Paralel Evrende Aziz Yıldırım'sız Fenerbahçe

xdragxx

Konu Sahibi
Süper Mod.
Reaksiyon puanı
33,350
Puanı
1,060
Yeni bir seriye başlıyorum. Bu seride genelde futbol ama diğer konularda da bir kırılma noktasını ele alıp eğer tam tersi olsaydı nasıl bir senaryo gerçekleşirdi, hangi alternatifler doğardı bunları inceleyeceğim. İstediğiniz bir konu varsa yorumlarda yazabilirsiniz eğer o konu hakkında bilgi sahibiysem yapmaya çalışırım.

Bu paralel evren serisinin ilk konusu 15 Şubat 1998 Fenerbahçe seçimleri olacak. O gün Aziz Yıldırım 1 oyla Fenerbahçe başkanı seçilmiş ve 20 senelik başkanlık süreci bu seçimle birlikte başlamıştı.

5c8d9a5645d2a04bdc3f4980.jpg

Fenerbahçe'nin sevilen bir diğer başkanı Ali Şen, Vefa Küçük'ün kafasına rakı kadehi koymuştu ve bu olay o dönem çok gündemde kalmıştı. Şimdi Vefa Küçük'ün sadece 1 oy farkla Aziz Yıldırım'a kaybettiğini biliyoruz. En az 1 kişinin bu olayın etkisiyle ya bu adamın da bir ağırlığı yok buna oy moy vermem Aziz Yıldırım'a vereyim en iyisi deme ihtimali çok yüksek o sebepten dolayı bu olay belki hiç yaşanmasaydı Vefa Küçük Fenerbahçe başkanı olacaktı.

Screenshot 2025-06-12 at 19-38-03 1998 Fenerbahçe SK olağan seçimli genel kurulu - Vikipedi.png

Vefa Küçük Fenerbahçe başkanı olsaydı eğer Galatasaray'ın 4 sene üst üste şampiyonlukları ve Uefa Kupası gibi olaylarda bir değişim olacağına ihtimal vermiyorum. Fakat Aziz Yıldırım ilk 2.5 senesinde şampiyonluk almasa da bazı adımlar atarak önümüzdeki yıllardaki Fenerbahçe hegemonyasının kurulmasının ilk izlerini atıyordu. Peki bunlar neydi derseniz Aziz başkan Fenerbahçe'de tesisleşme, stad büyütme gibi adımlar atarak hem yıldız futbolcuların transferini kolaylaştırdı. Çünkü birçok isim eski Fenerbahçe tesislerini görünce Fenerbahçe hakkında olumsuz düşünmeye başlıyordu. Stadı büyüterek stad gelirlerini artırdı. Galatasaray'ın 2011, Beşiktaş'ın 2016'da eriştiği modern stadlara Aziz Yıldırım önderliğinde Fenerbahçe 2001 yılında erişmişti. Bu da rekabette Fenerbahçe büyük bir avantaj sağlamıştı.

Vefa Küçük'ün böyle büyük atılımlar yapacağına ihtimal vermiyorum. Fakat camia içinde sevildiği için Fenerbahçe 2000-2001 sezonuna da Vefa Küçük önderliğinde giriyor.

2000-08-11-kocaeli-fb-01a.jpg

Gerçek hayatta Fenerbahçe 2000-2001 sezonunda Galatasaray'ın 4 senelik dominasyonuna son verip şampiyon olurken bu paralel evrende Galatasaray Lucescu önderliğinde 5 sene üst üste şampiyonluğuna imza atıyor. Hatta gerçek hayatta da Galatasaray 2001-2002 sezonunda şampiyon olduğu için bu paralel evrende de olmaması için bir sebep yok yani Galatasaray 6 sene üst üste şampiyonluğa imza atıyor.

2389762_9c8a192b55d1328b3fdf09688506f73d.jpg

2002-2003 sezonunda bildiğiniz üzere Fatih Terim Galatasaray'a döndüğü için o dönemki Galatasaray yönetimi Lucescu'yla yolları ayırmıştı. Lucescu da Beşiktaş'ın 100.yılında Beşiktaş'ın başına geçerek siyah beyazlıları şampiyon yapmıştı. Şimdi bu paralel evrende Lucescu Galatasaray ile 2 sene üst üste şampiyon olduğu için Galatasaray Lucescu ile yolları ayırmazdı ihtimali var. Fakat ben bu ihtimali düşük görüyorum. Çünkü Lucescu zaten Galatasaray'ı şampiyon yaptıktan sadece 2 hafta sonra Fatih Terim başa getirildi 2 sene üst üste olsa da Lucescu'nun yolu Beşiktaş'a düşecekti. Yani 2002-2003 şampiyonu BEŞİKTAŞ. Lucescu da Süper Lig'de 3 sene üst üste şampiyon olma başarısını göstermiş durumda.

PEKİ FENERBAHÇE'DE BU SIRALAR NELER OLUYOR?

Fenerbahçe'de de bu sıralar değişen bir şey yok. Vefa Küçük başkanlığı bıraksa da yerine gelen başkanlar da Fenerbahçe'yi istediği yola sokamıyor. Camia içinde Aziz Yıldırım'a gel Fenerbahçe başkanı ol diyenler ciddi bir kesim olsa da Aziz Yıldırım 1998'deki seçimi kaybettikten sonra aldığı projelerle ilgilendiği için bu teklifleri reddediyor.
Tabii ki Fenerbahçe'de Alex, Anelka, Hoijdonk gibi isimler de görmek o dönem mümkün değil.

2003-2004 ve 2004-2005 SEZONLARI

trabzonspor_27165483619b4e5095d0d37eb1189dd7.JPG

En son 1984 yılında şampiyonluk yaşayan bordo mavili takım bu 2 sezonu büyük ihtimalle üst üste şampiyonluklarla kapatacaktır. Şenol Güneş önderliğinde ve Fatih Tekke, Gökdeniz Karadeniz ve Yattara gibi isimlerle güçlü bir kadroya sahip olan Trabzonspor zaten bu 2 sezonda Fenerbahçe'den sadece 3-5 puan eksik alarak 2. sırada tamamlamıştı. Bu paralel evrende Trabzonspor'un şampiyonluk hasreti 20 sene sonra Şenol Güneş önderliğinde bitmiş olacaktı. Böylece Şenol Güneş ilk lig şampiyonluğu için 2015-2016 sezonunu beklemek zorunda kalmayacaktı.

2006-2007 SESSİZ 100.YÜZYIL

1413049-30257691-2560-1440.jpg

2006-2007 sezonu Fenerbahçe'nin 100.yüzyılı olsa da çok sessiz ve sakin bir sezon geçiriyor Fenerbahçe. 1998 yılından beri 4. başkanı değiştiren Fenerbahçe'de aranan kan hala bulunmadı ve Fenerbahçe 95-96 sezonundan itibaren şampiyonluk görmüyor. 2006-2007 sezonunda da Kezman aşırtıp Beşiktaş'ı 1-0 yenerek Fenerbahçe şampiyon olamayacağına göre bu sezonu da şampiyon tamamlayan takım bir kez daha Beşiktaş oluyor. Böylece Beşiktaş kendi 100. yılından sonra ezeli rakibi Fenerbahçe'nin 100. yılında da şampiyon olmuş oluyor.

2010-2011 ŞAMPİYONU TRABZONSPOR

20102011_sezonu_sampiyonu_trabzonspordur_1489489349_4624.jpg

Bu sezonu da uzun uzun anlatmaya gerek yok. Fenerbahçe ve Trabzonspor 82 puan toplamış ve ikili averajla şampiyon Fenerbahçe olmuştu. Bu paralel evrende Fenerbahçe tabii ki yine gerçek hayattaki gücüne sahip olmayacağı için Trabzonspor belki de tarihindeki en rahat şampiyonluğa ulaşacak. Böylece Şenol Güneş teknik direktörlük kariyerinin 3. şampiyonluğuna sahip oluyor.

2013-2014 SEZONU ŞAMPİYON GALATASARAY

1236742-26605860-2560-1440.jpg

O sezon Fenerbahçe tarihindeki en rahat şampiyonluğu kazanmıştı. Fakat Fenerbahçe 1996'dan sonra bir daha şampiyonluk kutlayamadı ve gün geçtikçe gücünü kaybediyor. Ezeli rakibi Galatasaray'ın da yeni stada taşınmasıyla birlikte Fenerbahçe ile arasındaki makas iyice artmaya başladı. Galatasaray 2014-2015 sezonunu da şampiyon tamamlayarak 4 sene üst üste şampiyon olacak. Fakat Şenol Güneş'in Beşiktaş'ı 2015-2016 sezonunda bu seriye son verecek.

FENERBAHÇE'YE YENİ STAD PROJESİ 2017

Devlet Fenerbahçe'nin ezeli rakibi Galatasaray'a 2011, Beşiktaş'a da 2015 yılında stad konusunda yardım etmişti ve sıra Fenerbahçe'ye geldi. 2017 yılında Fenerbahçe yeni modern stadına kavuştu. Fakat Beşiktaş gibi değil Galatasaray gibi. Nasıl yani diyecek olursanız stadın yeri Kadıköy'den alındı.

ÖZET

Arkadaşlar bu yazıda biraz felaket senaryosu oluşturdum. Yani Vefa Küçük o dönemde başkan olsaydı belki şu anki durumda olacaktık belki daha iyi olacaktık belki de bu yazdıklarımdan bile kötü olacaktık kim bilir fakat benim senaryom bu şekilde oldu.

Fenerbahçe 1995-1996 sezonundan beri şampiyon olamıyor. Yönetimler değişse de bu işe bir çare bulmak mümkün olmadı ve Fenerbahçe mali olarak da üç büyükler arasında en sıkıntılı kulüp durumunda. Arada atılımlar olsa da başarılı olmuş değil. Yeni stadyumla birlikte gelirler bir tık artmış durumda. Amatör branşların bir çoğu da 2-3. ligde. Eurolig'i ülkemize getiren ilk kulüp Fenerbahçe değil Anadolu Efes.

Şenol Güneş'in çok daha başarılı bir kariyeri oldu. Şenol Güneş Trabzonspor ile 3 Beşiktaş ile 2 şampiyonluk yaşayarak 5 şampiyonluk yaşamış oldu ve Fatih Terim'in hemen ensesinde.

Fenerbahçe taraftar sayısı azaldı. Tam 29 senedir şampiyonluk yaşayamayan Fenerbahçe'de taraftar sayısı epey azalmış durumda. En çok taraftar sayısı Galatasaray'a aitken Beşiktaş da şu ankinden daha fazla taraftar sayısına sahip.

ŞAMPİYONLUK SAYILARI

GALATASARAY- 27
BEŞİKTAŞ- 17
FENERBAHÇE- 13
TRABZONSPOR-10

Şu olsa şu oluru sevmiyorum tahmin yürütmek bazılarının hoşuna gidiyor ama sonuçta olmamış bir şey o dönem farklı senaryolarda hangi isimler çıkar aday olur şampiyonluklar ne kadar değişir bilemeyiz. Bir de bence kelebek etkisi diye bir şey gerçekten var bence bir olay belki o anlık küçük olur ama onun sonucu başka bir sonucu doğurur en sonunda kar topunun büyümesine yol aşabilir bu da karmaşık bir durum tahmini senaryolar güzel olabilir ama her türlü asla bilemeyeceğimiz bir durum. Kişisel kanaatım Aziz Yıldırım kupalardan çok Fenerbahçe'yi büyük takım vizyonunda tutma konusunda görev süresinde başarılı olmuştur. Kupa sayısı da buna paralel ortalam bir seviyede çok şahane diyemeyiz. Ancak Fenerbahçe şu an hem kupa hem büyük takım vizyonunu kaybetti. Ayrıca her geçen yıl daha amatörce yönetiliyor gibi.

• Beğendim
  • Güldürdün
Reactions: bazinga and xdragxx
Şu olsa şu oluru sevmiyorum tahmin yürütmek bazılarının hoşuna gidiyor ama sonuçta olmamış bir şey o dönem farklı senaryolarda hangi isimler çıkar aday olur şampiyonluklar ne kadar değişir bilemeyiz. Bir de bence kelebek etkisi diye bir şey gerçekten var bence bir olay belki o anlık küçük olur ama onun sonucu başka bir sonucu doğurur en sonunda kar topunun büyümesine yol aşabilir bu da karmaşık bir durum tahmini senaryolar güzel olabilir ama her türlü asla bilemeyeceğimiz bir durum. Kişisel kanaatım Aziz Yıldırım kupalardan çok Fenerbahçe'yi büyük takım vizyonunda tutma konusunda görev süresinde başarılı olmuştur. Kupa sayısı da buna paralel ortalam bir seviyede çok şahane diyemeyiz. Ancak Fenerbahçe şu an hem kupa hem büyük takım vizyonunu kaybetti. Ayrıca her geçen yıl daha amatörce yönetiliyor gibi.
Ben severim böyle şeyleri :A Beşiktaş'a 1 değil 3-4 şampiyonluk eklesem hoşuna giderdi dimi :A

Zaten bunlar uç ihtimaller ya bu yazıda Fenerbahçe için en dip senaryayu yazdım ama imkansız da değil şimdi. İngilterede Liverpool da 1990-2020 arası şampiyon olamamıştı mesela arada Avrupa'da başarı gelse de.

Ben severim böyle şeyleri :A Beşiktaş'a 1 değil 3-4 şampiyonluk eklesem hoşuna giderdi dimi :A

Zaten bunlar uç ihtimaller ya bu yazıda Fenerbahçe için en dip senaryayu yazdım ama imkansız da değil şimdi. İngilterede Liverpool da 1990-2020 arası şampiyon olamamıştı mesela arada Avrupa'da başarı gelse de.
Yok açıkçası Beşiktaş'a eklediğin şampiyonluk sayısı ile alakası yok zaten senin senaryoda bile daha fazla oluyoruz. :A Genel olarak asla bilemeyeceğimiz şeylerde tahminde bulunmak beni daha sinir eder :A

• Güldürdün
Reactions: xdragxx
Yok açıkçası Beşiktaş'a eklediğin şampiyonluk sayısı ile alakası yok zaten senin senaryoda bile daha fazla oluyoruz. :A Genel olarak asla bilemeyeceğimiz şeylerde tahminde bulunmak beni daha sinir eder :A
Nasıl paralel evren konusuna ilgi duymaz bir insan tuhaf :A

Çünkü bu paralel evren durumu sadece tahminden öteye gitmiyor bunu bilme şansımız olsa net şu olasılıkta şu olur diye o zaman ilgimi çok çeker işte böyle sinir bozucu oluyor en fazla:A
Eğlencesi zaten bilinmemezlik :A Bu arada ben zaten uzatmak istemediğim için kısa kestim de farklı farklı paralel evrenler çıkardı bu arada :A
Mesela 2003-2004, 2004-2005, 2010-2011'de Trabzonla şampiyon olan Şenol Güneş kariyerinin hiçbir noktasında Beşiktaş teknik direktörü olmayabilirdi.

Ya da 13-14'te Galatasaray değil de Beşiktaş şampiyon olsa Bilic'in Beşiktaş kariyeri çok farklı yere evrilebilir belki 14-15'te de şampiyon yapardı :A

Eğlencesi zaten bilinmemezlik :A Bu arada ben zaten uzatmak istemediğim için kısa kestim de farklı farklı paralel evrenler çıkardı bu arada :A
Mesela 2003-2004, 2004-2005, 2010-2011'de Trabzonla şampiyon olan Şenol Güneş kariyerinin hiçbir noktasında Beşiktaş teknik direktörü olmayabilirdi.

Ya da 13-14'te Galatasaray değil de Beşiktaş şampiyon olsa Bilic'in Beşiktaş kariyeri çok farklı yere evrilebilir belki 14-15'te de şampiyon yapardı :A
İşin işinden çıkılmıyor işte bu benim için eğlenceden uzak bilinmezlikten hoşlanmam:A

• Güldürdün
Reactions: xdragxx
2000-2001 sezonu Fenerbahçe tarihinin önemli şampiyonluklarından biri. Oradaki 4 yıllık döngüyü tamamen yenilenen bir kadroyla kurmak önemli bir başarı. Tarihin en iyi Galatasaray'ı karşısında...

Fakat tabii kelebek etkisi olayına katılıyorum. Belki de başka bir başkanla daha da iyi gidebilirdi her şey. Belki de 4 yıl üst üste şampiyonluk olayı olmayacaktı, ya da Daum'lu dönemler şampiyonlukla sonuçlanacaktı vs alternatif tarih listesi uzar gider...

2000-2001 sezonu Fenerbahçe tarihinin önemli şampiyonluklarından biri. Oradaki 4 yıllık döngüyü tamamen yenilenen bir kadroyla kurmak önemli bir başarı. Tarihin en iyi Galatasaray'ı karşısında...

Fakat tabii kelebek etkisi olayına katılıyorum. Belki de başka bir başkanla daha da iyi gidebilirdi her şey. Belki de 4 yıl üst üste şampiyonluk olayı olmayacaktı, ya da Daum'lu dönemler şampiyonlukla sonuçlanacaktı vs alternatif tarih listesi uzar gider...
En çok düşündüğüm kelebek etkisi Daum'un 05-06 şampiyonluğu bu arada. Eğer o sezon şampiyon olsa 06-07 ve 07-08'de de şampiyon olacağını düşünüyorum. 5 sene üst üste şampiyon olan Daum totalde ligdeki 6.şampiyonluğunu alıp Fatih Terim'in 2 şampiyonluk önüne geçecekti....

• Üzücü
Reactions: 12.Adam
En çok düşündüğüm kelebek etkisi Daum'un 05-06 şampiyonluğu bu arada. Eğer o sezon şampiyon olsa 06-07 ve 07-08'de de şampiyon olacağını düşünüyorum. 5 sene üst üste şampiyon olan Daum totalde ligdeki 6.şampiyonluğunu alıp Fatih Terim'in 2 şampiyonluk önüne geçecekti....
Muhtemelen yaşanırdı bu. Her şey Fenerbahçe lehineydi o dönem ve Alex de Souza gibi bir güç vardı elimizde...

• Beğendim
Reactions: xdragxx and 12.Adam

Galatasaray çok vasat kadroyla 2 şampiyonluk aldı elimizden Denizli ve 2007-2008 sezonu kırılma noktasıydı o durumlar.
Gs deplasmanı ulan Edu ne halt yemeye girersin ki o topa bırak Volkan alsın işte berabere kalsan gene avantaj sendeydi…