2013 Spirit Ödülleri Adayları Belli Oldu!

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
51,352
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
Film dünyasında ödül mevsimi artık başlıyor. Oscar'a giden yolda önemli ödül törenlerinin ilki olan Independent Spirit (Bağımsız Ruh) ödüllerinin adayları açıklandı.

Sadece bağımsız filmlerin yarıştığı bu ödül töreni Oscar yoluna girecek filmler hakkında bilgi sahibi olmayı sağlayabiliyor fakat zaman zaman Oscar ile çok alakasız sonuçlar da ortaya çıkabiliyor. O nedenle adayları Oscar ile ilgili olarak değerlendirmemek de fayda var.

Bu ödüllerde sadece bağımsızların yarıştığını yani American Hustle, Gravity, Captain Phillips, Saving Mr. Banks, Her, Prisoners gibi pek çok güçlü filmin bu ödüllerde yarışmadığını bir kez daha hatırlatmakta fayda var.

Adaylık sayısına göre filmler:

112 Years a Slave 7
2Nebraska 6
3All is Lost4
4Inside Llewyn Davis3
5Blue Jasmine3
6Fruitvale Station3
7Short Term 123
EoSa8VmNToY0bEl0v0ckf7u0.jpg

(Nebraska filminden bir görüntü)

Dikkat çekenler:

- Oscar için iddialı oldukları konuşulan 12 Years a Slave ve Nebraska adaylık sayısında başı çekerek sezona iyi başladılar.
- Greta Gerwig, Frances Ha filminin en iyi filmde aday olmasına karşın adaylık kazanamadı.
- Enough Said filminden James Gandolfini adaylık kazanırken sezonun en iyi komedi performanslarından olduğu konuşulan Julia-Louis Dreyfus adaylık kazanamadı.
- Blue Jasmine en iyi film kategorisinde adaylık kazanamadı.
- Short Term 12, üç adaylık kazanmayı başardı.
- Fruitvale Station filminin Oscar kozlarından Octavia Spencer adaylık kazanamadı onun yerine rol arkadaşı Melonie Diaz adaylık kazandı.
- Wadjda uluslararası film kategorisinde adaylık kazanamazken en iyi ilk film dalında aday gösterildi.

Kategoriler ve Adaylar:

En İyi Film

12 Years A Slave
All is Lost
Frances Ha
Inside Llewyn Davis
Nebreska

En İyi Yönetmen

Alexander Payne - Nebraska
J.C. Chandor - All Is Lost
Jeff Nichols - Mud
Shane Carruth - Upstream Color
Steve McQueen - 12 Years a Slave

En İyi Erkek Oyuncu

Bruce Dern - Nebreska
Chiwetel Ejiofor - 12 Years a Slave
Matthew McConaughey - Dallas Buyers Club
Michael B. Jordan - Fruitvale Station
Oscar Isaac - Inside Llewyn Davis
Robert Redford - All is Lost

En İyi Kadın Oyuncu

Brie Larson - Short Term 12
Cate Blanchett - Blue Jasmine
Gaby Hoffman - Crystal Fairy
Julie Delpy - Before Midnight
Shailene Woodley - The Spectacular Now

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

James Gandolfini - Enough Said
Jared Leto - Dallas Buyers Club
Keith Stanfield - Short Term 12
Michael Fassbender - 12 Years a Slave
Will Forte - Nebraska

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

June Squibb - Nebraska
Lupita Nyong’o - 12 Years a Slave
Melonie Diaz - Fruitvale Station
Sally Hawkins - Blue Jasmine
Yolonda Ross - Go For Sisters

En İyi Senaryo

12 Years a Slave - John Ridley
Before Midnight - Julie Delpy, Ethan Hawke ve Richard Linklater
Blue Jasmine - Woody Allen
Enough Said - Nicole Holofcener
The Spectacular Now - Scott Neustadter ve Michael H. Weber

En İyi Kurgu

Frances Ha - Jennifer Lame
Museum Hours - Jem Cohen ve Marc Vives
Short Term 12 - Nat Sanders
Una Noche - Cindy Lee
Upstream Color - Shane Carruth ve David Lowery

En İyi Görüntü Yönetmeni

12 Years a Slave - Sean Bobbitt
All Is Lost - Frank G. DeMarco
Computer Chess - Matthias Grunsky
Inside Llewyn Davis - Bruno Delbonnel
Spring Breakers - Benoit Debie

Diğer kategorilere http://www.spiritawards.com adresinden Nominees kısmından ulaşabilirsiniz.

Ödül için iddialı filmler arasında bağımsız filmler çok fazlaymış. Bu kadar çok olduklarını bilmiyordum. :D

Büyük ihtimal 12 Years a Slave ödüllerin çoğunu alır. Hiç bir filmi izlemedim ama etrafta duyduklarıma ve hislerime göre tahminlerimi yapayım. :D

En İyi Film: 12 Years a Slave alır gibi. Bence Nebraska da iddialı. Bir sürpriz olur da 12 Years a Slave ödülü alamazsa Nebraska alır.
En İyi Yönetmen: Steve Mcqueen en ididalı gözüken isim. Nebraska'nın diyalog filmi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden pek yönetmenlik bir şey yoktur. All is Lost'u merakla bekleyen biri olarak, ödüllerde pek iddialı olamayacağını düşünüyorum.
En İyi Erkek Oyuncu: Herkes olabilir gibi geliyor, çoğu öne çıkıyor. :D
En İyi Kadın Oyuncu: Before Midnight'ı pek beğenmemiştim. July Delpy'nin performansı ödüllendirelecek kadar iyi değildi. Cate Blanchett alır gibi.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Michael Fassbender'ı favori görüyorum. Ancak Jared Leto da kazanabilir.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lupita Nyong'o alır.
En İyi Senaryo: 12 Years a Slace alır.

@OzaN bu ödüllerin Oscar'ı tutturabilme olasılıkları kaç? Mesela geçen yıl adayların kaç tanesi aynı? :D

Ödül için iddialı filmler arasında bağımsız filmler çok fazlaymış. Bu kadar çok olduklarını bilmiyordum. :D

Büyük ihtimal 12 Years a Slave ödüllerin çoğunu alır. Hiç bir filmi izlemedim ama etrafta duyduklarıma ve hislerime göre tahminlerimi yapayım. :D

En İyi Film: 12 Years a Slave alır gibi. Bence Nebraska da iddialı. Bir sürpriz olur da 12 Years a Slave ödülü alamazsa Nebraska alır.
En İyi Yönetmen: Steve Mcqueen en ididalı gözüken isim. Nebraska'nın diyalog filmi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden pek yönetmenlik bir şey yoktur. All is Lost'u merakla bekleyen biri olarak, ödüllerde pek iddialı olamayacağını düşünüyorum.
En İyi Erkek Oyuncu: Herkes olabilir gibi geliyor, çoğu öne çıkıyor. :D
En İyi Kadın Oyuncu: Before Midnight'ı pek beğenmemiştim. July Delpy'nin performansı ödüllendirelecek kadar iyi değildi. Cate Blanchett alır gibi.
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Michael Fassbender'ı favori görüyorum. Ancak Jared Leto da kazanabilir.
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Lupita Nyong'o alır.
En İyi Senaryo: 12 Years a Slace alır.

@OzaN bu ödüllerin Oscar'ı tutturabilme olasılıkları kaç? Mesela geçen yıl adayların kaç tanesi aynı? :D
Yılına göre değişiyor tutturmaları. Önemli olan nokta o yıl ki bağımsızların ne kadar iddialı olduğu. Bu yıl güçlüler arasında çok fazla bağımsız var ve o nedenle buradaki adayların pek çoğunu Oscar'da da göreceğiz muhtemelen. :)

Önceki yılları inceledim biraz da mesela geçen yıl bu ödüllere Silver Linings Playbook damgasını vurmuş, en iyi filmi kazanmış. Jennifer Lawrence'ın en iyi kadın oyuncuyu kazanacağını tutturmuşlar. Silver Linings Playbook gerçekten Oscar'daki en iddialı bağımsız film oldu geçen yıl sadece bir ödül kazanmasına rağmen. Geçen yıl bu ödül törenlerinde parlayan bir diğer film olan The Sessions ise Oscar'da sadece bir adaylık alabilmiş.

Ondan önceki yıl The Artist'e yönetmenlik dalında ödül vermişler sadece ama diğer dallarda pek adını geçirmemişler. Oscar'da ise The Artist bütün büyük kategorilerde ödüle oynadı. :)

Şu an buradaki tablo 12 Years a Slave ve Nebraska için iyi, Inside Llewyn Davis için biraz hayal kırıklığı gibi ama Oscar'da çok farklı tablolar da görebiliriz. :)

Bu arada geçen yıl yabancı dil kategorisindeki adaylardan biri de "Bir Zamanlar Anadolu'da" imiş. Ben unutmuşum bu ödüllere aday olduğunu. :):) Seneye "Kış Uykusu" ile Nuri Bilge Ceylan'ın adını çok duyacağız inşallah. :)