Bana göre sezonun en iyilerini sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. Dün dram kategorilerinde Hayat Şarkısı, İlker Kaleli, Burcu Biricik, Onur Saylak ve Emel Çölgeçen'i ödüllendirirken Poyraz Karayel, Erdal Beşikçioğlu, Burçin Terzioğlu, Okan Yalabık ve Binnur Kaya ise yer aldığı dalların ikincisi olmuşlardı.
Şimdi ise sıra komedide. Ancak sadece şunu söyleyebilirim ki, bu sene pek nitelikli işler izleyemediğimiz için yarış sadece birkaç dizinin arasında geçti. Bu yüzden şimdiden hazırlıklı olsanız iyi edersiniz.
EN İYİ DİZİ
Adaylar:
Aile İşi (ATV)
Aşk Yeniden (FOX)
Baba Candır (TRT 1)
Evli ve Öfkeli (ATV)
Kiralık Aşk (Star TV)
Öncelikle her zaman olduğu gibi ana dalı bir değerlendirelim. Aile İşi özellikle ilk bölümleriyle kahkaha krizine girdiğimiz bir diziyken önce Füsun Demirel'in haksız yere çıkarılması, ardından da yıllar boyunca Ulvi ve türevlerini oynayan Bülent Çolak'ın abartılı karakterinin girmesiyle birlikte ufaktan Geniş Aile'yi andırmaya başlaması, eski tadından uzaklaşmasına neden oldu. Yine de güzel bölümlerinin ve repliklerinin hatrına ilk 5'teki yerini aldı. ATV gibi bir kanalda başlamasaydı hala devam ediyor olurdu belki de. Aşk Yeniden de 2. sezonun ortalarından sonra kredisini yavaş yavaş tüketmeye başladı, ancak en kötü halinin bile çoğu komediden daha üstün olduğunu kabul etmek lazım. Evli ve Öfkeli'yi yoğunluğumdan dolayı devam ettiremesem bile 4 kadının bir araya geldiği zaman ortaya çıkardığı eğlenceli sahneleri göz ardı edemezdim.
İkincimiz ise Kiralık Aşk oldu. Aslında onu seçerken bireysel değil de, toplum üzerindeki etkisini de göz önüne aldım. Sessiz sedasız yayına giren bir dizi uğruna bugün yüzbinlerce tweet (aslında bu bir başarı kıstası sayılmaz) atılıyor, haftalar boyunca kendinden konuşturuyor, kitap kulüpleri açılıyor, hayranlar adına bağış kampanyaları bile düzenliyorsa ve TV'deki romantik komedi dalgası iyice büyüyorsa bunların hepsi Kiralık Aşk'ın kendi başarısıdır. Kendi adıma sezon ortasında sıkılıp bıraksam da hakkını vermek lazım.
Kazanan ise geriye kalan son aday, yani Baba Candır oldu. Kore dizileri gün geçtikçe ekranlarımızdaki yerini iyice kuvvetlendirirken ortaya nitelikli işlerin de çıkabildiğinin en büyük kanıtlarından biri. Ve ne ilginçtir ki, bu sene büyük ödülleri alan iki dizi de Kore'den ithal edilmiş. Ancak Baba Candır bunu yaparken yerelliğini ve güncelliğini asla kaybetmiyor, öğüt vereceğim diye kendini çekilmez hale getirmiyor. Bir yandan eğlendirirken kimi zaman da değerlerimiz hakkında birkaç kelam ediyor ve zaferi de hak ediyor.
KAZANAN: Baba Candır (TRT 1)
İkinci: Kiralık Aşk (Star TV)
- 2015: Ulan İstanbul (Kanal D)
Adaylar:
Buğra Gülsoy (Aşk Yeniden)
Fikret Kuşkan (Çifte Saadet)
Settar Tanrıöğen (Baba Candır)
Ufuk Özkan (Aile İşi)
Uraz Kaygılaroğlu (Baba Candır)
Ufuk Özkan yer aldığı yapımlar değişse bile yıllar boyunca Geniş Aile'nin Cevahir'ini önümüze getirmeye devam etmesiyle pek de ayılıp bayıldığım bir oyuncu değil, ancak Aile İşi'ndeki karakteri öncekilerden farklı olmamasına rağmen performansını severek izledim. Yine de daha kalabalık bir senede ilk 5'e bu kadar kolay giremezdi, onu da ekleyeyim. Barış Arduç kimilerine göre fazla donuk olsa da ben bunu karakterinin özelliklerine ve kendini tam olarak gösterebileceği 'o sahne'ye kavuşamamasına bağlıyorum, yoksa çıkardığı Ömer İplikçi performansında ciddi bir sorunun olduğunu iddia etmek zor. Fikret Kuşkan ortalama dizisiyle adaylar arasına girebiliyorsa bu onun (ve tüm oyuncuların) kötü senaryoyu kurtarmaya verdiği üstün çaba sayesindedir. Yeteneğini tartışamam, ama dizide kendisine layık görülen sonu hak etmediği ortada.
İkincimiz, Baba Candır'dan Settar Tanrıöğen. Geçen sene Urfalıyam Ezelden ile de adaylık alan deneyimli oyuncu, o bittikten sadece birkaç ay sonra ekranlara 3 çocuğunu tek başına büyütmek zorunda kalan Salih Baba olarak geldi ve 41 bölüm boyunca da ortaya lezzetli bir iş çıkardı. Peki neden birinci olamadı?
Onun nedeni de aşağıda. Çünkü Buğra Gülsoy, Aşk Yeniden'de öyle bir çekim alanı yarattı ki karşı koymak imkansız. Geçen sezon yeteri kadar övmüş ve "ortalama jön adayı"ndan romantik komedilerin esas erkeğine dönerken yarattığı harikalar bahsettiğim için daha fazla uzatmak istemiyor, verdiği arayı çok uzatmadan yeni bir komediyle dönmesini diliyorum. Bu arada erkek oyuncu dallarının bereketinden midir nedir, İlker Kaleli'de olduğu gibi Buğra Gülsoy da üst üste ikinci ödülünü almış oldu.
22.08.2016 itibariyle Edit: Bugünkü Altın Kelebek faciasından sonra Uraz Kaygılaroğlu'nun aslında başrol olduğunu fark ettim, bu yüzden onu buraya dahil etmeye ve Barış Arduç'u ise liste dışı bırakmaya karar verdim. Performansı hakkımdaki düşüncelerimi aynen buraya taşıyorum:
"Ama sonradan ibre Uraz Kaygılaroğlu'na döndü, çünkü Koray gibi Haluk da oynaması kolay biri değil ve onun aksine kimi zaman sözleriyle, kimi zaman jest ve mimiklerle, kimi zaman bedeniyle komedi çıkarması gerekiyor. Tabii dram sahnelerindeki başarısını da unutmamalı. Haluk Güney son 10 yıldır ekranlara gelmiş olan en ikonik karakterlerden biri ve Kaygılaroğlu ona kendini adadığı sürece ödül almaya, Aserat da onu zevkle izleyip her türlü zaferle buluşturmaya devam edecek."
KAZANAN: Uraz Kaygılaroğlu (Baba Candır)
İkinci: Buğra Gülsoy (Aşk Yeniden)
- 2015: Buğra Gülsoy (Aşk Yeniden)
Adaylar:
Ayça Erturan (Evli ve Öfkeli)
Ebru Cündübeyoğlu (Evli ve Öfkeli)
Elçin Sangu (Kiralık Aşk)
Hande Ataizi (Hayat Mucizelere Gebe)
Özge Özpirinçci (Aşk Yeniden)
Geçen sene yoğunluktan tam 8 adayın olduğu kadın oyuncu dalı bu sezon nispeten daha kolay bir savaşa sahne olsa da Pelin Akil (Aile İşi) ve Şebnem Bozoklu (Çifte Saadet) gibi isimler dışarıda kaldı. Gelelim geride kalanlara... Geçen sezonda aldığı adaylığı çiftleyen Özge Özpirinçci bölümler boyunca üzerine koya koya ilerlemeye devam ederek finale yürürken Altın Kelebek'i de cebine koydu. Evli ve Öfkeli'nin kadınlarından Ayça Erturan, Çiko Dilek olarak gönüllerdeki yerini çoktan alırken Ebru Cündübeyoğlu ise gerek asaletiyle, gerekse kendisine çok yakıştığını düşündüğüm komedi alanındaki performansını iyice olgunlaştırmasıyla adaylar arasındaki yerini aldı. Gerçi Birce Akalay ve Yıldız Çağrı Atiksoy'un katkıları da elbette yadsınamaz, ama ben şahsen Seray ve Dilek'i daha çok sevdim.
Gelelim ikinciye. Yazıyı yazarken adaylar arasına aldığım Hande Ataizi, Hayat Mucizelere Gebe'deki performansıyla yetmedi, bir de ikinciliği aldı. Yıllardır magazine meze olmasına rağmen nitelikli bir yapımla buluşamayan Ataizi, geçtiğimiz senenin sonunda elde ettiği bu şansı sonuna kadar kullanarak 8 bölüm boyunca seyretmesi keyifli bir anne portresini bizlerle buluşturdu ve sırf bu geri dönüşü için bile ödül almalı bence.
Ama gerçeklere bakalım, çünkü elimizde 52 bölüm boyunca karakterini sırtlayan bir Elçin Sangu var. Etraf Kiralık Aşk'taki Defne'nin klonlarıyla (gerçi kendisi de pek orijinal sayılmaz, ama kime ne ki?) dolsa bile ekranların yeni yükselen yıldızı, sempatik performansıyla ve ilk bölümleri sırtında taşımasıyla konuşulmayı magazinsel konulardan daha fazla hak ediyor.
KAZANAN: Elçin Sangu (Kiralık Aşk)
İkinci: Hande Ataizi (Hayat Mucizelere Gebe)
- 2015: Binnur Kaya (Aramızda Kalsın)
Adaylar:
Erkan Sever (Hayat Mucizelere Gebe)
Onur Büyüktopçu (Kiralık Aşk)
Salih Bademci (Kiralık Aşk)
Toygan Avanoğlu (Hanım Köylü)
Hayat Mucizelere Gebe'nin orijinalini izlemesem bile yerlisinin tatlı bir yapım olduğunu düşünüyorum ve oyuncular da bunu kanıtlarcasına her hafta önümüze iyi performanslar koymaya devam etti. Bunlardan biri olan Erkan Sever de Suat rolü için biçilmiş kaftan olduğunu kanıtladı. Aslında yazın devam etmesi için başlaması nedeniyle Hanım Köylü'yü dahil etmemeyi düşünüyordum, ama Toygan Avanoğlu komedi hünerleri sayesinde kendini bir şekilde ilk 5'te bulmayı başardı. Ya da aday edebilecek nitelikli erkek oyuncu bulmak zor, böyle de değerlendirebilirsiniz. Kısacası Güzel Köylü'nün yandan yemişi olan bir dizide rol alsa bile Koptagel'deki başarısı inkar edilemez. Salih Bademci, son zamanlarda "ikinci adam" rollerine tıkılıp kalmasına rağmen yeteneğini göstermekten geri kalmayan biri ve Kiralık Aşk'ta da istikrarsız, ama kolay sevilen karakteriyle hemen dikkat çekmeyi başardı.
Kazanan ise en başlarda Onur Büyüktopçu'ydu aslında. Koray Sargın, ya da halk diliyle Koriş, oynaması çok zor ve yanlış anlaşılmaya da fazlasıyla müsait bir karakter; ancak bunlar arasındaki dengeyi bir şekilde tutturmayı başardı. Bu da ortaya kin kusmak yerine her hafta kahkahalarımızı armağan ettiğimiz bir karakterin çıkmasına neden oldu.
22.08.2016 itibariyle Edit: Yeni gelişmelerle ödülü Onur Büyüktopçu'ya vermeye karar verdim. Zaten kazananı seçerken zorlanmıştım, ama kategori değişikliğiyle önü açıldı.
KAZANAN: Onur Büyüktopçu (Kiralık Aşk)
İkinci: Erkan Sever (Hayat Mucizelere Gebe)
- 2015: Toygan Avanoğlu (Güzel Köylü)
Adaylar:
Berna Koraltürk (Baba Candır)
Dolunay Soysert (Çifte Saadet)
Esin Gündoğdu (Aşk Yeniden)
Lale Başar (Aşk Yeniden)
Nergis Kumbasar (Kiralık Aşk)
Gelelim son dalımıza. Geçen yılın ödüllü isimlerinden Dolunay Soysert bu yıl rotayı yeniden komediye kırmaya karar vererek ne kadar çok yönlü bir aktris olduğunu gösterdi. Kayıp ile Urfalıyam Ezelden'deki acılı kadınları ve Çifte Saadet ile Benim Annem Bir Melek'teki eğlenceli insanları aynı kariyerde muhafaza ettiğini bilmek bile mutluluk veriyor. Berna Koraltürk en başlarda yeteri kadar kendini gösteremezken Ece-Haluk ilişkisiyle beraber yükseldikçe yükseldi ve bize de neden bu kadar geç keşfedildiğini sorgulamak düştü. Umarım gelecek sezonda da bu yolda ilerlemeye devam eder. Lale Başar'ı geçen sene de aday etmeyi çok istemiş, ancak yer bulamamıştım. Neyse ki yarışın zayıflığından dolayı bu sefer ıskalamadı. Mukaddes'i oynayabilmek bile büyük bir cesaret işi, ancak ortada değerlendirilmeye hazır bir yetenek olunca iyice tadından yenmez bir hale geldi.
Nergis Kumbasar da yıllardır hasretini çektikten sonra tıpkı Hande Ataizi gibi ekrana bomba gibi geri dönen isimlerden biri. Sadece komik olan bir kadını "Neriman İplikçi" markası haline getirmek için büyük bir emek verirken en çok güldüğümüz sahnelerde bize eşlik etti. Abartı mabartı, sonuçta istediğimizi verdi mi? Evet.
Ve kazanan... Esin Gündoğdu. O da çok yönlü (özellikle bedeninden de) bir performans çıkarmak zorundaydı ve ne yapıp etti Ayfer'i unutamayacağımız bir şekle büründürdü, aslında çoğu yer ve zamanda görülebilecek bir insanı özel kıldı. Kimi zaman bağırmalarından rahatsız olan bir kitle de var, ama karakterin doğasında bu varsa yapmak zorunda. Hem bunlar bahaneden başka bir şey değil. Ayfer'i başkası oynasa bu kadar memnun olabilir miydiniz, bir düşünün bakalım.
KAZANAN: Esin Gündoğdu (Aşk Yeniden)
İkinci: Nergis Kumbasar (Kiralık Aşk)
- 2015: Zeynep Kankonde (Ulan İstanbul)
Yarın geriye kalan diğer dallarla karşınızda olacağım, ancak bu faslı hemen bitirmeye niyetim yok. O zaman ne yapacağımı da yarın öğrenirsiniz artık. Tüm kazananlara tebrikler, okuyacak olanlara da teşekkürler.