FK9 A Prophet / Yeraltı Peygamberi (2009) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,813
Reaksiyon puanı
50,479
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com


A Prophet / Yeraltı Peygamberi

Tür:
Suç, Dram
Yönetmen: Jacques Audiard

Oyuncular:
Tahar Rahim
Niels Arestrup
Adel Bencherif

IMDb

Filmin Konusu:

Malik Djabena altı yıl hapis cezasını tamamlamak üzere bir Fransız hapishanesine kapatıldığında ne okuması ne yazması vardır. Henüz 19 yaşındaki bu kimsesiz yeni mahkum, hapishanedeki diğer mahkumlara göre çok çelimsiz ve kırılgandır. Arapların ve Korsikalıların yoğun olduğu hapishaneyi yöneten Korsikalı çete lideri, Malik'i köşeye sıkıştırır ve ona bazı görevler verir. Malik, görevlerini yerine getirdikçe sertleşip güçlenir ve liderin güvenini de kazanmaya başlar. Fakat Malik cesur ve uyanık bir gençtir; hapishane hiyerarşisi içerisinde yavaş yavaş yükselirken kendine ait bazı planlar da geliştirir.

Cannes Film Festivalinde Büyük Jüri Ödülü kazanan Yeraltı Peygamberi, tutkulu, derin ve çok etkileyici bir sinema başyapıtı. Baba serisi gibi, yeraltı dünyasının karanlık ve kasvetli labirentine dalıyor ve orada gördüğü hiçbir şeyi saklamıyor.


Filmin Fragmanı:

 
Reactions: Angelica
Süresi çok uzun, konusu çok dikkat çekici ve IMDb puanı da yüksek.
 
Başlangıç filmim oldu. Süresi baya uzundu. Konusu ilgimi çektiği için ilk bu film ile başladım. Konusu oldukça ağır işleyen ama içeriği güzel bir film.

19 yaşında hapishaneye girerken ürkek ve yalnız olan bir gencin zamanla yükselişi ve suç dünyasında güçlenişini izliyoruz. İlk görevi olan bir tanığı öldürdüğü sahnede çok kötü oldum. Boynunu kestiği sahnedeki kan fışkırmaları oldukça gerçekçiydi. Hapishanede başta getir götür işi yaparak sonra yükselişe geçti ve sadece hapiste geçen bir film diye düşünürken dışarıdaki sahneleride izledik. Malik arada 1 günlük dışarı çıkma izinininde suç dünysındakı kişilerin verdiği görevleri yerine getirdi. Hapishaneye yırtık ayakkabı ve içine sakladığı bir kağıt paradan başka hiç birşeyi ve hiç kimsesi olmayan Malik hapisten üstü marka giysilerle ve onu arabalarla karşılayan biri haline dönüştü. O detay güzeldi. Hapisten çıkarken teslim edilen kutusunda o katlanmış paradan başka hiç bir şeyi yoktu ve o parayı alarak çıktı hapisten.
7.5/10 (süresi uzun olduğu için puan kırdım)
 
Hapishane filmlerini hep sevmişimdir ama bu beklediğim tam veremedi. Neden? Sorusuna daha çok cevap bulacağım bi film izlemek isterdim. Yine de seyir zevki yüksek ve güzel bir sona bağlanmış film. Sevdim diyebilirim.

İzlerken Godfather'ı çok anımsatan detaylar vardı. Bu sebeple filmin başından itibaren beklentiyi yükseltmedim. Çünkü Godfather'ı müthiş beklentiler ile izlemiştim ve hayal kırıklığı yaşamıştım.

Başrolde ki eleman baya rolü yaşattı bize ama bir yıl sonraki stili 19'dan direkt 30 yükselmiş. Olmamış o kısım.

Sonunu çok beğendim filmin.
Arkadaşının ailesi ve arkasında ki arabalar. 19 yaşında hiç bir şeyi olmayan bir adamın hapishaneden kazandıklarını, müthiş bir müzikle bize sunmaları enfesti.

Normalde 6.5 ama son sahnenin etkisi hala bende sürüyor. 7.5/10
 
Hayatta başarısızsanız hapishaneye girin, orada çeteler falan filan derken yükselirsiniz temalı hoş bir Fransız filmi.


Filmin giriş kısmını epey beğendim. Jiletli sahnelerde kanım dondu. Etkileyici ve akılda kalıcıydı. Fakat sonrasında karakterle gittikçe empati kurmakta zorlandım, etrafındaki diğer karakterler ise zerre ilgimi çekmedi ve filmi sıkılarak tamamladım.

Yani tersten okuma yaparsak "kim olursanız olun azimle kendinizi geliştirip konumunuzu yükseltebilirsiniz" mesajı veriyor olabilir ama bunu doğru yollarla yaptığı söylenemez. Kaliteli film şüphesiz ama ben pek sevmedim.

6/10
 
Tahmin ettiğim gibi çok sevdim, çok beğendim filmi.

Süresi biraz uzun gözükebilir en başta ancak filmde oldukça uzun bir süreç izliyoruz, bu süreçte muazzam bir karakter gelişimine tanıklık ediyoruz bence. El Djebena'nin ve hatta çevresindekilerin karakter gelişimleri gerçekten çok iyi işlenmiş.

El Djebena hapse girdiğinde tam anlamıyla sıfır noktasındaydı, okuma-yazma dahi bilmiyordu. En başta istemeden de olsa girdiği yolun sonunda, gerçek anlamda güçlenmiş bir adam gördük. Karakterin en son geldiği noktaya kadar olan süreç çok başarılı işlendiği için, son sahnede geldiği nokta çok vurucu/çok akılda kalıcı oluyor.

Bu arada filmin isminden, El Djebena'nin baştan sona yaşadığı her şey İslam'a ve Hz. Muhammed'e birer referans. Tek tek yazmak istemiyorum ancak filmin özünde oldukça derinlikli olduğunu gözler önüne seriyor bu tip detaylar. Ekşi'de her şeyin tek bir mesajda anlatıldığı bir yorum gördüm, onu buraya bırakayım:


Filmin yönetmenliğini de çok beğendim, bazı çekim açıları çok iyiydi. Jiletli sahnede benim de kanım dondu gerçekten, çok gerçekçi çekilmiş. Filmle alakalı her şey unutulsa bile, o sahne hep akıllarda kalır herhalde.

Oyunculuklar başarılıydı, Tahar Rahim filmin yıldızı zaten. Etkinliğin geçtiğimiz sezonunda izlediğimiz The Past filminde de baya iyiydi, izlediğim iki filmini de çok sevmiş oldum böylece. Diğer oyunculuk performansları da baya başarılıydı ama Tahar Rahim kadar akılda kalıcı değildi hiçbiri elbette ekran süreleriyle de alakalı olarak.

Etkinliğin kesinlikle en iyilerinden. 8.5 ile 9 puan arasında kaldım, sonradan değiştirebileceğimi de söyleyerek...

Puan: 9/10
 
Filme başlarken dedim herhalde sıkılcam yarıda bırakacam ama etkileyici sahneler olunca sonuna kadar keyifle izledim yol yanlış ama filmin verdiği mesajı beğendim ben baştaki durumla sonunda olan durum bence güzel mesajdı tabii ki oyunculuklar harikaydı onuda belirtmek isterim


Puan: 9/10

@denizz19 karakterin burcu Koç burcuydu sen geldin aklıma Maliği sana benzettim
 
Filmin özellikle giriş kısımlarını çok beğensem de devamının biraz zayıf kaldığını düşünüyorum o girişe göre. Yine de oldukça başarılı bir film olduğunu söylemek lazım. Süresi biraz daha kısaltılsa daha akıcı bir hale gelebilirmiş diye düşünüyorum. Uzun bir sürecin anlatımı var filmde, o yüzden süreyi de uzun tutmak istemişlerdir muhtemelen ama 2 buçuk saatin her bir dakikasının dolu dolu geçtiğini söyleyemem.

O ilk başta hapise yeni girmiş çocuğun bir anda birisini öldürme görevinin üstüne kalmasıyla yaşadığı gerilim, adamın boğazını kestiği sahneler çok etkileyiciydi. Devamında da hep o öldürdüğü adamı görmeye devam etti zaten hangi konuma gelirse gelsin.

Genel olarak da hapishane ortamının aktarılışı ve baştan sona o çocuğun değişimini görmek güzeldi. Sonda yalnız ben başına kötü bir şey gelmesini bekledim. Belki öyle bitirilse önemli bir mesaj da bırakılmış olurdu izleyicilere. Bu haliyle kahramanlaşarak sona erdi adamın hikayesi.

7.5/10
 
Derinlikli ve fazlasıyla ağır bir film olmakla birlikte keşke film yerine dizi olarak çekilseydi diyebileceğimiz yapımlardan olmuş. Baştan sona anlatılan bir gelişim öyküsü, bu kadar uzun süresine rağmen aslında kaçınılmaz olarak kopuk kopuk ilerliyor. Dizi olsaymış daha bir derli toplu olurmuş.

Filmin özellikle başlarında Oz tadı aldım, ki kimsenin Oz’dan bahsetmemesi ilginç. Oz gerçekçiliği vardı yer yer ama Oz çok daha gerçekçi tabi.


Şunu anladım ki Fransızca ve Fransız-Suç sineması hiç bana göre değil. Belki İspanyolca ya da İngilizce olsaydı dil, daha az yorardı altyazıya rağmen. Fransızca olması, zaten kasvetli olan ortamı daha da kasvetli ve yorucu hale getirdi.

Sıfırdan zirveye temalı filmler söz konusu olduğunda olduğunda hatırlanacak bir film oldu ama çoşkuyla değil. Yani filmdeki değişik teknik, filmi ne çoşkulu yapıyor ne de aşırı gerçekçi. Çoşkudan uzak ama gerçekçiliğe yakın bir noktada. Ki bu da tekrar tekrar izlenebilirliği ve kolay sindirmeyi zorlaştırıyor.

Yaşlı kurtun yanında başlarda zoraki de olsa yetişip en sonunda onu dahi hırpalatacak güce gelmesi ve dutluk halinde hapse girip bağ halinde çıkmasının bana göre sıkıcı ve ağır öyküsünü izledik. Alt metni, verdiği mesaj filan bunların kalitesi zaten fazlasıyla ortada ama izlenilenebilirlik için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bunun da başlıca nedeni, hikayenin aslında çok uzun bir karakter gelişimi sürecine ihtiyaç duyması. Breaking Bad eğer sezonlar boyunca adım adım ilerleyen dizi değil de böyle bir film olsaydı, haliyle o bile kapasitesinin altında kalırdı...

6.6
 
Öncelikli olarak filme dair övülmesi gereken nokta, kesinlikle yönetmen Jacques Audiard. Yönetmen çekim açılarını çok iyi ayarlamış, çok iyi çekmiş filmi. Filmin kaybettiği nokta ise, filmin haddinden fazla uzaması ve yer yer sıkması, gereksiz sahnelerin de kendini göstermesi. Senaryoda ve kurguda hafiften kopukluklar oluşuyor tabii çok uzun olunca film. En hatalı nokta da bu, film uzun olunca, filmi iyi ayarlanması gerekiyor. Kopmalar oluşabiliyor yer yer. Bu filmde kopukluklar mevcuttu.

Filmin odak noktası da üç karakterdi. Malik El Djebena, César Luciani ve Ryad, diğerleri pek ön plana çıkmadı. Tahar Rahim çok başarılı bir performans sergilemiş. Yardımcı oyuncular Niels Arestrup ve Adel Bencherif de iyiydi. Özellikle Niels Arestrup çok iyi performans sergilemiş. Bu üçü de Malik üzerinden uyumluydu. Bu üç oyuncu filmi başka noktaya taşıdı.

Filme gelelim:
Bu hapishane biraz fazla ayrıcalığı vardı aslında. İsteyen istediği kadar at koşturabiliyordu. Malik geldi, ağır baba Luciani'nin her dediğini yaparak nüfuz sahibi olmaya başladı. Köprüden geçesiye kadar ayıya "dayı" diyen Malik, dışarı izin niyetine gire çıka orada da nüfuz sahibi oldu. Adam öldürdü, mal taşıdı, derken yükseldikçe yükseldi Luciani'nin yanında. Tabii bu arada sokağın ortasında adam öldürüp, hiç kimseden ses çıkmaması ayrı bir sahneydi. Çok ilginç bir sahne. Bu sahneden önce geyik sahnesi de vardı, o da ilginçti. İtalyan meselesi için Marsilya'ya giden Malik'in geyik sayesinde kurtulması ilginçti.

Malik karakteri okuma yazmayı bilmiyordu tamam da, sanki yeni doğmuş bebek gibi bazı şeyleri öğretmeye çalışıyorlardı. Cinsellikle ilgili sahneler ilginçti. Adam onu bile bilmiyordu düşünün başta. Bu gibi detaylar biraz komikti. Koskoca hapishaneye kadın geliyor, o ayrı bir olay. Tamam, ayrıcalığınız var da, biraz abartı da var. Düşününce bu detayları komik geliyor. Biraz gereksiz sahnelerdi açıkçası. Gereksiz sahneler çıkarılsa daha iyiydi.

Filmin sonu çok iyiydi. Nüfuz sahibi olan Malik, Luciani'nin yaklaşmasına nüfuzuyla engel oluyor. O bütün ezmelerini burnundan getiriyor. Ryad'ın emanet ettiği Djamila ile birlikte yeni bir hayata başladığının emarelerini veriyor. Luciani, Malik'e bildiğin yeni bir hayat verdi ama tabii iyi davranışlar sergilememesi, nüfuzunu azalttı. O son sahne çok iyiydi, iyi bitti film.

Hayatta kalmak için çıkar ilişkisinin ne kadar önemli olduğunun ve bunun için bireyselliğin ne kadar önemli olduğunu da yüze vuruyordu film. Bireysellik devreye girer, çıkar devreye girer ve hayatta kalırsın. Diğer türlü hayatta kalmak zor olabiliyor, özellikle de hapishane gibi bir ortamda.

Yönetim: 9
Senaryo: 8
Toplu Performans. 8
Kurgu: 8
Görsellik: 9
Oyunculuk: 9
Prodüksiyon: 9


8.5/10