FK10 A Few Good Men / Birkaç İyi Adam (1992) - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
1591108913782.png


Tür: Dram, Gerilim
Yönetmen: Rob Reiner

Oyuncular:
Tom Cruise
Jack Nicholson
Demi Moore
Kevin Bacon

IMDb

Filmin Fragmanı:


 
  • Harika
Reactions: Angelica

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Sir, mahkeme filmlerinin hastasıyız, sir.

Ordudaki emir-komuta zincirinin sıkıntılı yanlarını göz önüne seren başarılı bir film. Ülkemizde de malum olaylardan hakimiz bu konuya. Bazı emirler vardır uyarsan başın yanar, uymazsın yine başın yanar. Başının ne zaman ve ne şekilde yanacağı ise duruma göre değişir. Askerlik zor iş cidden.

Günümüzdeki en büyük senaristlerden olan Aaron Sorkin'in ilk film senaryosuymuş bu film ve Broadway'e yazdığı oyundan sinema sahnesine aktarılmış. Aaron Sorkin ilk filminden sürükleyici bir senaryo ve etkileyici replikler yazmayı başarmış.

Tom Cruise her zamanki alıştığımız hallerinde, genç ve ukala bir avukatı canlandırıyor. Karakterine filmin ilk yarısında sinir olsam da gittikçe sevdim. Özellikle mahkemedeki kitap sahnesi efsaneydi. Demi Moore güzeldi karakteriyle pek bir şey katmasa da. Kevin Bacon da iyiydi, es geçmemek gerek.

Ama Jack Nicholson... Çok büyük, çok özel bir oyuncu. Yani adamın anlatamayacağım bir ekran büyüsü var. Ekranda gözüktüğü her an inanılmaz bir hayranlıkla izliyorum. Kısa süresine rağmen filmin en iyi anlarında hep onun damgası var. Bu filmdeki Oscar adaylığını da hak etmiş, şüphesiz.

Tek eksiği sanki sondaki itiraf biraz basit hissettiriyor.

Tom Cruise'u her gördüğümde aklıma gelen @Danger UA!'ya selamlar. :A

8/10
 

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,157
Reaksiyon puanı
107,776
Puanı
1,060
Mahkeme filmleri ya çok sıkıcı yada çok güzel oluyor. Bu fena olmayan bir filmdi. İçinde bildiğim tanıdık oyuncular mevcuttu ve performanslarıd iyiydi. Özellikle Jack Nicholson muhteşemdi. Adam bakışıyla mimikleriyle bile insana nasıl biri olduğunu yansıtıyor.

Bu etkinlikte izlediğim 2. Tom Cruise filmiydi. Bu filmde biraz gıcık bir tipti. Filmin en güzel sahneleri mahkeme sahnesiydi.
Filmi daha önce izlemiştim ama nerdeyse herşeyi unutmuş olduğumu farkettim. Sonunu hatırlayamadım mesela.
Bu sene izlediğim bir çok filme ilerde tekrar bakarım.

7.5/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Kaliteli mahkeme filmlerini ben de çok seviyorum, bu film ise net bir şekilde onlardan biri.

Filmde askerlik, emir-komuta zinciri, ast-üste ilişkisi gibi konular oldukça başarılı bir şekilde ele alınmış.

Filmin başında cinayet sahnesini ve katilleri gösterdikleri için, o noktadan sonra bizlere çok iyi bir işleniş sunmaları gerekiyordu. Film bunu başarıyor. Cinayete odaklanmak yerine olayı askeri açıdan ele alarak, bizleri şaşırtmayı ve filme ilgimizi son dakikaya kadar canlı tutmayı başarıyorlar.

Ben de olayın derinine inmeden önce sonuçta bir cinayet işlendi diyerek, iki askerin tarafını tutuyordum. Ancak daha sonra emir-komuta zincirine ve bu zincirin gerekliliklerine dikkat çekildikçe benim de fikrim değişti. Sonda iki askerin her şeye rağmen ceza alması ise filmin taraf tutmadığını ve olaylara iki tarafın açısından da eşit yaklaşabildiğini gösteriyor bence.

Mahkeme sahnelerinin her biri çok başarılıydı. Daniel'ın kitapla yaptığı numara bence de en iyi sahneydi. Jack Nicholson'ın canlandırdığı Nathan karakteri ise gerçekten biraz kolay çözüldü bence de. Öyle bir karakter, o mahkeme salonunda en azından biraz daha direnirdi ve konuşmazdı normal şartlarda.

Tom Cruise oldukça başarılıydı, genç ve zeki avukat karakterini olabilecek en iyi şekilde canlandırdığını söyleyebiliriz herhalde. Ancak cidden Jack Nicholson filme seviye atlatıyor, içerisinde bulunduğu istisnasız her sahnede farkını hissettiriyor. Çok büyük bir oyuncu gerçekten, "asker olunacaksa onun da en iyisini olurum." demiş.

Puan: 8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga and Dosi

Angelica

Favori Üye
Ayın En Favori Üyesi
Katılım
31 Mart 2012
Mesajlar
80,688
Reaksiyon puanı
56,847
Puanı
1,060
Yaş
40
Konum
Kayseri
Az önce tamamlayabildim filmi çok çok beğendim konuyu sevdiğim için izlemeside bana keyif verdi tüm oyuncular harikaydı Tom Cruise ve Jack Nicholson karşılıklı oynadıkları final sahnesini soluksuz izledim diyebilirim ikiside muhteşemdi bayıldım hem onların oyunculuğu hemde emir-komuta konusu çok güzel
anlatılmıştı :D

9/10