre karşı olan çoğu kişi ailesinde çocuğuna karşı eşine karşı ağza alınmayacak küfürler savuran kesimdir.. çocuklar küfürü filmde öğrenmiyor ne yazıkki babasından annesinden ve çevresinden öğreniyor..

ezelde kerpeten ali acayip küfür ederdi en çok bip i o zaman duymuşumdur hatta bazen bi 10 saniye falan biiiipppp diye giderdi

bıp sesınede gerek yok aslında agır kufurler olmadıkça. Yabancı dızılerde kufurler kapatılmıyor bı yanlıslık yok mu yazıda ?

Bazı kanallarda ve bazı dizilerde kapatılmıyor bazılarında kapatılıyor sanırım.

Modern Family'nin bir bölümünde f..k kelimesi geçmişti ve bu şekilde ağız buzlamayı görmüştüm orada. Herhalde PG ratingi ile yayınlanan bir dizi olduğu için öyle bir yol izlediler. Tabii yine anlaşılmıştı ne dediği orası ayrı.

Bip olmadanda bazi dizilerin özelliği kalmaz.Behzat Ç,Karakol dizisi vs.

spartacusta ana avrat bırakmıyolar yıne bısey yok

Bence böyle iyi
Bipledikleri halde rahatlıkla anlıyabiliyorsak problem yoktur benim için.

Bipli diziler bana güzel geliyor, bipsiz dizinin sıradan bir dizi olduğunu düşünmeye başlıyorum gün geçtikçe.

bu sefer uzun uzun yazmıyacagım. rtuk daha oncelerde de dedigim gibi cok sacma hatta sacma otesi bir kurulustur o yuzden bana her turlu seye sansur koymak yanlıs geliyor. rtuk u ve sansuru her zaman ki gibi simdide kınıyorum ! ve emin olunki sokaga cıktıgınızda gordugunuz 5 yasındaki cocuk sizlerden daha cok kufur ve cinsellik biliyor .

Öncelikle konuyu yazan kişi aniden değişti, bir hokuz pokuz yapıldı, siz aldırış etmeyin bu duruma.

Konuya geldiğimizde ise ben o sahnelerin doğallık amaçlı koyulması gerektiğini düşünüyorum. Karakterin terbiyesi oysa, yapacak bir şey yok. Bip olayının da senaryoda yazdığı kesin bence. Senaristler bipleneceğini bilerek yazıyorlar sonuçta. Orada amaç o kelimenin telaffuz edilmesi değil, orada kötü bir şey dendiğinin seyirciye aktarılması.

Bence küfür, televizyon dünyasının bir parçasıdır. İnsan rahatlamak için çoğu zaman bu küfür yoluna başvuracaktır ki zaten oradaki küfürler gerçekciliği gösteriyor. Küfürlerin dizi ve filmlerde olması gerektiğini düşünüyorum.

Ben RTÜK olmasa da bipleyerek verirdim şahsen, gerçi benim içimde olduğum bir projede küfür olmazdı, bunu küfüre karşı olduğum için söylemiyorum, ben yeterince iyi küfürler bilmediğim için söylüyorum.

spartacusta ana avrat bırakmıyolar yıne bısey yok

spartacus herşeyi yapmakta özgür kablolu tv de yayınlanıyor çünkü normal bir kanalda bunları yapamaz....ki kablolu tv de olmasına rağmen tepki çekiyordu...

katiliyorum

iste o zaman rtuk kıtlesi o dızıyı izlemez, kanal degistirir bizim gibi sansure karsı olmayanlarda izler . yani mesela sen kufurlu dizi sevmiyorsun diye bende mi sevmemek zorundayım. yani o yuzden ben sansuru cok yanlıs buluyorum. isteyen izler istemeyen izlemez diye dusunuyorum