FK10 Basic Instinct / Temel İçgüdü (1992) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
51,849
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
1592242534696.png

Basic Instinct / Temel İçgüdü

Tür:
Dram, Gizem, Gerilim
Süre: 127 dakika

Yönetmen: Paul Verhoeven
Senaryo: Joe Eszterhas

Oyuncular:
Michael Douglas
Sharon Stone
George Dzundza
Jeanne Tripplehorn

IMDb Linki

Puanlar:
IMDb: 7.0/10
Rotten Tomatoes: 52%
Metacritic: 41/100

Filmin Fragmanı:

Filmle ilgili yorumlarınızı bu başlık altından yapabilirsiniz.

• Harika
Reactions: Angelica
İzlediğim en iyi kötü filmlerden biriydi. :)

Kötü film diyorum çünkü filmde tarif edemeyeceğim bir basitlik, sahtelik vardı. B filmi denen türe yakın gibiydi ama bakıyorsun kadroda o dönemin parlak yıldızı Michael Douglas ve Total Recall ile sükse yapmış bir yönetmen... Mesela DNA 80'lerde bulunmasına rağmen bu filmde görmezden gelinmiş. Bahsettiğim olaya çok iyi bir örnek.

İyi bir filmdi. Çünkü senaryo... :A

Tamam dürüst olacağım senaryo da iyi ama filmin fark yaratan unsuru Sharon Stone. Bu filme dek Sharon Stone'un niye ünlü olduğu hakkında doğru düzgün bir fikrim yoktu, öğrenmiş oldum. Gördüğüm en etkileyici, en büyüleyici kadın karakter olabilir. Bugünlerde ekrana yansıtılmasına kimsenin cesaret edemeyeceği farklı bir karakter. Özellikle sorgu sahnesi, gerçekten kült olmuş bir sahne ve haklı gerekçelerle... Kadınların dişiliklerini kullanarak erkekleri nasıl parmaklarında oynatabileceklerinin güzel bir göstergesi olmuş...

Senaryoya dönersek... Gerçekten film, ünlü olduğu erotik sahnelerden ibaret bir film değil. Senaryosu çok karmaşık ve aslında kendi döneminden çok 50'lerdeki 60'lardaki film-noir örneklerini andırıyor. Hitchcock'un Vertigo'suna benzetilmiş çokça ki hiç fena bir benzetme değil. Film karizmatik bir son sahneye de sahip ama böyle bir son yerine olayların daha açık bir hal almasını tercih ederdim.

Michael Douglas'ı Kominsky Method'dan dolayı çok severim ama baya vasattı bu filmde. Onun karakteri de aslında vasat yazılmış.

Tam bir suçlu zevk filmi.

8/10

• Beğendim
Reactions: Angelica
Bende bugün bu filmle devam ettim Sharon Stone ne desem ne yorum yapsam bilemiyorum tek kelimeyle muhteşemdi birde Michael Douglas da iyiydi ama rolü daha keskin yazılabilirdi polis ama aklını kullanamayan bir polis olmamalıydı bence onun dışında muhteşem bir filmdi beğendim ben :D

9/10

• Beğendim
Reactions: bazinga
Böyle bir karakter olabilir mi ya, izlediğim en etkileyici kötü kadın karakter olabilir. @Dosi'ye filmi kesinlikle ama kesinlikle izlemesini öneriyorum. :A

Şaka bir yana gerçekten Sharon Stone ve oynadığı karakter filmden çıkarılsa, muhtemelen filmin puanı/değeri yarı yarıya falan düşer. Öylesine baskın bir performans ve karakter. Bu karakteri başka bir kadın oyuncunun canlandırdığını hayal edemiyorum, öyle özetlenebilir herhalde bu performans.

Filmin senaryosunda buram buram Alfred Hitchcock esintileri var, sık sık gösterilen anahtarla bile Dial M for Murder göndermesi yapılmış olabilir bence. Tabii bunun yapıldığına dair herhangi bir yorum görmedim, yalnızca bir tahmin o yüzden. Yönetmenin o tarzdan etkilendiğini düşünüyorum zaten, gerçi günümüzdeki yönetmenlerin birçoğu Hitchcock filmlerinden etkilenmiştir orası ayrı konu.

Öncelikle senaryo gerçekten derinlikli ve incelikli. Cinayet filmlerinin olmazsa olmazı gizem unsurunu sonuna kadar diri tutabilmek, burada bu başarılmış bence. Özellikle olayların Dr. Beth'e bağlandığı kısım güzel bir kurguyla çekilmiş, tabii olaylar ona bağlanıyor ancak son sahneye bakarsak aslında her şeyin sorumlusu Catherine... Bu kısım biraz izleyiciye bırakılmış, son sahne olmasa ve olaylar o kurguya Dr. Beth'e bağlanılarak bitirilse bence çok daha etkileyici bitmiş olurdu film. Twist yapılmak istenmiş ama tat olarak bir tık olmamışlık hissiyatı bırakıyor izleyicinin gözünde bu durum.

Filmin her şeyi Sharon Stone gibi gözükse de Michael Douglas'ın karakteri de bir hayli önemli aslında ama gerçekten kötü bir oyunculuk performansı sergilemiş. Mimikleri bile değişmiyor neredeyse film boyunca, ne karakteri ne de oyunculuğu bana geçmedi maalesef.

Sırf sorgu sahnesi için bile izlenmesi gereken bir film, verilecek olan puana +1 yazdıracak kadar kült bir sahne...

• Beğendim
Reactions: Dosi and bazinga
Böyle bir karakter olabilir mi ya, izlediğim en etkileyici kötü kadın karakter olabilir. @Dosi'ye filmi kesinlikle ama kesinlikle izlemesini öneriyorum. :A

Şaka bir yana gerçekten Sharon Stone ve oynadığı karakter filmden çıkarılsa, muhtemelen filmin puanı/değeri yarı yarıya falan düşer. Öylesine baskın bir performans ve karakter. Bu karakteri başka bir kadın oyuncunun canlandırdığını hayal edemiyorum, öyle özetlenebilir herhalde bu performans.

Filmin senaryosunda buram buram Alfred Hitchcock esintileri var, sık sık gösterilen anahtarla bile Dial M for Murder göndermesi yapılmış olabilir bence. Tabii bunun yapıldığına dair herhangi bir yorum görmedim, yalnızca bir tahmin o yüzden. Yönetmenin o tarzdan etkilendiğini düşünüyorum zaten, gerçi günümüzdeki yönetmenlerin birçoğu Hitchcock filmlerinden etkilenmiştir orası ayrı konu.

Öncelikle senaryo gerçekten derinlikli ve incelikli. Cinayet filmlerinin olmazsa olmazı gizem unsurunu sonuna kadar diri tutabilmek, burada bu başarılmış bence. Özellikle olayların Dr. Beth'e bağlandığı kısım güzel bir kurguyla çekilmiş, tabii olaylar ona bağlanıyor ancak son sahneye bakarsak aslında her şeyin sorumlusu Catherine... Bu kısım biraz izleyiciye bırakılmış, son sahne olmasa ve olaylar o kurguya Dr. Beth'e bağlanılarak bitirilse bence çok daha etkileyici bitmiş olurdu film. Twist yapılmak istenmiş ama tat olarak bir tık olmamışlık hissiyatı bırakıyor izleyicinin gözünde bu durum.

Filmin her şeyi Sharon Stone gibi gözükse de Michael Douglas'ın karakteri de bir hayli önemli aslında ama gerçekten kötü bir oyunculuk performansı sergilemiş. Mimikleri bile değişmiyor neredeyse film boyunca, ne karakteri ne de oyunculuğu bana geçmedi maalesef.

Sırf sorgu sahnesi için bile izlenmesi gereken bir film, verilecek olan puana +1 yazdıracak kadar kült bir sahne...

Bu etkinlikte son bir film düşünüyordum. Olabilir, bakarım duruma 😊 puanlarınızda iyiymiş.