Bazen Çok Agresif Bazen Deli Dolu- Emre Belözoğlu

xdragxx

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
49,702
Reaksiyon puanı
28,367
Puanı
1,060
Yaş
29
Konum
ANKARA
Onu en iyi tanıtan bestelerden bir tanesi de başlıktaki beste. 7 Eylül 1980 doğumlu Emre Belözoğlu 25 Temmuz 2020 günü son kez yeşil sahaya çıktı ve kaptanlığını Ömer Faruk Beyaz'a bırakarak oldukça anlamlı bir mesaj verdi. Bu yazıyı yazarken hala 1 sene oynama ihtimali olsa da doğrusuyla yanlışıyla Türk futbol tarihinin belki de en yetenekli futbolcusunun konusunun açılması gerektiğini düşündüm.
e48f9a6e-3a3b-4c67-a64b-441938588f12_1280x666.jpg


Onun için hep saha içinde ne kadar agresifse saha dışında da o kadar efendi bir adam denir. Ben Emre'nin saha dışı hallerini pek bilmem ama cidden de saha dışı olaylarıyla bugüne kadar pek gündeme gelmemesi bu iddiayı doğrular nitelikte. Futbola Zeytinburnuspor altyapısında başladı. 1990-1995 yılları arasında bu takımın altyapısında oynayan Emre henüz 1995 yılında Fenerbahçe ve Galatasaray'ı karşı karşıya getirdi. Fenerbahçe yönetimi tam Zeytinburnuspor'la anlaşıp 15 yaşındaki yeteneği takımına kazandıracakken araya Galatasaray girdi. O dönem 18 yaş altındaki bir futbolcuyu transfer etmek için anne ve babasından izin almak yeterliydi. Bunu bilen Galatasaray Zeytinburnuspor'la değil bizzat ailesiyle görüştü ve Emre'yi kadrosuna kattı.
Emre Belözoğlu belki çocukken Fenerbahçeliydi fakat onun için kazanma hırsı her şeyin önüne geçiyordu. İşte bu sebepten dolayı altyapısına girdiği 1995 yılından İnter'e transfer olacağı 2001 yılına kadar birçok Galatasaraylı'dan daha da Galatasaraylı oldu Emre Belözoğlu. Üstüne Galatasaray'ın hocası da çok sevdiği Fatih Terim olduğu için sarı-kırmızı camiayı oldukça benimsedi. İlk olarak 17 Mayıs 1997 tarihli Galatasaray-Ankaragücü maçının son 18 dakikasında oyuna girdi Emre Belözoğlu. Profesyonel olarak 5 sezon geçirdiği Galatasaray'da 4 Türkiye ligi şampiyonluğu, 1 Uefa kupası, 1 Uefa süper kupası, 2 Türkiye kupası ve 1 Türkiye süper kupası kazandı. Henüz 21 yaşındaydı fakat kariyeri bu genç yaşında bile birçok futbolcunun hayal edemeyeceği kadar parlaktı. Üstelik Emre Belözoğlu öyle takımın arada sırada şans bulan genç yeteneği falan da değildi. Takımda en çok süre alan, en önemli futbolculardan bir tanesiydi ve taraftarın da sevgilisiydi.

58455ebbae7849313410baf1


2000-2001 sezonu sonunda Emre Belözoğlu'nun Galatasaray ile sözleşmesi son bulacaktı. Fakat Emre takımına para kazandırıp öyle İnter'e gitmek istiyordu. Şu anda Başakşehir hocası olan Okan Buruk ile birlikte dönemin Galatasaray yönetimiyle bu durumu görüştü. Fakat Emre Belözoğlu'nun dediğine göre Galatasaray yönetimi onu hiç ciddiye almadı. Bu duruma bozulan Emre Galatasaray ile sözleşme uzatmadı ve İnter'in yolunu Okan Buruk ile birlikte tuttu.
Avrupa kariyerini anlatıp sizi daha fazla sıkmak istemiyorum. 2001-2005 dönemi arasında İnter'de forma giydi. Bu dönemde fenomen Ronaldo, Seedorf gibi futbolcularla takım arkadaşlığı yaptı. 2005'te takımıyla birlikte İtalya Kupasını kazandı. 2004 yılında Pele'nin açıklamış olduğu yaşayan en iyi 125 futbolcu listesinde yer bulan tek Türk futbolcu olma onurunu kazandı. İnter'de son dönemlerinde sakatlıklarından dolayı gözden düşmüştü ve İngiltere'nin köklü kulüplerinden Newcastle United onu 4.5 milyon euro karşılığında transfer etti. 2005-2008 arasında İngiltere'de top koşturan Emre Belözoğlu sakatlıklarından dolayı inişli çıkışlı bir performans sergiledi.
2008 Haziran'a geldiğimiz vakit Emre Belözoğlu artık aile baskısından dolayı Türkiye'ye dönmeye karar verdi. İlk tercihi Emre'yi Emre yapan Galatasaray olacaktı. Emre Belözoğlu Galatasaray'a bir sözü olduğunu ve Türkiye'ye dönerse ve Galatasaray da Emre'yi isterse tercihinin Galatasaray olduğunu söylüyordu. Fakat Galatasaray Emre'yi almadı. Bunun birçok sebebi vardı. Çünkü Emre Belözoğlu zamanında onlara bonservis kazandırmadan gitmişti bunların dışında maliyeti de yüksek bir futbolcuydu ve aynı zamanda sürekli sakatlık problemi yaşıyordu. Dönemin Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım da Emre'yi çok istiyordu ve Emre Belözoğlu 2008'de çocukluğunun takımı Fenerbahçe'ye transfer oldu.
images


Fenerbahçe'ye transfer olur olmaz Emre Belözoğlu çocukluğundan beri Fenerbahçeli olduğunu söylemişti. Bu söylem zaten kızgın olan Galatasaray taraftarını iyice çileden çıkarmıştı. Fakat Emre Belözoğlu doğru söylüyordu. Onunla Galatasaray'da aynı takımda forma giyen Hasan Şaş dahi bunu bildiklerini ve bunun futbol dünyasında çok normal olduğunu söylüyordu. Fakat Emre Belözoğlu 2001-2008 arası Avrupa'da oynarken her fırsatta Galatasaraylı olduğunu dile getiriyordu ortada bir uyuşmazlık vardı. Bu da aslında oldukça doğal futbolun gerçeği bu. Galatasaray efsanesi Fatih Terim çocukken Beşiktaşlı, Beşiktaş efsanesi Metin Tekin çocukken Galatasaraylıydı. Futbolun içinde bunlar her zaman var birçok Fenerbahçe efsanesi de çocukken Galatasaraylıdır bu kesin. Fakat o camiaya girip mücadeleye girdiğiniz vakit birden takım değiştirmeniz mümkün. Eğer Emre Belözoğlu Avrupa dönüşü Galatasaray'a dönse onun çocukken Fenerbahçeli olduğunu kimse bilmeyecekti ve Emre Belözoğlu hayatının sonuna kadar Galatasaraylı Emre Belözoğlu olarak anılacaktı.
Neyse Emre'nin Fenerbahçe kariyerine geçelim. Emre Belözoğlu Fenerbahçe'yle tam 3 farklı dönem yaşadı. İlk dönem olan 2008-2012 yılları arasında 1 Türkiye Ligi, 1 Türkiye kupası şampiyonluğu yaşadı. Futboluyla hala izleyenleri büyülüyordu fakat agresif yapısı bu dönemde iyice tavan yapmıştı. Özellikle Galatasaray taraftarı başta olmak üzere ıslıklanan bir futbolcuydu ve rakipler ondan nefret ediyordu. 2012-2013 ocak arası 6 aylık kısa bir Atletico Madrid macerasında 1 Uefa süper kupası kazandı. Fakat Fenerbahçe'nin ona ihtiyacı vardı ve Fenerbahçeli Emre ona ihtiyaç duyulduğu her vakit kulübünün yanındaydı. İkinci dönem olan 2013-2015 yılları arasında 1 Türkiye ligi, 1 Türkiye kupası ve 1 Türkiye süper kupası kazandı. Maalesef kazanmış olduğu Türkiye süper kupası Emre Belözoğlu'nun ve aynı zamanda Fenerbahçe'nin kazandığı son kupa olacaktı.

330

2015 yılında Fenerbahçe yeni bir yapılanmaya gitti. Sportif direktör olarak gelen İtalyan Terreneo takımda gençleştirme çalışması yapacaktı. Bu sebeple sözleşmesi biten Emre Belözoğlu'yla hiçbir görüşme yapılmadan sade bir mektupla kulüple ilişkisi kesildi. Emre Belözoğlu bu duruma çok darıldı ve futbolu bırakmayı düşünüyordu. Fakat abisi olarak gördüğü Göksel Gümüşdağ Emre'ye 4 yıllık bir teklif sundu ve Emre Belözoğlu bu teklifi kabul etti. 4 sene boyunca Başakşehir forması giydi ve şampiyonluğa 2 kez çok yaklaşsalar da mutlu sona ulaşamadılar.

fenerbahce-de-emre-belozoglu-takimla-calisti-12621549_amp.jpg


Tarihler 2019 Temmuz ayını gösteriyordu. Emre Belözoğlu tam 39 yaşındaydı. 32'sinde futbolu bırakma aşamasına gelen futbolculara inat Emre Belözoğlu hala diriydi. Emre'nin futbolu Fenerbahçe'de bırakacağı konuşuluyordu. Yeni başkan Ali Koç da onu çok istiyordu ve Emre 35 yaşında yaşlı diye gönderildiği Fenerbahçe'ye 39 yaşında yeniden transfer olmuştu. Ondan beklenilen abilik yapıp takımı toparlamasıydı. Bu yaşında dahi bu sene 1434 dakika sahada kalıp 3 gol 5 asistlik başarılı bir performans sergiledi. Fakat ona verilen abilik görevini tam yapabildi mi benim için soru işareti. Sanki biraz Ersun Yanal ile Beşiktaş maçından sonra başlayan sıkıntısından dolayı kendisini geri plana attı gibi geliyor fakat yine de bu tabii ki benim şahsi düşüncem.
Tarihler 25 Temmuz 2020'yi gösterdiği vakit Emre Belözoğlu futbolculuk kariyerini sonlandırdı. 1 sezon daha devam etme ihtimali olsa da ben bu ihtimali oldukça küçük görüyorum ve ağustos ayına kalmadan nihai karar verilecektir. Benim düşüncem Emre Belözoğlu'nun kariyerini Fenerbahçe'de sportif direktör olarak sürdüreceği. Bu kariyerinde de en az futboldaki kadar başarılı olacağı bana göre aşikar çünkü Emre Belözoğlu isminin ister sevin ister sevmeyin bir ağırlığı var.
Kariyerinde tam 720 maça çıkan Emre Belözoğlu 79 gol 86 asist gibi bir skor katkısı üretirken bu 720 maçın yanında 100 kez de A Milli takımımızın formasını giydi. Son kez gitmiş olduğumuz 2002 Dünya Kupasında da Emre Belözoğlu takımın değişilmeziydi.

1595873142286.jpeg


Sevabıyla günahıyla Türk futbolundan bir Emre Belözoğlu geçti demiyorum. Çünkü hem o futbolu çok seviyor hem de futbol onu. Belki futbolcu olarak kariyeri bitti fakat kariyerinin bundan sonraki adımında da Emre Belözoğlu ismini duymaya devam edeceğiz.

Efsanenin attığı en güzel 10 gol


Efsanenin en iyi 11'i

1115476.jpg
 
Son düzenleme:

Gerekli24

Favori Üye
Katılım
2 Şubat 2020
Mesajlar
11,880
Reaksiyon puanı
10,393
Puanı
710
Yaş
21
Konum
Bursa
Fenerbahçe'ye dönmeseydi bu kadar sevmeyeni olmazdı. Ben sevmiyorum ancak iyi oyuncu. Melo'yu da seven yok kendi taraftarı dışında ama iyi oyuncu. Emre Belözoğlu hakkında bu kadar yazının hepsini kendin mi yazdın merak ettim.
 
  • Beğendim
Reactions: xdragxx

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,058
Reaksiyon puanı
49,715
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Kim ne derse desin Türk futbol tarihinin en önemli futbolcularından biri, hatta büyük ihtimalle de en büyük oyuncusu.

Galatasaray'ın UEFA başarısındaki en büyük pay sahiplerinden biriydi, Türk milli takımının tarihi başarılarında hep onun imzası vardı, Fenerbahçe'nin çoğu kez çalkantılı yıllarına denk gelmesine rağmen hep başarılıydı, Başakşehir'in şampiyonluğa ulaşan iskeletinde büyük pay sahibiydi. Üç büyük Avrupa liginde de forma giyen ender Türk futbolculardan biri oldu. Özellikle Inter'deki döneminde gayet iyi işler yaptı...

En çok saygıyı hak eden özelliği de 40 yaşına kadar kendine bakması ve üst düzey performans verebilmesiydi. 20'li yaşlarda Survivor moduna geçen topçuların cirit attığı, 40 yılda bir gelen adamların 30 yaşında Etimesgut Şekerspor seviyesine düştüğü bir ortamda...
 
  • Beğendim
Reactions: xdragxx

Gerekli24

Favori Üye
Katılım
2 Şubat 2020
Mesajlar
11,880
Reaksiyon puanı
10,393
Puanı
710
Yaş
21
Konum
Bursa
Kim ne derse desin Türk futbol tarihinin en önemli futbolcularından biri, hatta büyük ihtimalle de en büyük oyuncusu.

Galatasaray'ın UEFA başarısındaki en büyük pay sahiplerinden biriydi, Türk milli takımının tarihi başarılarında hep onun imzası vardı, Fenerbahçe'nin çoğu kez çalkantılı yıllarına denk gelmesine rağmen hep başarılıydı, Başakşehir'in şampiyonluğa ulaşan iskeletinde büyük pay sahibiydi. Üç büyük Avrupa liginde de forma giyen ender Türk futbolculardan biri oldu. Özellikle Inter'deki döneminde gayet iyi işler yaptı...

En çok saygıyı hak eden özelliği de 40 yaşına kadar kendine bakması ve üst düzey performans verebilmesiydi. 20'li yaşlarda Survivor moduna geçen topçuların cirit attığı, 40 yılda bir gelen adamların 30 yaşında Etimesgut Şekerspor seviyesine düştüğü bir ortamda...
Katılmadığım tek nokta en iyi oyuncusu demen onu dışında diğer dediklerine katılıyorum
 

xdragxx

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
49,702
Reaksiyon puanı
28,367
Puanı
1,060
Yaş
29
Konum
ANKARA
Fenerbahçe'ye dönmeseydi bu kadar sevmeyeni olmazdı. Ben sevmiyorum ancak iyi oyuncu. Melo'yu da seven yok kendi taraftarı dışında ama iyi oyuncu. Emre Belözoğlu hakkında bu kadar yazının hepsini kendin mi yazdın merak ettim.
Evet kendim yazdım. Yazsam bunun 2-3 katı daha yazı rahat çıkardı ama pek sıkmak istemedim :A
 
  • İlginç
Reactions: Gerekli24

xdragxx

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
49,702
Reaksiyon puanı
28,367
Puanı
1,060
Yaş
29
Konum
ANKARA
Futbolculuğunu geç çok farklı bir ağırlığı var. Sadece Fenerbahçeli futbolcuların değil çoğu Türk futbolcunun abisi. Anlatıyorlar futbolcuların sakatlandığı vakit ilk aradıkları isim bile Emre Belözoğlu fikir almak için. Takımdaki yabancı futbolcuların ev kiralama işi gibi işlere bile bu adam koşuyor lider diyince akla gelen ilk isimlerden Türk futbolunda.
Aynı zamanda adamın Allah vergisi bir yeteneği var. Futbolculuğunun yanı sıra sesi bile birçok şarkıcıdan güzel. Bir de şu çirkefleşme huyunu bıraksa daha çok sevdirecek kendisini :A




 
  • Harika
Reactions: Dosi

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,200
Reaksiyon puanı
107,896
Puanı
1,060
Tepkimi harikaya çevirdim. Çok güzel bir yazı olmuş @xdragxx eline sağlık. Okurken kendi yazın olduğunu anladım.
Beğendiğim bir futbolcu ve bu yaşına rağmen gösterdiği performans ve disiplinli olmasını taktir ediyorum. Bence efsane isimler arasına ismini çoktan yazdı. İlerde hatırlayacağımız bir isim.
 
  • Beğendim
Reactions: xdragxx

xdragxx

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
49,702
Reaksiyon puanı
28,367
Puanı
1,060
Yaş
29
Konum
ANKARA
Tepkimi harikaya çevirdim. Çok güzel bir yazı olmuş @xdragxx eline sağlık. Okurken kendi yazın olduğunu anladım.
Beğendiğim bir futbolcu ve bu yaşına rağmen gösterdiği performans ve disiplinli olmasını taktir ediyorum. Bence efsane isimler arasına ismini çoktan yazdı. İlerde hatırlayacağımız bir isim.
Bence zaten unutmayacağımız için hatırlamamıza gerek kalmayacak. Bundan sonra teknik direktör, sportif direktör olarak futbol hayatına devam edecek.
 
  • Beğendim
Reactions: Dosi

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,200
Reaksiyon puanı
107,896
Puanı
1,060
Bence zaten unutmayacağımız için hatırlamamıza gerek kalmayacak. Bundan sonra teknik direktör, sportif direktör olarak futbol hayatına devam edecek.
Ben Rıdvan Dilmen, Tanju Çolak gibi isimler olarak düşündüm. Bir çok futbolcu gelip gidiyor ama çok azı iz bırakıyor. Döneminde iz bırakıp unutulan çok.
 
  • Beğendim
Reactions: xdragxx

xdragxx

Konu Sahibi
Emekli
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
49,702
Reaksiyon puanı
28,367
Puanı
1,060
Yaş
29
Konum
ANKARA
Eline sağlık @xdragxx keyifli ve akıcı bir yazı olmuş, hastalık bu futbol videoları tadında.

Emre'yi şahsi olarak doğal olarak hiç sevmem ama futbolculuğu ortada. Türk futbolunun Gattuso'su olarak futbol tarihindeki yerini aldı.
Bir Selçuk İnan değerlendirmesi yok mu Tolsto hocam :A
 
  • Güldürdün
Reactions: Tolstoyevski

batuhankaralar

Favori Üye
Katılım
11 Ağustos 2012
Mesajlar
22,244
Reaksiyon puanı
16,619
Puanı
1,061
Türk futbolunun tartışmasız en iyisi. Umarım kariyerini Fenerbahçe dışındaki bir Avrupa kulübünde sürdürür :A
 
  • Beğendim
Reactions: xdragxx

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Her şeyden önce elinize sağlık Aykut hocam, güzel bir yazı/derleme olmuş. :D @xdragxx

Bana göre herkese örnek gösterilmesi gereken bir profesyoneldi Emre, bu yaşına kadar üst düzey futbol oynayabilen Türk futbolcu sayısı çok azdır. Hatta belki de yoktur, bu sezon bile Fenerbahçe'nin oynadığı maçlarda oyuna girdiği an etkisini hissettirdi.

En büyük dezavantajı ise konuda da bahsedildiği gibi siniri, çok sinirli bir yapıya sahip özellikle sahanın içerisinde. Bu yüzden karakterine de laf ediliyor hatta ama Emre'nin ve onun çevresindekilerin de dediği gibi saha içinde başka saha dışında bambaşka bir karakter Emre. Zaten saha içerisinde de sinirlerine hakim olabilmiş olsa, bu profesyonelliği ile tüm takım taraftarları tarafından çok daha fazla saygı gösterilir, sevilirdi.

Futbol sonrası yaşantısında eğer öfke kontrol meselesini çözebilirse başarılı olabileceğini düşünüyorum ben, teknik direktör olarak değil belki ama sportif direktör olarak Fenerbahçe'ye çok şeyler katabilir. Yine konuda da bahsedildiği üzere birçok Türk futbolcu ile hukuku var, en son haber çıktı hatta... Ömer Bayram'la görüşmüş, Fenerbahçe'yi ikinci bir opsiyon olarak sunmuş. Bu örneği vermemin sebebi Galatasaray, Beşiktaş veya diğer takımlar hiç fark etmeksizin çoğu yerli futbolcu ile hukuku var; bu Fenerbahçe'ye önemli bir avantaj sağlayabilir eğer kulüp içerisinde başkaları ile çatışmaz veya fikir ayrılıkları yaşamazsa.

Bu arada Fatih Terim'in son basın toplantısından anladığımız kadarıyla Selçuk İnan da Galatasaray'ın içerisinde benzer bir rol üstlenecek. Fatih Terim'in bulunduğu bir yapılanmada elbette "sportif direktör" olmayacak ancak önemli bir rolü olacağı aşikar. Bu oyuncuları saha kenarında izlemek bizler için de ilginç bir deneyim olacak. Okan Buruk, Emre, Selçuk gibi Türk futbolunun önemli isimleri artık kulübede/saha kenarında yer alacaklar. Bundan 5 sene, 10 sene, maksimum 15 sene sonra bu isimlerin Türk futboluna yön verdiğini görebiliriz kariyerlerinin gidişatına da bağlı olarak...
 
  • Beğendim
Reactions: xdragxx