2017 Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Son Jedi - Film Yorumları

mesmeso

Konu Sahibi
Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,529
Reaksiyon puanı
9,534
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
2012778-774295570.jpg

Star Wars: The Last Jedi / Star Wars: Son Jedi (2017)

Tür: Macera, Bilim-Kurgu, 3 Boyutlu, IMAX
Yönetmen: Rian Johnson
Senaryo: Rian Johnson

Oyuncular:
Daisy Ridley
Mark Hamill
John Boyega
Adam Driver
Oscar Isaac
Carrie Fisher
Andy Serkis
Domhnall Gleeson
Lupita Nyong'o
Benicio Del Toro

Filmin Konusu

Lucasfilm'in Star Wars: Son Jedi filminde, Güç Uyanıyor'un kahramanları galaktik efsanelere katılıp Güç'ün asırlık sırlarını ve geçmişin şaşırtıcı keşiflerini çözen destansı bir maceraya atılıyor, Skywalker efsanesi devam ediyor.

Filmin Fragmanı

 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Serinin yedinci filmi kadar beğenmesem de yine de fena değildi. Yalnız 3D yine, yeni ve yeniden başımı ağrıttı. Artık şöyle filmlere 3D işkencesinden başka seçenek vermemekten vazgeçmeliler, 2D olsaydı daha keyif alabilirdim filmden. Bir daha mümkün mertebe 3D'ye gitmeyi düşünmüyorum, resmen göze şiddet ve tecavüz.

Geçen seride de en içime oturmayan karakter Kylo Ren'di ve bu sefer daha da gözüme battı. Yani eğer Anakin Skywalker'i, hele o seri 1-2-3'ü izlememiş olsaydık belki ama şimdi onun fazlasıyla gölgesinde kalıyor bu karakter. Kişiliği ve tipi oldukça pasif ve verilen güç sanki zorlamaymış gibi gözüküyor.

Ancak filmde hoşuma gitmeyen birkaç detay daha vardı,

Snoke karakterinin bu kadar basit bir şekilde ölmesi başlı başına filmi yermek için çok büyük bir sebep. O kadar haşmetli güçlü olduğu tasvir edilirken ezik ve çakma maske takan bir eleman tarafından saçma bir şekilde öldürülüyor. Ulan sen kalk elemanın zihnine gir, onunla Rey'in telepatik güçlerle iletişime geçmesini sağla ama kolunun dibindeki usulca hareket eden kılıcı ve onu yönlendiren elemanı fark edeme... Bu kadar basit olması bu kadar basit bir saçmalık olduğunu gösterir.

Leila'nın uzay boşluğunda süpermanvari sahnesi, eh işte. Star Wars evreninde mantık aramadığımız için neyse diyebiliriz ama yine de olmasa da olurmuş. Bence öyle ölseydi daha efsane olurdu. Kadın rahmetli olduğu için filmi izlerken ürperdim şimdi canlı kanlı önümüzde gördüğümüz bu kadar şu an mezarın içinde çürüyor diye.

Luke'un maddi dünyayı terk edip öldüğü sahne ve öncesinde attığı fake bence filmin en etkileyici kısmıydı. Ayrıca Yoda'yı da özlemiştik, onu görmek güzel oldu. Ve ölü kimselerin görünmesi hatta doğa olaylarına maddi etkide bulunması Darth Vader, Obi Wan Kenobi ve yeni göçen Luke gibi efsanevi karakterlerin daha sonraki serilerde olaya dahil olma ihtimalini ortaya çıkardı, en azından şöyle bir görünecekleri kesin sadece Luke olsa bile.

6.5/10
 

HeisenBerg

Favori Üye
Katılım
22 Kasım 2011
Mesajlar
16,944
Reaksiyon puanı
3,855
Puanı
910
Yaş
24
Konum
Denizli
En iyi Star Wars filmi. 8.5/10 puanım. Daha sonra detaylı yorumumu da yapacağım.

Fazla gaza gelmişim, önceki filmlerle zıt düşmeler çok var bu filmde. Filmi izlerken ve izledikten sonra görsellik ve aksiyon sekanslarının çok iyi olmasından ötürü fazladan değer vermişim filme.
 
Son düzenleme:

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Harikaydı. The Force Awakens kadar sevdim. Rey harika bir karakter. Rey ve Luke'un sahneleri enfesti. Kylo Ren de bence çok iyi karakter. Ne yapacağı hiç belli değil. :)

Replik kalitesi en yüksek Star Wars filmiydi herhalde. Kendi içinde pek çok özgünlük de barındırıyordu. Porglara da hayran kaldım. :)

Snoke'un çok kolay ölmesi eleştirilmesini anlayabileceğim tek nokta. Fakat o da kendine sonsuz güveninin bedelini ödedi. İnsanları manipüle ederek güç kazanırken en sonunda manipüle olan kendisi oldu. :)

Tam yorum: http://izleryazar.com/star-wars-the-last-jedi-2017/

8.5/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Film hakkında neredeyse olumsuz yorum yok, beklentim çok yükseldi. Bir aksilik olmazsa bugün izleyip, değerlendirmemi yapacağım. :A
 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,073
Puanı
860
Konum
İstanbul
Film Star Wars külliyatının tamamıyla değiştiğini kanıtlayan ve bu yönden beni pek tatmin etmeyen, artık bu seride o tadı yakalamayacağımı kanıtlayan bir filmdi. Filmi o sabah 7.30 da kalkmış olmama rağmen gece 23.45 seansında izledim. Normalde içimde Star Wars heyecanı olan ben hani ne kadar geç olursa olsun ne kadar erken kalkarsam kalkayım o heyecanı kaybetmeden çılgınca filme konsantre olup keyif almayı istiyordum. Tek fragman çıkarıp bana o gazı da verdiler, heyecanlandırdılar. Ama film bitti ve dedim ki ben ne izledim arkadaş, bu film Star Wars filmi miydi, amacı neydi, neye yaradı bu 2.30 saat? Neyse daha fazla detaya girmeden anlatmak zor.

Force Awakens'ta da çok garip şeyler vardı ve anlamsızca evrenin temellerini komple değiştirdiler. Şunu diyebiliriz gerçi, bu film Force Awakens'ın açtığı kapıların ve günahlarının bedelini ödüyordu ve işi farklı bir boyuta taşıdı.

Şimdi filmdeki asıl mesele Force meselesi. Bu ve bir önceki film evrendeki Force anlayışını komple değiştirmiş ve getirdikleri kısım hiç bir şekilde tatmin edici değil. Önceki filmlerde gördük ki Jedi veya Sith eğitimi almadan Force'da usta olabilmek ve onu tam anlamıyla kontrol edebilmek gerçekten mümkünatı olmayan bir şeydi. Önceki filmin de etkisiyle bu filmde de iyice üzerine koyularak Luke ile Rey sahneleri olayı komple değiştirmiş. Rey ne düzgün bir eğitim aldı ne başka bir şey yaptı ama içindeki doğal güçten dolayı Force uzmanı oldu. Hatta olay öyle bir boyuta geldi ki Leia da uzay boşluğunda nefessiz kalmışken kendini Force'la kurtardı. Anlam veremedim o sahneye ne gerek vardı çözemedim. Leia'da Force vardı ailesinden dolayı Luke'un kardeşi zaten. Bu doğal bir şey bunu kabul ederim ama ne ara bu boyutta güce ulaştı anlayamam.

Force bu filmle ailesinin kim olduğu önemli olmayan içerisinde inanç ve umut olan herkeste var olan bir şeymiş gibi gösterildi. Son sahneden de bunu iyice anlamış olduk. Rey'in ailesi kısmıyla zaten iyice perçinlenmiş oldu. Rey kimsenin bilmediği bir soydan geliyor ama Luke'un bile böyle bir güç görmedim tepkisini alacak bir güce sahip ve bunda eğitim almadan uzmanlaşıyor. Bu durum beni hiç bir şekilde tatmin etmedi. Yani kısaca Force ele avuca düştü ve önümüzdeki filmde ipini koparan Force kullanıp uzman olursa o iş iptal yani. Umarım öyle saçmalıklar görmeyiz.

Star Wars külliyatını komple değiştirmelerini yok sayalım o başka bir konu. Olaya Star Wars olarak değil normal film olarak bakınca da hataları var filmin karakterler ve olaylar özelinde. Bi kere filmin ana hikayeye kattığı ve olayları ilerlettiği hiç bir hikaye yok. Karakterler başladığı yerlere dönüyor. Rey ve Kylo başladığı yerde bitiriyorlar. Tek fark Kylo Snoke'u saçma bir biçimde alt edip en güçlü kötü oluyor. Ne birbirlerini ikna ediyorlar ne de hikaye gerçekten risk alıyor. Arada yaşanan hiç bir sahne görselliği muazzam olan aksiyon sahnelerinden öteye geçemiyor. Finn'le Rose'un Poe yüzünden giriştikleri amaçsız plan hiç bir sonuca varmıyor üstüne o kadar insan ölüyor. Karakterlerde ise buna hiç bir tepki yok. Hayır o kadar insan sizin yüzünüzden ölüyor bir pişmanlık dahi yok. Filmin temel hikayesi de başladığı yerde bitiyor. Kovalamacadan ve aksiyondan ibaret.

Ayrıca Snoke kim niye en güçlü olmuş nasıl olmuş hiç bir detay yok. Amacı ney öğrenemeden karakteri harcıyorlar. Nereden çıktı, evrendeki en güçlü insan nasıl oldu anlatılmadı. Adam Force kullanarak telepatik yollarla iki kişiyi birbiriyle buluşturuyor ve bunu ikisine de sağlam biçimde hissettiriyor. Force'un bu şekilde ve Luke'un filmin sonunda kullanıldığı şekilde kullanıldığı konusu zaten başka bir durum, o üstteki bahsettiğim Force durumuyla alakalı elbette. Snoke konusu da falso veriyor bana göre.

Son olarak da Luke'un bu şekilde kullanılması ve böyle ölmesinden inanılmaz rahatsız oldum. Koskoca Luke Skywalker böyle bir amaç uğruna hikayeye yedirilip öldürüldü. Gerçekten çok can sıkıcıydı. Tamam nesil değişiyor yenileniyor olay Rey ve Kylo üzerinden gidecek ama Luke gibi bir karaktere bu filmde biçilen rol beni tatmin etmedi ve bitişi böyle olmamalıydı. Son sahnedeki yaptığı ve ekibi kurtarması elbette anlamlı ve iyiydi. Benim canımı sıkan hiç bir olaya dahil olmaması ve adada tek başına ölüme gidişi oldu. Bu filmde Luke gerçekten olaya dahil olacak ve daha farklı, sağlam sahneler izleyeceğimi düşünmüştüm Luke özelinde. Bu tamamen bireysel bir yorumdur bunu da söyleyeyim.

Filmin yukardaki detaylar başlıca olmak üzere senaryosundan rahatsızlığım dışında teknik olarak çok başarılı olduğunu söylemek de lazım. Görsel lisanı gerçekten çok başarılıydı. Tuz adasındaki her sahne müthişti görsel olarak. Keza Snoke öldükten sonraki Kylo ve Reyi'in ışın kılıçlarıyla olan sahnesi de baya iyiydi. Yine görsel olarak ışık hızında kendini harcayan ablanın sahnesi oradaki sessizlik ve görsellik müthişti. Görselliğin en başarılı olduğu Star Wars filmi diyebilirim. Bu sene görsel efekt ve başka teknik dallar hariç görüntü yönetmenliğinde de Oscar adaylığı alabilir. Müzikler de sahnelerle iyi hissettirilmiş.

Filmin tatmin olmadığım kısmı senaryo olduğu için ve diğer kısımlara göre ağır bastığı için genel olarak vasatın altında kaldı. Ha şunu diyebiliriz son olarak adamlar böyle tercih etmiş. Evrenin temellerini komple değiştirip onun üzerinden devam etmişler. Yapacak bir şey yok geçmiş hatrına bunu kabul edip izleyeceğiz elbette. Umarım finalde en azından saçmalıkların daha az olduğu bir hikaye izleriz de tatmin oluruz filmden.

6.5/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Yorumlamak için baya geç kaldığımın farkındayım ancak yorumlayacağım.

Filmi tek başına düşürsek birçok yönden başarılı bir film, ancak bu film Star Wars filmi değil. Önceki Star Wars filmlerinden aldığım tadı alamadım, bunda süresinin uzun olmasının da etkisi vardı.

Star Wars evrenini tamamen değiştiren bir film olmuş.

The Force Awakens'ın sonunda Rey, Force'u kontrol etmeyi öğrenmek için Luke'u bulmuştu. Film oldukça uzun olmasına rağmen Luke ve Rey arasında geçen eğitim sahneleri beni hiç tatmin etmedi. Rey, eğitimini almadan usta bir şekilde Force'u kullanmaya başladı. İşte bu yüzden film için Star Wars filmi değil dedim başta. Force kontrol etmesi bu kadar basit bir şey değil. Önceki filmlerde Luke'un Force'u kullanabilmek için ne kadar uğraştığı ortada. Bu filmi yapmadan önce önceki filmleri izlemediler mi acaba?

Diğer bir konu Snoke karakteri. Bu karakter Star Wars evreninin en güçlü karakterlerinden birisi olarak yansıtıldı önceki filmlerden beri. Bu karakteri nasıl bu kadar kolay harcayabildiniz? Karakterin ne hikayesini, ne gücünü görüp öğrenebildik. Cidden çok saçma ve mantıksızdı.

Bunun dışında Luke, kendine yakışır güzel bir hamle yaptı ve Kylo Ren'i oyaladı. Ancak sırf bunu yapmak için koskoca Luke Skywalker öldü. Film boyunca zaten hikayeye pek dahil olmadı, sonunda da güzel bir amaca hizmet etmiş olsa da çok saçma bir şekilde karakterin hikayesi sona erdi.

Filmin iyi yanları çekimleri ve müzikleriydi.

Kylo ile Rey'in ışın kılıçlarıyla savaştığı sahne muazzamdı. Çok etkilendim izlerken, bunun dışındaki tüm teknik detaylar ve görüntü yönetmenliği iyiydi. Müzikler her zamanki gibi gayet başarılıydı, bu iki dalda ödül alabilir film zaten.

Kısacası senaryosu Star Wars evrenine yakışmayan, teknik yönleri ve müzikleriyle ön plana çıkan bir filmdi.

Puan 6.5/10