Binnur Kaya Kimdir? - Biyografi

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
20504902.jpg


Binnur Kaya Kimdir? - Biyografi

Binnur Kaya, 19 Nisan 1972 tarihinde Ankara'nın Bahçelievler ilçesinde dünyaya gelmiştir. Onun doğduğu yıl Yılın En İyi Gazetecisi Ödülü'nü alan ve gazeteci olan babası Mustafa, ev hanımı annesi Rahime, ablası İlknur ve muhtelif köpek kardeşlerinden oluşan sevgi dolu bir ailede huzurlu ve düzenli bir çocukluk geçiren Kaya, kısa zamanda sanata olan yatkınlığıyla da çevresinin dikkatini çekmeye başlar. Ulubatlı Hasan İlkokulu'ndayken flüt çalmayı öğrenen Kaya, yalnız kaldığında söylediği Türk Sanat Müziği şarkılarıyla ve yaptığı taklitleriyle de özellikle karşı apartmandaki komşuları Gülay Hanım'ın ilgisini çeker ve "Sen tiyatroyla ilgilensene Binnur" demesiyle birlikte Kaya'nın hayatı değişir.​

binnur-kaya-biyografisi-381.jpg
Tiyatroya uzanan yol
O zamana kadar sadece İlhan İrem ve Sakıp Sabancı taklitlerini yapabilen Kaya, daha sonra yavaş yavaş bu fikre ısınır ve kendini Bahçelievler Deneme Lisesi'nde amatör tiyatrolarda oynamaya başlarken bulur. Tiyatro onun için hala bir sosyal faaliyettir ve asıl amacı Okyanus Bilimi okumaktır. Anne ve babası ise onun memur olmasını istemektedir. Üniversite sınavlarına giren Kaya, ne yazık ki sınavı kazanamaz.

Bunalıma giren ve hiçbir şey istemediğine karar veren Binnur Kaya, bir gün yolda yürürken konservatuarın tiyatro bölümünde okuyan lise arkadaşı Elvin Beşikçioğlu ile karşılaşır ve onun yol göstermesiyle Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nü burslu olarak kazanır.​

98186_d.jpg
İstanbul'a gelmesi ve sonrasında yaşananlar
Mezun olduğu zaman İstanbul'a gitmek ister hep. Ama iş için değil, sadece denize olan tutkusundan ötürüdür bu istek. Beklediği fırsat, yazları Club Flipper'da animasyon yaptığı Ani Ani adlı grupla beraber Ibiza'ya gitmek üzereyken gelir. Ibiza biletlerini iptal edip Doktor Bilal'in davetiyle İstanbul'a gelen Kaya, Ulus Şamata Bar'da animasyon yapmaya başlar. Ancak İstanbul ona kendini gösterebilmesi için büyük bir fırsat veremez. Sonra beş arkadaşıyla birlikte Göztepe'de eşyalı, kedili bir ev tutan ve 4 erkek arkadaşının arasında adeta asker arkadaşlarıymış gibi duran Kaya, bir süre bar hayatına devam eder.

Daha sonra ise bir süre Lale Oraloğlu Tiyatrosu'nda, ardından da Bakırköy Belediye Tiyatrosu'nda oynayan Kaya'yı bir arkadaşı o dönem ekranlarda büyük ilgi çeken Hülya Avşar Show programına önerir. "Asabiye" tiplemesiyle izleyiciyi gülmekten kırıp geçiren Binnur Kaya, aslında bundan hiç memnun değildir. Tiyatro okumasına rağmen televizyona çıkmasıyla yakınlarına ne diyeceğini bilemez, ama bir yandan da yaşamını devam ettirmesi gereklidir. Ama sonra bu üzüntüsü biter gider, çünkü Hülya Avşar'ın tanıdığı en disiplinli ve alçakgönüllü kadınlardan biri olduğunu fark eder.

binnur-kaya-0003.jpg
Yeni yol arkadaşlarıyla birlikte yepyeni bir hayat
Derken onlara manevi annelik yapan Güniz Abla'nın ve arkadaşlarının yanından ayrılıp Anadolu yakasına taşınır. Yeni yol arkadaşları Engin Günaydın, Olgun Şimşek, Şebnem Sönmez ve Devin Özgür Çınar ile birlikte Fulya Akkirman Sokak'ta eğlenceli ve şamata dolu bir hayata başlayan Kaya, yavaş yavaş televizyonda ve tiyatro sahnesinde de kendini göstermeye başlar.

Hülya Avşar Show'dan sonra yoluna Kaynanalar, Çarli ve Dış Kapının Mandalları gibi komedi dizileriyle devam eden Kaya, daha sonra ise Bir Demet Tiyatro ekibine girerek yükselişine startı verir. O dönemin en başarılı programlarından biri olan yapım, uzun yıllar boyunca devam eder ve bir klasiğe dönüşür. Sahneye dönmesi ise Şebnem Sönmez'in ayrılışından sonra Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü? oyunuyla gerçekleşir ve özellikle Bana Bir Şeyhler Oluyor ile iyice parlar.

dbc0333ac423857592571f2749e755e5l.jpg
Yabancı Damat ile devam eden TV macerası...
Geçen yıllar içinde iyice televizyona adapte olan Kaya, Babaevi dizisinden sonra Yabancı Damat'ta evin büyük ablası Nazire rolüyle izleyici karşısına çıkar. Yapımcılığını Erler Film'i üstlendiği dizi, o yılların en sevilen dizilerindendir ve Kaya hem Türkiye'de, hem de Yunanistan'da oyunculuğu ile büyük takdir toplar. Çocukluğunun unutulmazları arasında giren Erler Film ise hayatında bir kez daha önemli bir konumda yer almıştır. Türker İnanoğlu'nun yeri onun için bambaşkadır.

Çağan Irmak'ın 2005 yapımı Babam ve Oğlum ve Yağmur-Durul Taylan Kardeşler'in Küçük Kıyamet filmleriyle sinemaya da ilk adımını atan Kaya, Yabancı Damat'ın sona ermesiyle kendini Avrupa Yakası'nın kadrosunda bulur ve Gülse Birsel'in senaristliğini üstlendiği dizide hem Dilber Hala, hem de Şahika Koçarslanlı rolleriyle izleyici karşısına çıkmaya başlar.

burhan_sahika-8486.jpg
Binnur Kaya ile Şahika Koçarslanlı'nın çetin mücadelesi
Ne var ki abartılı kostümleri, "ajite" davranışları ve erkeklere düşkünlüğü ile bu karakter, onu çok zorlar. Ve Gülse Birsel'e "Ben bunu yapamıyorum. Bu erkek olayını beceremiyorum, bari birini sevsem, ona takılıp kalsam?" der. Rol aldığı ilk bölümde aldığı eleştiriler de canını sıkar. Çekimlerde "Arkadaşlar, çok özür dilerim; birazdan bağıracağım." diyen biri olarak kendisine 1 aylık bir süre tanır. Şahika hala uykularını kaçırıyorsa ve onunla barışamazsa diziden ayrılacaktır. Ancak sonunda ona alışır ve sevmeye başlar. Her bölümde muhteşem performanslara imza atan Binnur Kaya, içindeki Şahika'ları kamera karşısında serbest bırakıp hayatını sessiz sedasız yaşayan biridir aslında.

hqdefault.jpg
Utangaç, hassas, doğal, mütevazı ve yetenekli
Öyle ki 1 Şubat 2008'de yayınlanan Beyaz Show'a konuk olduğunda herkes kendisinin tutuk ve utangaç tavırları olduğunu görür. Çekingenliğiyle dikkatleri üzerine çeken Kaya, o kadar üzülür ki 3 gün boyunca sokağa çıkamaz. Onun için Beyaz Show'a çıkmak, hayat boyu üzülerek hatırlayacağı bir canlı yayın "kazası"dır ve hatta bunun üzerine dualarına bir yenisini daha eklemiştir o gün: "Hayat kimseyi kendini ifade etme halinden mahrum bırakmasın." Ayrıca çok hassas ve naif bir kişiliği de vardır. Öyle ki "Herkes kadar iyi düşünürüm, herkes kadar da kötü..." diyerek bunu özetlemektedir.

Hatırlamak isteyenler için o anlar:

abiye_erman-kuzu.jpg
Yeni bir yıldız doğuyor
Avrupa Yakası'nın 2009'da sona ermesiyle birlikte yakın arkadaşı Engin Günaydın'ın yazıp başrolünde oynadığı Vavien filminde rol alan Kaya, bu performansıyla da birçok ödülü kucaklamıştır. Daha sonra ise 2010 yılında Türk Malı adlı dizide Abiye Kuzu rolüyle ekranlara bomba gibi dönmüştür. İlk sezonuyla izleyicinin kalbinde taht kuran yapım, 2. sezonda eski başarısına ulaşamamıştır. Şafak Sezer ile tartışmasından sonra seti terk eden Kaya'nın ani ayrılığından sonra yapım, yayından kaldırılarak ekranlara veda etmiştir.

Uzun bir süre boyunca ekranlardan uzak kalan Kaya, 2011'de Muhteşem Yüzyıl dizisine Duacı Hatun rolüyle 1 bölümlüğüne konuk olur. Yine de bu, sevenlerine yetmez. Ancak daha sonra, 2 yıl boyunca herhangi bir dizi veya filmde izleyemediğimiz Kaya'nın Aramızda Kalsın dizisinde Uğur Yücel, Gökçe Bahadır ve Caner Cindoruk ile birlikte başrolde oynayacağı ortaya çıkar. Eylül 2013'te başlayan dizide Hüsne rolüne hayat veren başarılı aktris, sempatik ve bir o kadar da usta işi performansıyla gönüllerde taht kurar.

aramizda-kal-110941JQ (1).jpg
Yer aldığı her yapıma renk katan isim
Dizinin yanı sıra aynı dönemde çektiği Mutlu Aile Defteri ve Reha Erdem'in Şarkı Söyleyen Kadınlar filmlerinde de oldukça iyi performanslar sergilemiş ve yer aldığı her yapıma renk kattığını kanıtlamıştır. Rol aldığı Aramızda Kalsın dizisi geçtiğimiz ay final yapan Kaya, bu aralar ekranlara küçük bir ara vermiştir.

Kariyeri boyunca Altın Kelebek ve SİYAD başta olmak üzere birçok önemli ödülü kucaklayan Binnur Kaya, kuşkusuz Türkiye'nin en iyi kadın oyuncularından biridir ve kesinlikle unutulmayacaktır. Şahika, Hüsne, Nazire ve Dilber Hala gibi roller ile izleyicinin kalbinde her daim yeri olan ve hatta Perran Kutman'ın bir söyleşisinde kendi yeri için tek aday olarak gördüğü başarılı oyuncunun kariyerine sağlam adımlarla devam etmesi ise tek temennimiz.

111111 (1).jpg
Binnur Kaya ve babası:
http://www.vidivodo.com/video/binnur-kaya-ve-babasi/111303

Binnur Kaya ile yapılan bir röpörtaj:

Çıplak ve terli (Bana Bir Şeyhler Oluyor)
http://alkislarlayasiyorum.com/icerik/129345/bana-bir-seyhler-oluyor-ciplak-ve-terli

Şahika ve Sacit'in ayrılma sahnesi (Avrupa Yakası)

Şahika deliriyor (Avrupa Yakası)
http://www.komikler.com/komik-videolar/sahika-deliriyor-avrupa-yakasi-20219

Dilber Hala fenalaşıyor (Avrupa Yakası)
http://www.vidivodo.com/video/dilber-hala-fenalasiyor/202356

"Boğuyorlar beni!" (Avrupa Yakası)

Vavien'den bir sahne:

Abiye, Kelime Oyunu'na katılırsa (Türk Malı)

Abiye'nin kahkahası ve meşhur gelinlik tacı (Türk Malı)

Hüsne arabayı vurdurmayı başarabilecek mi? (Aramızda Kalsın)
http://www.startv.com.tr/dizi/arami...a/1/husne-arabayi-vurdurmayi-basarabilecek-mi

Hüsne'nin gülüşü (Aramızda Kalsın)

"Kız, sen de bir günde Battal delisi oldun!" (Aramızda Kalsın)
http://www.startv.com.tr/dizi/arami.../1/kiz-sende-bir-gunde-battal-delisi-oldun-ha

Kaynak: Milliyet.com.tr'deki 4 Mart 2008 tarihli, Asu Maro'nun kaleme aldığı "Bir Portre" yazısı
 
Son düzenleme:

mrt-06

Süper Mod.
Katılım
5 Ocak 2013
Mesajlar
91,513
Reaksiyon puanı
59,792
Puanı
1,061
Konum
Ankara
Çok kaliteli bir oyuncu bence, ekranlarda böyle "gerçek" oyuncular git gide azalıyor. Aramızda Kalsın dışında tüm dizilerini severek izledim (AK'yı da izledim ama o kadar sürekli takip etmedim) inşallah daha nice güzel dizilerde yer alır. :)

Zaten Perran Kutman'ın veliahtı olarak gördüğü bir oyuncu kötü olamaz. ;) Eline sağlık. @aserat54
 
Son düzenleme:

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,793
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Çok kaliteli bir oyuncu bence, ekranlarda böyle "gerçek" oyuncular git gide azalıyor. Aramızda Kalsın dışında tüm dizilerini severek izledim (AK'yı da izledim ama o kadar sürekli takip etmedim) inşallah daha nice güzel dizilerde yer alır. :)

Zaten Perran Kutman'ın veliahtı olarak gördüğü bir oyuncu kötü olamaz. ;) Eline sağlık. @aserat54
Teşekkürler @mrt-06. :)
 

cookies

Tecrübeli Üye
Katılım
6 Ekim 2012
Mesajlar
29,742
Reaksiyon puanı
18,793
Puanı
1,060
Yaş
26
Sonu perran kutmana benzemez inşallah :)
Severim kendisini iyi oyuncudur @aserat54 senin sayende bi sürü şey öğrendim :)
Biraz gec keşfedilmis ama kesfedilmis yani :)