2021 Bergman Island / Bergman Adası - Film Yorumları

Tolstoyevski

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com



createimage.jpg



Bergman Island


Tür:
Dram
Süre: 112 dakika

Yönetmen: Mia Hansen-Løve
Senaryo: Mia Hansen-Løve

Oyuncular:
Vicky Krieps
Tim Roth
Grace Delrue

IMDb Linki


Puanlar:
IMDb: 6.7/10
Metacritic: 82/100

Filmin Fragmanı:


Filmin Konusu:

Amerikalı sinemacı bir çift, yazlarını Bergman’ın uzun süre yaşadığı İsveç’teki Farö adasında geçirmeye karar verir.
Amaçları yeni filmlerinin senaryosunu yazmaktır ama günler geçtikçe senaryonun derinliklerinde hayalle gerçek iç içe geçmeye başlar.


Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.


 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,083
Reaksiyon puanı
49,735
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tam yorum: Bergman Island

Çok hoş bir film olmuş bu. Ada atmosferini çok iyi yansıtıyor ve adeta izleyiciyi süresi boyunca konuk ediyor. Bergman kokusunu hissettiriyor. Yazar motivasyonlarıyla ilgili kısmı da çarpıcı. Fakat yarım kalmışlığını biraz tembel buldum. Daha iyi bir finalle puanı kolayca katlanabilirdi.

6.5/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Son zamanlarda izlediğim en huzur verici filmlerdendi, özellikle ilk yarısı itibariyle…

Konsept gerçekten çok başarılı, çok iyi düşünülmüş bir fikir. Ingmar Bergman ile filmin birbirine bağlanma şeklini fazlasıyla yaratıcı buldum ve bundan gerçekten keyif aldım.

Bergman’ın pek çok kült filmini yazdığı adada geçiyor film. Başrollerimiz Chris ve Tony ise bu adaya yeni filmlerini yazarken odaklanmak, senaryoyu kaleme alabilmek için geliyorlar tıpkı Bergman’ın izlediği yol gibi. Bir süre sonra filmdeki gerçeklik ile çiftimizden Chris’in yazdığı hikâye/senaryo iç içe giriyor. Bunun olduğunu anladığımız sahneye geçişi çok sevdim, filmin kurgusu gerçekten başarılıydı. Yine bu geçişin yaşandığı andan sonra filmin ilk yarısındaki dinginlik, huzur dolu ada ortamı yerini daha kaotik ve dramatik bir hikâye akışına bırakıyor.

İkinci yarı da son derece ilgi çekiciydi, izlemekten keyif aldım ancak filmin ilk yarısındaki huzur verici ortamı daha çok sevdiğimi de belirtmem gerek. Özellikle Ingmar Bergman’ın filmlerini kaleme aldığı mekânları filmdeki çiftimiz ile beraber gezmemiz, güzel bir ada turu gibiydi…

Oyunculuklar başarılıydı. Bir ismi öne çıkarmam gerekirse Vicky Krieps’i seçerim, performansı gerçekten görülmeye değerdi. Tecrübeli oyuncu Tim Roth ve Mia Wasikowska da kendisine eşlik etmişler. Anders Danielsen Lie’yi de görmek sevindiriciydi, tabii bir The Worst Person in the World performansı yoktu yazılan karakterin de etkisiyle ama olsun, büyük oyuncudur.

Özetle yılın iyi filmlerindendi, Ingmar Bergman sinemasını sevmeyenler dahi gönül rahatlığı ile izleyebilirler. Ustanın filmleri düzeyinde bir ağırlığı, derinliği ve sıkıcılığı -benim için böyle değil durum yanlış anlaşılma olmasın. :A- yok filmin…

Puan: 7/10
 
  • Beğendim
Reactions: mesmeso and bazinga

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Fårö, İsveç'te bulunan ve Bergman'ın bazı filmlerine ev sahipliği yapmış bir ada. Hatta Uppsala'da doğan Bergman, hayatını Fårö'da kaybetmiştir. Bergman Island filminde buram buram Bergman izlerini görmek mümkün. Bir yerde Bergman'ın belgeseli olduğunu da söyleyebiliriz. Özellikle filmin yaklaşık ilk bir saati Bergman üzerine geçiyor ama sonra gerçekle kurgu birlikte yer alarak ilerliyor.

Filmde film yapımcıları olan Chris ile Tony çiftinin film senaryosu yazmak için Bergman'ın adasına gitmeleriyle başlıyor. Sonrasında da zaten buram buram o adanın ihtişamı kendisini gösteriyor. Filmin bir bölümü Chris ile Tony çifti, bir bölümü de Chris'in senaryosu için yazdığı Amy ile Joseph karakterleriyle ilerliyor.

Chris ile Tony çiftiyle ilgili, Bergman anlatımlı bir senaryo ortaya çıkacakken, Chris'in yazdığı senaryoyu anlatmaya başlamasıyla birlikte filmin gidişatına etki etmiyor ama filmin içinden başka bir film çıkmaya başlıyor. Chris'in bulanık ve sonu tam anlamıyla sonuca bağlanamayan senaryosu, sanki filmin senaryoyu ve yönetmenliğini üstlenen Mia Hansen-Løve'nin de filmi o şekilde bitirmesine de neden oluyor. O son kasıtlıydı sanki. Film sakin bir şekilde ilerliyor ve sakin bir şekilde bitiyor. Amy ile Joseph karakterleri aslında olmasa da olurdu, konunun biraz sapmasına da neden oldu ama genel olarak düşündüğümüzde izlemesi keyif veren bir filmdi. Özellikle de Bergman'ı tanımak, onun için önemli olan bir adayı tanımak adına da önemliydi böyle bir filmin varlığı. Chris ile Tony çifti üzerine, çatışmaların fazla olduğu bir film izleyebilseydik keşke, belki daha iyi bir film olurdu. Sonu iyi bir şekilde bitebilirdi.

6/10
 
Son düzenleme:
  • Beğendim
Reactions: mesmeso and bazinga

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,628
Reaksiyon puanı
9,609
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Güzel bir film olmuş. İlk yarım saat Bergman hakkında yapılmış bir belgesel gibiydi. Daha sonra işler biraz değişiyor ve film aslında başlıyor gibiydi. Filmi beğenerek izledim. Adanın doğal seslerinin kullanılması filme güzel bir doğallık ve sakinlik katmış. Çok iddialı bir film değil ancak izleyenlerin seveceğini düşünüyorum.

Filmde bir tek Tim Roth'u tanıdığım için onun sahneleri bana daha ilgi çekici geldi ama beklediğim kadar filme bir katkısı olmadı. Vicky Krieps'in karakteri bana biraz sıkıcı geldi. Filmin net bir sonunun olmaması da kötü olmuş. Belirgin bir sonu olsaydı filmin daha çok ses getireceğine inanıyorum.

6/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and Araf

soo

Favori Üye
Katılım
29 Eylül 2012
Mesajlar
1,746
Reaksiyon puanı
1,322
Puanı
264
Sırf ada manzaraları ve doğa sesleri bile izlerken mutlu etmeye yetti. Zaten ilk yarısı belgesel tadında olduğu için o kısmı daha çok sevdim. İkinci yarı ve final oldukça zayıftı. Bilinçli bir şekilde bu şekilde bir final çizilmişse de daha iyi bir finalle daha akılda kalıcı bir film olabilirdi.

6.5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

serhatt

Moderatör
Katılım
10 Aralık 2014
Mesajlar
97,294
Reaksiyon puanı
62,932
Puanı
1,060
Ada'nın güzelliği filmin tek beğendiğim yanı oldu. Nasıl büyüleyici bir yer ki izlerken oraya ışınlanmak istedim. Bu yönden tam bir görsel şölendi.

Filmin konusuna ve işlenişine gelirsek beni sıktı. Fazla olağandı, ikinci yarıda yeni karakterlerle biraz ivme kazansa da pek tatminkar olduğu söylenemez. Böylesi bir atmosferde çok daha farklı bir film izlemeyi bekliyordum. Filmin yıldız oyuncusu hiç kuşkusuz Mia Wasikowska'ydı.

5/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,072
Puanı
860
Konum
İstanbul
Farklı bir konseptle çekilmiş, özellikle atmosferiyle ve sessizliğiyle huzur veren bir film oldu. Senaryosu çok büyük şeyler vaat etmiyor ama film keyifli bir film olarak hafızalarda kalıyor. Bergman dedemle ilgili kısımlar fena değildi. Aslında film boyu Bergman etkisi görülüyor zaten. Sonra ise hikayeye giriliyor ve film değişik noktalara ilerliyor. Nocturnal Animals'a benzer bir kurgu ile ilerliyoruz. Yazarın hikayesinin içine dalıyoruz ama burada psikolojik unsurlar devreye giriyor ve film sonlara değişik bir hal alıyor. Fena bir film değildi diyebilirim.

Vicky Krieps filmi sırtlayan isim oluyor bir noktaya kadar ve sonrasında hikaye değişince Mia Wasikowska olaya dahil oluyor. Oyuncular genel olarak iyi oynamış. Ama çok büyük bir performans da yoktu tabi. Filmin olayı daha çok atmosfer ve bu atmosferin bir yazara oluşturduğu etki üzerine ilerliyor. Hikayesini de buna göre şekillendiriyor diyebiliriz...

Fena sayılmayan ortamıyla huzur veren Bergman dedemin nostaljisini yansıtan hoş bir filmdi...

7/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga