Fikret Reyhan'ın yazıp yönettiği Çatlak, göçmen işçi olarak çalıştığı Londra'da ailesine göndermek üzere Ayhan'dan borç alan Fatih'in hikayesini anlatıyor. Sıradan bir borç hikayesi de değil, borç meselesinin aile toplantısında çığ gibi büyümesini de anlatıyor. Basit gibi görünen konusu var ama aslında çok gerçekçi bir film.
Fikret Reyhan muhtemelen bu hikayeyi gerçekte yaşanmış bir olaydan gözlemleyerek aktardı. Hikaye genel olarak gerçekte yaşanmış ya da yaşanması muhtemel olaylar, karakterlerin verdiği tepkiler de çok gerçekçi. Bu karakterlerin herhangi birisini gerçek hayatta görmüş olabilirsiniz ya da bizzat bu karakter ailenizin içinde olabilir. Sahneler ilerledikçe sahnelerdeki olayları olsun, filmdeki karakterleri olsun, kendi yaşamıma uyarlayabildim. Gerçek hayata uyarlayabildiğin filmler kolay kolay da çıkmıyor ama bence bu filmi gerçek hayata uyarlayabilirsin rahatlıkla.
Borç meselesi, filmdeki olayların gelişmesini sağlayan tuz biber. Borç meselesi karakterleri yönlendiriyor, borç meselesi işin tuzu biberi oluyor. Baş karakter dahil olmak üzere bütün karakterlerin sırları dökülmeye başlıyor ortaya, ortam da geriliyor. Filmi gerçekçi yapan, ortaya çıkan gerilimle bir olayın dallanıp budaklanması. Gerçek hayatta da böyledir aslında, ortaya çıkan gerilimle küçük bir olay dallanıp budaklanır ve ortaya iyi manzaralar çıkmaz.
8/10