2016 İftarlık Gazoz - Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Reaksiyon puanı
50,332
Puanı
1,060
Web Sitesi
izleryazar.com
5229228.jpg

Iftarlik Gazoz (2016)

Türü: Komedi, Dram
Yönetmen: Yüksel Aksu
Senaryo: Yüksel Aksu

Oyuncular:
Cem Yılmaz
Berat Efe Parlar
Okan Avci
Yilmaz Bayraktar
Macit Koper

IMDb Sayfası

Filmin Özeti
1970’ler Türkiye’sinin barış ve huzur dolu Ege kasabalarından birinde ailesi ile beraber yaşayan Adem, zeki ve çalışkan bir öğrencidir. 5.sınıfı yeni bitiren Adem, yaz tatilini boş geçirmek istemez ve ailesine Gazozcu Cibar Kemal Usta ile çalışmak istediğini söyler. Zor da olsa ailesinden izni koparan Adem gazozcu çırağı olarak çalışmaya başlar.

Ramazan ayının başıdır ve Adem camide imamın oruç ile anlattıklarını üzerine alınır, üstelik Berna da oruç tutacaktır. Küçük olduğu için oruç tutmasına izin vermeyen ailesinden gizli oruç tutmaya başlar fakat Ege’nin yaz sıcağında, bir yandan da gazoz satarken oruç tutmak hiç de kolay değildir.

Hele de bozmanın kefareti 61 gün iken ve Berna’nın aslında direk orucu tuttuğunu öğrenmişken! Susuzluk ve açlık onu çok yormuştur, seraplar görmeye başlar. Adem’in yaşadığı bu zorluklar, onu bir maceranın içine sürükler. Bitmek bilmeyen bu uzun gün, Gazozcu Ustası Cibar Kemal ve Adem için nasıl tamamlanacaktır?

Filmin Fragmanı

Öncelikle ortadaki iş yönetmenin önceki filmlerinden biraz farklı. Komedi olarak başlayıp öyle devam etse de sonlara doğru drama kayan bir yapım olmuş. Birçok sahnede gülmeniz mümkün tabii, ama mutlu biten bir film olmadığını da en baştan belirteyim ki; beklentinizi buna göre ayarlayın.

Filmin konusu bir çocuğun gazozcunun yanına çırak gönderilmesi gibi görünse de aslında bunun altında farklı şeyleri de işliyor. Ramazan ayı, nefse hakim olmak gibi temaların yanı sıra sol-sağ olayları ve ölüm orucuna kadar giden geniş bir konu yelpazesi mevcut. Şimdi filmi izlemeyenler olduğu için detayları anlatmayacağım elbet, ama bunlarının hepsinin düzgün bir şekilde harmanlandığını söyleyebilirim. Senaryo çok iyi, Ege havasını almak da paha biçilemez. :)

Filmin tüm kadrosu çok iyi, ama ben dikkatinizi sadece iki kişiye çekmek istiyorum. Cem Yılmaz, önceki rollerinin çok uzağında olan Cibar Kemal'e harika bir şekilde hayat vermiş ve komedyenlikte olduğu kadar oyunculuktaki başarısını da bir kez daha kanıtlamış. Keza Berat Efe Parlar'ın performansına da bakacak olursak, yeni bir yıldızın geldiğini şimdiden müjdeleyebilirim. Bu arada kendisi Poyraz Karayel'in ilk sezonunda Sinan'ın arkadaşlarından birini oynuyormuş, ben de bir yerde okuyunca hatırladım. :)

Özellikle cırtlak sesli yaşlı kadının oruçlu Adem'e yemek yedirmeye çalıştığı yerler kahkaha attırdı. Ortadaki animasyon bölümlerini de herkesin aksine fena bulmadım açıkçası. Filmin sonunda Hasan'ın vurulması, yetişkin Adem'in ölüm orucu sonucunda ölmesi ve toprağına su yerine gazoz dökülmesi çok etkileyiciydi.
Sonuç olarak vizyondaki kalite yoksunu (Bizans Oyunları, Her Şey Aşktan vb.) filmlerin arasında inci gibi parlayan, 2016'nın en iyi filmlerinden biri. Belki siz benim kadar beğenmeyebilirsiniz, ama en azından bir şans verilmeyi kesinlikle hak ediyor. :X

8,5/10

Son düzenleme:
Bugün sinemaya gidince arkadaşı zor da olsa bu filme ikna ettim ve girdik. :D

Cem Yılmaz çok farklı bir tiple çıkmış karşımıza, çok da yakışmış. Bu tarzını korumalı ve vazgeçmemeli, çok iyi bir iş çıkmış çünkü ekipçe. Adem'i de beğendim ben, çok tatlı bir çocuktu. :bhr:

Filmin mekanı çok hoştu, Muğla'da çekilmiş. O tarlalar, sular, köy oh müthişti ya. Yazı özlediğimi anladım yine. :(

Filmin sonları hariç her anı yüzünüzde gülümseme bırakacaktır bence. Adem sahilde gazoz satarken oradaki teyzenin sürekli gel su iç, gel mangal ye, gel karpuz ye diye bağırması tüm herkesi kahkahaya boğdu, ben de çok güldüm orada. :D Kadının oğlum deyişi komediydi, sonra karpuzu alıp bizimkinin ağzına soktu resmen. :F

Her ne çok gülümsetse de sonu kötü bitti. :(
Filmin sonunda Adem anladığım kadarıyla Kominist oldu. Sonra hapise düştü ve 61 günlük ölüm orucuna başladılar. (Tabi o kısımları göstermedi, ben tahmin ediyorum.) Sonra maalesef öldü. :( Sonda mezarına o kızın gazoz kapaklarını koyması ve mezara gazoz dökülmesi de hoştu.

Biz Hasan öldü diye bekliyorduk, bizimki öldü. :(

''Ademler Engellenemez'' bağırışları da yine filme damgasını vurdu.

Genel olarak hoş, güzel bir filmdi. İyiki de gitmişim, beğendim filmi. :) Senaryo olsun, oyuncular olsun, mekan olsun çok iyiydi. :)

8.5/10

Bugün sinemaya gidince arkadaşı zor da olsa bu filme ikna ettim ve girdik. :D

Cem Yılmaz çok farklı bir tiple çıkmış karşımıza, çok da yakışmış. Bu tarzını korumalı ve vazgeçmemeli, çok iyi bir iş çıkmış çünkü ekipçe. Adem'i de beğendim ben, çok tatlı bir çocuktu. :bhr:

Filmin mekanı çok hoştu, Muğla'da çekilmiş. O tarlalar, sular, köy oh müthişti ya. Yazı özlediğimi anladım yine. :(

Filmin sonları hariç her anı yüzünüzde gülümseme bırakacaktır bence. Adem sahilde gazoz satarken oradaki teyzenin sürekli gel su iç, gel mangal ye, gel karpuz ye diye bağırması tüm herkesi kahkahaya boğdu, ben de çok güldüm orada. :D Kadının oğlum deyişi komediydi, sonra karpuzu alıp bizimkinin ağzına soktu resmen. :F

Her ne çok gülümsetse de sonu kötü bitti. :(
Filmin sonunda Adem anladığım kadarıyla Kominist oldu. Sonra hapise düştü ve 61 günlük ölüm orucuna başladılar. (Tabi o kısımları göstermedi, ben tahmin ediyorum.) Sonra maalesef öldü. :( Sonda mezarına o kızın gazoz kapaklarını koyması ve mezara gazoz dökülmesi de hoştu.

Biz Hasan öldü diye bekliyorduk, bizimki öldü. :(

''Ademler Engellenemez'' bağırışları da yine filme damgasını vurdu.

Genel olarak hoş, güzel bir filmdi. İyiki de gitmişim, beğendim filmi. :) Senaryo olsun, oyuncular olsun, mekan olsun çok iyiydi. :)

8.5/10
İnsan bize de teşekkür eder, sonuçta ben önerdim sana. :A

Tam yorum: http://izleryazar.com/iftarlik-gazoz-2016/

İyi sayılabilecek bir filmdi ama bence konuyu ikiye bölmeleri iyi olmamış. Sadece oruç üzerinden gitselermiş daha etkileyici olurmuş, sağ-sol olayları konuyu bölmüş gereksiz yere.

Cem Yılmaz baya iyiydi ama filmin asıl yıldızı Berat Efe Parlar. :)

6/10
Olmamış diyecektim ama vazgeçtim, bu filmin de ederi en az 8'di. :A