49. SİYAD Ödülleri - Aday Tahminleri #2

Aserat

Konu Sahibi
Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,508
Reaksiyon puanı
62,791
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Yılın sonunda adayları belli olacak olan 49. SİYAD Ödülleri için daha önce şurada karaladığım tahminlerin üzerinden neredeyse 5 ay geçti. İddialı filmlerin yarıştaki konumlarını, vizyon tarihlerini, yarışa giriş yapan yeni yapımları öğrendik derken derken yeni bir yazı kaleme almak da farz oldu. Buyrun başlayalım.

EN İYİ FİLM
220f44d4-50ec-4845-9db6-ce08556063e6.jpg

  1. Tereddüt: Yeşim Ustaoğlu'nun yeni filmi ilk gösterimini dün Toronto'da yaptı ve gelen tepkiler harika. Yurt dışındaki eleştirmenler öve öve bitiremiyor, kaldı ki bu da zaten iddialı olan yapımı tahminlerin zirvesine taşımama yol açtı. Ne Toz Bezi, ne Koca Dünya, ne de başka bir film Tereddüt'ü yerinden deviremeyecek gibi görünüyor. Bir de vizyon tarihi belli olsa...
  2. Koca Dünya: Geçtiğimiz günlerde Venedik'ten Jüri Özel Ödülü'yle dönen Koca Dünya da Reha Erdem'i yeniden sahalara döndürmeye hazırlanıyor. Jin ile aradığını bulamayan, Şarkı Söyleyen Kadınlar ile de görmezden gelinen yönetmen yine doğanın öne çıktığı hikayesiyle belli bir kesimde heyecan yaratmışa benziyor. Türkiye'deki eleştirmenlerden iyi yorumlar gelirse yolu açık.
  3. Rüzgarda Salınan Nilüfer: Seren Yüce'nin yeni filmi de uğradığı festivallerden bol bol övgü alarak yerini kısa zamanda sağlamlaştırdı. Oyuncu ve senaryo dallarında olduğu gibi ana kategorideki yeri de hazır. Merak edenler için filmin 23 Eylül'de vizyona gireceğini de belirtelim.
  4. Ana Yurdu: Vizyona girdiği dönemde pek sevilen bir yapım daha. Üstelik izleyiciler üzerinde yarattığı etki daha fazla ve beğenmeyen çok az insan var. Zaten geçen aylarda cebine attığı ödüller de yolunu iyice açarak en az 4 dalda yerini sabitleştirdi.
  5. Ekşi Elmalar: Her sezon kendini gösteren ana akım film kontenjanından İftarlık Gazoz ve Annemin Yarası'nın yararlanmasını bekliyorduk, ama Yılmaz Erdoğan'ın yeni filminin fragmanının yayınlanmasıyla neredeyse tüm kategorilere gireceğinin sinyallerini verdi. Fragmanıyla bazı izleyicilerden 'Vizontele'nin 3. filmi' gibi yorumlar alsa da Kelebeğin Rüyası gibi bir etki yaratmaması için hiçbir sebep yok.
  6. Toz Bezi: İstanbul Film Festivali'nde kopardığı fırtınadan dolayı zamanında zirveye taşıdığım Toz Bezi ortalığın biraz durulmasıyla birlikte ufak bir gerileme yaşadı. Üstelik aradan yükselen çatlak sesler de mevcut. Yine de çok büyük bir şey olmazsa adaylar arasındaki yerini alacaktır.
  7. Albüm: Bir ilk film olarak Cannes ve Saraybosna gibi festivallerden ödülle dönen Albüm sürpriz kontenjanından sırasını bekliyor. Altın Koza'da ilk Türkiye gösterimini gerçekleştirecek olan yapım oradan da sağ çıkar ve bu yıl içinde vizyona girerse yarışın dengesini bayağı değiştirecektir.
  8. Kor: Zeki Demirkubuz'un son filmi de Toronto'ya şöyle bir uğrayanlardan. Açıkçası pek bir yorum göremedim, ama her ne kadar yurt içinde pek beğenilmemiş olsa da umutlar henüz ölmüş değil. Sadece adaylıkların eskisi kadar garanti olduğu söylenemez.
  9. Saklı: Selim Evci'nin yönettiği Saklı da aday olmak için çetin bir mücadele vermek zorunda kalacak. Özellikle erkek oyuncu dalında yeri hazır, ama buradan eli boş dönme ihtimali yüksek. Maalesef iyi tepki alan her film aday olacak diye bir kaide yok.
  10. Kalandar Soğuğu: Altın Portakal'dan ödülle dönen ve 16 Eylül'de vizyona gireceği açıklanan Kalandar Soğuğu festivallere uğramasına rağmen unutulursa sıfır çeker, ama şaşırtma ihtimali hala mevcut.
EN İYİ YÖNETMEN
19086756.jpg

  1. Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt): Yıllardır birçok başarılı film yapmasına rağmen hala ödülü olmayan Yeşim Ustaoğlu evinde yer açsa iyi olur, çünkü son zamanlarda film-yönetmen-senaryo üçlüsü aynı yapımlara verildiği için 3 ödülle dönme gibi bir ihtimali var. Yani şeytanın bacağını sonunda kıracak.
  2. Reha Erdem (Koca Dünya): Dediğim gibi Reha Erdem için de bu yıl iyi geçecek gibi. Tabii her şey filmin aldığı yorumlara bağlı, yoksa hayal kırıklığına uğrayabilir. Yine de ben kolay kolay hezimete uğrayacağını düşünmüyorum.
  3. Seren Yüce (Rüzgarda Salınan Nilüfer): Çoğunluk'un yarattığı etkinin ardından son dönemlerin dikkat çekici yönetmenlerinden biri haline gelen Seren Yüce'den garanti bir adaylık daha gelmesi yüksek ihtimal.
  4. Yılmaz Erdoğan (Ekşi Elmalar): Ekşi Elmalar'a burada biraz daha fazla ihtimal vermemin nedeni Yılmaz Erdoğan'ın en kişisel filmi olması. Doğup büyüdüğü Hakkari'den bir hikaye anlatarak memleketine destansı bir aşk mektubu gönderecek, ki bu da görmezden gelinecek bir şey değil.
  5. Senem Tüzen (Ana Yurdu): Senem Tüzen yurt dışında daha çok senarist olarak takdir görse de film dalında aday olan beşli diğer dallara da dahil olması nedeniyle bu tabloda bir şekilde yer alacak.
Diğer aday adayları: Ahu Öztürk (Toz Bezi), Zeki Demirkubuz (Kor), Selim Evci (Saklı), Mehmet Can Mertoğlu (Albüm) ve Yüksel Aksu (İftarlık Gazoz).

EN İYİ KADIN OYUNCU
teredd%C3%BCt-filmloverss.jpg

  1. Funda Eryiğit (Tereddüt): Tereddüt'ün yarışın favorisine dönüşmesiyle birlikte başrol oyuncularına da gün doğdu. Başroldeki iki kadın oyuncuya gelen tepkilerle birlikte Funda Eryiğit de bu yıl ödülle dönen isimlerden biri olacağını netleştirdi. Yine harika bir performansla bizleri nest edeceğinden şüphemiz yok.
  2. Asiye Dinçsoy (Toz Bezi): Toz Bezi ana dalları ıskalasa bile burayı es geçmesinin imkanı yok. Nazan Kesal'ın adaylığı belki o kadar garanti değil, ama Asiye Dinçsoy ne olursa olsun ödülü almak için son ana kadar rekabet edecektir.
  3. Songül Öden (Rüzgarda Salınan Nilüfer): Bu yıl iki filmle birden beyazperdeye dönecek olan Songül Öden adaylar arasındaki yerini almaya hazır. Bu konuda önünde hiçbir engel yok, ama iş ödül alma ihtimaline gelince biraz durup düşünmek gerekiyor.
  4. Nazan Kesal (Toz Bezi): Kadın oyuncu dalı bu yıl çok çekişmeli geçecek ve Nazan Kesal da bu karmaşa arasında filmine bir adaylık daha kazandırabilmek için mücadele verecek. Özellikle karakterinin çok konuşulması dikkat çekmesini sağlayacaktır.
  5. Esra Bezen Bilgin (Ana Yurdu): Bu yıl kesinlikle kadın hikayelerinin yılı. Yarıştaki çoğu filmin merkezinde genellikle kadın karakterler ve birbirinden güçlü oyuncular var. Esra Bezen Bilgin sadece bunlardan biri ve filminin beğenilmesi de işine yarayacak.
Diğer aday adayları: Aslıhan Gürbüz (Kor), Ecem Uzun (Koca Dünya), Şebnem Bozoklu (Albüm), Nuray Yeşilaraz (Kalandar Soğuğu), Şenay Gürler (Kasap Havası), Türkü Turan (Saklı) ve Tuba Büyüküstün (Dar Elbise).

EN İYİ ERKEK OYUNCU
56b9f093f0dc213018aba5ee.jpg

  1. Cem Yılmaz (İftarlık Gazoz): Cem Yılmaz'ın diğer komedyenlerden en büyük farkı arada sırada başka yönetmenlerin filmlerinde de alabilmesi. Her ne kadar daha önceki 4 adaylığından 3'ünü kendi filmleriyle alsa da takdir görmüş bir isim ve bu sezon ödülü alma ihtimali neredeyse garanti.
  2. İlhan Şeşen (Saklı): Saklı'nın en iddialı olduğu dal. Bana göre sektör İlhan Şeşen'in dönüşünü kucaklamaya hazır ve bu da iyi bir fırsat. Açıkçası aday olmazsa bayağı şaşırırım.
  3. Yılmaz Erdoğan (Ekşi Elmalar): Ekşi Elmalar kesinlikle bir aşk mektubu ve Yılmaz Erdoğan'ın yıllar sonra başrolü yeniden kendine vermesi de bunu kanıtlıyor. Son dönemde Hakkari'nin ilçe olmaması için uğraşmasıyla konuşulan Erdoğan, Vizontele döneminden sonra yeniden oyunculuk dalına geri dönüş yapacak gibi.
  4. Taner Birsel (Kor): Bu yıl erkek oyuncu dalı kadın oyuncular kadar bereketli değil ve bu yüzden aday adayı bulabilmek de zor. Ama Kor'un bir şekilde yarışta olacağını göz önüne alırsak Taner Birsel ilk 5'e dahil olabilir.
  5. Berat Efe Parlar (İftarlık Gazoz): Fazla iyimser davrandığımın farkındayım, ama SİYAD (iki sene önce aday olan Doğan İzci'den anlaşılacağı gibi) çocuk oyuncuları aday etme konusunda pek de önyargılı sayılmaz. Gerçi Sivas ile İftarlık Gazoz'u kıyaslamak pek akıl karı değil, ama boşluğu doldurmak için iyi bir tercih olacaktır.
Diğer aday adayları: Ozan Güven (Annemin Yarası), Haydar Şişman (Kalandar Soğuğu), İnanç Konukçu (Kasap Havası) ve Murat Kılıç (Albüm).

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
teredd%C3%BCt-2-filmloverss.jpg

  1. Ecem Uzun (Tereddüt): Tereddüt'ün iki dalda birden kazanma ihtimali var gibi görünüyor gelen yorumlara bakarsak. Daha çok ekranlardan tanıdığımız Ecem Uzun, Reha Erdem ve Yeşim Ustaoğlu gibi iki önemli yönetmenin yeni filmleriyle bu sene adaylar arasında yer alacağının sinyallerini fazlasıyla veriyor.
  2. Tülay Günal (Rüzgarda Salınan Nilüfer): Rüzgarda Salınan Nilüfer'de Songül Öden kadar konuşulan bir diğer isim de Tülay Günal. O da gelen övgülerden nasibini almayı başardı ve muhtemelen Aralık'ta ilk adaylığını elde edecek. Film gereğinden fazla sevilirse ödülü bile alabilir.
  3. Nihal Koldaş (Ana Yurdu): Bu yıl iyice tavan yapan kadın hesaplaşma hikayeleri ve Ana Yurdu'nun aldığı övgüler performansı kötü olsaydı bile Nihal Koldaş'ı adaylar arasına taşımaya yeterdi. Yeri şimdiden hazır.
  4. Farah Zeynep Abdullah (Ekşi Elmalar): Açıkçası kadrodaki kadın oyunculardan hangi dalda değerlendirileceğinden emin olmasam da burada yarışmaları durumunda en azından içlerinden biri adaylığa kavuşacaktır. Songül Öden diğer filmiyle daha iddialı, Devrim Yakut biraz geri planda kalacak gibi ve Şükran Ovalı'nın da dahil olabileceğini düşünmüyorum. Bu da bizi SİYAD tescilli Farah Zeynep Abdullah'a getiriyor.
  5. Ümmü Pütgül (İftarlık Gazoz): İftarlık Gazoz'un Ümmü Pütgül'e de bir şekilde yarayabileceğini düşünüyorum. Yüksel Aksu'nun genellikle tanınmamış oyuncularla çalışması bugüne kadar adaylık konusunda pek fark sağlamasa da performansını es geçmemek lazım.
EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
2015-Montreal-Film-Festivalinde-Yar%C4%B1%C5%9Facak-Sakl%C4%B1dan-%C4%B0lk-Fragman.jpg

  1. Settar Tanrıöğen (Saklı): Aynı şeyleri tekrar söylemek istemiyorum, ama kadın oyuncu dalları ne kadar çetinse erkek oyuncu dalları o kadar sakin geçiyor ve aklımıza en fazla 2-3 isim geliyor. Bunlardan biri de Saklı'dan Settar Tanrıöğen ve bu yılki usta oyuncu azlığını bir şekilde kapatacak.
  2. Mehmet Kurtuluş (Tereddüt): Gelen yorumlarda Funda Eryiğit ve Ecem Uzun dışında hiçbir oyuncu hakkında yorum yok, bu yüzden Mehmet Kurtuluş'un rolünün etkisinden çok emin değiliz. Yine de filminin koparacağı fırtınalardan yararlanma ihtimali yüksek.
  3. Caner Cindoruk (Kor): Yarışta geriye düşmüş bir film ile dahil olmaya çalışması işini biraz zorlatacak, ama dahil olur veya olmazsa şaşırmam.
  4. Tolga Tekin (Rüzgarda Salınan Nilüfer): Kadın oyuncuların gölgesinde kalmış olması yüksek ihtimal olsa da filmi sayesinde adaylar arasına girecektir.
  5. Bora Akkaş (Annemin Yarası): Filmde başrol olmasına rağmen Ozan Güven'in çok daha fazla öne çıkmasıyla yardımcı dalda değerlendirilme ihtimali yüksek. Yine de Ekşi Elmalar-Annemin Yarası-İftarlık Gazoz üçlüsü aynı sene yarışa egemen olabilir mi? Pek sanmıyorum.
EN İYİ SENARYO
teredd%C3%BCt-filmloverss.jpg

Burada ayrı ayrı yorum yapmak istemiyorum çünkü film ve yönetmen beşlisiyle aynı isimlerin olacağın en başından belli ve daha fazla uzatmaya gerek yok.
  1. Yeşim Ustaoğlu (Tereddüt)
  2. Senem Tüzen (Ana Yurdu)
  3. Seren Yüce (Rüzgarda Salınan Nilüfer)
  4. Reha Erdem (Koca Dünya)
  5. Yılmaz Erdoğan (Ekşi Elmalar)
 

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Türk sineması hakkında pek bir bilgim yok, bu yönden bu yılki iyi Türk filmleri hakkında çok bilgilendirici bir yazı olmuş. Özellikle Tereddüt'ü izlemeye değer buldum. Bir de kadınların başrolde daha fazla olması ilginç geldi. Normalde tersi olur.