⚠️ Parasetamol Zehirlenmesi: Sessiz Tehlike Hakkında Bilgilenelim!

Gerekli24

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
12,258
Puanı
710
Eczacılık fakültesinde işlediğimiz konulardan bir kısmı benim dikkatimi çekti ve bununla ilgili paylaşım yapmak istedim çünkü burada bahsedeceğim ilaç herkesin hayatında en az bir defa kullandığı ve daha kullanabileceği bir ilaç. Evde sıkça kullandığımız ağrı kesicilerden biri olan parasetamol (Parol, Minoset, Tylol gibi bir çok ağrı kesicinin içinde) normalde en güvenilir ağrı kesicilerin başındadır ancak doz aşımında ciddi karaciğer hasarına ve hatta ölüme yol açabiliyor. Özellikle farkında olmadan fazla doz almak ya da başka ilaçlarla birlikte kullanmak tehlikeli olabiliyor.

basliksiz-1-1668369873.jpg

Zehirlenme genellikle şu durumlarda ortaya çıkıyor:
  • 24 saat içinde 4 gramdan fazla alınması
  • Farklı ilaçlarda parasetamol bulunduğunun fark edilmeden birlikte kullanılması
  • Alkolle birlikte alınması
  • Bilinçsizce sürekli yüksek doz kullanımı

Belirtiler ilk başta hafif olabilir ama sonradan ağırlaşır:
  • İlk 24 saatte mide bulantısı, kusma, halsizlik
  • 24-72 saat arasında karaciğer hasarına bağlı belirtiler
  • 3-5 günde karaciğer yetmezliği gelişebilir.

Erken müdahale hayat kurtarır. Antidot olan N-asetilsistein (NAC) erken verildiğinde etkili olabiliyor. Ancak Antidot (N-asetilsistein - NAC), en etkili olduğu zaman ilk 8-10 saat içinde verilmesidir. Ama ne yazık ki belirtiler genellikle ilk 24 saatte çok hafif oluyor (mide bulantısı, halsizlik gibi), bu yüzden insanlar genellikle önemsemiyor ve geç başvuruyorlar veya ilk başlarda hiç semptom gözlemlenmediği de olabiliyor. Bu da tedaviye geç kalınmasına, karaciğer hasarının ilerlemesine ve bazen çok daha ciddi sonuçlara yol açıyor. Zehirlenme sonrası karaciğer hasarı genellikle 3-4. günlerde en yüksek seviyeye ulaşıyor. Bu dönemde sarılık, bilinç bulanıklığı, karaciğer yetmezliği gibi ciddi durumlar ortaya çıkabiliyor. Tedavi edilmezse ilerleyen günlerde böbrek yetmezliği, koma ve hatta ölüm riski bile olabiliyor. Özellikle 4-18. günler arasında ölümcül komplikasyonlar (beyin ödemi, sepsis, organ yetmezliği) gelişebiliyor.

Bu çok bilindik bir ilaç ve zehirlenme belirtileri geç çıkabilecği için paylaşmak istemiştim. Yetişkinler için günlük 4000 mg’ın geçilmemesi kritik önem taşır. Bununla birlikte, bazı uzmanlar 3000 mg'ı aşmamayı önerir, çünkü uzun vadeli yüksek doz kullanımı karaciğer hasarına yol açabilir ki genelde doktorların yazdığı dozlar bu rakamlara bile gelmez. Çocuklar için çok çok daha az yaşa kiloya göre değişir bu konuda bu yüzden net bir şey diyemem doktora veya ecazacıya danışılması gerek ayrıca alkol aldıysanız veya karaciğer hastalığın olan biriyseniz yine bu doz aralığını daha düşük tutmanız gerekir.

Bizde bu isimde yok ama bizimde agri kesicimiz genelde 500mg fakat doktorlar yetiskinler icin her zaman 2 tablet yenilmesini öneriyor (toplam 1000mg). Günde 3 kere yiyenler var ama böyle sürekli.

Parol ilk kez bir kac sene önce duydum, bir tanidigim sürekli TR'den getirtiyor. Genel olarak agri kesicileri asiri tüketen biri. Günde ne kadar tüketiyor bilmiyorum ama bize ugradiginda eve gidecekken bile agri kesici verir misin diyen biri.

Ben kendim normalde nerdeyse hic tüketmem. Yilda en fazla 2-3 kere yedigim olurdu. Bu sene agir gripler gecirdigim icin 2-3 gün düzenli 6 saat ara ile 2-3 gün tükettigim oldu. Karacigere zarar verdigini cocuklugumdan beri bildigim icin cok agir aci cekmedigim sürece normal hastaliklarda, griplerde hep uzak durmusumdur agri kesicilerden

• Beğendim
Reactions: Gerekli24
Bizde bu isimde yok ama bizimde agri kesicimiz genelde 500mg fakat doktorlar yetiskinler icin her zaman 2 tablet yenilmesini öneriyor (toplam 1000mg). Günde 3 kere yiyenler var ama böyle sürekli.

Parol ilk kez bir kac sene önce duydum, bir tanidigim sürekli TR'den getirtiyor. Genel olarak agri kesicileri asiri tüketen biri. Günde ne kadar tüketiyor bilmiyorum ama bize ugradiginda eve gidecekken bile agri kesici verir misin diyen biri.

Ben kendim normalde nerdeyse hic tüketmem. Yilda en fazla 2-3 kere yedigim olurdu. Bu sene agir girpler gecirdigim icin 2-3 gün düzenli 6 saat ara ile 2-3 kere tükettigim oldu. Karacigere zarar verdigini cocuklugumdna beri bildigim icin cok agir aci cekmedigim sürece normal hastaliklarda, griplerde hep uzak durmusumdur agri kesicilerden
Parol Türkiye'de bilindik olduğu için yazdım o aslında jenerik yani marka adı esas madde parasetamol ağrı kesicilerde hangisi olduğuna göre değişebiliyor dozları. Aslında ağrı kesiciler NSAİİ türeviyse Türkiye'dekiler genelde öyle uzun vadede midede hasar yapabiliyor. Ama onların da yine az yapan çok yapanı var parasetamol az yapar ama çoğu kişi hafif zararsız diye kullanır ki öyledir ama çok fazla alındığında işte böyle fazla bilinmeyen bir tehlikesi var.

• Beğendim
Reactions: Dosi
Abicim bana 1 sene önce 20 gün hastanede Antibiyotik, 6-8 g parasetamol, bir ismini hatırlamadığım ağrı kesici ve gerektiğinde Oxycodon, hatta ikinci ameliyat sonrası bir gecede 4 doz morfin verdiler. O gün sonrası 4 g parasetamol ve ağrı kesicilere devam ettim birkaç hafta daha. Sen diyorsun 4 g parasetamolden fazla kullanma. E ben ölmüṣüm haberim yok o zaman? :D

Burada parasetamol'un yaygın olan ismi Dafalgan olarak geçiyor bu arada. Novalgin de yaygın bir ağrı kesici.

• Beğendim
Reactions: RüzgarGülü
Abicim bana 1 sene önce 20 gün hastanede Antibiyotik, 6-8 g parasetamol, bir ismini hatırlamadığım ağrı kesici ve gerektiğinde Oxycodon, hatta ikinci ameliyat sonrası bir gecede 4 doz morfin verdiler. O gün sonrası 4 g parasetamol ve ağrı kesicilere devam ettim birkaç hafta daha. Sen diyorsun 4 g parasetamolden fazla kullanma. E ben ölmüṣüm haberim yok o zaman? :D

Burada parasetamol'un yaygın olan ismi Dafalgan olarak geçiyor bu arada. Novalgin de yaygın bir ağrı kesici.
Kritik bir konuyu atlıyorsun hastane. Hasatane ortamında doktorun gerek görmüş kullanmışsın. Ters bir durum olursa konrol altındasın hastanede hemen müdahale edilebilir. Oxycodon dediğin de morfin gibi opioid türevi analjezik bu ilaçları zaten dışarda eczanede kafana göre alamazsın Türkiye'de öyle orada da büyük ihtimalle öyledir senin özel bir durum Ben burada genel insanlar için bilgilendirme yapıyorum. Bu konuda sıkıntı yaşayanlar olmasa bize bu bilgileri niye anlatsınlar bir çok güvenilir yerde de geçer bu bilgiler biraz araştırma ile herkes uğraşabilir zaten ben bilindik bir ilaç olduğu için konuyu açmak istedim toksikoloji dersinde hocamız da insanların bu konuda bilgilendirilmesi lazım demişti yani sana hastane anında o ilaçların verilmesi seni öldürmedi diye bunu herkes istediği gibi kullanabilir çıkmaz. 4 g geçen herkeste toksisite yapacak diye de bir şey yok ama bunun aşılmaması söylenir çünkü arttığında tehlike başlar. Novalgin burada da yaygın.

• Beğendim
Reactions: Yakamoz-Asi
Alması en basit ağrı kesici. Çerez gibi içsen bile ağrı kesmekten bihaber hap bana göre. Başım ağrıdığı zaman günde 3-4 tane bile içtiğim olmuştur. Sen şimdi bizi korkuttun. İçerken aklıma gelecekti Keşke öğrenmeseydim dediğim bilgi :(

Cehalet mutluluktur arkadaşlar :) https://fav10.net/forum/threads/cehalet-mutluluktur-😂.325629/

Alması en basit ağrı kesici. Çerez gibi içsen bile ağrı kesmekten bihaber hap bana göre. Başım ağrıdığı zaman günde 3-4 tane bile içtiğim olmuştur. Sen şimdi bizi korkuttun. İçerken aklıma gelecekti Keşke öğrenmeseydim dediğim bilgi :(

Cehalet mutluluktur arkadaşlar :) https://fav10.net/forum/threads/cehalet-mutluluktur-😂.325629/
İşte tam bunun gibi durumlar için açtım bu konuyu :A Ha kesin herkeste bir şey yapacak diye bir şey yok tabi kişiden kişiye değişir ama bu dozlara varınca tehlike başlıyor. Aslında her şeyin fazlası zarar suyun bile :A Cahiilik evet çoğu zaman mutluluk olabiliyor ama bazı durumlarda çok büyük hatalara da yol açabilir.

• Güldürdün
İşte tam bunun gibi durumlar için açtım bu konuyu :A Ha kesin herkeste bir şey yapacak diye bir şey yok tabi kişiden kişiye değişir ama bu dozlara varınca tehlike başlıyor. Aslında her şeyin fazlası zarar suyun bile :A Cahiilik evet çoğu zaman mutluluk olabiliyor ama bazı durumlarda çok büyük hatalara da yol açabilir.
Ella türü haplarla ilgili bilgi ne zaman gelecek. Parol çok şeyi yok benim gözümde etkisi yani :D :D

Ama Ella hapı öyle mi? Çok şeyi etkiliyor :)

• Güldürdün
Ella türü haplarla ilgili bilgi ne zaman gelecek. Parol çok şeyi yok benim gözümde etkisi yani :D :D

Ama Ella hapı öyle mi? Çok şeyi etkiliyor :)
O konuları biz daha görmedik :A Yine araştırma ile yapabilirim bir şeyler ama daha çok hakim olduğum konularda daha iyi cevap veriyorum :A

• Güldürdün
O konuları biz daha görmedik :A Yine araştırma ile yapabilirim bir şeyler ama daha çok hakim olduğum konularda daha iyi cevap veriyorum :A
Bilgim var ama kitabını okumuş birinden bilgi almak isterim tabi ki :D :D Hayat kurtarıcı bilgi bu :)

• Güldürdün
Bilgim var ama kitabını okumuş birinden bilgi almak isterim tabi ki :D :D Hayat kurtarıcı bilgi bu :)
İşte ilişki sırasında kullanılan ilaçlar hakkında genel bir konu görmedik ben daha çok eczane stajında görüyordum. Belki ilerde kendim yapay zeka ve biraz araştırma ile forum kurallarını uygun bir bilgilendirme yapabilirm. Ama kitabını okumuş bir durumum yok yani henüz ağrı kesicileri bile daha geçen gördük :A

• Güldürdün
İşte ilişki sırasında kullanılan ilaçlar hakkında genel bir konu görmedik ben daha çok eczane stajında görüyordum. Belki ilerde kendim yapay zeka ve biraz araştırma ile forum kurallarını uygun bir bilgilendirme yapabilirm. Ama kitabını okumuş bir durumum yok yani henüz ağrı kesicileri bile daha geçen gördük :A
Araştırma yapman seni mesleğinde gelişim gibi olur tabi ki uygun zamanda uygun şekilde konusunu bekleriz. Takipteyim:D

• Güldürdün

Korkun karaciğere zarar vermesi ise, alkolde bu işlemi görüyor :A hele ikisi bir arada ise geçmiş olsun :A

Kardeşim evde olan ağrı kesicidir bizde ağrılarım geçsin diye
her akşam yatmadan parol ve aspirin içerim
Her akşam ağrı kesici mi içiyorsun eğer öyleyse asprin uzun vadede mideye zarar verebilir bir de sürekli asprin kullanımında kanama eğilimi artabilir kanın pıhtılaşmasını engeller asprin.
------

Yağlanma var zaten karaciğerde de parolun etkisi yok bence. Basım ağrıyor diye içmiştim hiç etkisi yok. Arveles iyi :)
Bence sen karaciğer için çok alkol içiyorsan ona dikkat et bence :A