🧪 Yediğiniz Şey Sizi Hasta Etmesin! Gıda Zehirlenmesi ve Dikkat Etmeniz Gerekenler

Gerekli24

Konu Sahibi
Moderatör
Reaksiyon puanı
13,080
Puanı
710

Bu haftaki sağlık bölümü konusunu Gıda Zehirlenmeleri hakkında seçtim. Bunda etken bu hafta başı bir gıda zehirlenmesi geçirmemdi. Bu konuda bilimsel bilgiler dışında kendi deneyimlerimden de bahsedeceğim.

1748709535032.png

Gıda Zehirlenmesi Nedir ?

Bozulmuş, kirlenmiş ya da mikroorganizmalarla (bakteri, virüs, parazit) bulaşmış yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi sonucu oluşan hastalıklardır. En sık karşılaşılan nedenler arasında salmonella, e.coli, listeria ve norovirüs bulunur.

Belirtileri Nelerdir ?

Ekran görüntüsü 2025-05-31 193759.png

Gıda zehirlenmesinin belirtileri genellikle tüketildikten birkaç saat sonra başlar:
  • Bulantı
  • Kusma
  • İshal
  • Karın ağrısı ve kramp
  • Ateş
  • Baş dönmesi
  • Halsizlik
Şiddetli Belirtileri
  • Yüksek ateş (39°C ve üzeri)
  • Yoğun ve sürekli kusma (sıvı alımını imkânsız hâle getirecek düzeyde)
  • Kanlı ishal veya koyu siyah dışkı (bağırsak hasarının işareti olabilir)
  • Aşırı halsizlik, bayılma hissi veya bilinç bulanıklığı
  • Kaslarda kasılma, halsizlik veya uyuşma (botulizm belirtisi olabilir)
  • Nefes almada zorluk, göğüs ağrısı
  • Göz kararması, baş dönmesi, tansiyon düşmesi (şiddetli sıvı kaybına bağlı)
Nörolojik Belirtiler (Ciddi Uyarı İşareti)
  • Bilinç kaybı
  • Konuşma bozukluğu, kafa karışıklığı
  • Kas felci, çift görme, göz kapağı düşmesi (botulizm belirtisi)
  • Çocuklarda nöbet geçirme veya aşırı huzursuzluk

Benim için belirtiler yaklaşık 3 saat sonra başladı. Zamanla arttı. Belirtiler arasında en belirigin her tarafımım karın başta olmak üzere ağrımasıydı. Öyle ki ben sorunlu gıdayı yatmadan 1 saatt önce tüketmiştim. Ağrı beni uyandırdı ve tüm gece uyutmadı ve yerinizden kalkacak halim yoktu. Öte yandan kalkınca bayılacakmış gibi bir his oluyordu. Ateş ve ishal çok güçlü değildi. Bulantı da daima oldu. Kusmaya gelince 2 kere ben rahatlamak için kustum ama hasatneye giderken ne yazık ki yolda kendiliğinden gelişti. Neyseki toplu taşımada iken yaşanmadı. Genelde de en net belirtiler zaten kusma, ishal, karın ağrısıdır.

Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Yiyeceklerin son kullanma tarihine mutlaka bakın.
  • Çiğ et, tavuk, yumurta ve deniz ürünlerini iyice pişirin.
  • Soğuk zinciri bozmayın. Özellikle sıcak havalarda ürünleri bekletmeyin.
  • Süt ve süt ürünlerini buzdolabında saklayın; açıldıktan sonra fazla bekletmeden tüketin.
  • Açıkta satılan yiyeceklere karşı temkinli olun.
  • Ellerinizi yemekten önce yıkamayı ihmal etmeyin.
  • Dışarıda yemek yerken hijyenik ve güvenilir yerleri tercih edin.
  • Meyve ve sebzeleri yemeden önce yıkayın.
  • Küflenmiş yiyecekleri tüketmeyin.
  • Buzdolabı hijyenine dikkat edin.

Benim başıma gelen süt ürünü bir tatlıyı dışarda fazla beklettikten sonra yememdi. Yapmamam gerekiyordu ama daha önce hiç başıma gelmemesi nedeniyle o anlık bir şey olmaz diye düşündüm.

Ne Yapmalı
  • Bol su tüketin. Vücuttaki sıvı kaybını önlemek önemli.
  • Elektrolit içeren sıvılar içebilirsiniz.
  • Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun.
  • Dinlenin. Vücut bu süreçte toparlanmaya çalışır.
  • Şiddetli ishal, yüksek ateş veya kanlı dışkı gibi belirtiler varsa mutlaka doktora başvurun.
  • Probiyotik takviyesi alınabilir. Yoğurt, kefir gibi doğal kaynakların yanı sıra eczanelerde satılan probiyotik kapsüller bağırsak dengesini yeniden kurmaya yardımcı olur.
  • Zencefil, nane çayı içebilirsiniz. Midesel şikayetleri azaltabilir.
  • Limon kullanılabilir. Doğal antibakteriyel etkinliği nedeniyle iyileşmeye yardımcı olabilir ancak mideyi rahatsız etmeyecek ölcüde kullanın.

1748709611359.webp

Ben akşama doğru belirtiler geçemeyip şiddeti devam edince her ne kadar halim olmasa da hastaneye gittim. Orada bana bir iğne vurduktan sonra Buscopan (karın ağrısı krampları için kullanılır) Motis (kusma önleyici) ve probiyotik yazıp gönderdi ve her daim su içmeye çalıştım su içmek önemli. Açıkçası bunlar benim atlatmam için yetti öte yandan bir iki gün diğer ağrılarım için de Dolorex kullandım. Kısa sürede atlattım.

Peki siz ya da çevrenizden biri gıda zehirlenmesi geçirdi mi? Ne tür belirtiler oldu, nasıl atlattınız? Gıda güvenliğiyle ilgili kendi önerilerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim.

Son düzenleme:
Yine çok güzel ve bilgilendirici bir konu. Emeğine sağlık. @Gerekli24
Çok geçmiş olsun kardeşim dikkat et kendine

Emeğine sağlık kardeşim @Gerekli24
Strese bağlı egzama kremleri içinde bir konu açarsan güzel olurdu hani :bhr:
Herkesten ufak çaplı öneriler geliyor kendim yeterli hakim olduğum konu olunca açıyorum genelde konuları onunla ilgili detaylı doğru bilgiler edinirsem olabilir.
Başıma birkaç kez gelmişti. En belirgin belirtisi ishal olmuştu bende. En sevmediğim 😔
------

Bilgiler için teşekkürler @Gerekli24 aynı zamanda geçmiş olsun
O da kötü ama yerinden kalkamama ve kıl payı toplu taşımadan hemen çıktıktan sonra kusma daha kötü sanki :A

Teşekkürler yorumlar için.

Çok geçmiş olsun @Gerekli24

Kendi yaşadığın bu üzücü tecrübeden yola çıkarak böyle faydalı ve bilgilendirici bir konu açtığın için teşekkürler. Emeğine sağlık.

• Beğendim
Reactions: Gerekli24
Çok geçmiş olsun @Gerekli24

Kendi yaşadığın bu üzücü tecrübeden yola çıkarak böyle faydalı ve bilgilendirici bir konu açtığın için teşekkürler. Emeğine sağlık.
Her hafta diyorum ne açsam bir şey ilham oluyor mutlaka geçen haftaki çamaşır suyu tuz ruhu işini de annem yapmıştı defalarca uyarmama rağmen.

• Beğendim
Reactions: Angelica
Çok geçmiş olsun. Konu hakkında bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.Uyarılarını dikkate alacağım.Forumumuzun Aile Hekimi @Gerekli24 .

• Güldürdün
Reactions: Gerekli24
Denk gelmiş.. Ben 2 gündür yaşıyorum, güvendiğim bir yerden tavuk yemiştim. Yemez olaydım... Yazıdaki her belirtiyi yaşadım, çok tuhaf normal hastalık gibi bir his de değil. Şuan biraz iyiyim neyseki.

Denk gelmiş.. Ben 2 gündür yaşıyorum, güvendiğim bir yerden tavuk yemiştim. Yemez olaydım... Yazıdaki her belirtiyi yaşadım, çok tuhaf normal hastalık gibi bir his de değil. Şuan biraz iyiyim neyseki.
Geçmiş olsun evet normal hastalık gibi olmuyor. Son zamanlarda özellikle tavuklar tehlikeli hâl almaya başladı.

Ekli dosyayı görüntüle 135561
BU Benim yediğim Endonezya tavuğu
evet Birde hiç ilaç kullanmadan mercimek çorbasıyla @Gerekli24
Bu ne yahu ilk defa görüyorum:A

Çok geçmiş olsun. Konu hakkında bilgilendirdiğin için teşekkür ederim.Uyarılarını dikkate alacağım.Forumumuzun Aile Hekimi @Gerekli24 .
Rica ederim:A

• Güldürdün
Reactions: 12.Adam