2016 Benim Adım Feridun - Film Yorumları

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
67,555
Puanı
1,061
2013309-733149967.jpg

Benim Adım Feridun (2016)

Tür: Komedi, Dram
Yönetmen: Çağan Irmak

Senaryo: Çağan Irmak & Mahir Ünsal Eriş (aynı adlı hikayeden)

Oyuncular:
Halil Sezai Paracıkoğlu
Büşra Pekin
Özge Borak
Tarık Pabuççuoğlu
Suzan Aksoy

IMDb Sayfası

Konusu:

Çağan Irmak'ın Mahir Ünsal Eriş'in aynı adlı eserinden senaryolaştırıp yönettiği Benim Adım Feridun; kendini uzun süreli, kazanılmış bir ilişkinin rahatlığına bırakmış olan Ersan (Halil Sezai Paracıkoğlu), sevgilisi Ayla (Özge Borak) tarafından terk edilir.

Birkaç haftalık geri kazanma çabası sonuç vermeyince bu ayrılığı kabullenmeye ve yeni bir başlangıca ihtiyacı olduğunu düşünür. Erdek'teki çocukluk evine gider, orada da aradığı huzuru bulamayan Ersan çareyi uzun süredir gitmediği Erdek sahiline gitmekte bulur. Sahile yakın bir düğün salonundan gelen sesler dikkatini çeker ve bir şeyler içip çıkarım düşüncesiyle girdiği düğündeki damadın babası onu yıllar önce küsüp Almanya'ya yerleşen kardeşinin oğlu Feridun sanır.

Hayatındaki tuvalde ayrılık acısının resminin çizildiğini sanan Ersan, kendi mutluluğunu düğünde bulacaktır. Hoşuna giden bu oyunu kısa tutup ilk fırsatta kaçarım sanırken karşısında damadın kuzeni Hayal'i (Büşra Pekin) görmesiyle yeni kimliği ile yaşayacağı çılgın bir gecenin tam ortasında bulur kendini. Geceyle birlikte ilginç olaylar art arda onu beklemektedir.

Fragman:

Filmi bugün izledim. Hikayeyi daha önce okumadım, fragman da öyle aman aman bir heyecan yaratmamıştı. Beklentilerimde kısmen haklı çıktım. Çağan Irmak'ın son 5 yılki projeleri arasında Dedemin İnsanları, Unutursam Fısılda ve Nadide Hayat'ın gerisinde, Tamam mıyız'ın da önünde bir yapım olmuş.

Bir yerde okumuştum hikaye 12-13 sayfaymış. Aslında filmde de bu kadar kısa süren bir hikayeden 2 saatlik bir yapım çıkarmanın sıkıntısı görülüyor. Uzatılan bazı sahneler, düşen tempo ve bazen süresini olduğundan daha uzun hissettirmesi izleyicilerin beklentilerinin tam olarak karşılanmamasına neden olacak gibi.

Çağan Irmak'ın her sene bir film yapması Türk sineması için güzel bir gelişme, ama önceki filmlerindeki yönetmenlik ve senaristlik başarısını tam olarak gösteremediğini hissettim. Yani bilmesem bu filmi başkasının çektiğini düşünebilirdim. Daha doğrusu sinemasının belirgin özellikleri burada kendini pek gösterememiş. Mesela bu akşam teve2'de Unutursam Fısılda verildi, onunla bunu karşılaştırınca daha da dikkat çekici bir boyuta ulaşıyor.

Senaryo konusunda da başarılı replikler vardı, ancak yukarıda da dediğim gibi malzeme sınırlı. O da elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmış. Gerçi büyük kısmının düğün salonunda geçmesi farklı bir hava veriyor orası ayrı. Bu kadar yerin dibine batırdığıma bakmayın, kesinlikle kötü bir film değil. Yine de doğal olarak beklentiler biraz yükseliyor ve tam olarak istediğimi alamayınca da biraz hayıflanıyor.

Halil Sezai Paracıkoğlu'nun oyunculuğunu daha önce Kahve Bahane'de de görmüştüm, bence iyi bir oyuncu ve beyazperdede kendisini daha çok görmeyi isterdim. En azından buradaki karakterine yakışmış. Büşra Pekin de daha önceki projelerinde olduğu gibi bir performans vermiş, farklı ama iyi. Özge Borak'ın neden afişte olduğunu ve adının "ve" ekiyle (genellikle daha kıdemli ve önemli oyuncular için yapılır) anıldığını anlamadım, çünkü ilk 15 dakika falan görünüyor. Kimi anlarda biraz abartıya kaçsa da genel olarak beğendim.

Tabii filmin en önemli kozu Tarık Pabuççuoğlu, Suzan Aksoy, Defne Yalnız, Ayşe Tunaboylu, Güngör Bayrak, Cem Kurtoğlu, Kadriye Kenter, Rahmi Dilligil gibi deneyimli isimlerin varlığı. Beklediğim gibi hepsi de yeteneklerini bir kez daha ortaya dökmüş, hatta onlar olmasa film eksik kalırdı bile diyebilirim.

Sonuç olarak Çağan Irmak'ın önceki projeleri gibi bir iş bekliyorsanız beklentilerinizi biraz düşük tutun derim, çünkü ortada daha çok bir "kendini iyi hisset" filmi var. Kahkahalarla güldürmeyen ama yüze hoş bir tebessüm konduran samimi bir yapım. Umarım gişede de hak ettiği sonuçları alır.

Bu arada Ersan ve Hayal'li son sahneyi fragmanda kullanmaları mantıksız olmuş. Zaten son zamanlarda gişe kaygısı yüzünden neredeyse 3 dakikayı bulan fragmanlar yapılmasını da anlamış değilim.
7/10 (3/5)

Ben hikayesini okumuştum ve beğenmiştim. Film olunca aşk filanda eklemişler sanırım uzasın diye neyse izleyeceğim en yakın zamanda.🙄

@Aserat nasıl buldun filmi pek okumadım yorumunu şimdi heyecanı kaçmasın. :D

Ben hikayesini okumuştum ve beğenmiştim. Film olunca aşk filanda eklemişler sanırım uzasın diye neyse izleyeceğim en yakın zamanda.🙄

@Aserat nasıl buldun filmi pek okumadım yorumunu şimdi heyecanı kaçmasın. :D
Çağan Irmak'ın önceki projeleri kadar olmasa da iyi bir film. Yine de beklentileri çok yüksek tutmamakta yarar var. :X

ucakta sinema izleme imkanimiz oluyor. dilerim guzel yapimlari eklerler yaza kadar. en son dugun dernek sunneti izledim sonra tvde yayinlandi :)
bunuda merak ettim