ÖZEL ARAŞTIRMA---Dizilerde Kaliteyi Ne Zaman Kaybettik?

xemrexxx

Konu Sahibi
Favori Üye
Reaksiyon puanı
140,942
Puanı
1,061
Ne demiş Osman Sınav:
Show TV’de ’Kurtlar Vadisi’ dizisine başladığımda atv’nin yayınladığı iki diziden ’Zerda’ birinci, ’Bir İstanbul Masalı’ ikinci oluyordu.

’Zerda’yı geçmem için süremin ondan daha uzun olması gerekiyordu. Nitekim bu taktikle ’Zerda’yı geçtim, ama ’Bir İstanbul Masalı’nı geçemedim. O dönemde Show TV’nin Genel Müdürü olan Saner Ayar’a, haberlerden sonra ’Zerda’nın karşısına 40-50 dakikalık bir program koy ki, ben ikisini de geçip, birinci olayım dedim. Nitekim Show TV, ’Zerda’nın karşısına ’Tatlı Hayat’ı koyunca ’Kurtlar Vadisi’, ’Bir İstanbul Masalı’nı da geçip, birinci oldu. Medyapım itiraz edip Show TV diziyi eski gününe çekince mecburen ’Kurtlar Vadisi’ne 50 dakikalık özet yapıp, dizinin önüne koydum. Bu yöntem sayesinde aylarca ’Kurtlar Vadisi’ birinci, ’özet bölümü’ de ikinci oldu.

İlk olarak Kurtlar Vadisinin başı ile bu iki dizinin alakası yok. Ayrıca Bir İstanbul Masalı, KV'den sonra başlamıştır. KV, çarşamba günü başlamış ancak bugün 10 reyting sınırında gezindiği için Perşembe'ye alınmış ve yerine Kenan İmirzalıoğlu'nun dizisi Alacakaranlık (8 reyting civarı almış ortalama) getirilmiştir.

İlk tablo ile başlayalım. KV ilk sezonunda totalde Asmalı Konak'ın tekrarları; AB'de Kim Milyoner Olmak İster ile boğuşuştur.Dizinin sezon finali şu sahneye rağmen 11.80 gibi zamanına göre ortalama ve gün birincilerine göre düşük reyting almıştır:
1.png

İkinci tablodaki oranlar dizinin Perşembe günkü ilk oranları (2 Ekim 2003).Dizi iyi başlayamamış bugün de.
Zerda dizisinin tekrar bölümü vermesi ile dizi totalde zirveyi ilk defa 20 Kasım'da almış ancak AB'de zirvede yer alamamıştır.

2.png

Aradaki haftada Sporting Lizbon-Gençlerbirliği maçı olduğundan o haftayı atlayıp 4 Aralık'a geliyoruz. Zerda'nın dönüşü ile totalde zirveyi alması bir olmuş. Burada dikkat çeken başka bir şey ise özet geleneğini başlatan gelin-kaynana programları.
3.png

Geliyoruz Vadinin ilk kez gerçekten zirveyi alışına. Bu durum 36.bölüme tekamül ediyor. Açıklamak gerekirse Tombalacı karakterinin yakalanıp, yukarıda videoda yaptığının hesabının sorulmasına.

4.png

Ve geliyoruz Vadinin uçuşlara başlamasına, burada tesadüf mü desek kader mi desek bağzı güçler diziye yardım etmiş diyebiliriz.5 Şubat günü yani meşhur kafa kesme sahnesinin olduğu bölüm; Zerda ve Bir İstanbul Masalı yayınlanmıyor.Haliyle Vadi zirvenin açık sahibi. 12 Şubat'ta iki dizinin de dönmesiyle BİM total gurubunu geri alıyor.

5.png

Kurtlar Vadisi bundan sonra total grubunda genelde üstünlük kuruyor.AB'de ise Bir İstanbul Masalı'na takılıyor.
Alttaki tabloya dikkat hala tek özet veren yapım isim değiştirse de gelin-kaynana programı ve özeti yeni bölümünden çok izlenmiş.

6.png

42.bölüme geliyoruz total-ab durumu hala aynı.

7.png

Ve sonunda dizinin talihinin döndüğü bölüm Süleyman Çakır'ın ölmesi ve Polat Alemdar'ın bir gecede 6 kişiyi öldürmesi ile reytingler coşuyor ve dizi her iki grupta da liderliği alıyor.
8.png

Ve geliyoruz Osman Sınav'ın söylediği özet faslına. Özet olayı dizi her iki grupta hakimiyet kurduktan 4 bölüm sonra geliyor. Yani Osman Sınav'n söylediği durum geçersiz. Ayrıca Tatlı Hayat dizisi yeni günü çarşambada can çekişiyor desek yeridir, tekrardan eski yerine alınabilirdi.Ha bir de Tatlı Hayat hatırlandığı kadarıyla Pt-2'de Bir İstanbul Masalı ile çarpışıyordu yani KV'nin önüne konması uzak ihtimal. Uzun lafın kısası dizi reytingi artırmak için gelin-kaynana programları örnek alınmıştır.
9.png

Görüldüğü gibi efsane bir iş çıkartmak için uygun bir taktik ve şans yeterli oluyor.
Osman Sınav Deli Yürek'teki başarısını tekrar yakalamak için dizilerin kimyası ile oynamış, eskiden özetleri kadar süren diziler sonradan özetleriyle önce 150 dakikaya sonra 200 dakikaya kadar çıkmıştır.Bu durumun sorun olmaması için önerdiği RTÜK bu işlerden çekilsin ; başkalarının dizisi düşsün de kendi dizisi yükselsin diye bekleyen yapımcıların birlik olması düşünceleri tamamen ütopyadır.

Sonucu Vasfiye Teyzece söylemek gerekirse; yani eskiden iyi kötü bir kalite vardı ekranda , o da gitti arkasından el salla.

@destere @Forumdash @mrt-06 @Bully @sokak sanati @HachiKo @yatutarsa @Ahmad @Harunnn60 @sürgünüm @EveN @yakup09 @OzaN @gözlemci @denizz19 @Fks14 @berkann @Reytinger @xBUGRAx @*Dream* @dizi kolik @primavera

Ekli dosyalar

• 10.png
    10.png
    76.5 KB · Hit: 447
Son düzenleme:
Osman Sınav, 90 dakikalık dizi olayını da buldu bu arada. Kurtlar Vadisi ilk 90 dakika yayınlanan dizidir.

Bu arada yine tartışma çıkartacak bir konu olduğunu da altını çizeyim, durun harbiden çizeyim.

Osman Sınav, 90 dakikalık dizi olayını da buldu bu arada. Kurtlar Vadisi ilk 90 dakika yayınlanan dizidir.

Bu arada yine tartışma çıkartacak bir konu olduğunu da altını çizeyim, durun harbiden çizeyim.
tartılma çıkarmasınlar bir zahmet buradahiçbir dizi suçlanmıyor :) genel bir durum bu :)
ayrıca haftada 50 dk den yayyınlana dizi ile 90-120 dk arası yayınlanan dizinin kalitesinin aynı olmayacağını herkes bilir :)

Yorgun olmasan okuycam da konuya biraz göz attım kilit gelir bence. :)

İkinci şu konu vakası yaşanıbilir bence. :F @xemrexxx , @Arslan Bey .

https://fav10.net/forum/threads/atv-ile-kanal-d-yer-değişti.199342/
ee napalım panpa kader kısmet bu işler o ka araştırmışız bu reyting tablolarını hem editörlük sistemi çıkarıp hemi de bu ka emek harcanan konu kilitleniyorsa :)

tartılma çıkarmasınlar bir zahmet buradahiçbir dizi suçlanmıyor :) genel bir durum bu :)
ayrıca haftada 50 dk den yayyınlana dizi ile 90-120 dk arası yayınlanan dizinin kalitesinin aynı olmayacağını herkes bilir :)

Suçlanmıyor da. Muhteşem Yüzyıl'ı her defasında övüp, Kurtlar Vadisi'ne gelince her defasında gömme olayına girmen de bir garip. Parantezi açsak çok geniş bir biçimde tartışma çıkar hani. :)

Suçlanmıyor da. Muhteşem Yüzyıl'ı her defasında övüp, Kurtlar Vadisi'ne gelince her defasında gömme olayına girmen de bir garip. Parantezi açsak çok geniş bir biçimde tartışma çıkar hani. :)
takip etmiyorsan sanırı mmy de hatalı bişi oldu m konusunu ilk ben açıyorum :) ayrıca köşe yazılarına bak geçen sene my yi eleştiren 5-6 yazımı bulursun rahat :) -ben izlediğim dizinin her bölümüne her sahnesine mükemmel diyen biri değilim :)

takip etmiyorsan sanırı mmy de hatalı bişi oldu m konusunu ilk ben açıyorum :) ayrıca köşe yazılarına bak geçen sene my yi eleştiren 5-6 yazımı bulursun rahat :) -ben izlediğim dizinin her bölümüne her sahnesine mükemmel diyen biri değilim :)

O zaman ben daha çok öven konularına denk geliyorum. Aslında çok geniş bir biçimde hatalar var. Her neyse @takas girmesin de konuya. Gerçi şimdi girmese de olmaz, mention yapmış oldum. Bir de ondan dinleyelim konuyu. Bakalım ne diyecek. :)

O zaman ben daha çok öven konularına denk geliyorum. Aslında çok geniş bir biçimde hatalar var. Her neyse @takas girmesin de konuya. Gerçi şimdi girmese de olmaz, mention yapmış oldum. Bir de ondan dinleyelim konuyu. Bakalım ne diyecek. :)
ne ka güzel hem adamı etiketle hem de tartışma çıkacak de :) neyse zaten belli kişilere cevap vermeyeceğim bu konuda sana da mod olduğun için cevap verdim :)

ne ka güzel hem adamı etiketle hem de tartışma çıkacak de :) neyse zaten belli kişilere cevap vermeyeceğim bu konuda sana da mod olduğun için cevap verdim :)

Bu arada bu konuyu birçok kişi biliyor zaten. Kurtlar Vadisi tamamiyle bir başlangıçtır. Hem uzun yayınlanma konusunda, hem uzun süre yayınlanma konusunda ve hem de uzun özet konusunda. :)

Niye etiketliyorsun madem. :) Görecek şimdi. :(

Ben etiketlemesem bile görecekti, sıkıntı yok yani. :)

Bu arada bu konuyu birçok kişi biliyor zaten. Kurtlar Vadisi tamamiyle bir başlangıçtır. Hem uzun yayınlanma konusunda, hem uzun süre yayınlanma konusunda ve hem de uzun özet konusunda. :)

Ben etiketlemesem bile görecekti, sıkıntı yok yani. :)
biliyoruz ben de zaten başlangıcını anlattım olayın :)

Aklıma benim önceden açmiş oldugum bi konu geldi:F @xemrexxx Neyse siz tartişin ben gece son son koyarım 😛
sonra gelsin o aklına :F

biliyoruz ben de zaten başlangıcını anlattım olayın :)

Cümlenin başında dediği gibi biliyoruz. Yani aslında araştırmadaki amaç, bilinmeyenleri ortaya koymak. :) Her neyse bir önemi yok. Daha da uzatmayalım. Bu konularda hep ters düşüyoruz zaten. Diğer türlü sorun yok yani. :D

Konunun objektif olmasi icin sadece tek gün üzerinde durulmamaliydi. Bu sekilde hic bir sey ispat edilmemis. Malum yine KV'ye saldirmak icin yer aranmis, gevezelik yapmak adina yine bir konu bulunmus 😉

Dizilerdeki kaliteyi 1-2 sezondur kaybediyoruz ki buda reytinglerden belli oluyor. İnsanlar birkac diziyi kaliteli buluyor, digerleri ortada geziyor.

@Arslan Bey kışkırılan noktayı anlamadım her insan hata yapar Osman Sınav da hata yapmış açıklamasında hem de birden fazla bundan mı kışkırılıyor yoksa reyting tablolarından mı?