'Ayşe' Vizyondan Çekildi!

Aserat

Konu Sahibi
Süper Emekli
Reaksiyon puanı
68,157
Puanı
1,060

Cuma günü vizyona girmesi planlanan Ayşe'de sürpriz gelişme!

Binnur Kaya'nın başrolünde yer aldığı, Altın Portakal'da geçen yıl 4 ödül kazanan yapım, 3 Ekim'de UIP tarafından vizyona sokulmak üzereyken yönetmenin Filistin desteği nedeniyle iptal edilmiş, ardından SİSAY (Sinema Salonları Yatırımcıları Derneği) filme destek çıkmış ve 28 Kasım'a tarih alınmıştı.

Filmin yönetmeni, yapımcısı ve senaristi Necmi Sancak, çarşamba günü (vizyondan 2 gün önce) sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, derneğin söz verdikleri 250 salon yerine 80 salonda kopya maliyetinin bile karşılanamayacağı derecede kısıtlı seanslarla gösterim imkanı sunduğunu, bağımsız filmlerin arka plana atılmasını ve sinema salonlarındaki tekelleşmeyi gerekçe göstererek sinemalardan çekilme kararı aldığını açıkladı.

Yurt içi ve dışında özel gösterimlerle izleyiciyle buluşmayı sürdürecek olan filmin ocak ayında maarafilm.com'dan 99 TL karşılığında erişime açılması planlanıyor.

Son düzenleme:
Reactions: 12.Adam and Gizmen
Profilde paylaştığım Yan Yana'nın sinemalarda tüm salonları işgaliyle bağıntılı bir durum. Yönetmen bazı konularda haklı olsa da bazı noktalarda biraz uçuk fikirli geldi.

Bağımsız sinemaların daha az sinemada olması çok üzücü ama bunu siyonizme falan bağlamak tuhaf, bağımsız filmlerin hızla sinemadan uzaklaşmasının sebebi belli. Maalesef çok az seyirci tarafından izleniyor. İzleyenlerin de çoğu ilk hafta, bilemedin ikinci hafta izliyor.

Yine de Yan Yana'nın aşırı popüler olması ve üst üste iyi bağımsız filmlerin vizyona girmesi bu durumu uç noktalara taşıdı. Ayşe vizyondan kalktığı halde şu an sinemalarda bağımsız sinema kontenjanı için inanılmaz bir yarış var. Geçen hafta vizyona giren izlemek istediğim iki bağımsız film vardı bu hafta izlemek istediğimde birinin tüm Türkiye'de vizyondan kalktığını gördüm, diğeri ise koca ülkede tek sinemaya düşmüş.

Bu durumundan korkarak mecburen bu hafta vizyona giren izlemek istediğim filmi için sabah 11 seansının yolunu tuttum. Erken Kış'ı kaçırmaktan da korkuyorum doğrusu ona bu hafta sonu yetişemedim. İstediğim yerlerde istediğim saatlerde gösterimi yok bu hafta. Haftaya kalamazsa onu da kaçıracağım... Kalamama riski de epey yüksek haftaya Adile Naşit de vizyona giriyor çünkü. Yan Yana ile ikisi diğerlerine salon bırakmayacaktır.

Bence bu problemin çözümü için devlet destekli sinema salonlarının olması gerekiyor. Kar odaklı olmayan, sadece yerli filmlerin gösterildiği sinema salonlarına ihtiyaç var. Sayısının yüzlerce olmasına da gerek yok, her ilçede tek salonlu bir gösterim merkezi bile bu görevi üstlenebilir. Neyse olmayacak şeyler hakkında konuşmayayım daha fazla.

Reactions: Aserat
Ek olarak burada yönetmenin de suçu var. Filmin ilk gösteriminin üzerinden 1 sene geçmiş bula bula yılın en yoğun dönemini bulmuş. Yaz aylarında sinemalar sinek avlarken pek ala vizyona girebilirdi. İlkbahar ve sonbahar başlangıcında da fırsat denilebilecek pek çok hafta vardı. Sen onca ay filmi sakla sonra git rekabetin en yoğun olduğu zamana koymaya çalış. Yine bile iyi sayıda sinema vermişler bu yoğunlukta...

Sanırım dağıtımcı bulunamadığı için bu yıla sarkmış yoksa bağımsız filmleri dağıtan Bir Film, Başka Sinema gibi oluşumlar şimdiye kadar çoktan sokarlardı. Büyük Kuşatma'nın gösterimine katılmıştım ve yönetmen filmi vizyona sokmaya çalıştığında Başka Sinema'nın tek gösterim yapmak hariç dağıtmaya yanaşmadığından bahsetmişti demek ki onlar bile artık gişe derdi gözetiyor ve her şeye kucak açmıyor. UIP işi de videoda bahsettiği, Yan Yana'nın yapımcısı da olan kişinin önayak olmasıyla gerçekleşmiş yoksa normalde yerli gişe filmleri ve yabancı stüdyo işlerinden öteye gitmiyorlar.