2016 Arrival / Geliş - Film Yorumları

BesaleT

Emekli
Katılım
8 Şubat 2011
Mesajlar
30,456
Reaksiyon puanı
5,679
Puanı
1,061
Konum
***İzmiR***
Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı kitabında ''birinin yazdığını, ötekinin okuyacak kadar bile zekaya sahip olmaması çok üzücü'' demişti. Aynısı bu film için geçerli. Dünya'yı istila edenler silah diye dillerini öğretiyor. İletişim kurmak çok önemli, kurmamakta...

Başından sonuna kadar insanı merak içinde bırakan güzel bir film. Duygu yoğunluğu ve bilim kurgu güzel harmanlanmış. Bir Interstellar değil tabi ki. Keza kıyaslamak da yanlış olur kanaatindeyim.

Filmin görselliği ve özellikle müzikleri çok iyiydi. Amy Adams bir ay içinde iki filmle baş döndürdü resmen. Yine oldukça göz doldurucuydu. Belki de kariyerinin en dramatik oyunculuğunu sergilemiş, çok naif ve samimiydi.

İnsani hikaye çok güzel:

Çocuğunun kanser olup öleceğini bile bile, kadınsı bir hisle çekeceği tüm acılara rağmen onu dünyaya getirmesi.

Filmi izlerken bu müziği nerden biliyorum diyip durdum, Shutter Island'ın da soundtrack'iymiş. Çok etkileyici.


8.5/10

Bu müzik Vatanım Sensin dizisinin de müziği :D


Filmi yeni izledim biraz geç oldu gerçi ama. :D

Film genel hatlarıyla güzeldi benim de sevdiğim tarzda bir film zaten Amy Adams'ı da ilk kez izliyorum sanırım oyunculuğunu da beğendim neredeyse tek başına bir film çıkartmış. Film çok hareketli değildi durgundu ama merak uyandırıcıydı acaba ne olacak nasıl olaylar gerçekleşecek diye hep akılda soru işaretleri bıraktı.

Film müziklerini de beğendim zaten ilk olarak Vatanım Sensin dizisinde duyduğum müziği duyunca şaşırdım ama sevdiğim bir müzikti zaten. :)

Bazı da ilginç bulduğum yerler oldu filmde onlar da spoiler içinde. :D

Öncelikle bir dil bilip ondan geleceği görme falan olayları saçma geldi bana tamam film zaten bilim kurgu ama bir dil ile de geleceği görme çabaları aşırı olmuş. :D Ayrıca bir söz ile Çin generali ikna etmesi o apayrı bi durumdu karısının -yatalaktı sanırım- olması ve bunu birinin söylemesi bir savaşı nasıl durdurabildi bunlar kafamdaki deli sorular :D

Son olarak da filmin 2.si çekilse hayır demem gibi yani havada kaldı benim için son hani bir yere bağlayamadılar tamam öğrettin dili vs. ama eee yani :D

8.5/10

@OzaN
 
Son düzenleme:

Danger UA!

Tecrübeli Üye
Katılım
12 Mayıs 2011
Mesajlar
9,085
Reaksiyon puanı
3,713
Puanı
560
Yılın en derinlikli ve orijinal filmi olabilir. Dennis Villeneuve son zamanların en iyi yönetmenlerinden biri. Sicario dışında zayıf bir filmi yok. Sicario da yönetmenlik açısından çok iyi olsa da senaryo bakımından yetersizdi. Bu filme gelirsek, bu film Amerikan bilim-kurgusunun en farklı işlerinden birisi çünkü bu kadar felsefi ağırlıkta bilim-kurgular Amerikan sinemasında sık rastlanır bir şey değil. Yazın, yüksek bir görüntü kalitesiyle tekrardan izleyeceğim.

Film uzaylı-insan buluşmasına farklı bir gözden bakıyor. Bu 'gelişi' dil teması üzerinden ele alıyor. Uzaylılarla etkileşime geçilen sahneler çok etkileyiciydi gerçekten.

Ayrıca bir filmde kurgunun ne kadar önemli olduğunu Arrival üzerinden görmek mümkün.

Flashback diye anlatılan sahnelerin aslında flashforward olması ve bir annenin çocuğunun öleceğini bile bile onu doğurduğunu anlamamız... Tüyleri diken diken ediciydi.

Burada bazı hatalar da doğuyor tabi ister istemez.

Bu geleceği görüp, kavrama olaylarına girince zaman paradoksunun oluşmaması mümkün değil. Kadın adamla evlenmeseydi veya bebek yapmasalardı paralel evrenler oluşacaktı yine.

Müzikler mükemmeldi. Johann Johannsson müthiş işler yapmaya devam ediyor.

Amy Adams yine çok iyiydi. Buradaki performansı Nocturnal Animals'dan da iyiydi. Jeremy Renner ve Forest Whitaker ise çok ön planda değildi zaten.

Çok başarılı bir filmdi, umarım Oscar'da bol adaylık ve ödül alır. Dennis Villeneuve'nın da Blade Runner sequeli bu filmden sonra iyice iştah kabarttı.

8.5/10
 

Aserat

Süper Mod.
Katılım
24 Ağustos 2014
Mesajlar
84,587
Reaksiyon puanı
62,904
Puanı
1,061
Konum
İstanbul
Öncelikle yılın en kafa açan filmlerinden biri, öyle ki izledikten sonra sonunu anlayabilmek için 1-2 içeriği karıştırmak zorunda kaldım o kadarını söyleyeyim. Ama bu konuda yalnız olmadığıma sevindim, yoksa başka şeyler düşünebilirdim. :A

Detaylara giremeyeceğim yoksa içinden çıkmam mümkün değil. Aklımda bazı sorular var, ama amacın bu olduğunu düşünürsek bir şekilde başarıyor. Uzaylıların savaş için gelmemesi, toplumun yaşadığı endişe, devletlerin gösterdikleri tutumlar derken klasik bilim-kurgu formatına aykırı gibi görünebilir. Kaldı ki aksiyon da yok. Ama buna rağmen (kafa karıştıran yerleri anladıktan sonra) tatmin edebiliyor.

Denis Villeneuve'nin yönetmenliği de başarılıydı diyebilirim, ama sonlara doğru detayları anlamaya çalışmaktan onun rejisine pek dikkatimi veremediğimi de söylemem lazım. Senaryo da uzaylıların dünyayı ele geçirdiği o klasik blockbuster'lardan farklı bir tat verdiği için takdiri hak ediyor. Müzikler de güzeldi (özellikle son sahnede çalanı), ama Oscar'a aday olamayacak olması üzücü.

Uzaylıların klasik yeşil kafa formatında verilmemesi ve dilin bağlayıcı unsur olduğunu her daim hatırlatması da dikkat çekici taraflarından bazıları. Louise'in gemiyi son kez ziyaret ettiği sahnedeki atmosfer de muhteşem olmuş. :)

Amy Adams'ın performansının ilk başta Oscar adayı olabilecek bir tarafı olmadığını düşünmüştüm, çünkü çarpıcı bir sahnesi yoktu. Yine de o buğulu gözleriyle çok şey anlatmış. Örneğin uzaylılar ile karşılaştığı ilk sahnede o korkuyu çok iyi yansıtmış. Kısacası abartıdan uzak bir performansı vardı ve filmin kalitesinde etkili olmuş. Jeremy Renner ve Forest Whitaker da iyiydi. :)

Yukarıda da dediğim gibi sonlarını başka bir yerden okuyunca çoğu şey yerine oturdu. Özellikle geriye dönüş sandığımız şeylerin gelecekten kesitler çıkması şaşırttı, bu yüzden kurgu dalında mutlaka adaylık almalı. Tabii Louise'in çocuğunun öleceğini en baştan bilmesine rağmen onu doğurması da yürek burkucuydu. Gerçi bunları sonradan anladığım için o an tam olarak duyguya girip girmediğimden emin değilim.

Ayrıca Louise'in Çin generali ile ne konuştuğunu da anlayamadım, anlayan biri varsa aydınlatabilir.
Sonuç olarak anlaması kolay olmayan, ama anladıktan sonra da takdir edilmesi kaçınılmaz olan bir iş. Yılın en iyi filmlerinden biri diyebilir miyim bilmiyorum, ama üzerine bu kadar düşündürmesi bile başlı başına önemli bir artı. Bu yüzden deneyin ve kafa karışıklığınız için kendinizi suçlamayın. :X

8/10 (3.5/5)
 

HeisenBerg

Favori Üye
Katılım
22 Kasım 2011
Mesajlar
16,944
Reaksiyon puanı
3,855
Puanı
910
Yaş
24
Konum
Denizli
Çok beklentim var bu filmden. Aç köpekler gibi blu-ray sürümünün malum ortamlara düşmesini bekliyorum. Beklemekten bitap düştüm. :(
 

mesmeso

Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,618
Reaksiyon puanı
9,599
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Film için başta biraz ön yargım vardı ancak hepsini kırmayı başardı. Interstellar'dan beri adam akıllı bir bilim kurgu filmi izlememiştim. Konu olarak ta değişik bir konuya sahip. Aslında sonu bir bakıma Interstellar'a da benziyor gibi.

İki başrol de iyiydi ancak Amy Adams filmde almış yürümüş. Jeremy Renner biraz pasif kalmış gibiydi. Amy Adams bu performansla nasıl adaylık alamadı merak ediyorum. Diğer filmleri de izledikten sonra bu konuyu bir daha gözden geçirecem.

Görsel efektler de baya yerindeydi. İyi de kurgulanmış bir filmdi. Ton olarak ta kapalı bir filmdi. Normalde böyle filmlerde sıkılırım ancak bu sefer sıkılmadım.

Şu anlık Oscar'dan iyi bir şekilde dönebilir diyorum. Tabii ki daha diğer filmleri izlemedim. Onları da izledikten sonra daha sağlıklı bir yoruma ve fikre sahip olacam.

8/10
 

sokak sanati

Favori Üye
Katılım
23 Şubat 2013
Mesajlar
86,599
Reaksiyon puanı
57,064
Puanı
1,061
Alt yazısı düşen filmleri tek tek sömürmeye devam ediyorum.:D
Çevremden gelen olumlu tepki ve İmdb puanı ile oldukça ilgimi çeken bir filmdi. Fırsatı bulmuşken gömüldüm iyi de yaptım güzel bir iş çıkartmışlar.:X

Her yıl iyi bir bilim kurgu çıkıyor bu yılda Arrival'ı yapmışlar. Geçen yıl Martian'ı çok seven biri olarak bu filmi 1 tık altta buldum çünküler bir sürü ilk olarak kurguyu son 45 dakikada çok açık etmişler hemen anlaşıldı olay bunu sevmedim bir yerde
tabi Şok etkisi oldu çünkü geçmişten geleceğe bir film izlediğimi düşünürken tam tersi bir filmin içinde olduğumu anladığımda gözlerimi kırpmadan izledim son 45 dakikayı ama son 15 dakikada açık etseler daha bir sürpriz olurdu.:)

Filmin aslında hoşuma giden ama mantıksız bulduğum noktasıda - puan bence
o da Dil bilimcimizin bir anda büyük resmi görüyorum, anlıyorum demesi oldu. Kalpten gelen bir anlaşma olarak vermişler filmde bunu ama bilim filmine ters bir olay bu bence. Hoşuma gitti çok duygusaldı ama bilim kurgudan sırıtmıs açıkçası.

Film vaadettigi gizemi dramı veren bir bilim kurgu filmi olmuş kesinlikle hakkını vermişler çeken oynayan herkesin emeğine sağlık.:D
Filmle ilgili cok konusulan bir nokta olan Amy'nin adaylık alamayışına ise şöyle bir yorum yapacagım 3 yıl önce Gravity ile Sandra Bullock'a adaylık veren akademi benzer rolün altından fazlasıyla kalkan Amy Adams'a adaylık verebilirdi.
Belki Sandra'dan biraz daha üstünü görmek isterdik Amy'de kafasıyla adaylık verilmedi bilemiyorum ama bu kıstasta adaylık alabilirdi diye düşünüyorum.
Ama ben Sandra'nın performansından daha çok etkilenmiştim. O uzaydan yere düşüp toprağa elini koyduğunda onun kadar sevinmiştim bu film o etkiyi vermedi.
Kendi kendime çeliştim son kararım adaylık verilmemesi iyi olmuş.:D

Müzikler orijinal değil zaten Zindan Adasında çok sevdiğim müziği kullanmışlar ama filme yakışmış.

8/10 yeter.
 

HeisenBerg

Favori Üye
Katılım
22 Kasım 2011
Mesajlar
16,944
Reaksiyon puanı
3,855
Puanı
910
Yaş
24
Konum
Denizli
Her yıl çıkan, beğendiğimiz ve sevdiğimiz bilim kurgu filmi. Her yıl bunlardan birini bulmak mümkün ancak bu filmimiz biraz daha farklı tabii.

Filmin klişe bir uzaylı filmi olmaması büyük bir artı. Uzaylıların gelişine daha önce bu bakış açısıyla yaklaşan bir film bilmiyorum. Genelde uzaylılar gelir ve çat pat girişirdi insanlığa. Bu tarz bakış açıları lazım sinemaya.

Amy Adams dışında bahsedilecek oyunculuk yok, Amy Adams da üstüne düşeni yapmış, beğendiğim bir oyuncu zaten kendileri.

Görsellik çok iyiydi sinemada izlemeyenlere tavsiyem bir de iyi görüntü kalitesiyle izlemeleri.

Müzikler çok hoştu. Özellikle de uzaylı teması diyebileceğimizi çok beğendim.

Konu ilgi çekici ve farklı olduğundan film yavaş tempoda olsa bile izleyiciyi sıkmıyor.

Benim en çok takıldığım nokta Çin ve Rusya'nın uzaylılara karşı saldırgan oluşları. Hatta uzaylıların silahları kullanın demeleri onlar için savaş başlatmaya yeterli bir sebep bile olabilirdi dünyaya karşı. Uzaylılara karşı anlamsız saldırgandılar.

Louise'in dili öğrendikçe zaman algısının değişmesi gibi konular aşar beni. Oldukça ilgi çekici bir konu ama.

Kızını her şeyi göze alarak büyütmeye karar vermesi de oldukça üzücüydü. :( Bu alt metine ne gerek vardı dedim ama gerek varmış sonda anladım.

Yönetmen Denis Villeneuve'den Dune filmini sabırsızlıkla bekliyorum.

8/10
 
Son düzenleme:

can-kural

Yeni Üye
Katılım
8 Şubat 2017
Mesajlar
2
Reaksiyon puanı
2
Puanı
4
Yaş
35
Filmin yorumlarına bakılırsa çok iyi bir film değil sanırım. Ama ben merakettim illada izleyecem diyen olursa aşağıdaki linkten 1080p altyazılı izleyebilir. Tr dublajı çıkmadı zaten daha.

Geliş filmi izle
 

destere

Favori Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
67,698
Reaksiyon puanı
41,332
Puanı
1,059
Filmin yorumlarına bakılırsa çok iyi bir film değil sanırım. Ama ben merakettim illada izleyecem diyen olursa aşağıdaki linkten 1080p altyazılı izleyebilir. Tr dublajı çıkmadı zaten daha.

Geliş filmi izle
1080 bizi aşarda 720 ile tekrar bir izlemek lazım, belki ilk izlediğimdeki görüntü kayıplarını telafi ederiz:) :)
 

MasacRE

Favori Üye
Katılım
5 Ocak 2012
Mesajlar
32,523
Reaksiyon puanı
28,160
Puanı
1,059
Uzaylı temasıyla izlediğim aklıma gelen en farklı iş diyebilirim. Diğer bu tarz filmlerde Dünyayı yok etmeye gelirler ve kahramanımız gezegenimizi savaşarak kurtarırdı mesela :D Bunda ise odak noktası onlarla iletişim kurmak olmuş.

Louise'in zamanla onlarla anlaşabilmesi, dillerini çözmesi filmi çok başka bir noktaya taşıdı. O andan itibaren zaman algıları değişikliğe uğradı ve ilk başta gördüğümüz sahnelerin gelecekte yaşandığını öğrendik. Filmin bu sürpriz sonu mükemmeldi ve dumura uğrattı beni.

8.5/10
 

FaJi

Banlı
Katılım
18 Eylül 2016
Mesajlar
2,236
Reaksiyon puanı
1,295
Puanı
195
Allah'ım bu ne kadar güzel bir filmdir. Bu filmi karşı ne desem bilmiyorum. Aşığım böyle filmlere :D Interstellar,Yaşam Şifresi, Mr Nobody, İnception havası hissettim. Görüntü kalitesi müthişti. Yılın en iyi filmi bence. Bir filme karşı onu izlerken düşüncelerimin neredeyse 180 derece değiştiği çok az film olmuştur. Bu da onlardan biri.

40-50. dakikalara da kadar işte onlara soru sorup cevap alarak işaretleri öğrenip ve kelime dağarcığını geliştirerek onlarla konuşmaya çalışan bir dil uzmanı falan var böyle sıkıcı devam ediyor dedim kendi kendime. Ama işler öyle bir tersine döndü ki.. Louise işaretleri kendi eli ile çizip bizim gerizekalı askerlerin bombayı patlamasıyla bende de bir bomba patladı ve kopmuşken biraz daha odaklandım filme. Bir de gemiye tek başına daldı ben iyice yapıştım ekrana :D İşte o kısım da benim tüyler yavaş yavaş şaha kalmaya başladı :D O başlangıç sahnesi ve aralarda kızıyla beraber gösterilen görüntüler meğer geçmişten değil gelecektenmiş. Aynı zamanda silah dediği şey bir zaman hediyesiymiş. General Shang ile sahnesinde ben resmen uçtum zaten. Son sahnede ki sözler de çok fazla etkiliydi.

"Yolculuğun sonunun nereye varacağını bilmeme rağmen onu kucaklıyorum."
"Tüm hayatını görebiliyor olsaydın bir şeyleri değiştirir miydin?"

İstediği kadar ağır olabilir film ama konu zaman kavramı ile ilgiliyse çok fazla hoşuma gidiyor.

Amy adam niye aday olmamış anlamadım. Ruth Negga'yı izlemedim. Favori kadın oyuncularımdandır. Loving filmini de izleyeyim, En iyi kadın Oyuncu da nihai kararımı veririm.

Jeremy Renner da çok iyiydi. Kendini kanıtlamış biri. Farklı rollerde görüyoruz. Performansını beğendim.

@OzaN iyi ki filmi izlemeden önce yorumunu hiç okumamışım. Yoksa Interstellar ismini duyunca filmin başında itibaren zamanla ilgili bir olay arardım ve durumu daha erken çakardım. Böyle daha zevkli oldu sanki :D Okumamam daha iyiydi. :)

8.5/10
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,077
Reaksiyon puanı
47,695
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Baştan sona harika bir film. Başyapıt diyebileceğimiz cinsten. Özellikle bu tarz filmleri zaten çok seven biri olarak, bu film bana Interstellar'ın verdiği 'kaliteli bilim-kurgu' havasını verdi buram buram verdi. Çok beğendim.

Öncelikle filmin odak noktasının, diğer bilim kurgu filmlerinden farklı olarak 'iletişim' olması bu filmi farklı kılıyor. Her canlının birbirleri ile iletişim kurarak anlaşabileceğini bizlere gösteren bir film olmuş.

Oyunculuklara gelirsek; hem Amy Adams, hem de Jeremy Renner oldukça başarılıydı.

Kısacası, özellikle hikayesi açısından yılın en başarılı ve en beğendiğim filmlerinden oldu.

Puan: 9/10