Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,583
Reaksiyon puanı
62,903
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Aserat yeni bir haber konusu açtı

49. SİYAD Ödülleri - Kazanan Tahminleri

C2XM_jEXEAAVX-S.jpg


Malumunuz SİYAD Ödülleri 49. kez 15 Mart'ta sahiplerini bulacak. Daha ödül törenine 1 ay var ama kazanan tahminlerimi aradan çıkarmak istiyorum. Okuyacak olan varsa iyi okumalar.

EN İYİ FİLM

ANA-YURDU-4.jpg


Son yılların en güçlü yarışına ev sahipliği yapması açısından her zamankinden daha büyük bir önem teşkil ediyor.

Adaylar: Ana Yurdu / Babamın Kanatları / Rüzgarda Salınan Nilüfer / Tereddüt / Toz Bezi
  • 5. Toz Bezi: Direkt ihtimaller arasından çıkarmak en doğrusu. Birkaç ay önce arkasına aldığı ivmeyi kaybetti ve kadın oyuncu gibi çok daha iddialı olduğu bir dal da var.
  • 4. Rüzgarda Salınan Nilüfer: Her ne kadar olumlu yorumlarla kucaklanmış olsa da toplumsal meseleleri konu alan yapımların yükselişe geçtiği bir yılda boş hevesler peşinde koşan bir kadının hikayesi fazla oy toplayamayacaktır.
  • 3. Tereddüt: 1-2 ay önce kesin favori olarak gördüğümüz Tereddüt, sansür tartışmaları (Kültür Bakanlığı'nın verdiği ve çoktan filme harcanmış olan maddi desteğin kaybedilmemesi için sevişme sahnesi kısaltıldı) ve Yeşim Ustaoğlu'nun da bununla ilgili olarak 'ince kısaltma' tabirini kullanması belli bir kesimin tepkisini topladı. Bu yüzden ödül ihtimalleri konusunda da tereddütte kaldık.
  • 2. Babamın Kanatları: Herkes yılın en iyi filmlerinden biri olduğundan bahsediyor, arkasında da güçlü bir destek var. Ancak Ana Yurdu'nun gördüğü ilginin biraz daha fazla olduğunu düşündüğümden 2. sıraya koymayı uygun gördüm.
  • 1. Ana Yurdu: Aylar öncesinde aldığı favori konumunu kaybetmediğini aldığı 8 adaylık ile cümle aleme gösterdi, bu yüzden rakiplerinden bir adım önde. Tabii benimki sadece tahmin.

Kazanacak: Ana Yurdu / Kazanabilir: Babamın Kanatları / Sürpriz: Tereddüt

EN İYİ YÖNETMEN

babamin-kanatlari-kamera-arkasi-filmloverss.jpg


Adaylar: Kıvanç Sezer / Mehmet Can Mertoğlu / Mustafa Kara / Senem Tüzen / Yeşim Ustaoğlu

Son yıllarda film, yönetmen ve senaryo dallarında aynı film/isimleri kopyala-yapıştır misali görmek can sıkıcı olmaya başlamıştı ki bu yıl (nitelikli film sayısı fazla olduğundan mütevellit) bu konuda çeşitlilik görebildik. Seren Yüce ve Ahu Öztürk gibi iddialı isimlerin yokluğu dikkat çekici.
  • 5. Mehmet Can Mertoğlu (Albüm): Albüm'ün film, kadın oyuncu, senaryo gibi kilit dallarda adaylık alamaması önemli bir sorun. Bu yüzden yıllardır kategoriyi çeşitlendirme amacıyla dahil edildiğini söyleyebiliriz. Yine de bu genç yaşta bu kadar büyük bir iş başarması önünün açık olduğunu gösteriyor.
  • 4. Mustafa Kara (Kalandar Soğuğu): Kalandar Soğuğu her ne kadar beğenilmiş olsa da film dalında ismi yok, bu da Oscar'da bile ülkemizi temsil eden bir yapım için biraz abes kaçıyor doğrusu. Ayrıca mesafeli yapısı da işini pek kolaylaştırmayacaktır.
  • 3. Senem Tüzen (Ana Yurdu): Yönetmenliğinden ziyade senaristliğiyle daha ön planda olduğu söyleniyor, bu yüzden o dalda daha iddialı bir yarışçı olacağını söylemek mümkün. Yine de filmin gördüğü ilgiye bağlı olarak adını kenarda tutmak lazım.
  • 2. Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt): Sansür meselesi nedeniyle yara almış olsa da kabul etmeliyiz, Yeşim Ustaoğlu son dönemin en önemli isimlerinden biri ve sırf adı nedeniyle bile oy verecek olanlar olacaktır. Senaryo dalını sürpriz bir şekilde ıskalaması 'burada ödüllendirelim bari' fikriyle hareket edilmesine yol açabilir.
  • 1. Kıvanç Sezer (Babamın Kanatları): Film işçi hakları gibi çok önemli bir meseleyi konu alması bakımından yarışın en önemli isimlerinden birine dönüştü. Ana Yurdu ana kategoride ödül alırsa otomatikman buranın kapısı da Kıvanç Sezer'e açılır. Ya da deneyimli yönetmen istekleri galip gelir ve Yeşim Ustaoğlu'nu izler.

Kazanacak: Kıvanç Sezer / Kazanabilir: Yeşim Ustaoğlu / Sürpriz: Senem Tüzen

EN İYİ ERKEK OYUNCU

Babam%C4%B1n-Kanatlar%C4%B1-Filmi.jpg


Adaylar: Cem Yılmaz / Haydar Şişman / İnanç Konukçu / Menderes Samancılar / Murat Kılıç

Sezon başında çok daha zayıf bir yarışa sahne olacağını düşündüğümüz erkek oyuncu dalı neyse ki sonradan biraz daha canlandı, ama yine de 'birinci belli, ikinci kim' durumu sona ermiş değil.
  • 5. İnanç Konukçu (Kasap Havası): Yine olumlu tepkiler alan ama yarışın kalabalıklığı arasında kaybolup giden bir film. Kadın oyuncu dalı boş olsa Şenay Gürler de içeri sızabilirdi, ancak kısmet adaylık ile yetineceği belli olan İnanç Konukçu'yaymış.
  • 4. Murat Kılıç (Albüm): Nitelikli yapımların fazla olması en çok Albüm'ü etkiledi. Öyle ki daha boş bir yılda Murat Kılıç daha iddialı bir yarışçı olabilir, aday olamayan Şebnem Bozoklu ödüle bile kavuşabilirdi. Ama maalesef...
  • 3. Haydar Şişman (Kalandar Soğuğu): Yılın dikkat çekici performanslarından birine imza atan Haydar Şişman da filmin sırasını savmak isteyenlerin adresi olabilir, ama böyle bir ihtimalin gerçekleşmesi çok çok az.
  • 2. Cem Yılmaz (İftarlık Gazoz): SİYAD'ın Leonardo DiCaprio'su haline gelen Cem Yılmaz, ödüle hiç olmadığı kadar yakın. Neyse ki bunun farkında olan birileri var. Keşke bir mucize olsa da İftarlık Gazoz'daki harika performansı eli boş dönmese. Tabii Samancılar'ın varlığı onun için can sıkıcı olabilir.
  • 1. Menderes Samancılar (Babamın Kanatları): Belki film ve yönetmen dallarında o kadar kesin bir zafer ihtimali yok, ancak buradan eli dolu döneceği neredeyse kesin. Herkes Menderes Samancılar'a bayılıyor ve filmi de yarışın ön sıralarında at koşturuyor.

Kazanacak: Menderes Samancılar / Kazanabilir: Cem Yılmaz / Sürpriz: Haydar Şişman

EN İYİ KADIN OYUNCU

tereddut-kapak.jpg


Adaylar: Asiye Dinçsoy / Ecem Uzun / Esra Bezen Bilgin / Funda Eryiğit / Songül Öden

Son yıllarda kadın oyuncu dalı en dolu kategorilerden biri haline geldi, tabii bunda son yıllarda anlatılan kadın hikayelerinin önemli bir artışa geçmiş olması etkili. Şebnem Bozoklu (Albüm), Aslıhan Gürbüz (Kor), Nazan Kesal (Toz Bezi) ve Şenay Gürler (Kasap Havası) gibi isimler ne yazık kiadaylığı ucundan kaçırmış.
  • 5. Songül Öden (Rüzgarda Salınan Nilüfer): Öyle bir yarış var ki daha boş yılda ödülü kucaklayacağından emin olduğumuz isimler eli boş dönmeye hazırlanıyor. Songül Öden de bu isimlerden biri. RSN'de yine yeteneklerini sonuna kadar kullanmış olduğu söylense de işi çok zor.
  • 4. Funda Eryiğit (Tereddüt): En az rol arkadaşı Ecem Uzun kadar başarılı olduğu söylense de senaryoda karakter ile ilgili bazı sorunların olduğu iddia ediliyor. Bu yüzden her ne kadar bayıldığımız biri olsa da ödül için kısmetse başka baharı bekleyeceğiz.
  • 3. Asiye Dinçsoy (Toz Bezi): Toz Bezi'nde rol arkadaşına göre kendini gösterecek daha çok alanı olduğu belirtiliyor. Daha önce SİYAD tarafından tanınan bir isim olsa da filminin eli boş dönme ihtimali mevcut ve kıran kırana bir yarış söz konusu.
  • 2. Esra Bezen Bilgin (Ana Yurdu): Favori bir filmden favori bir kadın oyuncu performansı. Ecem Uzun gibi çok güçlü bir isim olmasa 15 Mart akşamı ödül konuşması yapabilirdi. Gerçi Tereddüt'ün kadınları arasına olası bir oy bölünmesi yaşanırsa bundan karlı çıkabilir.
  • 1. Ecem Uzun (Tereddüt): İşte Menderes Samancılar kadar sevilen bir performans. Onunla kıyaslamak ne kadar doğru bilemiyorum ama uzun zamandan beri yarışın favorisi. Geçtiğimiz yıllarda bu dalda genç isimlerin ödüllendirildiğini de göz önüne alarak tüm şartlar hazır olarak kendisini bekliyor.

Kazanacak: Ecem Uzun / Kazanabilir: Esra Bezen Bilgin / Sürpriz: Asiye Dinçsoy

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU

2013456-95261524.jpg


Adaylar: Mehmet Özgür / Musab Ekici / Özgür Emre Yıldırım / Settar Tanrıöğen / Taner Birsel

Kadın oyuncu dallarının aksine erkeklerde ciddi bir boşluk olduğundan bahsetmiştik. Bunun sonucu olarak bu yıl da İkimizin Yerine gibi bir sürpriz gördük.
  • 5. Mehmet Özgür (Toz Bezi): Rolünün kısa olduğu söyleniyor, hatta bir yerde okuduğuma göre kendisi konuk oyuncu. Ama yarış o kadar içler acısı ki filmin konumundan dolayı kendine yine ilk 5'te yer bulabilmiş.
  • 4. Settar Tanrıöğen (Saklı): Filminin biraz daha destek göreceğini düşünürken sadece Settar Tanrıöğen'in yüzünü güldürebildi, ama maalesef bu sene yerinde oturmak zorunda kalacak.
  • 3. Özgür Emre Yıldırım (İkimizin Yerine): Kuşkusuz bu yılın en sürpriz adaylığı. TAFF gibi bir şirketin de ilk defa böyle bir ödüle sızdığına şahit oluyoruz. Özgür Emre Yıldırım da İkimizin Yerine'deki harika performansıyla hem şaşırtan, hem sevindiren bir adaylık aldı. Geçen yılın kazananı olarak ödüle kavuşamayacak belki, ama belli mi olur? Malum filmi de yılın iyi eleştiri alan 3-5 ana akım filmden biri.
  • 2. Taner Birsel (Kor): Aslında ödülü kazanma ihtimali sıfıra yakın, ama Kor'un senaryo dalında adaylık alması filmin bir şekilde dikkat çektiğini gösteriyor. Belki adı için destek verecek birkaç kişi olur.
  • 1. Musab Ekici (Babamın Kanatları): Bu yıl erkek oyuncu dallarında Babamın Kanatları'nın rüzgarı esecek. Tıpkı geçen sene Sarmaşık'a olduğu gibi iki oyuncusuna birden ödül getirecek. Bence üzerine daha fazla konuşmaya gerek yok, şimdiden tebrikler.

Kazanacak: Musab Ekici / Kazanabilir: - / Sürpriz: Özgür Emre Yıldırım ve bakkal Kudret'ten sürpriz bir zafer fena olmaz doğrusu.

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU

201510061721_ANA%20YURDU%201.jpg


Adaylar: Hanife Kara / Kübra Kip / Nihal Koldaş / Nuray Yeşilaraz / Tülay Günal

Daha çok deneyimli isimlerin boy gösterdiği bir yarış, kadın oyuncu kadar heyecan verici görünüyor.
  • 5. Hanife Kara (Kalandar Soğuğu): Bu dala 2 oyuncusunu birden sokan Kalandar Soğuğu'nun kağıt üzerinde daha iddialı olması gerekirdi, ama ikisi de maalesef oy bölünmesinin zararını görecek.
  • 4. Nuray Yeşilaraz (Kalandar Soğuğu): Hanife Kara'dan bir adım öne koymamın nedeni tamamen geçen sene aldığı Altın Portakal ödülü. Yoksa elde sağlam bir argümanımız yok.
  • 3. Tülay Günal (Rüzgarda Salınan Nilüfer): Yine ödüle kavuşamayacak bir performans. Tabii Songül Öden'e göre biraz daha iddialı görünüyor, ama bu cepheden sürpriz geleceğini sanmam.
  • 2. Kübra Kip (Babamın Kanatları): Genç bir oyuncu olarak önemli ödülleri toplaması gerçekten hatırı sayılır bir başarı, ancak 1. sıraya koyamıyorum. Çünkü zaten Babamın Kanatları'ndan 2 isim kesin olarak kazanacak ve üçüncü bir ismi daha isteyeceklerini sanmıyorum. Yine de şansı yüksek.
  • 1. Nihal Koldaş (Ana Yurdu): Geçen sene deneyimli oyuncu kontenjanından Tilbe Saran'ın kazanacağını söylemiştim, ama Şebnem Hassanisoughi ödül almıştı. Belki bu yıl yine aynı durum yaşanabilir, ama Nihal Koldaş karşı konulamaz bir performans sergiliyormuş ve filmi de hali hazırda 2-3 ödül toplayacak.

Kazanacak: Nihal Koldaş / Kazanabilir: Kübra Kip / Sürpriz: Tülay Günal

EN İYİ SENARYO

anayurdu.jpg


Adaylar: Ana Yurdu / Babamın Kanatları / Kor / Rüzgarda Salınan Nilüfer / Toz Bezi

Yeşim Ustaoğlu'nun yerini Zeki Demirkubuz'un almış olduğu senaryo dalında da yine sürprizlere açık bir yarış göreceğiz.
  • 5. Zeki Demirkubuz (Kor): Son filmi maalesef iyi tepkiler almadı ve ciddi ciddi beğenmeyenler oldu. Fakat buna rağmen adaylık alabilmiş olmasının isim gücünden kaynaklandığını düşünüyorum. Geçen sene Bulantı favoriler arasındaydı, ama bu sefer elinde böyle bir koz da yok.
  • 4. Ahu Öztürk (Toz Bezi): Açıkçası öne çıkacağını sanmıyorum, ancak Toz Bezi'nin ele almış olduğu konular kimileri için Ahu Öztürk'e oy verme nedeni olabilir.
  • 3. Kıvanç Sezer (Babamın Kanatları): Yukarıda da bahsettiğim gibi yönetmen dalında eli daha güçlü. Tabii sürpriz bir gelişme olmasına kimse şaşırmaz.
  • 2. Seren Yüce (Rüzgarda Salınan Nilüfer): Yönetmen dalında olmaması büyük bir şok, ancak herkes senaryo konusunda kendisine daha çok şans veriyor. Film de 6 adaylığı boşuna almadı sonuçta. Ana Yurdu'nun kazanacağını düşünsem de Seren Yüce'nin ismini duyma ihtimalimiz de yüksek.
  • 1. Senem Tüzen (Ana Yurdu): Hep aynı şeyleri söylediğimin farkındayım; ama yorumlar filmin çok iyi, senaryonun çok daha iyi olduğu yönünde. Sadece son sahne biraz eleştiri konusu olmuş, ama Tüzen'in 1.5 ay sonra en azından bir ödülle evine döneceği kesin.

Kazanacak: Ana Yurdu / Kazanabilir: Rüzgarda Salınan Nilüfer / Sürpriz: Babamın Kanatları

***

Diğer kategoriler: Kurgu, görüntü yönetimi, müzik ve sanat yönetimi dallarını kısa kısa özetlemek istiyorum; çünkü bende yazacak, sizde de büyük ihtimalle okuyacak (bu noktaya geldiniz mi bilmem ama) derman kalmadı.
  • EN İYİ KURGU
  • Adaylar: Albüm / Ana Yurdu / Hasret / Rüzgarda Salınan Nilüfer / Tereddüt
  • Kazanacak: Tereddüt / Kazanabilir: Ana Yurdu

  • EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ
  • Adaylar: Albüm / Ana Yurdu / Ekşi Elmalar / Kalandar Soğuğu / Tereddüt
  • Kazanacak: Kalandar Soğuğu / Kazanabilir: Tereddüt (keşke bir Ekşi Elmalar sürprizi olsa)

  • EN İYİ MÜZİK
  • Adaylar: Annemin Yarası / Babamın Kanatları / Hasret / Rüzgarda Salınan Nilüfer / Tereddüt
  • Kazanacak: Babamın Kanatları / Kazanabilir: Annemin Yarası (olmayacağını fazlasıyla bilsem de)

  • EN İYİ SANAT YÖNETİMİ
  • Adaylar: Albüm / Ana Yurdu / Baskın: Karabasan / Kalandar Soğuğu / Tereddüt
  • Kazanacak: Albüm / Kazanabilir: Ana Yurdu
Orijinal formatta oku