Başyapıt - 3 Once Upon a Time in America / Bir Zamanlar Amerika'da (1984) Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
0087843.jpg


Bir Zamanlar Amerika'da - Once Upon a Time in America (1984)

Türü: Suç, Dram
Yönetmen: Sergio Leone
Senaryo: Harry Grey (novel), Leonardo Benvenuti (screenplay), Piero De Bernardi (screenplay), Enrico Medioli (screenplay), Franco Arcalli (screenplay), Franco Ferrini (screenplay), Sergio Leone (screenplay), Stuart Kaminsky (additional dialogue)

Oyuncular:
Robert De Niro
James Woods
Elizabeth McGovern
Joe Pesci
Burt Young

IMDb Sayfası


Filmin Fragmanı
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Maşallah süresi yaklaşık olarak 4 saat. Erkenden izlemeye başlayayım, yoksa sabaha anca biter. Bu arada filmi daha önce 1 kez televizyonda izlemiştim ama bu kadar uzun gelmemişti. Ne kadar makasladıysalar artık. :)
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Daha önce izlediğimde adamların gençlik yıllarını izlememişim süresi ondan kısa gelmiş zaar. Demek ki filmin ortasında izlemeye başladıysam. :) Tabii televizyonda izlediğimde +18'lik sahnelerin hiçbirini hatırlamıyorum, o kısımlar da makaslanmış. Bu vesileyle bir kez daha baştan sona sansürsüz izlemek çok iyi oldu.

Yaklaşık 4 saat boyunca hiç sıkılmadım. 1 saat daha olsa yine izlerdim. Filmin atmosferi, müzikleri, filmin ruhu beni resmen gerçek dünyadan kopardı. Film için mafya filmi desem eksik kalır, aşk filmi desem çok basit kalır, dostluk desem yine eksik kalır, hepsini içeren muhteşem bir başyapıt. Robert De Niro'nun oyunculuğu ve Sergio Leone'nin ustalığıyla birleşince tadından yenmez bir şölen çıkmış ortaya.

Robert De Niro (yaşlandırma çok başarılı olmuş) efsanesinin yanı sıra James Woods da iyi bir iş çıkarmış. Jennifer Connelly'yi görür görmez tanıdım. (12 yaşında soyunması bayağı bir cesaret örneğiydi) Joe Pesci çok kısa yer alıyor, daha fazla görmeyi çok isterdim. :(

Finali için:

Noodles'in afyon çekişinden sonra gülümsemesi Leyla ile Mecnun'un finalini hatırlattı bana. Yoksa her şey bir rüyadan mı ibaret idi. :)

Ennio Morricone'nin o eşsiz müziklerinin payı da filmi harika yapan unsurlardan biri...

Gelgelelim filme verecek olduğumuz puana. Normalde bir filme puan verirken, filmi kendi içinde değerlendirip buna göre hareket ediyorum fakat bu filmi ister istemez Godfather, Goodfellas ve Scarface gibi filmlerle kıyaslamak durumundayım. Bu sebeple Godfather'a 10, Goodfellas'a 9.5 puan vermiştim. Bu filme de her birinden bir tık geride olduğu için 9 veriyorum. :)

9/10
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Yıllar önce izlediğimde daha çok sevmiştim, bu kez izlediğimde aynı tadı alamadım.

Dünyanın en iyi filmi de olsan 4 saatlik film olmaz. Film dediğin 2 saat olur, anlatacak şeyin gerçekten çoksa 2.5 saat olur ama 3 saati geçmek ayıptır. :) Filmi izlemek için neredeyse bütün gününü ayırman lazım, böyle bir şey olabilir mi. :):)

Güzel olduğu çok fazla nokta var tabii. Robert De Niro'nun performansı başarılı, yaşlandırma makyajı muazzam. Müzikler muhteşem ötesi. Gelmiş geçmiş en iyi 3-4 film müziğinden biri kesinlikle bu filmindir. İçerisinde pek çok efsane sahne var. Pasta sahnesi gibi. :)

Fakat bir bütün olarak bence çok yetersiz. Kurgusu kötü. (Zaten bu konuda yönetmen ve stüdyo arasında epey sorun yaşanmış. Sergio Leone usta bu filmde gaza gelip çekmiş de çekmiş. Ona kalsa daha da uzun olacakmış. :)) Verdiği olumlu bir mesaj da yok bana kalırsa. Tam tersi olumsuz örnek pek çok şey var.

Filmin büyük aşkının tecavüzle son bulması. :(

8/10
 
  • Beğendim
Reactions: Sherlock

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Yaklaşık dört saatlik muhteşem bir serüven...

Dört saat boyunca filmin dünyasına giriyorsunuz ve neredeyse hiç sıkılmadan sonuna kadar izliyorsunuz, gerçekten tam bir klasik. Yine de filmlerin bu denli uzun olmaması gerektiği konusuna katılıyorum.

Oyunculuk performanslarından falan önce muhteşem müziklere değinmek istiyorum, müzikler bir filme seviye atlatabilir mi? Evet, atlatabilir. Burada bunun çok net ve keskin bir örneği mevcut. Gelmiş geçmiş en iyi film müzikleri arasında yer alabilecek müzikler mevcut. Ennio Morricone'yi buradan doğru bir kez daha anmış olalım, ışıklar içinde uyusun...

Oyunculuklar çok başarılı. Robert De Niro'nun en iyi performansları arasında, kendisinin ilk üçüne rahatlıkla yazılabilecek bir oyunculuk performansı söz konusu. Yaşlandırma tekniği/makyajı muazzam.

Puan: 9/10