Albay Cevdet'in (Vatanım Sensin) Hikayesi Gerçek Çıktı!

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
85,413
Reaksiyon puanı
64,080
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Aserat yeni bir haber konusu açtı

Albay Cevdet'in (Vatanım Sensin) Hikayesi Gerçek Çıktı!

CvzFrt6WIAAG20x-1024x683.jpg


Kanal D'nin sevilen dizisi Vatanım Sensin'de Halit Ergenç'in hayat verdiği Albay Cevdet karakterinin hikayesi gerçek çıktı.

Aydınlık gazetesinden Hayati Özcan ve Nurcan Akkul'un özel araştırmasına göre Albay Cevdet'in asıl adı Mü'min Aksoy. 1892'de İzmir'de dünyaya gelen Aksoy, 1911 yılında Beylerbeyi Yedek Subaya Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun olur. Balkan Savaşları ve Birinci Dünya Savaşı'nda çarpıştı ve tıpkı dizide olduğu gibi istihbarat alma amacıyla Yunan ordusuna sızar.

Oradan aldığı bilgileri Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Mustafa Kemal'e aktaran Aksoy, yıllar boyunca Türk istihbaratının önemli üyelerinden biri olur. Zamanla Yunan ordusunun güvenini kazanmaya başlar ve Komutan Zafirio'nun (dizideki Vasili) da gözüne girer. Yüzbaşı Gavur Mü'min, Yunan işgalini kolaylaştırmak için işgal kuvvetlerine sözde yardım etmeye başlar.

Bu bilgiler sayesinde Yunan ilerleyişi sekteye uğrar ve Ankara'ya hazırlık için zaman kazandırır. Ancak Mü'min Bey Türk kuvvetleri arasında düşman için çalışan işbirlikçi bir ajanın ihbarı üzerine Yunan İstihbaratı tarafından açığa çıkarılır. Müebbet hapis cezasına çarptırılarak Atina'ya gönderilir. Kurtuluştan sonra Türk-Yunan esir değişimi sırasında bizzat Mustafa Kemal'in emriyle General Trikopis'e karşılık takas edilir.

Ancak işgalcilerle ilişkisi yüzünden halk onu 'Gavur' lakabıyla anmaya başlar. Evleri taşlanır, suratına tükürür, halkın gözünden düşer. Tıpkı dizide de gördüğümüz gibi ailesinin bile bu durumdan haberi yoktur. Gavur Mü'min yaşadıklarını şu şekilde özetler:

"… Kurtuluşu için ölesiye, öldüresiye dövüştüğüm İzmir'de yüzüme bile tükürenler oldu. İtiraf edeyim ki o tükürükler, çarpıştığım cephelerde yediğim kurşunlardan daha fazla acı ve ıstırap verdi bana… Ama ne yapayım ki, o sırada içerisinde bulunduğum durum ve şartlar gerçekteki durumu açıklamama engeldi. Ölmekten değil de, bir şeyden çok korkuyorum: Gerçeği anlatamadan ölmek ve tarihe bir vatan haini olarak geçmek.

İzmir'inin ilk haini, Kurtuluş Savaşının son kahramanı Gavur Mü'min"

Mü'min Bey Kurtuluş Savaşı'nda gerçek kimliğini herkese gösterir, ancak yurda döndükten sonra türlü zorluklarla karşılaşmaya devam eder. Askerlik mesleğine uzun uğraşlar sonucu kavuşabilir. Albay rütbesiyle Hakkari'ye giderken geçirdiği zatürre hastalığı nedeniyle 24 Ocak 1948'de hayatını kaybeder.

Ölüm haberi 25 Ocak 1948'te 'Demokrat' gazetesinde duyurulur. Arkadaşının 'Eski bir dost' imzasıyla yayınladığı yazıda "Tarih büyük ve kalabalık yer, şayet her vazifesini yapan oraya girmeye kalkışırsa, burada olduğu gibi orada da birbirimize gireriz!… Ben sadece vazifemi yaptım" cümlelerine yer verir.

Vatanım Sensin, yeni bölümleriyle her Perşembe 20.00'de Kanal D'de ekrana gelmeye devam ediyor.

Hikayenin tamamına ise şuradan ulaşabilirsiniz.
Orijinal formatta oku
 
Son düzenleme: