oncelikle,
karakterlerin hepsinin rol_isimlerine dair yanilirim diye, gercek isimleri ile hitap etmeye calisiyorum yorumlarinda- bu noktayi aciklamak istedim.
bolume ve dizimize donersek - sonda yazacagimi basta yazayim ;
oyunculuk, goruntu cekim ve sahne gesicler ve secilen arka muzikler adeta sinema tadin da bir bolum izledim. tadi damagimda kaldi diye bilirim. cok iyidi.
uzun bir yorum olacak, okuyanlara simdiden tesekkur ederim.
bolume dair begendigim noktalar vb ;
spoiler
-------
giris sekansi cok guzel ve de sade idi . gokce nin giyim ,sac,makyaj detayinin sade ve guzelligine onceki mesajimda deginmistim fragman dolayli. bu bolumde de hem giris sekansin da pastane sahnesi giyim secimi, hem banka da calisirken sectigi giysiler,,ve de bolumun sonlarindaki tum den siyah asil secimi muh te sem di.
hatirladigim begendigim sahne sekanslari ~ en begendigim tepe uc sahne ;
bolumun ilk sahnesinde gokce nin japon ciftine dair anektodu,,,
+, merve nin(nisa karakteri) evinde gokce ile karsilikli sahnelerin de olan duygu yogunlugu ve oyunculuklar, yakin cekim vs cok saglam anlardi performans olarak. bayildim her ikisine de... +, bolumun sonundaki gokce & selahattin sahnesine de keza kalbimi biraktim. . .
gokce bahadir icin ozel bir parantez acmak gerekirse; kanimca, sadece kendi jenarasyonun da degil, tum kadin oyuncular arasinda tepeye yaza bilecegim gerceklikte oyunculugu ve dogal gorunumuyle kendisinin yer aldigi her projeyi izlerken meste oluyorum.
bolume tekrardan donersem -
banka sahnesi merve dizdar ve gokce nin karsilikli sahneleri ve de merve nin tek oldugu gise sahnesi cok basarili yansitilmis buldum.
yan roller de, merve nin kizinin olgun tavri ve annesini dusunmesi ,zorlandigini hissetmesi cok iyi dusunulmus sahnelerdi. anneye destegi gostermesi degerli bir sahneydi... ayni sekil, gokce nin oglu da annesi ile basbasa sonlarda
ev konusunu konusurlarken 'oglunun annesine destegi ,gozyaslarini silmesi,sarilmasi ve soyledikleri kisa ama cok degerliydi annesi adina.
olumlu anlamda ters kose oldugum sahne ise ; gokce nin annesi nin -aksam yemegi sahnesinde gokceye destegi. cok guzeldi.
sinema salonu sahnesinde arka planda calan muzik lezizdi akdeniz melodrama tadinda tinilariyla...
konusu ve dunyasi baglaminda bolum de duygusal sahneler coktu,olumlu veya olumsuz olarak...
baba figuru nun kizina bu kadar uzak ve mesafeli durmasini yediremiyorum.
icim burkuluyor bu tur sahnelerde

kuyumcu onu sahnesi misal.
ayni sekil, gokce nin ablasi ve esinin davranislari yemek sahnesi ozellikle.
omer dizi de kimi zaman minnos kedi gibiydi

sokaklarda... ozellikle banka sokak onu beklemeleri

hatta bu tur bir sahnede yonetmen muthis bir aci yakalamisti omer ve gokce banka onu konusurlarken ekrana kedi geldi , ufak ama guzel hos ayrintiydi...
- cok begendigim, istanbulun en ruhu olan manzaralarin dan kafe pier loti nin dizi de rol calmasi harika detaydi,,.hem gunduz sahnesi ~hem bolum sonlarindaki gece sekansiyla -adeta bende varim bu romantizm anlarinda der gibi . . .
bolumun hatta izledigim 3 bolumun de gorunmeyen basrolu benim adima- karakterlerin ic seslerini duya biliyor olmamiz.
-gelgitleri,duygu degisimleri,aci tatli panigi, gecisleri bu vesile ile daha bi yasadim izlerken.
-misal, bu bolumde, gokce ve omerin bolum basi pastane ic seslerini guzelce dinledik,kendimizi onlarin yerine koyduk kim bilir...pastane cikisi eve donus yaparken hzli adimli giderlerken bu sefer ic sesinin yerini dis sesin almasini iyi anlamda farkli bulmustum gokce ozelinde.
omer'in kimseyi kirmadan / incitmeden saglam durusu ,kararliligi, naif,dusunceli karakterini disa yansitmasi cok guzeldi...izlerken mest oldum.
karsilikli omer ve gokce sahneleri zaten dizinin kremasi benim adima...
kanimca, cast olayinda cok saglam bir sentez ornegi olmus bu naif ve dogal ikili. yapimciyi bu baglamda tebrik ederim.
baris falay yine cok iyidi, ozellikle begendigim sahnesi ; yemek masasin da iki oglun ve gelinin karsilikli konusmalarina -reaksiyonu sessiz ama mimiklerle cok iyi gosterdi. . . usta oyunculuk benim adima.
velhasil, ustun oyunculuklar baglaminda bolumun dram, duygusal, trajik yonleri bayagi dusundurucu sekanslardi.
klasik,anlatilan ve yasananlarin gercekligine kusku birakmamacasina, ama mahalle,ama komsu, ama tv programlarinda duymus,isitmis,gormus veya yasamis olunan - adeta gercek_kesit izliyorum havasi ,,
ve malesef trajik aile ,darmaduman duruma yokus asagi yol alis (her iki kadinin ve cocuklarina karsi tutunulan tavir ve soylemler vb) drami ,......
bir o kadar da bulanik ayna bazli adeta
ironik(erkeklerin durusu,) & ( borc takip birakan gokce nin esi, merve nin kazik atip kacan kocasi ,, evdeki omerin abisi nin tutumu ) ; kadinlarin, annelerin tek baslarina kala kaldiklarinda caresizligini cok saglam ve sarsici sekilde bolumler ilerledikce ekrana yansitmalari,senarist becerisi olmakla birlikte, cekim olarak ,yonetmenin kesit sahne acilari ve tercihleri de alkislik bir durum. emegi gecenlere kendi adima tesekkur ederim.
ilk bolumden bugune dizi de -saf sevgi ve ask dan bagimsiz-, kanimca dizi de ana eksen ve bold durum tespitinin ozellikle (kadinlar ozelinde) ve buna dair ailerinin ve cevrelerinin vurdumduymaz hal ve hareketleri,soylemlerinin
dolayli sahnelerle izleyiciye sunulmasi ; ozellikle empati bazli doneler ile sahnelenmesin den -
<kanimca kilit rol omer karakteri. omer karakterinin kadin erkek durum tespitli adeta kadinlarin icsesi_sessiz cigliklarini disa vuran olumlu ayna tavri durusu ve soylemleri (abisi ve babasi vs ile bu baglamda bunlara karsi soyledigi empati veya esitlik temali soylemleri ) minvalinde -kendisini, hikaye de kilit ve degerli kiliyor.
dogal olarak ortaya onemli bir yapim cikmis hissiyati verdi omer dizisi.
dizinin yolunun uzun ve acik olmasini diliyorum.
4.bolum fragmani heyecanla bekliyor olacagim.