1 Nisan Şakası Yapar Mısınız?

Peki Siz 1 Nisan Şakası Yapar Mısınız?

• Kullanılan toplam oy
    12
  • Anket kapatılmış .

The_Erinch

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
33,564
Puanı
1,060

d3dz-gzw0aafllk.jpg

1 NİSAN ŞAKA GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

İnsanların birbirlerine şaka yaptığı adeta gelenek haline gelen 1 Nisan Şaka Günü,her yılın Nisanın İlk Günü Kutlanır.

Ortaya çıkan bu şaka günü ile ilgili farklı kültür yada inanışlar bulunmaktadır.
Bazılarını derlemek gerekirse;

Fransa (Poisson d'avril - Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan’dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise “Nisan Balığı” adı verilir

İngiltere - April Fools' Day - Nisan Aptallar Günü

İskoçya - Gowk veya Cuckoo günü

Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

1 NİSAN ŞAKA GÜNÜ TARİHÇESİ

1564 yıllarında Ocak ayının ilk gününü Fransa kralı IX.Charles tarafından yıl başlangıcı olarak bildirildi ama iletişim zayıf olduğu için bu karar fazla yayılmadı.Avrupa yıl başlangıcı olarak 25 Martı tercih ediyordu.

Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler.

85420458-2432366-931x476.jpg

Yıllar geçtikçe yılın ilk gününün Ocak ayının ilk günü olmasına alışıldı , Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Fransızların başlattığı bu akım zamanla tüm dünyaya yayılma başladı.

Eskilerde yapardım...Son dönemde uzak kaldım..
Belkide hayatın kendisi bir şaka haline geldi ondan olabilir.

Şimdi evet mi desem hayır mı desem bilemedim çocukluğumuzda yapardık tabi eğlencelide olurdu büyüdük sıra unutur olduk böyle şeyleri şimdilerde kimse şaka yapmıyor yapanada gülecek halimiz yok artık, aklıma bile gelmiyor malesef :bilmem:

Emeğine sağlık @The_Erinch :bhr:

• Beğendim
Reactions: Angelica