2017 Dunkirk - Film Yorumları

mesmeso

Konu Sahibi
Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,527
Reaksiyon puanı
9,533
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Dunkirk_Film_poster.jpg


Dunkirk

Türü: Savaş
Yönetmen:
Christopher Nolan
Senaryo:
Christopher Nolan

Oyuncular:
Tom Hardy
Mark Rylance
Cillian Murphy
Kenneth Branagh
Barry Keoghan
James D'Arcy
Aneurin Barnard
Harry Styles
Jack Lowden
Tom Glynn-Carney
Fionn Whitehead

Filmin Özeti

2. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında Nazi Almanyası'nın net bir üstünlüğü vardır. Mayıs 1940'ta İngiltere, Kanada, Fransa ve Belçika'ya ait müttefik ordularından 400 bin asker, Fransa'nın İngiltere'ye çok yakın Dunkerque (Dunkirk) bölgesinde Alman Ordusu tarafından karadan tamamen kuşatılmıştır. Almanlar bu askerleri hava bombardımanlarıyla yok etmeyi planlarken, İngiliz Başbakanı Churchill'in yönlendirmesiyle askerleri kurtarabilmek için çok tehlikeli ve savaşın gelişimi açısından hayati önemde bir tahliye operasyonu başlatılır.
Dunkirk, filmi, 2. Dünya Savaşı'nın seyrini etkileyen olaylardan Dunkirk Tahliyesi'ni karadan, havadan ve denizden farklı bakış açılarıyla izleyiciye aktarıyor.

Filmin Fragmanı

 

MEnes

Moderatör
Katılım
18 Ekim 2015
Mesajlar
17,270
Reaksiyon puanı
19,073
Puanı
860
Konum
İstanbul
İlk gün izlemekten kendimi alamayacağım bir filmdi. İlk ortaya çıkan puanlarından sonra da zaten büyük bir heyecanla beklediğim filmi daha da hiddetle beklemeye başladım ve umduğum gibi ilk gün izledim. Sanırım 3. seans olan 16:30 seansında İmax izledim. Film tür olarak savaş geçiyor ama şimdiye kadarki izlediğim en farklı savaş filmlerinden biriydi belki de en farklısıydı diyebilirim. İmax'in de etkisiyle aldığım haz ve hissetttiğim duygu yoğunluğu aşırı fazlaydı. Bazı yerlerde koltukta insanı titreten cinstendi yani. Savaş atmosferi muazzam aktarılmış. Epik bir yolculuğa çıkıyorsunuz ve sinematik olarak çok değerli bir 1 saat 46 dakika geçiriyorsunuz. Türünde ve son yıllarda çıkan filmler arasında tepeleri zorlar. Spoilersız daha fazla bahsedemem bu filmden gireyim yavaştan.

Savaş filmlerinde senaryoya genelde hikaye anlatımında taraf tutmuş mu, propaganda var mı, ya da ne bileyim yönetmenin o yaşanmış olaya bakış açısı nasıldı taraflı mıydı gibi sorular sorularak bakılır. Bu filmde ise hikayenin buna zamanı bile olmuyor. Olayın tamamen insancıl yönü ele alınmış. Ne ırk ne de bir millet propagandası hissetmedim filmden. Ha etraftaki yorumlarda bu filmde bile net İngiliz propagandası yapılmış Nolan memleketini korumuş gibi yorumlar görmem mümkün. Bunu da filmde 3 4 İngiliz bayrağı görüp filmin sonunda da olayın kahramanlık gibi gösterilmesine bağlamışlar. Son sahneden propaganda çıkarmak bence biraz yanlış bakış açısı. 400 bin askerin karadan sıkıştığı ve havadan bombardıman altında olduğu bir ortamda o askerlerin çeşitli yardımlarla kurtulması ve savaşmaya devam edecek olması başarılı olarak görüldü son sahnede. Ve düşününce o ortamda bu tahliyenin başarıyla sonuçlanmasının sevinçle karşılanması çok normal.

Ha tarihte Almanların da bu olayda büyük hatası var bu ayrı bir gerçek. Dur emri verilmesinin mantığı hala anlaşılamamakta. O şehri alacak ve kıyıdaki tüm askerleri süpürecek gücü ve imkanı vardı. Ama tahliyenin başarıyla sonuçlanmayacağını ve bu kadar sürede bu kadar askerin kurtulacağına pek ihtimal vermemiş olabilirler ki ilerlemeyip sadece karadan kıskaca alarak beklemeye karar vermişler. Ve bunun sonucunda türlü şeyler sonucunda 330 bin civarı asker ordan kurtulduysa bunu İngilizlerin başarı olarak görmesi çok normal. Ve bunu lanse etmeleri de bence propaganda falan değil. Antimilitaristlik de değil ama ağır militirazim de yok ortada yani.

Olayın insancıl yönüne bakıldığının bir çok emaresi vardı filmde aslında. Bir sahnede İrlandalılar baş karakterlerden olan Aneurin Barnard'ın oynadığı Fransız bir askeri hayatta kalmak için feda etmeyi düşündüler. Ama İngilizler'den olan diğer baş karakter ne olursa olsun onu korudu ve ırkına milletine bakılmaksızın feda edilmesine karşı çıktı. Mark Rylance'ın karakteri de bir çok sahnede bu duyguyu bize geçirdi. Sivillerin oradaki askerleri kurtarmaya gitmesi ve canlarını riske atması Rylance'ın karakteri sayesinde bize iyi hissettirildi.

Asker psikolojisi açısından düşünüldüğünde ise Cillian Murphy'nin oynadığı karakter üzerinden bu çok iyi verilmiş. Dunkirk'e gidiyoruz dediğinde verdiği tepkiler ve yaptıkları bunu gözler önüne seriyor. Filmde askerlerin psikolojik durumlarına verilen zamandan filmin daha çok savaşın insan üstündeki etkisine konsantre olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Ben ağır İngiliz propagandası hissetmedim açıkçası. Filmde çünkü buna vakit olmuyor. Tamamıyla survival hikayesi var. Hikaye 3 koldan anlatılıyor. Burada kurgudaki muazzam başarıdan bahsetmemek mümkün değil. Bu 3 kısım arasındaki geçişler çok iyi ayarlanmış. Hava, deniz ve karadaki hikaye belli karakterler üzerinden anlatılıyor. Karadaki 2 askerin başından geçenler ve yaşam mücadelesi esaslı bir senaryoydu. Ve filmde öyle bir atmosfer var ki öyle sahneler var ki İmax'in de etkisiyle savaşın içindesiniz resmen. O 2 askerle birlikte gidiyoruz ve onların hayatta kalma savaşını görüyoruz. 3 ayrı koldan ilerleyen hikaye ve karakterlerin yolları bir yerde kesişiyor ve birbirleriyle etkileşime girip hayatlarına etkide bulunuyorlar. Orada kurgudaki müthiş başarı göz önüne çıkıyor zaten.

Filmde diyalog çok azdı. Bunun ise belli başlı sebepleri vardı bence. Hani böyle bir olay anlatılırken alt metin içeren ve derin bir senaryo beklemek bana pek mantıklı gelmedi. Nolan bunu yapmayı bilmiyor mu daha önce yaptığına çokça şahit olduk sonuçta. Ama bu anlatım dili ve kısa süre kesinlikle bilinçli yapılmış. Askerlerin duyguları, davranışları, yaşadıkları, yüz ifadeleri her şey düşünülerek çekilmiş. Diyaloğa az yer verilmesi de bununla bağlantılı aslında. Çünkü filmin başında bakıyorsunuz kurtarılmayı bekleyen askerler var, bir umut eve kavuşmak istiyorlar ama çaresizler. Koca bir sahilde yüz binlerce asker bekliyor. Ne diyaloğa ne de başka bir şeye yer yok ki burada. Zaten yaşadıkları yetiyor bu askerlere. Ve askerlerin yaşadıklarının detaylıca anlatılması filmdeki diyalog eksikliğini gideriyor bence. Top atışlarında uçan askerler, denizde boğulan askerler, tam kurtulacakken gemilerinin batması, askerlerin petrol içinde kalıp kurtulmaya çalışması, denizdeki gel git olayının duruma etkisi. Ne bileyim o çaresizlik o bitkinlik, askerlerin tam kurtulacakken bir top atışı veya bir torpido sayesinde gemilerinin batması. Kurtulma durumunun tekrara düşerek yine en başa dönmeleri ve terkrardan kurtulmaya çalışmaları. Bu gibi bir çok detay aslında bu diyalogsuzluğun sebebi zaten. Hikayenin diyaloğa veya alt metine yer vermemesi tamamen bu gibi detaylarda saklı. Bir çok savaş filminden farklı olması da bundan dolayı zaten. Ve bu tarz benim çok çok hoşuma gitti.

Nolan yönetmenlik anlamında müthiş iş çıkarmış. İlk yönetmenlik Oscar adaylığını almasına kesin gözüyle bakıyorum bu filmle. Kurguda ve ses miksajı ses kurgusu gibi adaylıklar kesin. Diğer filmleri bilmiyorum ama şuan ödüller için de favori gözüyle bakıyorum. Teknik olarak bir çok dalda adaylık alıp kazanma ihtimalinden söz edebiliriz filmin. Hem eleştirmenler hem de genel seyircinin beğendiği bir film bir çok adaylık alacaktır her ne kadar yaz döneminde çıkmış olsa da.

Müzik konusuna gelelim. Hans Zimmer sen nasıl bir insan evladısın arkadaş. Öyle dehşet müzikler vardı ki adamı çıldırtır. Çaresizlik anlarında öyle müzikler giriyor ki koltuğa kilitlenip kalıyorsun, gerim gerim geriliyorsun. Savaşın can yakıcı atmosferi bu müziklerle öyle bir yere geliyor ki ciddi manada o atmosferde hissediyorsunuz kendinizi. 1 saat 46 dakika boyunca müzik durmuyor ve durmamasına rağmen hiç yormuyor insanı. Çünkü kaptırıyorsunuz kendinizi. Çok iyi bir yolculuktu ya filmden çıktıktan sonra normal dünyaya girince bir garip hissettim doğrusu, o his baya uzun sürdü hatta. Evde açtım dinledim hemen tüm soundtrackleri gerçekten muazzam. Zimmer için adaylık kesin kazanması da yüksek ihtimal, göreceğiz artık.

Oyunculuklarda Mark Rylance ve karakteri iyiydi. Fionn Whitehead'in karakteri baş karakter gibiydi en çok süre alan karakterdi. Ve o karakterin yolculuğuna çıktık filmde. Oyuncu da çok başarılı oynamış hayatta kalma mücadelesini birlikte yaşattırdı bize. Aneurin Barnard da keza ilk kez izledim ama baya başarılıydı. Cillian Murphy çok gözükmese de iyi bazı sahneleri vardı. Tom Hardy'nin de pek sahnesi yoktu ama olduğu sahnelerde de yapması gerekeni yapmış. Oyunculuk olarak adaylık alacağını pek sanmıyorum filmin ama eğer zayıf bir yıl olursa yardımcı erkekte Cillian Murphy olabilir.

Son yıllarda sinemada izlediğim en iyi filmlerden biriydi kesinlikle. Muazzam bir yolculuk ve savaşa çok farklı bir bakış açısı. Farklı bir kurgu ve Nolan farkını hissettiren bir yönetmenlik. Senaryo olarak tarihi bir olayı değerlendiren ve bana göre tarafsız olarak anlatan çok başarılı bir film. En iyi Nolan filmi diyemem belki ama Nolan başyapıtları arasına girdiğini rahatlıkla söyleyebilirim.

Edit; filme puanımı düşürdüm.
9.0/10
 
Son düzenleme:

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Türünü hiç sevmiyorum ve yorumlar da bu türün olumsuz özelliklerini taşıdığı yönünde. Yine de birazdan yola koyulup izleyeceğim.

IMDb'de 37. sıradan giriş yapmış bu arada...
 

Sherlock

Süper Mod.
Katılım
7 Eylül 2016
Mesajlar
32,069
Reaksiyon puanı
47,672
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Nolan'ın yapmış olduğu bir filmin kötü olma ihtimali yok denecek kadar az bana göre, fırsat bulduğum ilk anda izleyeceğim.
 

HeisenBerg

Favori Üye
Katılım
22 Kasım 2011
Mesajlar
16,944
Reaksiyon puanı
3,855
Puanı
910
Yaş
24
Konum
Denizli
Güzel film, hoş film de Nolan filmi değil.

Ses efektleri muhteşem, savaş atmosferini fersah fersah veriyor. Müzikler ise tek diyeceğim şey Hans Zimmer umarım uzun yaşar. Yine damgasını vurmuş. Müthiş bir adam.

Film konusu gereği düz. Nolan'ın farkını hissettirdiği sahneler var ancak çok değil. Klasik bir Nolan filmi değildi film.

Oyunculukların çok ön plana çıktığı bir film değildi, oyuncular üzerlerine düşeni yapmışlar. Mark Rylance'ı izlemek gerçekten keyifli bunu bu filmde tekrar anladım.

Uçak sahneleri muhteşem çekilmiş. Filmi izlerken Battlefield oynama isteği geldi deli gibi. :D

Savaşın dramatik yönünü en iyi veren filmlerden biri. Mutlaka sinemada izleyin derim.

8/10
 

Maskeli Fedai

Favori Üye
Katılım
31 Mayıs 2012
Mesajlar
36,407
Reaksiyon puanı
37,566
Puanı
1,059
Konum
Troller Kasabası
Uzun süredir büyük bir merakla beklediğimiz bir filmdi. Nihayet 11:15 seansında izledim. Beklediğime değmiş açıkçası.

Şunu söyleyebilirim ki Nolan döktürmüş yine. Kesinlikle olağanüstü bir filmdi. Savaş filmlerini normalde pek sevmem ama bu filmdi diğerlerinden ayıran birçok farklı yönü var. Kuru kuru savaş filmi demek filme büyük haksızlık olur.

Sesler ve görüntü muazzamdı be. Sinema salonunda kesinlikle o atmosferi bizzat yaşadığınızı hissediyorsunuz. Nolan bunu seyirciye çok iyi yansıtmış. Son yıllarda sinemada izlediğim en iyi film olabilir. Sinemadan çıktıktan sonra kendime gelmem uzun sürdü :A

Hans Zimmer müzikleriyle döktürmüş. Hiç durmak bilemeyen müzikleri ve askerlerin hayatta kalma mücadelesi birleşince ortaya muazzam bir film çıkmış. Savaşın acı yönü çok iyi vurgulanmış.

Oyunculuklar da öne çıkan biri yoktu ama Mark Rylance ve Fionn Whitehead en sevdiğim karakterler oldular. Tom Hardy de olduğu sahnelerde üstüne düşeni fazlasıyla yerine getirmiş.

Fion Whitehead'ın Fransız askerini diğer askerlere karşı savunması kesinlikle en beğendiğim sahnelerden birisi oldu. Birde filmin başındaki yaralıyı sedyeyle gemiye taşımalarında gerilmedim desem yalan olur

Sözün özü bu filmi mutlaka sinemada izleyin. Ev de izlerseniz film kesinlikle heba olur benden söylemesi.



9/10
 
Son düzenleme:

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Tam yorum: http://izleryazar.com/dunkirk-2017/

Hiç sevmediğim bir tarzda olsa da hiç fena bulmadığım bir film oldu. Teknik açıdan muhteşem ama senaryo çok zayıf. En çok Mark Rylance'ın sahnelerinden keyif aldım. Tam filmden kopacakken bağladı her defasında. Oscar adaylığı alırsa itiraz etmem ki alabileceği konuşulmaya başlandı.

Nolan sıralaması da yapalım gelmişken:

Inception > Interstellar > The Dark Knight > Batman Begins > The Dark Knight Rises > Following > The Prestige > Insomnia > Dunkirk > Memento

7/10
 

berkann

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Tam yorum: http://izleryazar.com/dunkirk-2017/

Hiç sevmediğim bir tarzda olsa da hiç fena bulmadığım bir film oldu. Teknik açıdan muhteşem ama senaryo çok zayıf. En çok Mark Rylance'ın sahnelerinden keyif aldım. Tam filmden kopacakken bağladı her defasında. Oscar adaylığı alırsa itiraz etmem ki alabileceği konuşulmaya başlandı.

Nolan sıralaması da yapalım gelmişken:

Inception > Interstellar > The Dark Knight > Batman Begins > The Dark Knight Rises > Following > The Prestige > Insomnia > Dunkirk > Memento

7/10
Yuh Memento neden orada? Ya bir ara seninle gayet uyuşuyordu zevklerimiz ne oldu sana böyle? :D Aynı zamanda Prestige de üzdü. :(

Filmi izlemedim ama olmamış için sorry not sorry şimdiden.
 

bazinga

Admin
Katılım
1 Şubat 2007
Mesajlar
93,001
Reaksiyon puanı
49,676
Puanı
1,060
Konum
İstanbul
Web Sitesi
izleryazar.com
Yuh Memento neden orada? Ya bir ara seninle gayet uyuşuyordu zevklerimiz ne oldu sana böyle? :D Aynı zamanda Prestige de üzdü. :(

Filmi izlemedim ama olmamış için sorry not sorry şimdiden.
Ya Memento da kötü film değil ama benim filmim değil. Onun da puanı 7 ve normal şartlarda gayet iyi bir puan. Adamın diğer filmleri çok iyi ne yapayım. :D

Asıl olanlar sana oldu bence ben yine kendi bildiğim tarzımdan ödün vermiyorum. :A
 

berkann

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Ya Memento da kötü film değil ama benim filmim değil. Onun da puanı 7 ve normal şartlarda gayet iyi bir puan. Adamın diğer filmleri çok iyi ne yapayım. :D

Asıl olanlar sana oldu bence ben yine kendi bildiğim tarzımdan ödün vermiyorum. :A

7 az ya o filme. :/ Batman üçlemesi, Interstellar itiraz edilecek şeyler ama susuyorum. :D

Değişim iyidir. :sunglasses:
 

berkann

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Köyümüze gelmiş, gitmemek olmaz dedik ama yaz kampanyası diye biletin yanına mısırını, içeceğini, dondurmasını da almak gerekmiş. Kazıklanmış hissediyor. :'(

Ben de türünü çok sevmem ama en azından bi geçen seneki Hacksaw Ridge'den daha iyi bir şeyler beklemiştim ama olmadı. Hiçbir karakter, "karakter" değildi.
adam trende milletin yüzüne bakamıyor. Evet uygun ama en azından bu karakteri, evde babası uğurlarken "sakın kaybetmeyin" deseydi. Klişenin dibi belki ama en azından daha iyi anlardık onu.

En karakter gibi karakter olanı, şok geçiren askerdi ama o da yeterli değildi.
Ben kurguyu da anlayamadım. Hani farklı zamanlar olduğunu anlamıştım da, süreleri hiç dikkate almadım başlarken. :D
yine de özellikle finale doğru kim nerede, nasıl kurtarıldı hiç çözemedim. Bir de böyle filmlerde sonu belli yani Nolan senin yapman gereken karakterleri derinleştirmekti. :/ Tom hardy'nin ölümünü de görmek isterdim. Ayrıca o pilot neden suya indi? Anlamadım.
Müzikler kendini belli ediyordu ama bana sıradan geldi film içinde.

Başka da bir şey kalmadı denecek. Teknik olarak çok başarılı ama benim için sıradan. Umarım Oscarını alırsın da bir daha böyle şeylere girmezsin Nolan.

6/10
 

HeisenBerg

Favori Üye
Katılım
22 Kasım 2011
Mesajlar
16,944
Reaksiyon puanı
3,855
Puanı
910
Yaş
24
Konum
Denizli
Hiç anlatmadılar ama bize onu? Ayrıca kontrollü iniş gibiydi sanki?
Tom Hardy'nin karakteri gördü vurulduğunu sonra iletişime geçtiler pilot paraşütle atlamayacağım deniz dingin iniş yapacağım dedi. Çok bir hasarı yoktu uçağın ama devam da edemez gibiydi.

40 yıllık pilot gibi konuştum ben de. :D
 

mesmeso

Konu Sahibi
Moderatör
Katılım
27 Kasım 2016
Mesajlar
17,527
Reaksiyon puanı
9,533
Puanı
860
Yaş
24
Konum
Trabzon
Christopher Nolan filmi işte. Yorum yapmaya gerek var mı? Adam bir kalite tutturdu ondan sapmadan gidiyor. Onun en sevdiğim özelliği ise şu film kurgulama tarzı. Yine parça parça sahneler gösterip finalde her şeyi bütünledi.

İlk kez bu kadar az replik içeren film izledim. Zaten konuşulacak bir şey yoktu. Replikler yerine görüntüler konuştu.

Film bana göre En İyi Film, Yönetmen, Görüntü, Kurgu ve Ses Miksaj'da ağır favori. Kazanırsa neden kazandı demem ancak neden kazanamadı diye kesinlikle sorgularım.

9/10