12 ay içerisinde en yalnız tarihtir. Ay sonlarında ayı bitirmenin sevincini yaşayacak ne bir kankası ne bir yoldaşı ne de bir sevdiği vardır. 4 yılda bir gelen bu günün tadını çıkaralım. Kendisini bir daha göreceğimiz tarih 29 Şubat 2024 Perşembe günüdür. Başımıza bir şey gelmezse o tarihte buluşmak üzere!
29 şubat nereden geliyor?
dünyanın değişik coğrafyalarında zamanı belirleyip ölçmek için kullanılan “ay” ve “güneş” takvimleri, kusursuz değil. çok eski çağlardan beri uygulanan güneş takviminde, güneş yılını aylara bölerken ortaya çıkan sorunları çözmek için, roma imparatoru julius sezar, mö 46 yılında bir arayışa girdi. sezar, yunan astronomu sosigenes’in önerisi üzerine bir yılın 365 gün 6 saat olduğuna karar verdi. buna göre, bir yıl 365 gün üzerinden hesaplanacak, kalan 6 saat de toplanarak her dördüncü yıla 1 gün eklenecekti. “jülyen takvimi” denen bu takvimin de bir sorunu olduğu zamanla ortaya çıktı.
bu, söz konusu 1 yılın gerçek uzunluğunun 365 gün 6 saat değil, bundan yaklaşık 11 dakika daha kısa olmasından kaynaklanıyordu. “unutulan” bu 11 dakikalar, yıllar içinde önemli kaymalara yol açtı. 1500’lü yıllara gelindiğinde kayma 14 güne çıktı. 1582 yılında papa 13’üncü gregorius, o yıldan 10 gün düşürülmesini emretti ve ortaya çıkan “gregoryen takvimi”, bu tarihten sonra zamanla çeşitli ülkelerde benimsendi. bugün en yaygın takvim, gregoryen takvimidir. "