“Cennetin Çocukları” İlk Bölüm Analizi: Reytingler, Beklentiler, Sosyal Medya Yorumları

Sizce Cennetin Çocukları reytinglerde yükselir mi, yoksa rakiplerine yenik mi düşer?

• Kullanılan toplam oy
    10

RüzgarGülü

Konu Sahibi
Süper Favori Üye
Reaksiyon puanı
12,974
Puanı
860
1758185130574.png

TRT 1, son yıllarda hem milli değerleri hem de dramatik hikâyeleri işleyen dizilere ağırlık veriyor. Cennetin Çocukları da bu çizginin yeni temsilcisi. Yönetmen koltuğunda Soner Caner, senarist olarak Ali Kara yer alıyor. Kadroda ise İsmail Hacıoğlu, Özgü Kaya, Melisa Şenolsun, Zafer Algöz, Yurdaer Okur gibi dikkat çeken oyuncular bulunuyor. Çekimlerin Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yapılması ise dizinin görsel atmosferine ayrı bir doğallık katıyor.

Senaryonun ana çatısı aslında klasik Türk televizyon izleyicisinin sevdiği tarzda: aile bağları, kaybolan çocuk, vicdan, yeniden doğuş ve umut. Ama bu kez daha derin sosyal göndermeler var; örneğin ilk bölümde “Cennetin Çocukları” ifadesi Filistinli çocuklara atıfla anıldı. Bu detay, diziyi sıradan bir dramdan çıkarıp “mesaj taşıyan” bir yapıma dönüştürme çabası olarak görülebilir.

Reyting Sonuçlarının Detaylı Analizi ; İlk bölümün reyting performansı:

Total: 2,97
AB: 2,32
ABC1: 3,18

Bu rakamlar, “fena değil” kategorisine giriyor. Ancak aynı akşam yayımlanan Uzak Şehir dizisi çok daha yüksek oranlarla reyting lideri oldu. Yani Cennetin Çocukları, güçlü kadrosuna rağmen henüz zirveye oynayamıyor.

TRT 1 dizilerinde reytingler her zaman tek ölçü olmayabiliyor. Kanal, çoğu zaman reytingden çok “kültürel mesaj, değer aktarımı ve aileye hitap” noktasına önem veriyor. Yine de rakiplerle aynı günde olması, diziyi uzun vadede zora sokabilir.
Sosyal Medya Yankıları ;

“İsmail Hacıoğlu’nun performansı yine çok güçlü, rolüne cuk oturmuş.”
“TRT’den kaliteli bir yapım daha, özellikle ilk bölümdeki Filistin vurgusu etkileyiciydi.”
“Afişlerde bile kadro çok kalabalık, hikâyede daha çok karakter açılacak gibi.”
“Senaryo biraz ağır ilerliyor, ilk bölümde daha hızlı bir giriş beklerdim.”
“Müzik çok baskın, sahneleri boğuyor.”
“Karakterlerin ilk bölümde aşırı siyah-beyaz gösterilmesi hoşuma gitmedi.”

İlk bölüm sonunda verilen Filistin mesajı gündem oldu. Bir kesim bu sahneyi alkışlarken, bir kısım “politik mesajla açılış yapmak doğru muydu?” diye tartıştı.

Afiş krizi: Bazı oyuncuların afişteki konumları sosyal medyada eleştirildi, yapım şirketi afişi revize etti.

İsmail Hacıoğlu:
Rolünün hakkını veren en güçlü isimlerden biri. İzleyicilerin büyük kısmı performansını övdü.
Özgü Kaya & Melisa Şenolsun: Kadın karakterlerin dramatik gücü yüksek ama ilk bölümde senaryoda biraz arka planda bırakıldılar. İlerleyen bölümlerde daha fazla ağırlık kazanmaları bekleniyor.
Zafer Algöz ve Yurdaer Okur: Usta isimler olmalarına rağmen karakterlerinin açılması için zamana ihtiyaç var gibi görünüyor.

Dizi, ilk bölüm itibarıyla “klasik TRT dramı” izlenimi veriyor: Görsel olarak kaliteli, çekim mekanları doğal. Temposu ağır ama duygusal derinliği güçlü. Sosyal mesaj kaygısı yüksek. Bu durum bazı izleyiciler için pozitif bir tercih olurken, hızlı tüketim isteyen kitle için “fazla ağır” bulunabilir. Özellikle genç izleyici kitlesinin uzun sahnelerden sıkıldığına dair yorumlar var.

Sonuç olarak Cennetin Çocukları, ilk bölümüyle büyük bir patlama yaratmasa da umut verici bir giriş yaptı. Reytingler ortalama seviyede, sosyal medya yankıları karışık. Ancak oyuncu kadrosunun gücü, görsellik ve verilen mesajlar diziyi zamanla izleyicinin gönlünde farklı bir yere koyabilir.
Benim yorumum: Dizi, “geleneksel TRT dramı” çizgisini sürdürmek isteyenlere hitap edecek. Ama daha geniş bir izleyici kitlesini çekmek için senaryoda hız ve karakter derinliği şart. İlerleyen haftalarda reytinglerin yükselip yükselmeyeceği ise tamamen bu dengeye bağlı.

Sizce Cennetin Çocukları reytinglerde yükselir mi, yoksa rakiplerine yenik mi düşer?
Dizinin ilk bölümünde verilen Filistin mesajı sizce etkileyici miydi yoksa gereksiz mi?
Oyunculuklar beklentiyi karşıladı mı? En çok hangi karakteri beğendiniz?

TRT’nin reyting yerine sosyal mesajlara odaklanması dizinin uzun ömürlü olmasına katkı sağlar mı?

Eline sağlık @RüzgarGülü
Konuya afişi koyabilirdin. Yapay zeka oyuncuları değiştirmiş :A

Güzel bir yazı olmuş, yalnız Uzak Şehir ile kıyaslanmaya çalışılıp zirveye oynayamıyor söylemi biraz haksızlık olmuş. Diğer kanallar bu diziden kaçıyor. Ben Leman dizisi o gün yayınlanacakken gün değişikliği düşünülmeye başlandı. TRT’nin bu cesareti övülmeliydi :A

Diziyi izledin mi? Yazından o anlam çıkıyor.

Seyircilerden şu yoruma katılmıyorum: “Senaryo biraz ağır ilerliyor, ilk bölümde daha hızlı bir giriş beklerdim.”
Dozunda ilerleme oldu ve zaten daha ilk bölümden İskender neden Kâmil oldu hepsinin cevabını aldık. Dizi sonuç değil gelişme odaklı.

• Güldürdün
Reactions: RüzgarGülü
Eline sağlık @RüzgarGülü

Güzel bir yazı olmuş, yalnız Uzak Şehir ile kıyaslanmaya çalışılıp zirveye oynayamıyor söylemi biraz haksızlık olmuş. Diğer kanallar bu diziden kaçıyor. Ben Leman dizisi o gün yayınlanacakken gün değişikliği düşünülmeye başlandı. TRT’nin bu cesareti övülmeliydi :A

Seyircilerden şu yoruma katılmıyorum: “Senaryo biraz ağır ilerliyor, ilk bölümde daha hızlı bir giriş beklerdim.”
Dozunda ilerleme oldu ve zaten daha ilk bölümden İskender neden Kâmil oldu hepsinin cevabını aldık. Dizi sonuç değil gelişme odaklı.
Diğer kanallarla devlet kanalı TRT’yi bir tutmamak gerekir. TRT’nin reyting beklentisi çok yok, onlara 3 reyting bile yeteceği için Uzak Şehir’in karşısına geldiler. Ama diğer kanallar için aynı durum geçerli değil. Başka kanal olsaydı cesaretli diyebilirdik ama TRT’ye denmez bence :A

• Beğendim
  • Güldürdün
Reactions: cokiyitvci and Dosi
Diğer kanallarla devlet kanalı TRT’yi bir tutmamak gerekir. TRT’nin reyting beklentisi çok yok, onlara 3 reyting bile yeteceği için Uzak Şehir’in karşısına geldiler. Ama diğer kanallar için aynı durum geçerli değil. Başka kanal olsaydı cesaretli diyebilirdik ama TRT’ye denmez bence :A
Bunu yazacağınızı biliyordum :A başka günde daha iyi Reyting alabilecek bir potansiyele sahip dizi ve boş günleri olmasına rağmen tek boş olan gün diyemeyeceğimiz oldukça güçlü bir günde koyulmasını ben tebrik ederim :A özellikle yapımcısını
Reyting beklentisi çok yoksa o zaman zirve beklentimizde olmamalı. O kısımı bu yöndende haksız bulurum o zaman :A

• Güldürdün
Reactions: Bully
Bunu yazacağınızı biliyordum :A başka günde daha iyi Reyting alabilecek bir potansiyele sahip dizi ve boş günleri olmasına rağmen tek boş olan gün diyemeyeceğimiz oldukça güçlü bir günde koyulmasını ben tebrik ederim :A özellikle yapımcısını
Reyting beklentisi çok yoksa o zaman zirve beklentimizde olmamalı. O kısımı bu yöndende haksız bulurum o zaman :A
Valla ben etmem :A Diğer kanalların Uzak Şehir’den kaçacağını düşünüp Pazartesi’ye koymuş işte TRT. Cennetin Çocukları için daha avantajlı hatta Pazartesi, diğer günler hep dolu ama Pazartesi tek rakip. Uzak Şehir’i sevmeyenler için tek alternatif TRT olmuş oluyor. TRT ve diğer kanalları aynı kefeye koyamayız, reyting beklentileri çok farklı :A

O kısımda sana katılıyorum, ‘Cennetin Çocukları zirveye oynayamıyor’ denmemeli reyting şampiyonu Uzak Şehir karşısında :A Cennetin Çocukları’nın zirve beklentisi yok zaten kendi yağında kavrulsun yeter :A

Eline sağlık @RüzgarGülü

Teşekürler. Yapay zeka ile resim hazırlamak bazen güzel bazen çok saçma sonuç çıkartıyor. Neyse daha çok dikkat ederim. Siyah insan koyuyor onunla uğrasiyorum yapay zekada :D

Ama özgün içerik için kendi resmimi oluşturmayı tercih ettim. Başka resim üzerinde oynama yapayım en iyisi :D

Uzak şehir ile aynı günde yayınlamak demek rekabet etmek sonuçta :)
------

Diziyi atlamalı izledim. Onun haricinde araştırmalarla konuyu olusturdum :)

• Beğendim
Reactions: Dosi
O kısımda sana katılıyorum, ‘Cennetin Çocukları zirveye oynayamıyor’ denmemeli reyting şampiyonu Uzak Şehir karşısında :A Cennetin Çocukları’nın zirve beklentisi yok zaten kendi yağında kavrulsun yeter :A
işte asıl bu mevzudan dolayı döküldü o satırlar :A diğer kısmı destek amaçlı yazdım
Diziyi atlamalı izledim. Onun haricinde araştırmalarla konuyu olusturdum :)
şimdi taşlar yerine oturdu. Katılmadığım bazı kısımların sebebi anlaşıldı :A

işte asıl bu mevzudan dolayı döküldü o satırlar :A diğer kısmı destek amaçlı yazdım

şimdi taşlar yerine oturdu. Katılmadığım bazı kısımların sebebi anlaşıldı :A
Herşeye katilmayabilirisn. Ağır dizi oldu mu ilerletmeyen mi var :D tabi herkesin kendi tarzı var :)

• Güldürdün
Benin stilimde öyle :A ilk bölümlere baştan bakarım. Çok sevdiğim bir dizi ise atlama yok ama ortalama ise yaparım :A
Bu arada sen 2. bölümde artış olarak mı sordun?

Sonradan öyle olur gibi. Ben 2. bölümde ufakta olsa artış bekliyorum
İlerleyen bölümlerde. Karakterler daha çok oturacak kendini belli edecek. Artış olur gibi ama göreceğiz :)

• Beğendim
Bu arada sen 2. bölümde artış olarak mı sordun?

Sonradan öyle olur gibi. Ben 2. bölümde ufakta olsa artış bekliyorum
ufak değilde 2 reytinge yakın oranda artış yaşamış.
Bakalım sabit reytingi ne olacak ama 3 üstü kanal için yeterlidir. Dizinin konusu uzun süreli olması için müsait bir konu. Hikaye tıkanırsa komedi tarafına evrilecek durumada müsait.

• Aynen
Reactions: RüzgarGülü