3x1 (Best Laid Plans)
Casey'in ikilemde kalması, sağlık sorunlarına yol açtı ve apandisiti alındı. Doğru olan tercihi yaptı artık, Evan doğru tercih. İzzy de içten içe üzülecek ama doğru tercih. Casey üzerinden geçti daha çok bu bölüm. Doug ile Elsa yine yakınlaşıp yakınlaşmayacakları muamma. Sam, üniversite için kayıtlarını yaptı ve Paige ile uzaklaşıyorlar. Lise ortamı iyiydi, bakalım üniversite ortamı Sam ve Paige için nasıl olacak. En önemlisi de, Sam'i üniversitede neler bekliyor, göreceğiz. |
3x2 (Standing Sam)
Sam değişime devam ediyor, üniversite hayatını tanıyor ve hayatı yine değişikliklere doğru gidiyor. Üniversite hayatında, liseden kopamamış insanlar da vardır ya, bunu dizide görüyoruz gerçek hayatta gördüğümüz gibi. Neyse, Sam yanlış arkadaşlıktan kurtuldu. Casey, hem Nate'e yargı dağıttı, iyi ki de yaptı, içinde kalmıştı. Doug, Elsa'dan intikam almaya doğru gidiyor gibi görünüyor, yalana başladı bile. |
3x3 (Cocaine Pills and Pony Meat)
Sam, üniversitenin kendisi gibi otizmli olanlara göre bir şey olmadığını düşünse de, inatla pes etmiyor ve 5'te 4'lük kısma girmemeye çalışıyor. Sam, inatla 5'te 1'lik kısma girmeye çalışıyor. Aslında Doug'un dediği gibi Sam'de "metanet" var. |
3x4 (Y.G.A.G.G.)
Sam, tam da aradığı parti ortamını buldu, sessiz ve sanatsal parti. Hele o "penguen" resmi çizilmesi meselesi ortaya çıkınca yüzünün aldığı mutluluk çok iyiydi. Zahid, "çöp" olarak gördüğü partide çöplükten kızla tanıştı ve çok da mutluydu. Casey, Evan'ın babasına iyi ayar verdi, Evan'ın babası da çıkarcı çıktı. Evan'ın neden yakınlarda durduğu da anlaşıldı, babası gibi olmaktan korktuğundan. Paige, Sam'in terapisti gibi oldu iyice ve kendisinin yardıma ihtiyacı olmasına rağmen, Sam'in sürekli yardıma koşması iyiydi. Paige elindeki yiyeceğini atar ve dizinin bu bölümü sona erer. Değişik bir bitişti. |
3x5 (Only Tweed)
Sam üniversiteye yavaştan ısınmaya başladı da, not derdine düşmeye başladı. Hepimiz üniversiteye gideriz de, zirveye oynamaya başlarız ama daha sonra en azından kalmamanın derdine düşeriz. Sam de bu derde düştü ama en azından topluluk önünde konuşmayı başarabildi, son dakika da olsa bunu başarabildi. Zahid'in kız arkadaşı da doğruluk oyununu yanlış kişiyle oynuyor, Sam iyi dayandı ve iyi de cevaplar verdi. Paige desek, tablet üzerinden çok iyi muhabbet döndürdü, hatta Zahid'le ilgili kısım da güldürdü. Paige'in üniversiteyi bırakması kötü oldu. Sam bile dayandı, Paige dayanamadı. En üzücü kısım ise, disleksi hastası olduğunu öğrendiğimiz Evan. Bir farkındalık daha. Evan'ın eğitim konusunda neden özgüven sahibi olmadığı ortaya çıkmış oldu. |
3x6 (The Essence of a Penguin)
Paige'in hayatı, liderlikten patatesliğe giden bir yoldu ve üzücüydü. Doug, Evan'ı sevmeye başladı ve Evan başardı bunu. Sam'e gelince; öğretmeninin verdiği özü bulma fikri onu öyle bir yola soktu ki, Sam bunu inanılmaz bir yere bağladı. Son sahnesi çok iyiydi. Penguenlerle ilgili aldığı notlarla güzel bir resim çalışmasına imza attı.
Bu repliği çok sevdim:
"... bir şeyin özü, hangi koşulda olursa olsun, hiç değişmeyen yanıdır." |
3x7 (Shrinkage)
Önceki bölümleri mutlulukla seyrederken, bu bölümde hüzünlendim. Aslında önceden bu sahnelerin geleceğini ısıttılar. İkinci sezondan Casey ile İzzie arasında bir şey olacağını ısıttılar. Üçüncü sezona gelince Zahid ile Gretchen üzerinden de Sam'e zarar verileceği ve ikinci sezondan itibaren Doug ile Megan üzerinden belirsizlik oluşturulup Doug ile Elsa'nın evliliğine zarar vereceğini ısıttılar. Hepsi de aynı anda, bu bölümde olması ilginçti.
Casey ile İzzie'nin durumu, İzzie'nin sürekli kovalamasından ve Evan'ın kimi zaman soğuk yapmasından ileri geliyordu. Bu sahnenin en başından beri yaşanacağı belliydi ve Casey'in boşluğuna denk geldiği anda bu sahne yaşandı. Doug ile Elsa arasındaki ayrılık çıkacağı da belliydi, çünkü aralarında çok büyük bir belirsizlik vardı. O belirsizlikten ikilinin sağ çıkamazdı, adım atacak durumları kalmamıştı. Dizinin en saf iki karakterini, Sam ile Zahid'e zarar vermeselerdi keşke. Çöpten tanıştığı kıza aşık olan Zahid, birden değişti ve doğru olanı yapmaktan geri kalıp, patavatsızca dostu olan Sam'le arasını açtı. Yine de bazen ayrılıklar iyidir bağı tekrar kuvvetlendirme açısından. Bağları kuvvetlendirecek bir bölüm oldu, her ne kadar olumsuz şeyler olsa da.
|
3x8 (Road Rage Paige)
Sam, Evan sayesinde Paige ile arasında bir şeyler oldu ama bunu anlatabileceği Zahid gibi bir arkadaşı yoktu. Aralarındaki çatlak büyüdü. Zahid aslında kızgındı, şimdi kırgın. Kızgınlık geçer de, kırgınlık kolay geçmez. Sam'i görmeyecek bir zamanda çalışması, Zahid'in ne kadar kırıldığını gösterir. Sam ile Zahid arasında ilk defa büyük bir kırgınlık oldu, çatlak oluştu. Her şey bununla sınırlı değildi tabii. Casey, İzzie yüzünden Evan ile arası resmen açıldı. Evan'a yazık oldu, çok da üzüldü, ki bu kadar üzülmesi de doğaldır. Oysa Doug sevmeye başlamıştı Evan'ı. Doug ile Elsa arasındaki belirsizlik devam ediyor ama Doug, suçun sadece kendisinde olmadığını fark ederek belirsizliği yok etmede bir adım attı.
Ailede en büyük çatlağı oysa Elsa oluşturmuştu ama şimdi Casey de oluşturuyor, Sam de. Casey, sevdiği insanı kaybediyor, başka limanlara yelken açmaya çalışırken. Sam, doğru yapayım derken arkadaşını kırıyor, arasını bozuyor, arkadaşını kaybediyor. Çok büyük çatlaklar oluştu ailede. Bakalım nasıl toparlayacaklar durumları, göreceğiz. |
3x9 (Sam Takes a Walk)
Sam ne yaptın öyle sen, "yaktın koca dükkanı" diyecektim ki, o anda "ocak nasıl açık olur?" dedim kendi kendime, ki sonda Bob hata yapmış olduğunu söyledi. Zahid iyice saçmalamaya başladı, eğitim hayatını berbat edip evlenmeye kadar gitti işi, işte sezon finali için güzel bir konu. "SAM, ZAHİD'İ KURTAR" konunun adı. Resmin aldığı şekil de iyiydi, başarılıydı. Sam, ruh halini resimlere de yansıtıyordu bu bölümde, ta ki son resime kadar. Doug ile Elsa arasında buzlar eridi iyiden iyiye, çok uzamıştı ve Elsa da kendini tekrar ısındırmaya başlamıştı tam da. Aralarında en çok sırıtan Casey'di, o da doğru yolu bulmaya başladı sonunda hatasını görüp.
İki bölüm önce çatırdayan dizi, şimdi yavaş yavaş toparlanmaya başladı. Doug ile Elsa arasındaki ilişki tekrar alevlenmeye başladı. Sam, Zahid için adım atmaya başladı ve Casey, hatasını fark etti. Sam bakalım adımlarını sıklaştıracak mı, Casey de Evan için adım atacak mı, göreceğiz. |
3x10 (Searching for Brown Sugar Man)
Sezonu üç şekilde inceliyorum:
Giriş, 1-6 Bölüm: Bu bölümlerde Sam, Doug, Elsa ve Casey için birtakım farklılıklar olmuştur. Sam üniversiteye başlamıştır cesaret edip, kız arkadaşı da başlamıştır. Aynı şekilde Zahid de başlamıştır cesaret edip. Sam, önceki sezon gibi içine kapanık değil, sürekli aktif halde bulunan birisine dönüşmüştür. En azından parti bile sessiz olmaktadır. Resim partisi gibisinden. Doug ile Elsa açısından her şey ikinci sezondaki gibidir, yani bir muammalık vardır. Casey, ikinci sezon finalindeki gibi çıkmazlara çoktan girmiştir. Bir tarafta Evan vardır, bir tarafta da İzzie. Paige desek psikolojik olarak çökmüştür. Zahid de tam çöktüğü anda Gretchen ile tanışır çöplükte.
Gelişme, 7-9 Bölüm: Yedinci bölümle birlikte dizi bir anda ivme değiştirmiştir. Sam ile Zahid'in arası açılmıştır. Elsa ile Doug ayrılmayı düşünmektedir. Casey, Evan'ın ilgisizliğini görüp, ibreyi İzzie'yi çevirmiştir. Bu gelişme sürecinde Sam, ilk defa Paige ile bir şeyler yaşamıştır. Bu da kendisi için farklılıklardan birisi olmuştur. Bu bölüm arası genelde olumsuzluklar ardı ardına gelmiştir ve bunun temelinde yedinci bölüm yatmaktadır.
Sonuç, 10. Bölüm: İşte bu bölüm, sonuca bağlanan bölümdü. Sam, Zahid'le verdiği sözü tutmak uğruna yardımına koşması ve Gretchen'in de Zahid'le evleneceği sırada aldatması, yine buna bağlı olarak Zahid'in Sam'in gerçek bir dost olduğunu görüp tekrar "kanka" olmaları. Casey'nin Evan'dan özür dilemesi ve aynı şekilde devam etmesi. Doug ile Elsa arasındaki muammalığın sona ermesi, her ne kadar Doug'un Megan'la aralarında bir şey olmaya doğru gitse de, Elsa'yı sevdiğini hatırlaması. Sonuç olarak; Sam ile Zahid, arkadaşlığını ev arkadaşlığı boyutuna taşımaya karar verdiler ve bu dargınlık, bir anlamda bağlarını kuvvetlendirdi. Doug ile Elsa, ayrıldıktan sonra tekrar barışma sürecinde bağları tekrar kuvvetlendi. Casey'nin kafası çok karışık olsa da, şimdilik ne yapacağını netleştirdi gibi görünüyor. Evan'ın verdiği tavsiye sayesinde California Üniversitesi'ne gitme cesareti bulacak ya da en azından kendisi için zoru deneyecek.
Giriş bölümlerinde baştan sona genel olarak tebessümle seyrediyordum. Hele Sam diyalogları çok iyi oluyordu. Gelişme kısmında hüzün üstüne hüzün vardı ama bu hüznün, bağ kuvvetlendireceğini biliyordum. Sonuç kısmı çok iyiydi, "keşke bitmeseydi" dedirtti.
Enler:
Sezonun en anlamlı olayı: Sam ve Zahid'in arkadaşlığının çok iyi bir şekilde tekrar canlanması.
Sezonun en hüzünlü olayı: Paige'in hayal ettiği üniversite hayatını bırakması, Evan'ın Casey yüzünden üzülmesi.
En iyi sahne: Sam'in, penguenlerle ilgili aldığı notlarla özle ilgili resim çalışması yapması. (3x6)
Önceki iki sezon giriş, gelişme ve sonuç gibiydi. Birinci sezonda pilot bölümü gibiydi ve olaylar yavaş yavaş belirginleşmeye başladı, ikinci sezon olaylar belirginleşti ve daha da gelişmeye başladı ve üçüncü sezon olaylar sonuca bağlandı. Gerek Sam cephesinden, gerek Doug ile Elsa cephesinden, gerekse Casey cephesinden böyleydi. Birinci ve ikinci sezonda yaşananlar, üçüncü sezonda sonuca bağlandı. Üçüncü sezon, işte bu anlamda diğer iki sezona göre farklıydı. Çok iyi bir sezondu. |