⚠️ Epilepsi (Sara) Nöbetlerinde Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı? Hayat Kurtaran Bilgiler! ⚠️

Gerekli24

Konu Sahibi
Moderatör
Reaksiyon puanı
12,679
Puanı
710
Bu haftaki sağlık konusunda çok önemli bir meslede sizleri bilgilendirmek istiyorum: Epilepsi nöbeti geçiren birine nasıl yardımcı oluruz?

Bazen sokakta, iş yerinde, okulda ya da bir arkadaş ortamında birinin aniden yere düştüğünü, kasıldığını veya bayıldığını görebiliyoruz. Bu durum sizi korkutmasın. Doğru müdahaleyi bilirsek hem panik yapmadan hareket ederiz hem de o kişiye gerçekten yardımcı olabiliriz.

Önce ne olduğunu öğrenelim.

Epilepsi Nöbeti Nedir?

Epilepsi nöbeti, beynin elektriksel aktivitesindeki ani değişikliklerden kaynaklanır ve kişide bilinç kaybı, kasılmalar, gözde sabit bakış gibi belirtilere yol açar. Nöbetin süresi genellikle kısa olur, ancak bazı durumlarda uzun sürebilir.

1747173000779.jpeg

Epilepsi nöbetini nasıl anlayabilirsiniz?

• Kasılmalar, bilinç kaybı
  • Ağızdan köpük gelmesi, dil ısırma
  • Gözlerde sabitleşme, düşme

🟢 Ne Yapmalıyız ?

Sakin kalın. İlk kural bu. Panik olmadan ne yapmanız gerektiğini bilin.
Kişiyi güvenli bir yere alın. Etrafındaki sert, sivri, kesici şeyleri uzaklaştırın.
Kendine zarar vermesini önleyin. Başını bir yere çarpmaması için destekleyin.
Başının altına yumuşak bir şey koyun. (Ceket olabilir mesela)
Boynundaki sıkı giysileri gevşetin. (Kravat, atkı, üst düğme vs.) Nefes almasını kolaylaştırır.
Başını yana çevirin. Bu, olası kusmada boğulmasını önler.
Süreyi takip edin. 5 dakikadan uzun sürerse hemen 112’yi arayın.
Nöbet bitene kadar yanında kalın. Sonrasında biraz sersem olabilir, destek olun.

1747173028828.png

🔴 Ne Yapmamalıyız ?

Ağzına bir şey sokmayın. Dilini yutmaz, bu eski ve yanlış bir bilgi.
Zorla tutmayın, durdurmaya çalışmayın. Kasılmalarını engellemeye çalışmak kişiye zarar verir (kırık, çıkık olabilir). Sadece çevresini güvenli hale getirin.
Su ya da ilaç vermeyin. Bilinci kapalı kişiye ağızdan bir şey vermek boğulmaya yol açabilir.
Soğan, kolonya, alkol vb. koklatmayın. Etkili değildir, hatta zararlıdır.
Yapay solunum yapmayın. Genellikle nöbet kendi kendine geçer.
Kalabalığı uzak tutun. Meraklı bakışlar yerine mahremiyetini koruyun.

Ne zaman ambulans (112) çağırmalı?
  • Nöbet 5 dakikadan uzun sürerse
  • Suda nöbet geçiriyorsa
  • Kişi art arda nöbet geçiriyorsa
  • Bilinci uzun süre yerine gelmiyorsa
  • Ciddi şekilde yaralandıysa
  • Kişi hamileyse, bebekse, diyabetikse ya da ilk kez nöbet geçiriyorsa
  • Nefes almakta zorlanıyorsa veya morarıyorsa
  • Kasılma sona erdikten sonra bilinci gelmiyorsa
  • Hastanın epilepsi hastası olup olmadığını veya nöbetin epilepsi hastalığı ile alakalı olup olmadığı bilinmiyorsa

Bu bilgiler bir gün çok işinize yarayabilir, hatta birinin hayatını kurtarabilir.

Peki siz hiç böyle bir durumla karşılaştınız mı? Ya da eklemek istediğiniz bir şey var mı? Yorumlara yazarsanız çok sevinirim. 🙏 Doğruluğunu yanlışlığını tartışabiliriz.

İlerleyen hafta veya haftalarda yeni bir sağlık konusuyla görüşmek üzere. Herkese sağlıklı günler! 🌿

Kaynak: Bazı noktalarda turkepilepsi.org.tr yi kullandım.

degerli bilgiler.
Bir ögrencimizin bu sorunu var, okul dolabinda ilaci varmis. Hic kurcalamadim. Denk gelmedim, cünkü cogunlukta geceleri geciriyormus. Yasi büyuk olmasina ragmen ailesi evde kalmamasi icin okulda durmasini istiyorlardi. Son 2 aydir artik okul sonrasi eve gidiyor. Belki birileri vardir artik evde. Ben hep bi tedirgin oluyordum nöbet gecirirse nasil yapacagim diye. Cok seker bir kiz.
Konuda su yada ilac vermeyin yaziyor. yarina unutmazsam dolaba bakarim ilacina.

• Beğendim
Reactions: Gerekli24
degerli bilgiler.
Bir ögrencimizin bu sorunu var, okul dolabinda ilaci varmis. Hic kurcalamadim. Denk gelmedim, cünkü cogunlukta geceleri geciriyormus. Yasi büyuk olmasina ragmen ailesi evde kalmamasi icin okulda durmasini istiyorlardi. Son 2 aydir artik okul sonrasi eve gidiyor. Belki birileri vardir artik evde. Ben hep bi tedirgin oluyordum nöbet gecirirse nasil yapacagim diye. Cok seker bir kiz.
Konuda su yada ilac vermeyin yaziyor. yarina unutmazsam dolaba bakarim ilacina.
Ailesi neden evde kalmasını istemiyor okulda mı yatıyor? Normal ilacı kendine gelince normal rutinde kullanılabilir bu ilaçlar çoğunluk nöbeti önlemek için nöbetten önce kullanılması gerek nöbet esnasında değil zaten o esnada kullanamaz kişi yanındaki kişinin de o an zorla ağzına tıkma boğulma tehlikesine sebep olabilir yutma refleksini o an çalışmayabilir kaldı ki oral verildiği için etki etmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyor o süreye kadar zaten nöbeti bitmesi gerek bitmiyorsa zaten tehlikeli durum. Acil aranmalı.
------

@Gerekli24 Senin Moderatör olduğun Ayrı Bir Sağlık Segmesi Açılmalı bu foruma. (@bazinga - @Dosi )
Okuduğun bölüm sayesinde çok değerli bilgiler veriyorsun bizlere dostum.
Emeklerine sağlık.
Dediklerin için çok teşekkürler abi.

Yine güzel bir konu. Böyle tanıdıklarım var. Konuyu biliyorum yani.
Teşekkürler.

• Beğendim
Reactions: cokiyitvci and Dosi
Ailesi neden evde kalmasını istemiyor okulda mı yatıyor? Normal ilacı kendine gelince normal rutinde kullanılabilir bu ilaçlar çoğunluk nöbeti önlemek için nöbetten önce kullanılması gerek nöbet esnasında değil zaten o esnada kullanamaz kişi yanındaki kişinin de o an zorla ağzına tıkma boğulma tehlikesine sebep olabilir yutma refleksini o an çalışmayabilir kaldı ki oral verildiği için etki etmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyor o süreye kadar zaten nöbeti bitmesi gerek bitmiyorsa zaten tehlikeli durum. Acil aranmalı.
------

Dediklerin için çok teşekkürler abi.

Teşekkürler.
bizde okul sonrasi egitim meshur. özellikle calisan anne ve babalarin cocuklari kaliyor o bölümde. Evde kalmasini istemiyor dedigim buydu, yalniz kalinca nöbet gecirirse sorun olur diye. Abisi okulu bitince onu almaya gelirdi. Belki ebeyenlerden biri artik calismiyordur.

• Beğendim
bizde okul sonrasi egitim meshur. özellikle calisan anne ve babalarin cocuklari kaliyor o bölümde. Evde kalmasini istemiyor dedigim buydu, yalniz kalinca nöbet gecirirse sorun olur diye. Abisi okulu bitince onu almaya gelirdi. Belki ebeyenlerden biri artik calismiyordur.
Anladım yalnız kalma riskine karşı evet nöbet geçirirken başında birinin olması önemli olmasa da normal süreçte başını falan veya vücudunu tehlikeli bir yere vurmazsa bir şey olmayabilir ama başında birinin nöbetin sağlık geçtiğini kontrol etmesi en iyisi. Hamilelerde de çok sıkıntı çünkü bir çok epilepsi ilacı hamilelerde pek önerilmez. Burada kişinin ne kadar çok nöbet geçirdiğine vs bakılarak bir fayda zarar hesabı yapılır genelde.
------

Hatta bu segmente @dreamy ve @cookies bile istese yazabilir bence.
Tıp okuyordu bu arkadaşlar galiba benden de iyi yazarlar öyleyse. Ben burada konu açarken bazen kendim de ögreniyorum genel amacım bilinçlendirmek bazen de bazı ilgi çekici olayları paylaşmak. Mesele bu konu bu hafta epilepsi ilaçlarını derste görürken açmak aklıma geldi bu konuda araştırıp konu açmak istedim.

@Gerekli24 Senin Moderatör olduğun Ayrı Bir Sağlık Segmesi Açılmalı bu foruma. (@bazinga - @Dosi )
Okuduğun bölüm sayesinde çok değerli bilgiler veriyorsun bizlere dostum.
Emeklerine sağlık.
Saglik bölümünün eksikligi var cidden. Ben kurcalayayim, o kadar teknik kismi yapabilir miyim bilmiyorum. @bazinga uygun görüyorsa eger cözebilirsem halederim.Olmadi kendisini bu konu icin yoralim :A

Saglik bölümünün eksikligi var cidden. Ben kurcalayayim, o kadar teknik kismi yapabilir miyim bilmiyorum. @bazinga uygun görüyorsa eger cözebilirsem halederim.Olmadi kendisini bu konu icin yoralim :A
Bakalım biz de devam edecek miyiz şu an haftada 1 veya 2 haftada 1 atmayı düşünüyorum ama devam ederiz inşallah:A Aklıma o hafta ne gelirse biraz da araştırır açarım yapay zeka da yardımcı oluyor bana:A

• Güldürdün
Reactions: Dosi
Bakalım biz de devam edecek miyiz şu an haftada 1 veya 2 haftada 1 atmayı düşünüyorum ama devam ederiz inşallah:A Aklıma o hafta ne gelirse biraz da araştırır açarım yapay zeka da yardımcı oluyor bana:A
zamaninda benimde saglik konularim olmustu ama bir kismi maalesef teknik hata nedeni ile silinmisti.
bende isvecteki haberleri tercüme edip aciyordum :A

zamaninda benimde saglik konularim olmustu ama bir kismi maalesef teknik hata nedeni ile silinmisti.
bende isvecteki haberleri tercüme edip aciyordum :A
Görebilseydik iyi olurdu sağlık bölümü aslında kritik yanlış bilgi vermemek için genelde yapay zekaya da doğrulatmaya ve en uygun ifadeleri yazmaya çalışıyorum.

• Beğendim
@bazinga begeni attigina göre onayi aldim. tereddüt etmistim ama basarabildim. kirmizi adminin onayi olmadan islem yapmak istemiyorum hic bir zaman.

hadi hayirli olsun yeni bölümümüz :Z @Gerekli24 @The_Erinch
------

------

konuda ziyaretcide belirirse ayarlar düzgün demektir

İlk yardım derslerinde detaylı öğrenmiştim bir tanıdığım da da vardi. Hiç birşey yapmamak gerek kriz bitene kadar. Kendisine zarar vermesin yeter.

Emeğine sağlık :)

• Beğendim
Bu hastalığı hiç bilmeyen biri olarak, genç yaṣımda ofiste ağır ve uzun süren ilk nöbetini geçiren bir adama yardım etmeye çalıṣmıṣtım. Bizim ofis katındaki 24 kiṣiden 22si kadındı ve korkularından kendilerini bir odaya hapis ettiler. Ben ve arkadaṣım yardıma gittik. Adam kendini bir duvardan öbürüne atıyordu, masalara düṣüyordu. Sakinleștiğinde çözülmeyen bir kasılma vardı. Kendinde değildi. Nöbetler bir baṣlıyor, sert geçiyor, sonra duruyordu. 112 acil adama yaklaṣamadı. İri yarı 4 polis geldi ve tuttu. Sonra yardım edebildiler. Zor ve akılda kalan bir gündü.

@bazinga begeni attigina göre onayi aldim. tereddüt etmistim ama basarabildim. kirmizi adminin onayi olmadan islem yapmak istemiyorum hic bir zaman.

hadi hayirli olsun yeni bölümümüz :Z @Gerekli24 @The_Erinch
------

------

konuda ziyaretcide belirirse ayarlar düzgün demektir
Teşekkürler konuyu açmadan önce de sana nereye açsam diye sormuştum şimdi çok daha iyi oldu konu taşıma işleri de yine size düşüyor
İlk yardım derslerinde detaylı öğrenmiştim bir tanıdığım da da vardi. Hiç birşey yapmamak gerek kriz bitene kadar. Kendisine zarar vermesin yeter.

Emeğine sağlık :)
teşekkürler

Bu hastalığı hiç bilmeyen biri olarak, genç yaṣımda ofiste ağır ve uzun süren ilk nöbetini geçiren bir adama yardım etmeye çalıṣmıṣtım. Bizim ofis katındaki 24 kiṣiden 22si kadındı ve korkularından kendilerini bir odaya hapis ettiler. Ben ve arkadaṣım yardıma gittik. Adam kendini bir duvardan öbürüne atıyordu, masalara düṣüyordu. Sakinleștiğinde çözülmeyen bir kasılma vardı. Kendinde değildi. Nöbetler bir baṣlıyor, sert geçiyor, sonra duruyordu. 112 acil adama yaklaṣamadı. İri yarı 4 polis geldi ve tuttu. Sonra yardım edebildiler. Zor ve akılda kalan bir gündü.
Bu bayağı değişik bir anıymış genelde bu kadar şiddetli olmaz acaba gerçekten de epilepsi nöbeti miydi epilepsi dışında da nöbetler olabiliyor

• Beğendim
Teşekkürler konuyu açmadan önce de sana nereye açsam diye sormuştum şimdi çok daha iyi oldu konu taşıma işleri de yine size düşüyor

teşekkürler

Bu bayağı değişik bir anıymış genelde bu kadar şiddetli olmaz acaba gerçekten de epilepsi nöbeti miydi epilepsi dışında da nöbetler olabiliyor

Sen gibi düṣündüler. Hatta delirdi dediler son iṣ günüydü diye. Toz aldı mutfakta dediler. Magnezyum çıktı. Hastanede öğrenmiṣ epilepsi olduğunu. İlk nöbetiydi.

• Beğendim

teşekkürler

onu halettim. bu iki konu harici varmiydi daha? söyle hemen tasirim.
Bilgisayarin etkisi ile bazi islemleri kolayca yapiyorum. Bir yandan tedirgin oluyorum bir seyleri bozarim diye :A neyse kazasiz belasiz ekledik. Bu kategoriye uydu ama ilk siraya eklendi. neyse böyle olsun :A

• Beğendim
onu halettim. bu iki konu harici varmiydi daha? söyle hemen tasirim.
Bilgisayarin etkisi ile bazi islemleri kolayca yapiyorum. Bir yandan tedirgin oluyorum bir seyleri bozarim diye :A neyse kazasiz belasiz ekledik. Bu kategoriye uydu ama ilk siraya eklendi. neyse böyle olsun :A
Antibiyotik ve Talidomid faciası konularım da vardı :A

• Güldürdün

Bu alana bir cevap yazın...