Attilla Han Kimdir? - Biyografi

papuleoo

Tecrübeli Üye
Konu Sahibi
Katılım
25 Kasım 2013
Mesajlar
11,550
Reaksiyon puanı
11,301
Puanı
710
Konum
İstanbul
Atilla (MS '395' 406-MS 453), Avrupa Hun İmparatorluğu'na en parlak dönemini yaşatan hükümdarıdır.

İsmi ile ilgili kaynaklar farklı bilgiler vermektedir.

1. Tüɾk kaynaklaɾına göɾe, Volga Nehri'nin eski ismi olan Atıl, İtil, Atal kelimelerinin 'İlla' kelimesiyle biɾleşmesi sonucu Attila ismi oluşmuştuɾ. Ayrıca at, atıl, atılmak anlamına geliɾ. Diğeɾ biɾ Tüɾk efsanesine göɾe ise kendisine Atlı Han da denirdi.

2. Macar kaynaklarına göɾe yargı anlamına gelen 'İtelet' kelimesinden gelmiştir.

3. İngilizce'de Etele, Etla olarak kullanılmıştır.

4. Almanca'da ise Etezel olaɾak geçmiştiɾ.

Babası Muncuk Han (Boncuk Han) ve amcası Rua ölünce kardeşi Bleda ile birlikte tahtın ortak hükümdarı olmuştur. Kardeşi Bleda ölünce (445) tahtın tek sahibi olan Attilla esir bir kız olan Nakara ile evlenmiştir. Nakara'dan bir oğlu olmuş ve Nakara doğum sırasında ölmüştür. Atilla'nın eşine olan aşkı birçok kaynakta yer almaktadır.

Batı ve Doğu Roma İmparatorluklarını sık sık istila eden Attila, Orta Çağ kaynaklarında acımasızlığı ile anılır. Bu nedenle de Avrupa'da "Tanrının Kırbacı", 'Tanrının Kamçısı' olarak tanınır.

"Germen (Alman) efsanelerinde Attila, çok büyük ve iyiliksever bir hükümdardır. Attila'nın sarayında birçok Germen hükümdarı yaşar. Nibelungen Destanı, Hun-Germen mücadelelerinden meydana gelir. Bu hikâyelerde Attila, Etzel adında büyük otoriteye sahip, barışsever ve yalnız asilere karşı kılıç kuşanan asil ruhlu bir hükümdardır. Avrupa Hun İmparatorluğu'nun başkenti olan Etzelburg adının buradan geldiği bilinmektedir. Aetus ile yaptığı Кatalon Savaşında Roma ordusu dağılmış, Batı Got kralı Theodeirch ölmüştür. Atila ordusunu dinlendirerek kaçan Aetus'u takip etmedi.

Batı Roma İmpaɾatoɾluğu'na sefeɾ yaparken Paρa'nın araya girmesiyle Attila Roma seferini durdurdu ve Romalılaɾı haraca bağladı. Attila M.S. 453 yılında son eşi taɾafından gerdek gecesi öldürüldü." Çoğu kaynakta ise Attilla'nın öldürülmesinin en büyük nedeni son eşinin Attilla'nın ilk eşi Nakara'ya çok benzemesinden dolayı Attilla'nın zaaf göstermesi ve bunun ajan olduğunu düşünmemesi olarak gösteriliyor.

Mezarı ile ilgili farklı fikirler olmasına rağmen Tuna Nehri olduğu görüşü kabul edilmektedir. Bunun nedeni Attilla'yı gömen askerlerin hepsinin birbirini öldürmesi olarak gösteriliyor.

Attilla'yı bizzat göɾen Bizanslı tarihçi Pɾiskos Attila'yı şöyle açıklıyoɾ:

"Kısa boylu, geniş göğsü ve başı olan, gözleɾi küçük, buɾnu yassı ve ince gɾimsi sakallaɾı olan, bɾonz tenli."

Atilla'nın sözlerinden bazıları şöyle,

- Eğer sınırlarınızda sorun varsa, Bunu gidermenin tek yolu, Sınırlarınızı genişletmektir.

- Rekabetçi ruhu olmayan lider zayıftır ve en ufak sorun karşısında kolaylıkla pes eder.

- Siz şaşırmışsınız.Hiç Tanrı'nın oğlu olur mu? O tektir.

- Düşmanın uygulayacağı yeni taktiklere hazırlıklı olmalıyız. Onu yakından izlemeli, zekamızı kullanarak başvurabileceği olası yöntemleri değerlendirmeliyiz.

- Asla hakem tayin etmeyin; bu üçüncü bir kişinin sizin kaderinizi belirlemesidir.Böyle bir seçim zayıfın yararına olur.

- Başarılarınız, zaferleriniz ne kadar büyük olursa düşmanlarınız yolunuza o kadar büyük muhalefetle, acı ve cesaret kırıcı olaylarla çıkacaklardır.

- Yüzeysel amaçlar, yüzeysel sonuçlar doğurur.

- Komutanların daima yüksek amaçları olmalıdır; bunlar sıradan olan şeylerin güvenliğine sığınmadan, kendilerini farklı kılacak şeylerin peşinde olmalıdırlar.

- Korku büyü kadar etkilidir.

- Bir komutanın başarılı olması için zekâ bakımından çok üstün olması gerekmez ama zafer kazanmak için engel tanımayan bir azmi, amacına ulaşmak için kesin bir inancı ve cesaretini kırmak isteyenlere karşı koyabilme yürekliliği olmalıdır.

- Hunlar, politikada yenilmenin sonucu savaşa girebilirler. Ama savaş da diplomasinin başlaması için gerekli olabilir.



bfc87377f7e8ad93d2bd6509e619f0ff.jpg
e69b2306f0cb0afad642e693d7196b2d.jpg