Yılın En İyi Dizisi Kaçak

beyazsoy

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
23 Aralık 2011
Mesajlar
29,669
Reaksiyon puanı
13,168
Puanı
1,059
Zaman gazetesinde haftalık röportajlar yapan Nuriye Akman bu kez diziler hakkında yazdı. Dizilere verip veriştirdi yazısında Nuriye Akman, her başlayan diziyi izlediğini; ama aradığını bulamadığını, Bütün dizilerin birbirine benzediğini, aynı klişelerin dizileri esir aldığını yazdı ve Yılın dizisi olarak "Kaçak"ı ilan etti.

KAÇAK: Sezonun en iyi dizisi. Yine bir mafya hikâyesi. Mafyaya sızan Özel Harekâtçı bir polis, “baba”nın oğlunu öldürünce kimliğini değiştirip sakin bir hayat sürmek üzere Anadolu’ya yerleşir ve pek tabii ki belalar peşini bırakmaz. Bu kez onun küçük oğlu öldürülecek ve kahramanımıza intikam almaktan başka şans bırakmayacaktır. Kurtlar Vadisi’nin ilk versiyonunu hatırlatıyor.

GÖRÜŞ GÜNÜ KADINLARI:Üçünün kocası, birinin oğlu hapiste olan dört kadının birbirlerine dayanarak hayata tutunma mücadelesi. İddiasız ama samimi bir dizi. Üstelik BBC dizisinden bire bir uyarlama olduğu halde. Aman kaçırmayayım demem ama rastladığımda da kanal değiştirmem.
kıyasıya eleştirdiği diziler ise:
ARAMIZDA KALSIN:Bu kadar iyi oyuncularla bu kadar kötü bir dizi yapmak özel beceri olsa gerek... Temposuz, heyecansız, komik bile değil.
FATİH-HARBİYE:peyami Safa’nın kemiklerini sızlatacak kadar konu da, karakterler de çarpıtılmış. Doğu-Batı sorunsalı yok dizide. Ne var? Klasik fakir kız-zengin oğlan çatışması. Farklı medeniyetlerin çatışan değerleri arasında gidip gelemiyoruz romandaki gibi. Ne Doğu’nun içi doldurulabilmiş ne de Batı’nın. Doldurulması da kolay değil. Çünkü bugün ne Fatih ne de Harbiye 80 yıl öncesi gibi... 1932’de yazılan bir kitabı 2013’te TV’ye uyarlayacaksan, oradaki temaların günümüzdeki karşılıklarını bulma zahmetine katlanman lazımdı. Bunu yapamıyorsan bari kitabın adını çalma!

BEN ONU ÇOK SEVDİM:Ortada gerçek kişiler olsa da onların kendi beyanlarına, notlarına, günlük ya da röportajlarına dayanmayan, olsa olsa böyle hissetmişlerdir diyen uydurma bir senaryoya ne yazık ki kendimi kaptırmadım. Başta Adnan Menderes-Ayhan Aydan olmak üzere tarihe mal olmuş tüm karakterlere sahiciliğinden emin olmadığımız birtakım duygu ve davranışları yapıştırmaya hakkımız yok gibi geldi bana.

A.Ş.K.:Bir yabancı diziden uyarlama; klasik zenginlik-yoksulluk çatışması üzerine oturtulmuş. Ana sorusu; “Zorda kalırsan aşkın için ne kadar fedakârlık yapabilirsin?” Esas kızın kendi çaresizliğine bulduğu formül, ölmek üzere olan başka bir çaresiz kızı aldatmak. Bir melek, gerektiğinde şeytanlık yapabilir ve bu sahtekârlığın adı fedakârlık olur! Edebi bir metin içinde ince ince işlenebilecek böylesi bir konu, dizi formatında maalesef sığ geçiştirmeler ve sahte gözyaşlarıyla kavramların içinin boşaltılmasından başka bir şeye yaramamış.

FATİH:Karakterlerden dekora, akıştan kostümlere kadar tamamen Muhteşem Yüzyıl taklidi. Harem entrikalarına, hatunlar arası kıskançlık krizlerine, harem ağalarının şapşallıklarına, validelerin şehzadeleri birbirine düşürmesine, ormanda yarı baygın bir kıza rastlamalara, cariyelerin diz kırarak selam vermelerine doymadık mı Allah aşkına. Dil hatalarından, Avrupalı karakterlerin karikatür hallerinden hiç bahsetmeyeyim.

ESKİ HİKÂYE:Babasının öldürülmesine tanık olan bir oğlan, büyüyünce intikam almak için o mafya liderinin ekibine girer. Aynı “baba”ya çalışan birinin avukat kızına âşık olunca, aşk için intikamdan vazgeçilir mi sorusuna cevap araması kaçınılmaz olur. Bu arada mafya babasının kızı da intikamcı delikanlıya âşık edilir ki, klasik aşk üçgeni tamamlansın. Aşktan çok aksiyona ağırlık verirse idare eder.

KAYIP:Ana kahraman, zengin bir ailenin küçük oğlunun kaçırılması üzerine olayı çözmeye çalışan dedektif-avukat karışımı biri. Olaylar aile bireylerinin birbirlerinden sakladığı sırlar üzerine kurulu. Benzerlerini sinemada çok seyrettiğimizden mi nedir, kaptıramadım kendimi. Keşke olaylar daha hızlı aksaydı, haydutların çocuğun parmağını kesecek kadar öfkeli olmasının nedenini anlasaydık, avukatın zekâsına karşılık polisler o kadar aptal olmasaydı...

ÇALIKUŞU:1922’de yazılan bu eser, bugünün insanına ne söyler bilmem ama nostalji seven romantikler için ideal. Eğer kitabın ana teması değiştirilmezse “kaderden kaçılmaz” fikrinin alıcısı bol olacaktır. Yok eğer Reşat Nuri Güntekin murad etmeyip de sonradan Çalıkuşu’na yapıştırılan “fedakâr cumhuriyetçi öğretmen, çağdaş kadın” triplerini kovalarsa, hiç çekilmez.

MEDCEZİR:Yine bir yabancı diziden uyarlama. Çatışması zengin sosyetik kız- fakir varoş delikanlı ekseninde kurulmuş. Sosyete ne giyer, ne iş yapar, ne tip evlerde oturur, kendi sınıfından olmayanlara nasıl bakar, hangi duygularla savrulur? Bunun neresi ilginç Allah aşkına? Bin kere işlenmiş bir konuyu ele alıyorsan bari farklı bir bakış getir sınıflar arası ilişkilere, yerelleştir hikâyeyi. Hem mecbur muyuz, bir kızı iki erkeğin sevmesine. Bıktık yahu!
 
Son düzenleme:

Ahmed

Emekli
Katılım
12 Eylül 2013
Mesajlar
25,152
Reaksiyon puanı
16,027
Puanı
1,060
bir tek Eski hikayeyi çok eleştirmemiş(bu diziyi merak etdim nasıl acep (b) izleyimmi) ama diğer diziler için yazdıkları doğru :ok:
 

cokiyitvci

Favori Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
32,288
Reaksiyon puanı
13,367
Puanı
1,060
Yılın en iyi dizisi Kaçak falan değil bence. En iyisi şüphesiz Fatih Harbiye'dir. :)
 

tekkol

Favori Üye
Katılım
6 Mart 2012
Mesajlar
445
Reaksiyon puanı
65
Puanı
129
Bir de Görüş Günü Kadınları'nı pek eleştirmemiş. :)

GÖRÜŞ GÜNÜ KADINLARI:
Üçünün kocası, birinin oğlu hapiste olan dört kadının birbirlerine
dayanarak hayata tutunma mücadelesi. İddiasız ama samimi
bir dizi. Üstelik BBC dizisinden bire bir uyarlama olduğu halde.
Aman kaçırmayayım demem ama rastladığımda da kanal değiştirmem.
 

takas

Favori Üye
Katılım
18 Kasım 2011
Mesajlar
69,374
Reaksiyon puanı
51,208
Puanı
1,059
bu zaten ortak bi fikir bence yeni dizilerden en iyisi açık ara kaçak
diğerleri zaten birbirine benzeyen klişe işler
 

cokiyitvci

Favori Üye
Katılım
30 Haziran 2011
Mesajlar
32,288
Reaksiyon puanı
13,367
Puanı
1,060
Bir de Görüş Günü Kadınları'nı pek eleştirmemiş. :)

Görüş Günü Kadınları zaten önceden de dediğim gibi müthiş bir dizi. Ama halk benimseyemedi bir türlü. Bu yüzden de NTC'nin bu yapımı kaldırması gerekiyor. FOX'un ortalamasını düşürmesin. :)
 
Son düzenleme:

ehsan7000

Favori Üye
Katılım
12 Şubat 2013
Mesajlar
2,170
Reaksiyon puanı
1,059
Puanı
284
Konum
sen tahmin et ?
bu insanlari eliştirmen adi koyan da kabahat , reytingi iyi olan iyi de, boyle eliştimen olucama sinan akçil olurum daha iyi.
 

eskici

Favori Üye
Katılım
21 Ocak 2013
Mesajlar
32,430
Reaksiyon puanı
13,640
Puanı
1,059
bence de en iyi dizi kaçak yeni başlayan dizilerden en iyisi ise medcezir