50. SİYAD Ödülleri - Kazanan Tahminleri

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,509
Reaksiyon puanı
62,794
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Forumda yerli festival filmlerine pek ilgi gösterilmediğini bilsem de geçen senelerde olduğu gibi kendimce tahminlerimi yapmak istiyorum. Tabii aday olan çoğu film az salonda vizyona girdiği için izleyemesem de etraftan gördüğüm yorumlara dayanarak kendimce bir şeyler karalamak istedim.

EN İYİ FİLM
8563114.jpeg


Adaylar:
İşe Yarar Bir Şey / Kaygı / Koca Dünya / Körfez / Sarı Sıcak

Daha ve Sofra Sırları gibi 2017 yapımı filmlerin bu yıl vizyona girecek olması nedeniyle gelecek yıla kalacağını belirterek ana daldan başlayalım. İşe Yarar Bir Şey 10 adaylık almasıyla yarışta birkaç adım daha önde. Genellikle en çok adaylık alan filmin ödüllerde de hakimiyet kurduğunu görüyoruz. Kaygı iyi eleştiriler toplamasına rağmen pek iddialı görünmese de sürpriz ihtimali yok değil. Körfez ve Sarı Sıcak da yarışı geriden takip etmek zorunda kalacak. Koca Dünya ise Reha Erdem filmi olması nedeniyle çoğu dalda iddialı ve eleştirmenlerin İşe Yarar Bir Şey'in sırasını diğer dallarda savıp büyük ödülü ona verme ihtimalini de yüksek görüyorum.

Kazanacak: İşe Yarar Bir Şey / Kazanabilir: Koca Dünya / Sürpriz: Kaygı

koca1.jpg


Adaylar: Reha Erdem (Koca Dünya) / Pelin Esmer (İşe Yarar Bir Şey) / Ceylan Özgün Özçelik (Kaygı) / Fikret Reyhan (Sarı Sıcak) / Emre Yeksan (Körfez)

Öncelikle Körfez ve Sarı Sıcak'ı bu dalda da geriye itelim, çünkü ikisi de ana dallardan eli boş dönecek gibi görünüyor. Geriye kalan 3 isim de ödül için belli bir iddiaya sahip. Ceylan Özgün Özçelik uzun yıllar boyunca sunduğu sinema programı sayesinde tanınan bir isim ve olumlu eleştiriler toplayan ilk filmiyle onu takdir etmek isteyebilirler. Ama burada da İşe Yarar Bir Şey ve Koca Dünya yarışı göreceğimiz ortada. Pelin Esmer'in filmi oldukça iddialı ve iki ödülü alma ihtimali var. Zaten son yıllarda film ve yönetmen ödülleri aynı filmlere verilmiş. Ancak Reha Erdem de karşı koyamadıkları bir yönetmen ve 2013'te film ödüllünü Zerre'ye, yönetmen ödülünü kendisine vermişler. Bir kez daha aynı tabloyu göreceğiz gibi.

Kazanacak: Reha Erdem / Kazanabilir: Pelin Esmer / Sürpriz: Ceylan Özgün Özçelik

EN İYİ ERKEK OYUNCU
sari-sicak-2017-aytac-usun.jpg


Adaylar: Serkan Ercan (Tarla) / Engin Günaydın (Aile Arasında) / Berke Karaer (Koca Dünya) / Aytaç Uşun (Sarı Sıcak) / Muhammet Uzuner (Taş)

İşe Yarar Bir Şey'in olmadığı iki daldan (diğeri müzik) biri. Serkan Ercan ve Muhammet Uzuner'in kazanma ihtimallerini pek yüksek görmüyorum, ikisinin filmleri de öyle aman aman ilgi görmedi ve kategorideki boşlukları kapatmak için aday edilmiş olma ihtimalleri yüksek. Aile Arasında'nın gördüğü sürpriz destekle kendini adaylar arasında bulan Engin Günaydın ise olmayacak duaya amin deme deyiminin tam karşılığı gibi. Yine de filme illa ki bir dalda destek vermek istiyorlarsa bu iddiasız yarışta ödül alması mümkün. Berke Karaer de filminin iddiası sayesinde ödüle yakın duran isimlerden biri ama ben tercihimi Aytaç Uşun'dan yana kullanacağım. Sarı Sıcak'ı 7 dalda aday edip eli boş göndermek istemezler diye düşünüyorum ve en olası dal da burası.

Kazanacak: Aytaç Uşun / Kazanabilir: Berke Karaer / Sürpriz: Engin Günaydın

EN İYİ KADIN OYUNCU
ise-yarar-bir-sey-7,mG8s1aFsSkaurfwOFZjxuw.jpg


Adaylar: Algı Eke (Kaygı) / Demet Evgar (Aile Arasında) / Öykü Karayel (İşe Yarar Bir Şey) / Başak Köklükaya (İşe Yarar Bir Şey) / Ecem Uzun (Koca Dünya)

Son birkaç yıldır en şenlikli dallardan birisi kadın oyuncu kategorisi. Bu sene de çetin bir mücadele göreceğiz gibi, ama kazanan belli. Başak Köklükaya'nın yıllar sonra sinemaya dönüşünü ödüllendirmek için önlerine gelen fırsatın tepileceğini sanmıyorum, kaldı ki filmi de oldukça iddialıyken. Tek handikabı Öykü Karayel'le oylarının bölünme ihtimali, ama onun da ciddi tehlike oluşturmayacağı ortada. Algı Eke son yıllarda aldığı adaylıklarla kendini hatırlatmaya devam ediyor ve birkaç sene içinde ödüle kavuşacağına eminim ama Kaygı o film değil maalesef. Demet Evgar ise harika performansına rağmen beşlinin en iddiasız ismi. Ama gelecek yıl Sofra Sırları'yla alacağı muhtemel ödülü düşünürsek kendini bir kez daha göstermiş olması önemli. Ecem Uzun ise eğer Köklükaya'nın oyları bölünürse ödüle uzanabilecek en önemli alternatif. Geçen yıl Tereddüt'le kaçırdığı ödülün intikamını alabilir.

Kazanacak: Başak Köklükaya / Kazanabilir: Ecem Uzun / Sürpriz: Algı Eke veya Öykü Karayel

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
20171019130327.jpg


Adaylar: Ali Atay (Ayla) / Ilgaz Kocatürk (Tarla) / Mehmet Özgür (Sarı Sıcak) / Yiğit Özşener (İşe Yarar Bir Şey) / Ahmet Melih Yılmaz (Körfez)

Ayla'nın yüz güldüren karakterlerinden birine hayat verse de Ali Atay'ın ödülü alma ihtimali yok. Belki dünya ters dönerse? Ilgaz Kocatürk de filminin iddiasızlığından güme gidecek gibi. Geriye kalan isimlerden Mehmet Özgür filminin sırası burada savılırsa ödüle ulaşabilir. Ahmet Melih Yılmaz da yine aynı nedenden geceden ödülle dönebilecek bir diğer isim. Zaten bu aralar Daha'yla da kendini hatırlatıyor. Ama Yiğit Özşener bana biraz daha önde gibi geliyor. İşe Yarar Bir Şey'in 10 adaylık aldığını düşünürsek en az 3-4 ödülle dönmesi lazım ve burada da ödül almaya çok müsait. Ama filmleri izlemediğim için ne yazık ki bu dal için çok net konuşamıyorum, çünkü her şey olabilir.

Kazanacak: Yiğit Özşener / Kazanabilir: Mehmet Özgür / Sürpriz: Ahmet Melih Yılmaz

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
DTwbdi1XkAUV2h0.jpg


Adaylar: Çiğdem Selışık Onat (Yol Ayrımı) / Ayta Sözeri (Aile Arasında) / Ayşenil Şamlıoğlu (İşe Yarar Bir Şey) / Zerrin Tekindor (İstanbul Kırmızısı) / Nihal Yalçın (Yol Ayrımı)

Zerrin Tekindor'un bu adaylığı çok ezbere duruyor, çünkü İstanbul Kırmızısı'ndaki rol süresi 10 dakika bile değil. Çiğdem Selışık Onat da yıl içinde hem Yol Ayrımı'nda, hem İstanbul Kırmızısı'nda çok başarılı performanslar verdi, ama ödül için çok iddialı olduğunu söyleyemeyeceğim. Daha önce de eleştirmenlerden ödül almış olan Nihal Yalçın filmin en iyi yazılmış karakterlerinden birine hayat veriyor ve sürpriz yapma ihtimali çok yüksek. Ayşenil Şamlıoğlu ise filminin koparacağı fırtınaya göre sırasını bekliyor. Ama bence bu sene Ayta Sözeri'nin yılı olacak. Çünkü trans bireylerin hep komedi malzemesi olarak kullanıldığı bir ülkede canlandırdığı karakterin akil insan görevi görmesi, filmin bu konudaki hassas tavrı ve tabii ki harika performansıyla kazanmak için birçok nedeni var. Aile Arasında'nın eleştirmenler tarafından gördüğü sevgi de işine yarayacaktır.

Kazanacak: Ayta Sözeri / Kazanabilir: Ayşenil Şamlıoğlu / Sürpriz: Nihal Yalçın

Diğer dallar için kısaca tahminlerim;

EN İYİ SENARYO
  • Kazanacak: İşe Yarar Bir Şey / Kazanabilir: Koca Dünya / Sürpriz: Kaygı
EN İYİ KURGU
  • Kazanacak: İşe Yarar Bir Şey / Kazanabilir: Kaygı / Sürpriz: Koca Dünya
EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
  • Kazanacak: Koca Dünya / Kazanabilir: İşe Yarar Bir Şey / Sürpriz: Sarı Sıcak
EN İYİ MÜZİK
  • Kazanacak: Kaygı / Kazanabilir: Körfez / Sürpriz: Tarla
EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
  • Kazanacak: İşe Yarar Bir Şey / Kazanabilir: Koca Dünya / Sürpriz: Ayla
 

kerem

Favori Üye
Katılım
30 Ekim 2017
Mesajlar
29,648
Reaksiyon puanı
28,595
Puanı
1,060
Konum
Berlin
Umarım birçok dalda Işe Yarar Bir Şey filmi ödül alır.. Hakediyorlar bence.