Başyapıt - 3 Fargo (1996) Film Yorumları

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
0116282.jpg


Fargo (1996)

Türü: Suç, Dram, Gerilim
Yönetmen: Joel Coen, Ethan Coen
Senaryo: Ethan Coen, Joel Coen

Oyuncular:
William H. Macy
Steve Buscemi
Peter Stormare
Kristin Rudrüd
Harve Presnell

IMDb Sayfası


Filmin Özeti
Orta Batı Amerika'da geçen film, bir araba satıcısının (William H. Macy), 1.000.000$'lık fidye almak amacıyla karısını kaçırmaları için iki adamı (Steve Buscemi ve Peter Stormare) tutması hakkındadır. Kaçırma olayı bir dizi cinayete sebep olur ve hamile polis memuru Gunderson (Frances McDormand) bu cinayetleri araştırmaya başlar.

69. Akademi Ödülleri'nde Fargo iki Oscar kazandı: En İyi Özgün Senaryo Ödülü ve En iyi Kadın Oyuncu Ödülü (Frances McDormand). Film ayrıca BAFTA Ödülü (David Lean Yönetmenlik Ödülü - Joel Coen) ve 1996 Cannes Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülü de dahil olmak üzere pek çok uluslararası ödül kazandı.

"Fargo", 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli" filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi'nde muhafaza edilmesine karar verilmiştir.

Filmin Fragmanı
 

sürgünüm

Emekli
Katılım
24 Eylül 2012
Mesajlar
54,421
Reaksiyon puanı
65,193
Puanı
1,059
Televizyona uyarlama dizisini izlemeye başladıktan sonra merak edip izlemiştim ama pek beğenmemiştim. Tabii o zamanlar açıkcası oyuncuları beğenmemiştim. Hiç tanımayan biri için Frances McDormand ve William H. Macy'nin oyunculuğu itici gelebilir. Frances McDormand'ı Olive Kitteridge ile, William H. Macy'yi de Shameless'le sevince filmden daha fazla keyif aldım. Coen'lerin No Country For Old Men filminin de sonunu anlayamadığım için pek sevmemiştim, umarım o filmi de ikinci kez izleme fırsatı bulabilirim.

Film klasik Coen kardeşler filmi. Ağır bir tempoda ilerliyor ama sıkmıyor bu ağır tempo. Karın oluşturduğu güzel atmosfer ve iyi oyunculuklar çok iyi. Konusu özgün, senaryosu güzel bir film.

Frances McDromand olağanüstüydü. Mimikleri, konuşmaları, yüz ifadeleri kusursuza yakındı. Oscar jürisi de bu performansı bir heykelcikle taçlandırmış, iyi de etmişler.

Peter Stormare, No Country For Old Men filmindeki duygusuz, soğukkanlı ve çok rahat cinayet işleyen Anton Chigurh (Javier Bardem)'i hatırlatıyor. Steve Buscemi de çok iyi iş çıkarmış. Ufak tefek, komik görünüşlü ama bir o kadarda kurnaz! bu tarz tiplemeler tam ona göre. :)

Para dolu çanta diziyle benzerlik gösteriyor. Filmin alt metninde de para çok önemli bir yer tutuyor. Steve Buscemi'nin çantasında 960 bin lirası olmasına rağmen arabayı da bölüşmek istemesi yüzünden kıyma makinasında doğranıp canından oldu. William H. Macy para için karısını kaçırtmıştı. Bir de ölen trafik memurunun, ruhsatın içine sıkıştırılmış parayı alsa ölmeme durumu vardı...

Herkes izleyip, nasıl o bildiğimiz kovalamaca tarzı filmlerden farklı olup kendine özgü bir tarzının olduğunu görmeli.

8.5/10
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,627
Reaksiyon puanı
9,608
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Filmin kendine has bir havası var. Sıkılmadan izledim filmi. Senaryosu güzeldi. Neyin ne olacağını kolay kolay kestiremiyorsun. Ayrıca bu film Coen kardeşlerin izlediğim ilk filmiydi. Tarzlarına pek hakim değilim. Film hakkında fazla diyeceğim bir şey yok aslında. İzlenebilecek türden bir film.

7/10
 

bazinga

Konu Sahibi
Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,081
Reaksiyon puanı
49,731
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Kendine has tarzıyla farklı bir yere sahip polisiye. Aslında filmi daha çok sevmek için Coenlerin tarzına az çok hakim olmak gerekiyor. Hiç aşina olmayan biri fazla tuhaf bulabilir.

Filmin en iyi noktası bence kar. :) Filmdeki kış atmosferi muazzam. Karakterler çok başarılı ve oyuncu seçimleri de öyle. Frances McDormand Oscar'ı hak etmiş kesinlikle. William H. Macy de muazzamdı. Steve Buscemi ve Peter Stormare de izlemesi keyif veren bir ikili ama son sahneleri ekstra efsane. :):)

8/10


Ayrıca Coen kardeşlerin en iyi filmi sanırım. :) Yalnız ilk 3 film birbirine epey yakın. Üçünü de ikişer kez izledim ama sıralama konusunda çok emin değilim. Üçüncü turda sıralar değişebilir. :D

  1. Fargo
  2. No Country For Old Men
  3. The Big Lebowski
  4. Inside Llewyn Davis
  5. True Grit
  6. O Brother, Where Art Thou?
  7. Hail, Caesar!
Devamı yakında. :)
 

Tolstoyevski

Emekli
Katılım
14 Temmuz 2014
Mesajlar
24,283
Reaksiyon puanı
39,933
Puanı
1,061
Yaş
27
Konum
Gökteki Yıldızlar ✨✨
Web Sitesi
www.ataturkungencligehitabesi.com
Coen's sinemasını oldum olası öyle övüldüğü gibi olağanüstü bulamadım, sadece İhtiyarlara Yer Yok istisna. Fargo da güzel bir film aslında ama seneler sonra bile tadı damağında kalan yapıtlardan olmadığı kesin. Sadece o ferah, karlı havası çok hoşuma gitmişti... Yaz sıcağında ferahlamak niyetine gideri var aslında.

8.0
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,696
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Coen kardeşlerin en sevdiğim iki filminden birisi, diğeri elbette No Country For Old Men...

Filmin tarzı tam olarak aşina olduğumuz Coen kardeşler tarzı... Mizahından, senaryosundan, yönetmenliğine kadar her şeyiyle böyle. Bu tarz ya hiç sevilmiyor, ya da çok seviliyor bence. Ben seven taraftayım. Zaten kar, kış ve soğuk atmosferi sevenler bu filme bayılacaklardır. İzlerken ferahlatan, müthiş bir atmosfere sahip bence film.

Senaryonun, filmin odak noktası ise: para aşkı, para hırsı ve doyumsuzluk... Olayların birbirine girmesinin asıl sebebi kesinlikle bu, ki bence güzel de işleniyor filmde.

Oyunculuk performansları muazzam. Bunda sadece oyuncuların çok iyi isimlerden seçilmiş olması etken değil yalnız, karakterler çok iyi yazılmış. Çok orijinal karakterler mevcut filmde. William H. Macy, Frances McDormand, Steve Buscemi... İsimler ortada zaten.

Bu arada dizisi > filmi... Bu su götürmez bir gerçek bence.

Puan: 8/10
 
  • Beğendim
Reactions: bazinga