Fav10 Film Kulübü 13. Sezon | 11. Oylama | Dünya Sineması (Final)

Hangi filmleri izleyelim? (3 veya 4 film)

  • All or Nothing (2002)

    Oy: 0 0.0%
  • Charlie’s Country (2013)

    Oy: 0 0.0%
  • Ankhon Dekhi (2013)

    Oy: 0 0.0%
  • Beanpole (2019)

    Oy: 0 0.0%
  • Trilogy: The Weeping Meadow (2004)

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    5
  • Anket kapatılmış .

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Fav10 Film Kulübünün 13. sezonunda son oylama vakti...

10 konsept oylamasından sonra 11. oylamamız hiçbir konsepte uymayıp geriye kalanlar. Fakat yabancıların dediği gibi "last but not least". Yani en sona kalanlar özenle seçilmiş, birbirinden kaliteli filmler. Bu nedenle de bu oylamada 3 veya 4 film seçilmesi uygun olacaktır.

Bir önceki oylamamızda iki film seçildiği için bu kez oylama süremiz üç gün olacak. Üç günün sonunda en az 1 film izleyenler 1 oy hakkı, en az 5 film izleyenler 2 oy hakkı kazanacaklar.

Burada seçilecek filmlerle birlikte etkinlik finalini yapmak için 30 Eylül 2021 tarihine kadar süremiz olacak. Bu tarihe kadar seçilen tüm filmleri izleyebilirsiniz. (Ertelemesiz, son süremiz olduğunu şimdiden ilan edelim. :A )

Herkesi etkinliğe ve final oylamasına bekliyoruz. :Z



Girl with a Pearl Earring (2003)

İngiltere / 100 dk / IMDb: 6.9 Metascore: 72 / BluTV

1665 yılında Hollanda'da, on yedi yaşındaki Griet babası bir iş kazasında kör kalınca ailesini geçindirmek için çalışmak zorunda kalır ve ressam Johannes Vermeer'in evinde hizmetçiliğe başlar. Griet, zamanla evli olan ressamın ilgisini çeker. Vermeer; onun yetiştirilme tarzı, eğitim düzeyi ve sosyal konum açısından çok farklı olmasına rağmen renkler ve ışığı algılama kabiliyetini fark ederek onu resimlerinin gizemli dünyasına çeker. Bu ortak yönlerinden dolayı aralarındaki mesafeli ilişki yerini yakınlaşmaya bırakır.

Scarlett Johansson’un kariyerinin ilk döneminin önemli filmlerinden biri olan ve kendisine BAFTA adaylığı kazandıran Peter Webber yönetmenliğindeki film 3 dalda Oscar adaylığı kazandı…






All or Nothing (2002)

İngiltere / 128 dk / IMDb: 7.5 Metascore: 72 / BluTV

Canı sıkkın ve hüsrana uğramış Penny’nin, iş kaçkını bir taksi şöförü olan kocası Phil’e duyduğu aşk tükenmiştir. Phil yumuşak, filozof ruhlu bir adamdır, Penny ise bir süpermarkette kasiyer olarak çalışmaktadır. Kızları Rachel bir huzurevinde temizlik yapar, aşırı kilolu oğulları Rory ise işsiz ve saldırgandır. Phil ve Penny’nin hayatında neşe ve keyif kalmamıştır; ama beklenmedik bir trajedi gerçekleşince yakınlaşırlar, aşklarını yeniden keşfederler. Aynı Londra varoşunda yaşayan ve sorunlu ailenin hayatının bir parçası haline gelmiş komşuların çoğu, kendilerini onların duygusal yolculuğuna katılmış bulur.

Ünlü İngiliz yönetmen Mike Leigh imzalı film, gösterime girdiği Cannes’da Altın Palmiye adayları arasındaydı…






Peeping Tom (1960)

İngiltere / 101 dk / IMDb: 7.7 / BluTV

Psikozlu bir kamera asistanı, masum kadınları ve kurbanı olarak seçtiği seks işçilerinin ölümlerini, korku konulu belgeseli için filme çekmektedir. Kadın Katili, çocukluk travmalarının, cinsel krizlerin ve yetişkinlikte ortaya çıkan ölümcül intikam duygusunun peşine düşüyor.




Charlie’s Country (2013)

Avustralya / 108 dk / IMDb: 7.2 Metascore: 75 / MUBI

Charlie’nin Ülkesi günümüz Avustralyasında devam eden sorunlara değiniyor ve beyazların koyduğu yasalar ile yerliler arasındaki sömürgeci ilişkiye adım adım suçlamalar yöneltiyor.

Rolf de Heer, hem çarpıcı gerilimlere hem de sade karakter incelemelerine imza atan, çok yönlü ama az tanınan bir yönetmen. Bu incelemelere örnek niteliğindeki harika filmi, kendisine ve topluluğuna dayatılan adaletsiz yasalara direnen Avustralyalı bir Aborjin’in (David Gulpilil) portresini çiziyor.





Ankhon Dekhi (2013)

Hindistan / 104 dk / IMDb: 8.0 / MUBI

Eski Delhi’de kalabalık ailesiyle beraber küçük bir evde oturan Raje Bauji, ellilerinin sonunda, kasvetli ama olayların eksik olmadığı bir yaşam sürer. Bir gün yaşadığı bir olay hayatını radikal biçimde değiştirir. Artık yalnızca görebildiği şeylere inanacaktır.

Ankhon Dekhi, bilge ama bir o kadar da tuhaf ana karakteri aracılığıyla varoluşun amacını ve anlamını sorguluyor. Film, gelenekler ve modernlik arasındaki sıkışıp kalmış Delhi’nin çağdaş şehir yaşamına dokunaklı bir yorum getiriyor.







Babamın Kanatları (2016)

Türkiye / 101 dk / IMDb: 7.0 / BluTV - MUBI

İbrahim, ciddi bir hastalığa yakalandığını öğrenen bir inşaat işçisidir. Onun için hayatındaki en kıymetli değer ise kendisinden uzaklarda yaşayan ailesidir. Yeğeni Yusuf ise işinde yükselme hırsıyla yanıp tutuşan genç bir işçidir. Amcasını anlamaktan çok uzaktır. İbrahim'in çalıştığı bu toplu konut şantiyesinde şartlar gitgide zorlaşırken her geçen gün zihninde aynı soru döner durur; arkasında ailesine ne bırakacaktır, yaşam mı, ölüm mü?

Ülkemizdeki festivallerde ödüle boğulan Kıvanç Sezer filmi, SİYAD Ödülleri’nde de 4 ödül kazanmayı başarmıştı…






Beanpole (2019)

Rusya / 137 dk / IMDb: 7.1 Metascore: 84 / MUBI

1945, Leningrad. II. Dünya Savaşı şehri mahvetmiş, insanları fiziksel ve ruhsal açıdan sefalete sürüklemiş durumda. Iya ve Masha adındaki iki kadın, yıkıntıların arasında yaşam mücadelesi verirken, bir yandan da hayatlarına yeni bir yön vermeye çalışıyor.

Rus sinemasının büyük yeteneği Kantemir Balagov’a Cannes dahil pek çok festivalde sayısız ödül kazandıran Uzun Kız, savaş sonrasında bitap düşmüş bir toplumu iki kadının direnç hikayesi üzerinden anlatırken, muhteşem renk kullanımıyla, etkisinden kolay kolay çıkılamayacak bir dünya kuruyor.







There Is No Evil (2020)

İran, Almanya / 145 dk / IMDb: 7.4 Metascore: 83 / MUBI

Örnek bir baba olan Haşmet her gün erkenden kalkıp nereye gitmek zorunda? Hiç kimseyi incitemeyeceğini düşünen Pouya birini öldürmesi emredilince ne yapabilir? Cevat, yalnızca sevdiği insana sığınıp mutlu olabilir mi? Doktor Behram’ın işini yapmasına engel olan ne? İran’dan dört ahlak hikayesi.

Rejim karşıtı olmakla suçlandığı için film çekmesi yasaklanan İranlı yönetmen Muhammed Resulof, Berlin’de Altın Ayı kazanan bu filmini gizlice hayata geçirdi. İdam cezasını ve baskıcı rejimleri sorgulayan dört öyküden oluşan Şeytan Yoktur, kısıtlamaların yaratıcılığı ateşleyebildiğinin kanıtı.






A Short Film About Killing (1988)

Polonya / 82 dk / IMDb: 8.1 / MUBI

Toplumdan soyutlanmış genç bir adam bir taksi şoförünü öldürür ve hakkında dava açılır. İdealist bir avukat tarafından savunulan adam cinayetten idam hükmü alır. Film yönetmenin Dekalog serisinden alınmış bir bölümün süresi uzun hali.

Kieślowski “Dekalog” serisinin beşinci halkasını bir uzun metraja çevirerek, 1988 yılında Cannes’da olağanüstü bir başarı kazandı. Arka planına Komünist Polonya’nın son dönemlerini yerleştiren, yaşam, ölüm, suç ve ceza üzerine pek çok çetrefil meseleyi ele alan unutulmaz bir varoluşçu sinema örneği.






8½ (1963)

İtalya, Fransa / 138 dk / IMDb: 8.0 Metascore: 91 / MUBI

Yeni filmi için ilham bulmakta zorlanan yönetmen Guido Anselmi, rüyalarıyla, anılarıyla, arzularıyla boğuştuğu bir dönemden geçer. Yaratıcı yanını yeniden keşfetmeye çalışırken, gerçeklerle sanrılar birbirine karışarak, hayatını tuhaf bir çıkmaz yola sürükler.

Maestro Federico Fellini’nin yaşamından izler taşıyan bu efsanevi filmin kelimelere dökülemeyecek bir büyüsü var. Sinema ve yaratıcılık üzerine çekilmiş bu modernist şaheserde, hayal ile hakikat sürekli birbirinin yerine geçiyor. Saf bir dehanın ürünü. Marcello Mastroianni de cabası.



The Perfect Candidate (2019)

Suudi Arabistan, Almanya / 100 dk / IMDb: 6.5 Metascore: 71 / MUBI

Suudi Arabistan’da küçük bir kasabada doktorluk yapan Maryam, daha iyi bir iş fırsatı için Dubai’ye gitmek isterken engellenir. Hayatı boyunca sürekli önüne taş konulan Maryam, kimsenin beklemediği bir şeyi yapıp, yerel seçimlerde belediye meclisi için aday olduğunu açıklar.

Yaşamı boyunca önyargılarla mücadele eden, Suudi Arabistan’ın ilk kadın yönetmeni olan Haifaa Al-Mansour’dan yine güçlü, yaratıcı bir kadın hikayesi. Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan için yarışan Mükemmel Aday, ataerkil toplumsal kodlara neşe, zekâ ve umutla savaş açıyor.





Eternity and Day (1998)

Yunanistan, Fransa / 128 dk / IMDb : 7.9 Metascore: 80 / MUBI

19. yüzyılda yaşamış bir şairin yarım bıraktığı metin üzerinde çalışan Alexander, ağır bir hastalık geçirir. Yaşamının son günlerinde olduğunun bilincindeki ünlü yazar, sokakta, Arnavutluk’tan gelen göçmen bir çocukla karşılaşır. Çocuğu evine götürmek için, onunla beraber yolculuğa çıkar.

Theo Angelopoulos’un Altın Palmiyeli filmi, ölmekte olan bir yazarın kişisel hafızasıyla, Avrupa’nın tarihini aynı potada eritiyor, ev dediğimiz şeyi, sürgünlüğü, sınırları şairane bir anlatımla sorguluyor. Sinemanın gördüğü en büyük ustalardan birinin en önemli yapıtlarından.





Trilogy: The Weeping Meadow (2004)

Yunanistan, Fransa / 162 dk / IMDb : 7.9 Metascore: 73 / MUBI

1919’da, Odessa’dan gelen Yunan mültecilerle başlıyor hikaye. Selanik yakınlarında bir yere varıyorlar. Burada, bir nehrin kıyısında küçük bir köy kuruyorlar. Çocuklarının büyüyüp aşka düşmesini izliyorlar. Ne var ki zor zamanlar ufukta beliriyor. Savaş ve dikta rejimi kapıda.

Theo Angelopoulos, bitirme fırsatı bulamadığı üçlemesinin ilk filminde, ülkesinin tarihinin derinliklerinde dolanıyor, kamerasıyla bir gözlemci gibi, zamanın içinde usulca hareket ediyor. Panoramik kompozisyonlara sahip, usta işi fırça darbeleriyle dolu, geniş ufuklu tablolar meydana getiriyor.



Tie Me Up! Tie Me Down! (1989)

İspanya / 101 dk / IMDb : 7.0 Metascore: 55 / MUBI

Kaldığı psikiyatri kliniğinden taburcu olan Ricky, saplantı haline getirdiği eski porno oyuncusu Marina’nın peşine düşer. Beş parasız şekilde hayata döndüğünden, Marina’yı etkileme şansı olmadığını düşünür ve onu son filminin çekimlerinden kaçırır. Asıl hikaye tam da burada başlar.

Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar dev bir başarı hikayesine dönüştükten sonra, Almodóvar rota değiştirip melodramatik öykülerin tekinsiz alanlarını yoklamaya koyuldu. Müzikleri efsanevi Ennio Morricone’ye ait Bağla Beni için, gelmiş geçmiş en karanlık romantik komedi desek yeri.


@Araf @Angelica @Sherlock @gundix123 @mesmeso @phoebebuffay @Dosi @Tolstoyevski
 

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Keşke Godard filmi de dahil etseydik listeye ya da önceki listelerden birine. :D
 

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Fransız filmleri oylamasında iki filmi birden vardı yüzüne bakmadınız. :A
Sen İngilizce ismiyle yazmışsın, BluTV'de Fransızca ismiyle listemde kayıtlı. İngilizce isimlere dikkat ettiğimden, Une Femme Est Une Femme diye bir şey görmedim. Meğerse A Woman Is a Woman olarak yer alıyormuş bir filmi, hatta iki filmi varmış. Oysa baktım diye de hatırlıyordum. Dikkat etseydim direkt onu seçerdim. :A
 
  • Güldürdün
Reactions: bazinga

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Sen İngilizce ismiyle yazmışsın, BluTV'de Fransızca ismiyle listemde kayıtlı. İngilizce isimlere dikkat ettiğimden, Une Femme Est Une Femme diye bir şey görmedim. Meğerse A Woman Is a Woman olarak yer alıyormuş bir filmi, hatta iki filmi varmış. Oysa baktım diye de hatırlıyordum. Dikkat etseydim direkt onu seçerdim. :A
Ben de Godard filmlerinden seçilen olmasını istiyordum ama olmadı ne yazık ki. Keşke dikkat etseymişsin. :A
 

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Ben de Godard filmlerinden seçilen olmasını istiyordum ama olmadı ne yazık ki. Keşke dikkat etseymişsin. :A
BluTV'de Godard Mon Amour diye bir film vardı, o filmi izlemeni tavsiye ederim. Biyografik bir film, eşi Anne Wiazemsky'in bakış açısıyla oluşturulmuş bir filmdi. Godard'ı çok farklı bir şekilde resmediyor, o dönemin tarihi de görebilirsin hem bu filmle, mesela 68 Paris olayları gibi, Francois Truffault da katılıyordu hatta.
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
BluTV'de Godard Mon Amour diye bir film vardı, o filmi izlemeni tavsiye ederim. Biyografik bir film, eşi Anne Wiazemsky'in bakış açısıyla oluşturulmuş bir filmdi. Godard'ı çok farklı bir şekilde resmediyor, o dönemin tarihi de görebilirsin hem bu filmle, mesela 68 Paris olayları gibi, Francois Truffault da katılıyordu hatta.
İzledim, güzel filmdi. Filmden de güzel olan Stacy Martin'di. :A O filmi izlediğimden beri Godard filmi izlemek istiyorum aslında ama bir türlü sıra gelmedi. :A
 

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
İzledim, güzel filmdi. Filmden de güzel olan Stacy Martin'di. :A O filmi izlediğimden beri Godard filmi izlemek istiyorum aslında ama bir türlü sıra gelmedi. :A
Aynen, Stacy Martin çok güzeldi. :A Benim merakımı artıran sanırım Çinli Kız filmi oldu sanırım, La Chinoise orijinal ismiyle. Filmde aşırı şekilde vurgu vardı, tabii filmin başlangıç noktası o film olunca. O filmle de biraz politik göndermeler yapıldı. :D
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
@Tolstoyevski umarım artık bir film izleyip yorumlarsın da o kullandığın oy geçerli olur. En merak ettiğim filmlerden. :A
Bugün uyumadan kesin olarak bir film izleyip yorumlamış olacağım, son günlerde üzerimdeki ölü toprağını attım sayılır havalar iyice istediğim kıvama geldi :A
 
  • Harika
Reactions: bazinga

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Listede iki film var izlediğim:
  • Peeping Tom (1960)
  • Babamın Kanatları (2016)
Tercihlerim muhtemelen bu iki film üzerine olmayacak. :D
 
  • Güldürdün
Reactions: bazinga

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
Hadi yine iyisiniz, listedeki filmini izledim önceden, direkt seçmedim. Sizin için de ön bilgi olmuş oldu. Kendim izlerken zorlandım, @bazinga ve @Dosi'yi düşünemiyorum. 6'dan yukarı çıkmazdı puan muhtemelen. :A
 
  • Güldürdün
Reactions: bazinga

Dosi

Süper Mod.
Katılım
10 Mart 2015
Mesajlar
85,219
Reaksiyon puanı
107,926
Puanı
1,060
@bazinga süreyi niye uzattın diğerlerine göre:A yorum konusunu açalım. Ben izledim bile :A @Araf 'da bu kez bizle hemfikir olsun. Zaten onun oyu yetmez :A

A Short Film About Killing
 
  • Harika
  • Güldürdün
Reactions: bazinga and Araf

Araf

Emekli
Katılım
25 Temmuz 2011
Mesajlar
38,599
Reaksiyon puanı
23,220
Puanı
1,060
Konum
Aydın
@bazinga süreyi niye uzattın diğerlerine göre:A yorum konusunu açalım. Ben izledim bile :A @Araf 'da bu kez bizle hemfikir olsun. Zaten onun oyu yetmez :A

A Short Film About Killing
Fazla film seçilecek çünkü, o yüzden uzattı. O seçtiğin film de listemdeydi bu arada, hiç korkma ama benim listemde diye ve ben de onu seçecektim. :A
 
  • Güldürdün
Reactions: Dosi and bazinga