🚫 Temizlikte Yapılan Büyük Hata: Bu İkisini Asla Karıştırmayın!

Gerekli24

Konu Sahibi
Moderatör
Reaksiyon puanı
12,699
Puanı
710
1747571620094.png

Ev temizliğinde sıkça kullandığımız çamaşır suyu ve tuz ruhu, ayrı ayrı etkili temizlik ürünleridir. Ancak bu iki maddeyi kesinlikle aynı anda veya peş peşe kullanmak çok tehlikelidir!

❗ Neden Tehlikeli?​

Çamaşır suyu (sodyum hipoklorit) ile tuz ruhu (hidroklorik asit) bir araya geldiğinde kimyasal bir reaksiyon oluşur ve klor gazı açığa çıkar. Bu gaz;
  • Gözlerde yanma,
  • Boğazda tahriş,
  • Nefes darlığı,
  • Baş dönmesi,
  • Mide bulantısı,
  • Hatta yüksek dozda solunursa hayati tehlike yaratabilir!

Yani aslında burada oluşan klor gazı zehirlenmeye yol açıyor.

🔬 Oluşan Kimyasal Tepkime:​

NaOCl (çamaşır suyu) + HCl (tuz ruhu) → Cl₂ (klor gazı) + +NaCl (tuz) +H2O (su)

✅ Güvenli Temizlik İçin Tavsiyeler:​

• Asitli ve bazik temizleyicileri birlikte kullanmayın.
  • Temizlik sonrası farklı bir ürün kullanacaksanız, araya mutlaka bol su ile durulama koyun.
  • Kapalı alanlarda temizlik yaparken mutlaka camları açın, havalandırmayı sağlayın.
  • Karışım yapmak yerine tek ürünle ve talimatlara uygun şekilde temizlik yapmaya özen gösterin.

Her iki maddeyi de tek başına ve dikkatli bir şekilde, üretici talimatlarına uygun olarak kullanın. Karıştırmak kesinlikle yasaktır ve ciddi zehirlenmelere, hatta ölüme neden olabilir. Lütfen bu bilgiyi çevrenizle de paylaşın. Özellikle anneniz gibi ev temizlik işleri çok uğraşan insanları uyarın. İnsan bazen ikisinin karıştırmanın daha iyi temizlik yapacağını düşündüğü için kullanabilir. Bundan dolayı çok fazla klor zehirlnmesi yaşayan var. Ufak bir ihmal, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bilinçli kullanım hayat kurtarır!

Sağlıklı günler dilerim.

Aaaa iş yerinde ben bunu bir kez yaptım daha temiz olur diye çok fenaa dediğin gibi öleceğim sandım

onca sıkıntı çektim hiç temizlemedi bile
Bunu uyarmama rağmen geçen unutup annem de yapmış genelde rahatsızlık direkt belli ettiği için kolay ölüm gibi durumlar olmuyor ancak yine de riskli ölüm durumları da olabiliyor.

Bu haber örnek.

Bizde yaygın değil tuzruhu. Var mı hiç bilgim yok, Türkiye’de de kullanmadım.
Çamaşır suyunu aşırı kullanan biri değilim. Dozunda kullanıyorum. Bu ara yaz temizliği yapıyorum. Kokusu tüm gün elime siniyor ve biraz hoşuma gidiyor :A

• Güldürdün
Reactions: 12.Adam
Bizde yaygın değil tuzruhu. Var mı hiç bilgim yok, Türkiye’de de kullanmadım.
Çamaşır suyunu aşırı kullanan biri değilim. Dozunda kullanıyorum. Bu ara yaz temizliği yapıyorum. Kokusu tüm gün elime siniyor ve biraz hoşuma gidiyor :A
HCl içeren herhangi bir temizlik ürünü de olabilir. Sizdeki farklı bir adda var mı bilmiyorum.

HCl içeren herhangi bir temizlik ürünü de olabilir. Sizdeki farklı bir adda var mı bilmiyorum.
İki şeyi karıştırma İsveç kültüründe yok. Yabancılar yapıyor genelde.
Ben bulaşık deterjanı karıştırıyorum cam ve yerleri silince.
Tuvalet için özel ilaç var. Onu tek kullanıyorum misal. Karıştırmıyorum klorin ile.

İki şeyi karıştırma İsveç kültüründe yok. Yabancılar yapıyor genelde.
Ben bulaşık deterjanı karıştırıyorum cam ve yerleri silince.
Tuvalet için özel ilaç var. Onu tek kullanıyorum misal. Karıştırmıyorum klorin ile.
Yani aslında zaten kombine daha faydalı olsa öyle satarlar ama insanlar bunu düşünmüyor Türkiye'de çok sık yapılıyor daha iyi temizleyeceğini düşünüyorlar.

• Beğendim
Reactions: Dosi
Ohoo staj yaparken bunun misli misli zehirli yerleri gördük :D

Evet bilgi için teşekkürler:)

Neyse ki temizlik olarak böyle ağır işler yapmiyirum en fazla yaptırım makine ile süpürme ve makineye bulaşık atma. 15 20 günde bir temizlikçi gelir ev çöp olduğu için temizler gider ellerine sağlık deriz :D

• Beğendim
Reactions: Gerekli24

Bu alana bir cevap yazın...