55. SİYAD Ödülleri (2022) - Kazanan Tahminleri

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,580
Reaksiyon puanı
62,897
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
4 Nisan Salı akşamı 55. kez gerçekleşecek olan SİYAD Türkiye Sineması Ödülleri için geri sayım başladı. Ben de hazır birkaç gün kalmışken bu yıl için kazanan tahminlerimi paylaşmak istedim. Ödüllerin büyük kısmının hangi filme gideceği açıkça görülse de son duruma birlikte göz atmak fena olmaz.

EN İYİ FİLM
940526-1520316031.jpg

Adaylar:
Beni Sevenler Listesi
Kerr
Kurak Günler
Okul Tıraşı
Zuhal

Kazananı tartışmanın bile gerekli olmadığı bir kategori. Yıla her açıdan damgasını vuran Kurak Günler, bundan önceki organizasyonlarda olduğu gibi SİYAD gecesini de domine etmeye geliyor. Tek handikapının beklendiği kadar çok ödül alamayacak olması olduğunu düşünüyorum zira Nuri Bilge Ceylan filmleri bile 6 ödül sınırını geçememiş durumda. Altın Portakal'da bile "çok fazla ödül verdik" kafasıyla En İyi Film ve Senaryo ödülleri Karanlık Gece'ye gittiği için burada da aynı refleks gösterilecektir. Yine de Türk sinemasının son 10 yılda gördüğü en iyi işlerden biri olarak törene damga vuracağı gerçeği değişmeyecek.

Kazanacak: Kurak Günler / Kazanabilir: - / Kazanmalı: Kurak Günler

EN İYİ YÖNETMEN & EN İYİ SENARYO
Kurak-Gu%CC%88nler.jpg

Adaylar:​
Emin Alper
Kurak Günler​
Emre Erdoğdu
Beni Sevenler Listesi​
Ferit Karahan
Okul Tıraşı​
Nazlı Elif Durlu
Zuhal​
Tayfun Pirselimoğlu
Kerr​

Adaylar:​
Emin Alper
Kurak Günler​
Emre Erdoğdu
Beni Sevenler Listesi​
Ferit Karahan
Gülistan Acet

Okul Tıraşı​
Nazlı Elif Durlu
Ziya Demirel

Zuhal​
Tayfun Pirselimoğlu
Kerr​

İki kategoriyi birlikte ele almayı tercih ediyorum çünkü baştan aşağı kopyala-yapıştır olduğu gibi iki ödülün gideceği adres de aşikar. Daha önce 'Abluka' (2015) ve 'Kız Kardeşler' (2019) ile bu iki ödülü de ikişer kez kazanmışken pek çok sinema yazarı tarafından en yetkin işçiliği olduğu iddia edilen filmiyle Emin Alper çok rahat bir şekilde hanesine iki ödül daha yazmaya geliyor. Altın Portakal'da olduğu gibi, burada da (seçimlere çok kısa süre kalmışken) tüyleri diken diken edecek bir konuşma yapacağına da fazlasıyla eminim. Yönetmen dalında Tayfun Pirselimoğlu, senaryoda da Nazlı Elif Durlu & Ziya Demirel için küçük bir ihtimal verilebilir ama "geliyor gelmekte olan" diyorum.

EN İYİ YÖNETMEN
Kazanacak:
Emin Alper / Kazanabilir: Tayfun Pirselimoğlu / Kazanmalı: Emin Alper

EN İYİ SENARYO
Kazanacak:
Emin Alper / Kazanabilir: Nazlı Elif Durlu & Ziya Demirel / Kazanmalı: Emin Alper

EN İYİ ERKEK OYUNCU
3437007_810x458.jpg

Adaylar:
Erdem Şenocak
Kerr​
Halil Babür
Beni Sevenler Listesi​
Samet Yıldız
Okul Tıraşı​
Selahattin Paşalı
Kurak Günler​
Uğur Polat
Anadolu Leoparı​

Son birkaç yıldır kariyer basamaklarını tırmandıktan sonra Kurak Günler'le kariyerinde yeni bir sayfa açan, aldığı Altın Portakal'la beklentileri boşa çıkarmayan, üstüne Ankara Film Festivali'nden de ödülle dönen Selahattin Paşalı dışında bir adayın kazanacağını iddia etmek (amiyane tabirle) saçmalık olacaktır. Herkesi kendine aşık etmekle meşgul olduğu bu parlak dönemini bir adet de SİYAD ödülüyle taçlandıracağı ve gelecekte de sık sık buralara uğrayacağı kesin. Emre'nin rakı masasında sarhoş olduğu sahnedeki "siz neyi ima ediyorsunuz" çıkışı bile tek başına her türlü heykelciği hak ediyor.

Kazanacak: Selahattin Paşalı / Kazanabilir: Erdem Şenocak (illa biri olacaksa) / Kazanmalı: Selahattin Paşalı

EN İYİ KADIN OYUNCU
image-w1280.jpg

Adaylar:
Asiye Dinçsoy
Dirlik Düzenlik​
Aslıhan Gürbüz
Bana Karanlığını Anlat​
Farah Zeynep Abdullah
Bergen​
İpek Türktan
Anadolu Leoparı​
Nihal Yalçın
Zuhal​

2021'deki Altın Portakal töreninde Tamer Karadağlı'na yaptığı çıkışla konuşulsa da Nihal Yalçın'ın o gece sahnede olmasının nedeni, Zuhal'deki performansıyla Kadın Oyuncu ödülüne layık görülmesiydi. Nitekim, burada da kendisini zorlayabilecek iddialı bir rakibi de olmadığı için ikinci ödülüne rahatça uzanacak. Farah Zeynep Abdullah'ın belli bir kitle toplayacağı öne sürülebilir ama Bergen'in asıl iddiası diğer kategorilerde olacak gibi. Gönül ister ki değeri bilinmeyen performansıyla Aslıhan Gürbüz sürpriz bir ödül kazanıp hepimizi şok etse.

Kazanacak: Nihal Yalçın / Kazanabilir: Farah Zeynep Abdullah / Kazanmalı: Aslıhan Gürbüz

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
0903735.jpg

Adaylar:
Ayberk Pekcan
Dilberay​
Ekin Koç
Okul Tıraşı​
Erdem Şenocak
Kurak Günler​
Erol Babaoğlu
Kurak Günler​
Rıza Akın
Kerr​

Bana kalırsa bu yıl yardımcı oyuncu kategorilerini tahmin etmek daha zor. Her ne kadar Erol Babaoğlu Altın Portakal'dan, Erdem Şenocak da Ankara'dan ödülle dönmüş olsa da, yıla damga vuran bir filmde unutulmaz performanslar çıkarmalarıyla karşı konulması zor isimler olsa da birbirlerinin oylarını bölme ihtimali yok denemez. Gerçi daha önce aynı filmden aday olan iki isimden birinin ödüle kavuştuğu çok olduğu için karakterinin de etkisiyle Babaoğlu'nun ödüle uzanması şaşırtıcı olmaz. Yine de sinema yazarlarının Kurak Günler'e diğer kategorilerde hakkını teslim edecek olmasından dolayı beğendikleri başka bir adres olan Rıza Akın'a yönelebileceğini düşünüyorum. Yıllardır pek çok kaliteli filmde boy gösteren usta oyuncuyu kariyerindeki son performansla vefatından sonra onurlandırmaları (bu melankolik kategori için) hoş bir saygı duruşu olacaktır.

Kazanacak: Rıza Akın / Kazanabilir: Erol Babaoğlu / Kazanmalı: Erol Babaoğlu

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
bergen_ve_nadire_thelma_louise_olurdu_h21415_ffaad_1648128963_rY9xHk.jpeg

Adaylar:
Hayal Köseoğlu
Beni Sevenler Listesi​
Jale Arıkan
Kerr​
Nergis Öztürk
Bergen​
Selin Yeninci
Kurak Günler​
Tilbe Saran
Bergen​

Selin Yeninci yılın en sevilen filminde olmasıyla bir adım önde olsa da tüm ödülleri yığmama düşüncesinde kurban edilebilecek ilk isimlerden olabileceğini düşünüyorum. Öte yandan Bergen'in beklentileri aşarak 7 adaylık çıkarması, burada da iki ismi listeye sokması elinin düşündüğümüzden daha güçlü olduğunun sinyalcisi. Nergis Öztürk koca bir dram silsilesinin ortasındaki tek eğlenceli karakterle nefes delikleri açarak yüz güldürürken Tilbe Saran da göründüğü her sahnede bam telimizi titretiyor. Eleştirmenler genellikle ikisinin performansını birlikte övdüğü için "net favori şudur" diyemediğimden Yeninci'nin de aradan sıyrılma ihtimalini hala yüksek görüyorum. Fakat kendisinin daha iki yıl önce, karşısında aynı filmden rol arkadaşı varken ödüle uzanmış olması, son birkaç yıldır yardımcı kadın oyuncuda iki adaylık çıkaran filmlerden isimlere (Nezaket Erden, Füsun Demirel, Bennu Yıldırımlar) ödül verme eğilimini de hatırlatıyor. Kısacası, sektörce sevilmesine rağmen ödüllendirme fırsatı bulunamayan bir isme hakkının teslim edilmesi için ideal bir fırsat olabilir.

Kazanacak: Nergis Öztürk / Kazanabilir: Selin Yeninci veya Tilbe Saran / Kazanmalı: Nergis Öztürk

DİJİTAL PLATFORMDA GÖSTERİME GİRMİŞ EN İYİ FİLM
image-w1280.jpg

Adaylar:
Aşıklar Bayramı
Cici
Gönül
İki Şafak Arasında
Koridor

Son iki yıldır dijital platformlarda gösterilen filmleri adaylıklı kategoriler içinde değerlendiren (hatta geçen yıl birine en büyük ödülü veren) sinema yazarları, pandeminin gücünü yitirmesi ve sinemaların geri dönmesiyle birlikte bu filmleri tek kategoriye hapsetti. Bu nedenle Çatlak'tan sonra İki Şafak Arasında da sadece sinemalarda gösterilmediği için yarışma dışı kalarak hak ettiği adaylıkları alamadı. Bu çağ dışı durum sona erer mi bilmiyorum ama en azından geceden eli boş dönmeyeceği kesin. Olası bir alternatif için de Berkun Oya imzalı Cici'ye odaklanılması ve neden Nur Sürer'e hak ettiği adaylığın verilmediğinin sorgulanmasını öneriyorum.

Kazanacak: İki Şafak Arasında / Kazanabilir: Cici / Kazanmalı: İki Şafak Arasında

TEKNİK KATEGORİLER
Dial-B-for-Burning-Days-009.jpg
EN İYİ KURGU
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
EN İYİ MÜZİK
EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
Ali Aga
Kerr
Andreas Sinanos
Kerr
Ali Güçlü Şimşek
Beni Sevenler Listesi
Billur Turan
Anadolu Leoparı
Ayris Alptekin
Beni Sevenler Listesi
Christos Karamanis
Kurak Günler
Mazlum Çimen & Saki Çimen
Bergen
Nadide Argun
Kurak Günler
Erhan Özen
Bergen
Mirsad Herovic
Bergen
Nikos Kypourgos
Kerr
Natali Yeres
Kerr
Ferit Karahan, Hayedeh Safiyari & Sercan Sezgin
Okul Tıraşı
Nick Cooke
Anadolu Leoparı
Stefan Will
Kurak Günler
Tolunay Tokgöz
Okul Tıraşı
Özcan Vardar & Eytan İpeker
Kurak Günler
Türksoy Gölebeyi
Okul Tıraşı
Yusuf Tan Demirel & Alexander Lawrence
Zuhal
Vahit Yazıcı
Bergen
Kazanacak: Kurak Günler
Kazanabilir: Beni Sevenler Listesi
Kazanmalı: Kurak Günler​
Kazanacak: Kerr
Kazanabilir: Kurak Günler
Kazanmalı: Kurak Günler​
Kazanacak: Kurak Günler
Kazanabilir: Bergen
Kazanmalı: Kurak Günler​
Kazanacak: Bergen
Kazanabilir: Anadolu Leoparı
Kazanmalı: Bergen​

En İyi Kurgu: Öncelikle söyleyeyim ki teknik kategorilerde 4/4'lük bir Kurak Günler hakimiyeti beklemiyorum. Fakat yakın zamanda Avrupa Film Ödülleri tarafından bile tescillenen çalışmasıyla buradan eli boş döneceğine zerre ihtimal vermiyorum. Emre Erdoğdu'nun önceki filmi 'Kar' ile de ödül alan Ayris Alptekin kendisini zorlayacak tek rakip olabilir.

En İyi Müzik: Sadece finalde duyduğumuz ve tüyleri diken diken eden 'The Hunt' parçasıyla bile Kurak Günler'in tüm rakiplerini yere serecek güçte olduğu aşikar. Yine de müzik ağırlıklı bir film olduğu için sürpriz yaparsa Bergen'in yapacağını düşünüyorum.

En İyi Görüntü Yönetimi: İzlememiş olsam bile yapılan yorumları okuduğumda özel övgülerle karşılaştığını gördüğüm sinematografisiyle Kerr'in de (yılın en çok adaylık alan ikinci filmi olarak bir yerlerde ödüllendirilmesi gerektiği için) zafere uzanacağını düşünüyorum. Kurak Günler alsa da sürpriz olmaz.

En İyi Sanat Yönetimi: Gösterişli setleri ve kostümleriyle adaylar arasındaki en gösterişli çalışma olan Bergen'in en iddialı dal olduğu burası. Fakat yine de alternatif arayanlar için Altın Portakal'dan bu kategoride ödül alan Anadolu Leoparı'nı işaret ediyorum.

Kazanan tahminlerime göre 'Kurak Günler' 6, 'Bergen' ve 'Kerr' 2, 'Zuhal' ve 'İki Şafak Arasında' 1 ödülle eve dönerken 'Okul Tıraşı' ve 'Beni Sevenler Listesi' de önemli yarışçılardan eli boş kalanlar arasına dahil oluyor. Bakalım bunların ne kadarı doğru çıkacak? 4 Nisan'da görüşmek üzere!
------

Kim ilgilenir bilmiyorum ama filmlerle alakalı olanları etiketliyorum. :A @bazinga @mesmeso @Sherlock @MEnes @soo @-potterhead-
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,049
Reaksiyon puanı
49,711
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Güzel bir inceleme olmuş, eline sağlık @Aserat

Kurak Günler ne var ne yok silip süpürecek bence de. Diğer kategorilerdeki seçimlerin de makul gözüküyor. Fakat başta Kerr olmak üzere listede epey eksiğim var. Tez zamanda kapatırım inşallah, çoğu BluTV veya Mubi'de de mevcut zaten.
 
  • Beğendim
Reactions: Aserat