Dünya'nın Şekliyle İlgili Kafanızı Karıştıracak Enteresan Bilgiler

dizi kolik

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
18,975
Reaksiyon puanı
6,417
Puanı
1,059
gWrLMN.jpg


Hepimiz Dünya'nın yuvarlak hatta geoit şeklinde olduğunu düşünüyoruz. Dünya'nın düz olduğuyla ilgili birileri fikir söylediği an hepimize komik hatta trajik gelmektedir. Ancak yaklaşık bir hafta önce rastgele youtube'da izlediğim bir video Dünya'nın şeklinin düz olabilme ihtimalinden söz etti.

Şimdi izlediğim çeşitli videoları sizlerle paylaşıyorum. Benim Dünya'nın şekliyle ilgili görüşlerimde hala bir değişiklik yok.. Ancak Nasa ve uzay ile ilgili yapılan araştırmalara olan güvenim biraz sarsıldı diyebilirim. O yüzden sizlerle de paylaşıyorum çünkü belki ben yanlış düşünüyor olabilirim bu konularda. Eminim ilk başta bu nasıl bir konu deyip gülebilirsiniz. Amacım bilgi alışverişi sağlamak.













 
Moderatörün son düzenlenenleri:

S.G.A.T.

Favori Üye
Katılım
12 Şubat 2012
Mesajlar
22,971
Reaksiyon puanı
8,351
Puanı
1,061
Zamanım oldukça bakmaya çalışacağım. İlgi çekici bir konu. 2. videodaki Siyahi adamın dedikleri anlaşılabilir, ama bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum değil mi? Belki Dünya yuvarlaktır, ama fizik karakteri (kaba tahminle türkçeye çevirdim yanlış olması muhtemel. :D) düz bir şeye uygun geliyordur. :D Mutlaka bir cevabı vardır ama. :)
 

dizi kolik

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
18,975
Reaksiyon puanı
6,417
Puanı
1,059
Zamanım oldukça bakmaya çalışacağım. İlgi çekici bir konu. 2. videodaki Siyahi adamın dedikleri anlaşılabilir, ama bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir durum değil mi? Belki Dünya yuvarlaktır, ama fizik karakteri (kaba tahminle türkçeye çevirdim yanlış olması muhtemel. :D) düz bir şeye uygun geliyordur. :D Mutlaka bir cevabı vardır ama. :)
David Murphy'nin dediklerinin hepsi yukarıda paylaştığım videolarda detaylı bir şekilde açıklanmakta. Evet ilk başta duraksayıp olur mu böyle bir şey diyoruz ama maalesef çok fazla çelişki içerisine girebiliyor insan. Eğer zaman ayırabilirsen mutlaka izlemelisin. :)
 

berkann

Favori Üye
Katılım
22 Aralık 2011
Mesajlar
18,893
Reaksiyon puanı
6,728
Puanı
1,060
Emeğine sağlık. @dizikolik Ama benim pek ilgili olduğum bir konu değil. Dünya'nın yuvarlak olması Amerika'nın neden işine gelmesin? Dünya'nın düz olmasını insanlar neden bu kadar fazla istiyor?

Videolardan "uçuş testini" izledim ama atlayarak. Kadının sesi, bazı görseller bana saçma geldi. Bir bilgiyi kabul etmeme vs. değil bu, yanlış anlaşılmasın. Ancak mesela 4. videoda Big Bang, evrim teorisi gibi düşüncelere "saçmalık" diyen bir videoyu benim de izlememe hakkım vardır. Ayrıca Nietzsche'nin "hayallerin yıkılması" ile ilgili sözü muhtemelen Tanrı ile ilgili. Onu da kendilerince kullanmışlar. :D -aralardan izledim de aynı videoyu "mason, rock gruplarını etkileyen satanist vs." geçiyor. Yok yok benlik değil. :D
 

yatutarsa

Favori Üye
Katılım
8 Ekim 2012
Mesajlar
20,001
Reaksiyon puanı
13,224
Puanı
1,060
Ben kendimi bildim bileli uzayla ve uzay bilimleriyle ilgiliyim aslında sadece uzay bilimleriyle değil diğer doğal bilimlerle de, kimya-biyoloji, ilgiliyim ve kimya okuyorum. Beşinci sınıfta millet Adanalı'nın son bölümünü konuşurken ben sırada oturup evde süpernovalarla ilgili aldığım notları okurdum. Bu düz Dünya safsatasıyla ilgili de karşıma yıllardır çok şey çıktı ama hep güldüm geçtim. En sonunda çok da ön yargılı olmamak adına çok sıkıldığım bir gün Twitter'da bir flood okuduktan sonra Youtube'da bu konuyla ilgili 46 dakikalık bir video buldum ve izledim. İzlememle birlikte daha önce gülüp geçmekle ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. Bu düz Dünyacıların derdi sadece Dünya'nın şekli değil resmen tüm bilimlere savaş açmışlar: Videoda yerçekiminin (gravity) bile olmadığı iddia ediliyordu. Dünya'nın gerçek şekliyle ilgili internette herkesin çok rahat bulabileceği bilgiler ve test yöntemleri var, isteyenler baksın. Bu düz Dünyacıların mottosu "Ameriga bizi gandiriyür". Bu koca gezegende uzayla ilgilenen tek kurum NASA değil, Avrupa'dan Rusya'ya, Çin'den Hindistan'a onlarca ülkenin, buna Türkiye de dahil, uzayda uyduları var yani böyle bir şeyi saklamaları imkansız ki buna kendilerince bir açıklama getirmişler ama o da baya komik. Neymiş o kurumların logoları NASA'nın logosuna benziyormuş demek ki hepsi NASA'nın kontrolündeymiş o yüzden bizi kandırıyorlarmış. Dediğim gibi düz Dünyacıların tek derdi Dünya'nın şekli değil, Güneş'in ve Ay'ın da boyutlarının ve Dünya'ya uzaklığının daha küçük olduğunu ve de insanların yüzlerce yıl önce bıraktığı Dünya merkezli evren fikrini savunuyorlar. Araştırmalarını hangi laboratuvarda yaptıklarını bilemiyorum. Neyse bu konuda çok doluyum fazla uzattım daha yazmayayım, şu çok sevdiğim vecizeyle sözlerimi tamamlıyorum: The Flat Earth Society has members all around the globe. :-)
 
Son düzenleme:

Çiğdem

Emekli
Katılım
30 Aralık 2013
Mesajlar
143,852
Reaksiyon puanı
123,731
Puanı
1,060
Yaş
32
Konum
Giresun

XanTier

Emekli
Katılım
27 Kasım 2012
Mesajlar
21,260
Reaksiyon puanı
8,234
Puanı
1,061
Yaş
29
Öncelikle genel yorumumu şu ki, tüme varım cehaletin işaretidir. Tüme varım diye bir şey bilimde olamaz.Mühendisliki istatisitiği dersinde gördüğüm kadarıyla denek/numune/örnek sayısı ne kadar çok olursa o kadar az hata olur. Sayısala girmeyeceğim, ama tüme varım yapabilmek için konudan konuya farklılık gösterebilmekle birlikte, 100 ile binler arası değişen örneğe ihtiyaç vardır. 3-5 örnek çok büyük uncertainty (belirsizlik) belirtir. O yüzden o önermeleri dikkate bile almayacağım.

İlk video komik. Tek bir cevabı var;
F=mΔV değil,
F=m(ΔV/Δt) yani F=m(dV/dt) yani F=ma bütün videoyu yalanlamaya yetiyor. :)
Galaksinin ya da güneş sisteminin hızı öncemsiz, çünkü uzay mekiğinin hızı ile galaksinin hızı aynı. Çünkü mekik galaksinin içinde. O yüzden o hızı yenmesi gerekmiyor. Bu tip önermelerin hepsi yanlış videoda. 2000 dereceyi geçmemesi gerkeiyo,r, radyasyonal alan zararlıdır falan diyor, ama burada 2300 F yazıyor. Burayı araştırmadım, sadece link verip geçiyorum. https://spaceflight.nasa.gov/history/shuttle-mir/spacecraft/s-orb-sssub-main.htm
Ayda 150 derecede saç kılın bile yanmaz ne makinelerin erimesi?

Ayrıca ikinci videoda bahsettiği hız mevzuları yine bu formüle dayalı. İnsan vucüdu hızı hissetmez, sadece ivmeyi hisseder, yani kuvveti hisseder. Sabit hız ve hızsızlık aynı şeydir, hız değişimini hisseder sadece.
5 mil uzaktaki cismin görülmesi mevsuzuna gelince de;
Kendi yaptığım hesaba göre, 1 km ötedeki bir cismin altındaki 6 cm kısmı ufuk çizgisinin altında kalıyor. (Videoda bahsedilen 5 mil (yaklaşık 8 km) uzaklık için yine benzer geometri hesabını yapmak gerekiyor, doğru orantı burada olamaz.) 62 cm çıktı. Yani 5 mil uzaktaki cismin alt 62 cm kısmını göremeyiz ufuk çizgisinin altında kalır. Verdiği örneklere karşılık bi cevap bu.
Uçak neden haraket etmeden altından dünyanın dönmesine izin vermiyor? yaklaşımında da aynı NewTon'ın kanunları geçerlidir. 1. kanun, F=ma, a yani ivme, yani hız değişmi için kuvvet olması gerekir, Uçak yerdeyken de havadayken de aynı hıza sahiptir, çünkü onu havada yavaşlatacak bir etmen yoktur. Yerdeki hızı, dünyanın dönme hızıysa, havadaki hızı (motorun çalışmadığını varsayarsak) da aynı olur, çünkü yavaşlatan bir şey yok. Ayrıca ikinci kanun da geçerli, momentumun korunumu, momentum değişmiyor, çünkü dış etmen yok. Yer çekimi hala geçerli, bu da dünya döndükçe, uçağın sadece x yönünde değil, z yönünde de hareket halinde olmasını sağlar. Temel dönme problemi yani.
Bazı yaklaşımları çok saçma, bahsetmeye bile değmez. En yukarıda bahsettiğim istatistik sebeplerden ötürü. Uçuş süreleri falan filan. Ayrıca bazı konuya aşırı derece tek taraflı baktığı için üzerine düşünmüyorum haklı çıkarmak için. Ona mı zaman harcayım? :D

External Tank ile Orbiter neden aynı yönde hareket etmiyor? demiş. Aerodinamik açıdan, ikisinin üzerine binen lift force denen lift kuvveti (hareket yönünde dik olan kuvvet) farklı olursa farklı yöne giderler doğal olarak. Mekik zaten buna uygun olarak lift kuvvetinin düşük olacağı şekilde tasarlanıyor. Hatta drag kuvvetinin de düşük olması önemli tabii ki atmosferden çıkana kadar. (yani hava sürtünmesi kuvveti) F_l ve F_d kuvvetleri, formullerine girmeyeceğim ama bunların bağlı olduğu C_l ve C_d katsayıları cismin şekline bağlıdırlar. Bunları düşük tutarsan kuvvetler de düşük olur.
Küçük şeyleri buraya yazmamın manası yok, zaten videoda hangi dakikada falan belli olmaz bile.

Elektirikli araçların kullanılmamasının sebebi bataryalar. Batarya kapasitesi/ağırlık oranı verimli seviyeye gelemediği için araca koyulan bataryalar, içten yanmalı motorlar kadar güç üreten bir elektrikli motoru beslemeye yetmiyor. Yetecek kadar batarya konursa araç çok ağırlaşıyor, yine dediğimiz gibi, F=ma'dan m arttığı için ve aynı büyüklükte ivme elde etmek için F artmalı. Yani daha yüksek güç üreten (torka sahip) motor gerekir, bu da yine daha fazla batarya demek olur. Arabaları 5-10 ton yaparsak belki çalışır, bilemem :)

Geçiyorum bu videoyu, sıkıldım :D Ama diyeceğim şu ki, hiçbir bu tip videoda birisi çıkıp da sayfalar dolusu formüller dökerek bu söylenenleri kanıtlamaz. Hep sözel olarak üstünden geçilir, ben bu lisans öğrencisi aklımla birkaç temel formul ile iddiaları yalanlamaya çalıştım sadece. Şahsen, profesör seviyesinde olsam, tenezzül etmezdim cevap bile vermeye bu tip videolara ama öğrenci olduğum için anca öğrencinin tenezzül edeceği tipler bunlar :D



Diğer videolara da bakmaya çalışacağım. :D

Sorulara açığım @dizi kolik :D
 
Son düzenleme:

yatutarsa

Favori Üye
Katılım
8 Ekim 2012
Mesajlar
20,001
Reaksiyon puanı
13,224
Puanı
1,060
Öncelikle genel yorumumu şu ki, tüme varım cehaletin işaretidir. Tüme varım diye bir şey bilimde olamaz.Mühendisliki istatisitiği dersinde gördüğüm kadarıyla denek/numune/örnek sayısı ne kadar çok olursa o kadar az hata olur. Sayısala girmeyeceğim, ama tüme varım yapabilmek için konudan konuya farklılık gösterebilmekle birlikte, 100 ile binler arası değişen örneğe ihtiyaç vardır. 3-5 örnek çok büyük uncertainty (belirsizlik) belirtir. O yüzden o önermeleri dikkate bile almayacağım.

İlk video komik. Tek bir cevabı var;
F=mΔV değil,
F=m(ΔV/Δt) yani F=m(dV/dt) yani F=ma bütün videoyu yalanlamaya yetiyor. :)
Galaksinin ya da güneş sisteminin hızı öncemsiz, çünkü uzay mekiğinin hızı ile galaksinin hızı aynı. Çünkü mekik galaksinin içinde. O yüzden o hızı yenmesi gerekmiyor. Bu tip önermelerin hepsi yanlış videoda. 2000 dereceyi geçmemesi gerkeiyo,r, radyasyonal alan zararlıdır falan diyor, ama burada 2300 F yazıyor. Burayı araştırmadım, sadece link verip geçiyorum. https://spaceflight.nasa.gov/history/shuttle-mir/spacecraft/s-orb-sssub-main.htm
Ayda 150 derecede saç kılın bile yanmaz ne makinelerin erimesi?

Ayrıca ikinci videoda bahsettiği hız mevzuları yine bu formüle dayalı. İnsan vucüdu hızı hissetmez, sadece ivmeyi hisseder, yani kuvveti hisseder. Sabit hız ve hızsızlık aynı şeydir, hız değişimini hisseder sadece.
5 mil uzaktaki cismin görülmesi mevsuzuna gelince de;
Kendi yaptığım hesaba göre, 1 km ötedeki bir cismin altındaki 6 cm kısmı ufuk çizgisinin altında kalıyor. (Videoda bahsedilen 5 mil (yaklaşık 8 km) uzaklık için yine benzer geometri hesabını yapmak gerekiyor, doğru orantı burada olamaz.) 62 cm çıktı. Yani 5 mil uzaktaki cismin alt 62 cm kısmını göremeyiz ufuk çizgisinin altında kalır. Verdiği örneklere karşılık bi cevap bu.
Uçak neden haraket etmeden altından dünyanın dönmesine izin vermiyor? yaklaşımında da aynı NewTon'ın kanunları geçerlidir. 1. kanun, F=ma, a yani ivme, yani hız değişmi için kuvvet olması gerekir, Uçak yerdeyken de havadayken de aynı hıza sahiptir, çünkü onu havada yavaşlatacak bir etmen yoktur. Yerdeki hızı, dünyanın dönme hızıysa, havadaki hızı (motorun çalışmadığını varsayarsak) da aynı olur, çünkü yavaşlatan bir şey yok. Ayrıca ikinci kanun da geçerli, momentumun korunumu, momentum değişmiyor, çünkü dış etmen yok. Yer çekimi hala geçerli, bu da dünya döndükçe, uçağın sadece x yönünde değil, z yönünde de hareket halinde olmasını sağlar. Temel dönme problemi yani.
Bazı yaklaşımları çok saçma, bahsetmeye bile değmez. En yukarıda bahsettiğim istatistik sebeplerden ötürü. Uçuş süreleri falan filan. Ayrıca bazı konuya aşırı derece tek taraflı baktığı için üzerine düşünmüyorum haklı çıkarmak için. Ona mı zaman harcayım? :D

External Tank ile Orbiter neden aynı yönde hareket etmiyor? demiş. Aerodinamik açıdan, ikisinin üzerine binen lift force denen lift kuvveti (hareket yönünde dik olan kuvvet) farklı olursa farklı yöne giderler doğal olarak. Mekik zaten buna uygun olarak lift kuvvetinin düşük olacağı şekilde tasarlanıyor. Hatta drag kuvvetinin de düşük olması önemli tabii ki atmosferden çıkana kadar. (yani hava sürtünmesi kuvveti) F_l ve F_d kuvvetleri, formullerine girmeyeceğim ama bunların bağlı olduğu C_l ve C_d katsayıları cismin şekline bağlıdırlar. Bunları düşük tutarsan kuvvetler de düşük olur.
Küçük şeyleri buraya yazmamın manası yok, zaten videoda hangi dakikada falan belli olmaz bile.

Elektirikli araçların kullanılmamasının sebebi bataryalar. Batarya kapasitesi/ağırlık oranı verimli seviyeye gelemediği için araca koyulan bataryalar, içten yanmalı motorlar kadar güç üreten bir elektrikli motoru beslemeye yetmiyor. Yetecek kadar batarya konursa araç çok ağırlaşıyor, yine dediğimiz gibi, F=ma'dan m arttığı için ve aynı büyüklükte ivme elde etmek için F artmalı. Yani daha yüksek güç üreten (torka sahip) motor gerekir, bu da yine daha fazla batarya demek olur. Arabaları 5-10 ton yaparsak belki çalışır, bilemem :)

Geçiyorum bu videoyu, sıkıldım :D Ama diyeceğim şu ki, hiçbir bu tip videoda birisi çıkıp da sayfalar dolusu formüller dökerek bu söylenenleri kanıtlamaz. Hep sözel olarak üstünden geçilir, ben bu lisans öğrencisi aklımla birkaç temel formul ile iddiaları yalanlamaya çalıştım sadece. Şahsen, profesör seviyesinde olsam, tenezzül etmezdim cevap bile vermeye bu tip videolara ama öğrenci olduğum için anca öğrencinin tenezzül edeceği tipler bunlar :D



Diğer videolara da bakmaya çalışacağım. :D

Sorulara açığım @dizi kolik :D
Cismin uzaklığı, ufuk çizgisi vs. ile ilgili güzel bir hesaplama sitesi var onu da yazayım belki kullanan olur. :D https://www.metabunk.org/curve/
 

dizi kolik

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
18,975
Reaksiyon puanı
6,417
Puanı
1,059
Emeğine sağlık. @dizikolik Ama benim pek ilgili olduğum bir konu değil. Dünya'nın yuvarlak olması Amerika'nın neden işine gelmesin? Dünya'nın düz olmasını insanlar neden bu kadar fazla istiyor?

Videolardan "uçuş testini" izledim ama atlayarak. Kadının sesi, bazı görseller bana saçma geldi. Bir bilgiyi kabul etmeme vs. değil bu, yanlış anlaşılmasın. Ancak mesela 4. videoda Big Bang, evrim teorisi gibi düşüncelere "saçmalık" diyen bir videoyu benim de izlememe hakkım vardır. Ayrıca Nietzsche'nin "hayallerin yıkılması" ile ilgili sözü muhtemelen Tanrı ile ilgili. Onu da kendilerince kullanmışlar. :D -aralardan izledim de aynı videoyu "mason, rock gruplarını etkileyen satanist vs." geçiyor. Yok yok benlik değil. :D
Teşekkür ederim. Bu soruyu bende senin gibi soruyordum ama bunu çok çeşitli sebeplere dayandırıyorlar. Ayrıca sadece videolardan yola çıkarak böyle bir izlenime kapılmadım. Bununla ilgili tüm dünyada insanlar bir çelişkiye düşmüş durumdalar. Nasa'nın yaptığı canlı yayınların aslında canlı olmadığı ve fake görüntüler yayınlandığı ortaya çıktı. Yukarıda Mars ile ilgili videoda Nasa'nın internet sitesinde de bulabilirsiniz, Kanada'daki bir bölgeyi Mars'ta araştırma yaptığı bir bölge olarak ilan ediyorlar ancak daha sonra yine benzer bölgeyi Mars olarak gösteriyorlar. Keza Ay ile ilgili de aynı şey geçerli. Ay'daki görüntüleri resmen çeken bir kamera ekibi var. Kamera ekibi önden mi gitmiş diyor insan? :X Onu da geçtim resmen bayrak dalgalanıyor. :F

Şimdi asıl soruya geleyim. Yukarıda yazdıklarım tamamen Nasa üzerine çelişkiye düştüklerimdi. Dünya'nın küresel yani geoit oluşundan ABD ve bir çok uzayla ilgilenen ülkeler bundan çok fazla para kazanıyor. Ayrıca evrenin çok büyük olduğunu ve bu evrende çok küçük bir şey olduğumuzu ve manevi olarak insanları değersiz kılmak ve onlara kolay yoldan hükmetmek amaçlı yapıldığı söyleniyor. Evet baktığımızda çok yeterli bir neden değil. Ama bir de şöyle bir şey var. Dünya doğudan batıya dolaşılabilmişken kuzeyden güneye tam tur dolaşan bu zamana dek olmamış. Ayrıca Antarktika için 12 ülke arasında yapılan bir anlaşma varmış. Ve bu anlaşma Antarktika'da insanların, hava araçlarının ve gemilerin geçmesini engelleyen bir anlaşmaymış. Gidip görmeye çalışanlar engellenmiş ve geri çevrilmiş. Savunma mekanizması kurmuşlar. O bölgede ne olabilir diye düşünüyorum. Sonuçta bu zamana biz buzulların yer aldığı bir kutup bölgesi olarak biliyoruz.

Evrim teorisi ile ilgili aslında net bir şey söylemiyor. Çünkü konuları evrim değil. Ancak bahsettiği şey evrim halkalarının bir çoğunun eksik olduğuyla ilgili. Evrim derken tüm evrim teorisini ele almıyor. Darwinizm ve insan temelli olan evrimden bahsediyor. Ama dediğim gibi çok ayrıntıya girmiyor zaten. İnsanın direk bu şekilde evrildiği teorisinin çok havada kaldığını bahsediyor ki bugün arkeologlar hala bunun üzerine araştırma yapıyorlar ve evrim halkasını tamamlamaya çalışıyorlar. Bulunan kalıntılar bugün insanın evrimini tamamlamaya yeterli değil.

Açıkçası bu videolarda dini yönlendirme yapılmıyor. Tamamen mantıksal bir düzlemde internette de yer alan bilgilerden derlemeler yapılmış. Zaten konuya attığım videolar yabancı videoların Türkçe'ye çevrilmiş hali. Ve bu videoların bir çoğuna mantıksal bir açıklama yapabilen yok...
 

dizi kolik

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
18,975
Reaksiyon puanı
6,417
Puanı
1,059
Ben kendimi bildim bileli uzayla ve uzay bilimleriyle ilgiliyim aslında sadece uzay bilimleriyle değil diğer doğal bilimlerle de, kimya-biyoloji, ilgiliyim ve kimya okuyorum. Beşinci sınıfta millet Adanalı'nın son bölümünü konuşurken ben sırada oturup evde süpernovalarla ilgili aldığım notları okurdum. Bu düz Dünya safsatasıyla ilgili de karşıma yıllardır çok şey çıktı ama hep güldüm geçtim. En sonunda çok da ön yargılı olmamak adına çok sıkıldığım bir gün Twitter'da bir flood okuduktan sonra Youtube'da bu konuyla ilgili 46 dakikalık bir video buldum ve izledim. İzlememle birlikte daha önce gülüp geçmekle ne kadar doğru bir karar verdiğimi anladım. Bu düz Dünyacıların derdi sadece Dünya'nın şekli değil resmen tüm bilimlere savaş açmışlar: Videoda yerçekiminin (gravity) bile olmadığı iddia ediliyordu. Dünya'nın gerçek şekliyle ilgili internette herkesin çok rahat bulabileceği bilgiler ve test yöntemleri var, isteyenler baksın. Bu düz Dünyacıların mottosu "Ameriga bizi gandiriyür". Bu koca gezegende uzayla ilgilenen tek kurum NASA değil, Avrupa'dan Rusya'ya, Çin'den Hindistan'a onlarca ülkenin, buna Türkiye de dahil, uzayda uyduları var yani böyle bir şeyi saklamaları imkansız ki buna kendilerince bir açıklama getirmişler ama o da baya komik. Neymiş o kurumların logoları NASA'nın logosuna benziyormuş demek ki hepsi NASA'nın kontrolündeymiş o yüzden bizi kandırıyorlarmış. Dediğim gibi düz Dünyacıların tek derdi Dünya'nın şekli değil, Güneş'in ve Ay'ın da boyutlarının ve Dünya'ya uzaklığının daha küçük olduğunu ve de insanların yüzlerce yıl önce bıraktığı Dünya merkezli evren fikrini savunuyorlar. Araştırmalarını hangi laboratuvarda yaptıklarını bilemiyorum. Neyse bu konuda çok doluyum fazla uzattım daha yazmayayım, şu çok sevdiğim vecizeyle sözlerimi tamamlıyorum: The Flat Earth Society has members all around the globe. :-)
Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. :X

Yorumunu eleştirecek olursam sadece Nasa değil diğer uzay ile ilgilenen şirketler içinde aynı şey söz konusu. Zaten yukarıda yer alan videolarda Amerika şöyle böyle diye bir sınıflandırma yok ki ben zaten bu şekilde olan bir üslubu kaale alarak bilgilenmeye çalışmam. :X Yani 1969'da Ay'a çıktıkları halde (sözde) günümüzde Ay üzerinde birçok araştırma yapması gereken Nasa veya diğer şirketler bu konuda çok fazla masraf olduğunu bahane ederek yapmadıklarını dile getiriyorlar. Ki Mars görüntüleri olarak yayınladıkları görüntüler Kanada'ya aitmiş...

Ayrıca bu konuda Obama'nın da yapmış olduğu bir açıklama çok dikkat çekici. Van Allen kuşağının çok yakında geçilebileceğini söylüyor. Van Allen kuşağını geçemeyen bir bilim Ay'a nasıl insan göndermiş olabilir, veya Mars'a nasıl araç yollayabilmiş olabilir? (b)
 

yatutarsa

Favori Üye
Katılım
8 Ekim 2012
Mesajlar
20,001
Reaksiyon puanı
13,224
Puanı
1,060
Öncelikle yorumun için teşekkür ederim. :X

Yorumunu eleştirecek olursam sadece Nasa değil diğer uzay ile ilgilenen şirketler içinde aynı şey söz konusu. Zaten yukarıda yer alan videolarda Amerika şöyle böyle diye bir sınıflandırma yok ki ben zaten bu şekilde olan bir üslubu kaale alarak bilgilenmeye çalışmam. :X Yani 1969'da Ay'a çıktıkları halde (sözde) günümüzde Ay üzerinde birçok araştırma yapması gereken Nasa veya diğer şirketler bu konuda çok fazla masraf olduğunu bahane ederek yapmadıklarını dile getiriyorlar. Ki Mars görüntüleri olarak yayınladıkları görüntüler Kanada'ya aitmiş...

Ayrıca bu konuda Obama'nın da yapmış olduğu bir açıklama çok dikkat çekici. Van Allen kuşağının çok yakında geçilebileceğini söylüyor. Van Allen kuşağını geçemeyen bir bilim Ay'a nasıl insan göndermiş olabilir, veya Mars'a nasıl araç yollayabilmiş olabilir? (b)
Yani onlarca ülkenin ve sayısız bilim insanının anlaşıp insanları kandırdığını düşünüyorsun, peki. Nasıl böyle bir anlaşmaya varmışlar ve onlarca yıldır devam ettirebiliyorlar ya da günümüzden yüzlerce yıl önce yaşayıp değil Dünya yuvarlak diye insanları kandırıp menfaat kazanmak bir de üstüne dinsiz ilan edilip ölümün eşiğine gelen insanlar neden yuvarlaktır demiş anlamak güç.
Ay'a gidişle ilgili şunu okuyabilirsin: http://www.kozmikanafor.com/aya-gidilmedi-iddialari/ Ay'a gidilmemiş olsaydı emin ol önce Rusya ayağa kaldırırdı dünyayı.
 

dizi kolik

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
18,975
Reaksiyon puanı
6,417
Puanı
1,059
Öncelikle genel yorumumu şu ki, tüme varım cehaletin işaretidir. Tüme varım diye bir şey bilimde olamaz.Mühendisliki istatisitiği dersinde gördüğüm kadarıyla denek/numune/örnek sayısı ne kadar çok olursa o kadar az hata olur. Sayısala girmeyeceğim, ama tüme varım yapabilmek için konudan konuya farklılık gösterebilmekle birlikte, 100 ile binler arası değişen örneğe ihtiyaç vardır. 3-5 örnek çok büyük uncertainty (belirsizlik) belirtir. O yüzden o önermeleri dikkate bile almayacağım.

İlk video komik. Tek bir cevabı var;
F=mΔV değil,
F=m(ΔV/Δt) yani F=m(dV/dt) yani F=ma bütün videoyu yalanlamaya yetiyor. :)
Galaksinin ya da güneş sisteminin hızı öncemsiz, çünkü uzay mekiğinin hızı ile galaksinin hızı aynı. Çünkü mekik galaksinin içinde. O yüzden o hızı yenmesi gerekmiyor. Bu tip önermelerin hepsi yanlış videoda. 2000 dereceyi geçmemesi gerkeiyo,r, radyasyonal alan zararlıdır falan diyor, ama burada 2300 F yazıyor. Burayı araştırmadım, sadece link verip geçiyorum. https://spaceflight.nasa.gov/history/shuttle-mir/spacecraft/s-orb-sssub-main.htm
Ayda 150 derecede saç kılın bile yanmaz ne makinelerin erimesi?

Ayrıca ikinci videoda bahsettiği hız mevzuları yine bu formüle dayalı. İnsan vucüdu hızı hissetmez, sadece ivmeyi hisseder, yani kuvveti hisseder. Sabit hız ve hızsızlık aynı şeydir, hız değişimini hisseder sadece.
5 mil uzaktaki cismin görülmesi mevsuzuna gelince de;
Kendi yaptığım hesaba göre, 1 km ötedeki bir cismin altındaki 6 cm kısmı ufuk çizgisinin altında kalıyor. (Videoda bahsedilen 5 mil (yaklaşık 8 km) uzaklık için yine benzer geometri hesabını yapmak gerekiyor, doğru orantı burada olamaz.) 62 cm çıktı. Yani 5 mil uzaktaki cismin alt 62 cm kısmını göremeyiz ufuk çizgisinin altında kalır. Verdiği örneklere karşılık bi cevap bu.
Uçak neden haraket etmeden altından dünyanın dönmesine izin vermiyor? yaklaşımında da aynı NewTon'ın kanunları geçerlidir. 1. kanun, F=ma, a yani ivme, yani hız değişmi için kuvvet olması gerekir, Uçak yerdeyken de havadayken de aynı hıza sahiptir, çünkü onu havada yavaşlatacak bir etmen yoktur. Yerdeki hızı, dünyanın dönme hızıysa, havadaki hızı (motorun çalışmadığını varsayarsak) da aynı olur, çünkü yavaşlatan bir şey yok. Ayrıca ikinci kanun da geçerli, momentumun korunumu, momentum değişmiyor, çünkü dış etmen yok. Yer çekimi hala geçerli, bu da dünya döndükçe, uçağın sadece x yönünde değil, z yönünde de hareket halinde olmasını sağlar. Temel dönme problemi yani.
Bazı yaklaşımları çok saçma, bahsetmeye bile değmez. En yukarıda bahsettiğim istatistik sebeplerden ötürü. Uçuş süreleri falan filan. Ayrıca bazı konuya aşırı derece tek taraflı baktığı için üzerine düşünmüyorum haklı çıkarmak için. Ona mı zaman harcayım? :D

External Tank ile Orbiter neden aynı yönde hareket etmiyor? demiş. Aerodinamik açıdan, ikisinin üzerine binen lift force denen lift kuvveti (hareket yönünde dik olan kuvvet) farklı olursa farklı yöne giderler doğal olarak. Mekik zaten buna uygun olarak lift kuvvetinin düşük olacağı şekilde tasarlanıyor. Hatta drag kuvvetinin de düşük olması önemli tabii ki atmosferden çıkana kadar. (yani hava sürtünmesi kuvveti) F_l ve F_d kuvvetleri, formullerine girmeyeceğim ama bunların bağlı olduğu C_l ve C_d katsayıları cismin şekline bağlıdırlar. Bunları düşük tutarsan kuvvetler de düşük olur.
Küçük şeyleri buraya yazmamın manası yok, zaten videoda hangi dakikada falan belli olmaz bile.

Elektirikli araçların kullanılmamasının sebebi bataryalar. Batarya kapasitesi/ağırlık oranı verimli seviyeye gelemediği için araca koyulan bataryalar, içten yanmalı motorlar kadar güç üreten bir elektrikli motoru beslemeye yetmiyor. Yetecek kadar batarya konursa araç çok ağırlaşıyor, yine dediğimiz gibi, F=ma'dan m arttığı için ve aynı büyüklükte ivme elde etmek için F artmalı. Yani daha yüksek güç üreten (torka sahip) motor gerekir, bu da yine daha fazla batarya demek olur. Arabaları 5-10 ton yaparsak belki çalışır, bilemem :)

Geçiyorum bu videoyu, sıkıldım :D Ama diyeceğim şu ki, hiçbir bu tip videoda birisi çıkıp da sayfalar dolusu formüller dökerek bu söylenenleri kanıtlamaz. Hep sözel olarak üstünden geçilir, ben bu lisans öğrencisi aklımla birkaç temel formul ile iddiaları yalanlamaya çalıştım sadece. Şahsen, profesör seviyesinde olsam, tenezzül etmezdim cevap bile vermeye bu tip videolara ama öğrenci olduğum için anca öğrencinin tenezzül edeceği tipler bunlar :D



Diğer videolara da bakmaya çalışacağım. :D

Sorulara açığım @dizi kolik :D
Yorumun için teşekkürler. :X

Diğer videolara da bakmanı tavsiye ederim. İlk birkaç video izlediğinde insanın hemen karşı tarafta yer alması çok normal. Konuda da dediğim gibi bana da çok komik gelmişti. Ancak internette de bu konularla ilgili çeşitli bilgiler mevcut. Keza başka youtube kanalları da bununla ilgili yayınlar yapmakta ancak bu konuda yer alanlar yabancı videoların çeviri hali olduğu için daha çok faydalı olacağını düşündüm. :X
 

XanTier

Emekli
Katılım
27 Kasım 2012
Mesajlar
21,260
Reaksiyon puanı
8,234
Puanı
1,061
Yaş
29
Yorumun için teşekkürler. :X

Diğer videolara da bakmanı tavsiye ederim. İlk birkaç video izlediğinde insanın hemen karşı tarafta yer alması çok normal. Konuda da dediğim gibi bana da çok komik gelmişti. Ancak internette de bu konularla ilgili çeşitli bilgiler mevcut. Keza başka youtube kanalları da bununla ilgili yayınlar yapmakta ancak bu konuda yer alanlar yabancı videoların çeviri hali olduğu için daha çok faydalı olacağını düşündüm. :X
Videoları izleyeceğim, ama şu dünyanın yuvarlaklığıyla ilgil olmayan video bile basic geometri ile dünyanın döndüğünü ve yuvarlak olduğunu kanıtlıyor aslında. Geçenlerde izlemiştim. Maalesef Türkçe değil.

3. videoyu izlerken gerçekten ağlayasım geldi.Gerçekten şimdi gözümden yaş gelicek.
Devam edemicem. Yerçekimi yoktur dedikten sonra kapattım videoyu. Yarın devam edicem, bir günde bu kadar cehaleti kaldıramam.
 
Son düzenleme:

dizi kolik

Konu Sahibi
Favori Üye
Katılım
15 Aralık 2011
Mesajlar
18,975
Reaksiyon puanı
6,417
Puanı
1,059
Yani onlarca ülkenin ve sayısız bilim insanının anlaşıp insanları kandırdığını düşünüyorsun, peki. Nasıl böyle bir anlaşmaya varmışlar ve onlarca yıldır devam ettirebiliyorlar ya da günümüzden yüzlerce yıl önce yaşayıp değil Dünya yuvarlak diye insanları kandırıp menfaat kazanmak bir de üstüne dinsiz ilan edilip ölümün eşiğine gelen insanlar neden yuvarlaktır demiş anlamak güç.
Ay'a gidişle ilgili şunu okuyabilirsin: http://www.kozmikanafor.com/aya-gidilmedi-iddialari/ Ay'a gidilmemiş olsaydı emin ol önce Rusya ayağa kaldırırdı dünyayı.
Dünya'nın düz olduğunu savunmuyorum zaten. Keza küresel ve geoit olduğunu düşünüyorum ve bana mantıklı gelen de bu. Ama Nasa ve diğer şirketler, uzay ile ilgili yapılan araştırmalar ve çalışmalara olan güvenimi maalesef yitirdim...

Amacım savunmak değil kesinlikle ama ABD gibi büyük bir devlet masraflı diye şu an Ay'a bir uzay gemisi yollamaması sence mantıklı mı Emre?

Attığın linkteki bağlantıyı okudum ama oturmayan şeyler mevcut maalesef açıklamalarda...
 

XanTier

Emekli
Katılım
27 Kasım 2012
Mesajlar
21,260
Reaksiyon puanı
8,234
Puanı
1,061
Yaş
29
Dünya'nın düz olduğunu savunmuyorum zaten. Keza küresel ve geoit olduğunu düşünüyorum ve bana mantıklı gelen de bu. Ama Nasa ve diğer şirketler, uzay ile ilgili yapılan araştırmalar ve çalışmalara olan güvenimi maalesef yitirdim...

Amacım savunmak değil kesinlikle ama ABD gibi büyük bir devlet masraflı diye şu an Ay'a bir uzay gemisi yollamaması sence mantıklı mı Emre?

Attığın linkteki bağlantıyı okudum ama oturmayan şeyler mevcut maalesef açıklamalarda...
Ayrıca aya bir kez gidilmedi. Onlarca kez Amerika ve Rusya tarafından insansız, Apollo 11'den 17'ye olmak üzere 6 kez insanlı gidildi. https://en.0wikipedia.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly9lbi53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvTW9vbl9sYW5kaW5n
Birkaç resime bakarak bence çok da konuşulamaz. Komplo teorisyenleri hep belli başlı birkaç video ve resme bakarak konuşuyor hep. Ama yüzlerce fotoğraf, ve saatlerce video var halbuki.

Bunların, 6sınında muhtemelen videolarını da izleyebilirsin. Saatlerce video bulmak mümkün.
https://www.youtube.com/results?search_query=moon+landing+footage

Dünya'nın düz olduğunu savunmuyorum zaten. Keza küresel ve geoit olduğunu düşünüyorum ve bana mantıklı gelen de bu. Ama Nasa ve diğer şirketler, uzay ile ilgili yapılan araştırmalar ve çalışmalara olan güvenimi maalesef yitirdim...

Amacım savunmak değil kesinlikle ama ABD gibi büyük bir devlet masraflı diye şu an Ay'a bir uzay gemisi yollamaması sence mantıklı mı Emre?

Attığın linkteki bağlantıyı okudum ama oturmayan şeyler mevcut maalesef açıklamalarda...
Ayrıca yatutarsa'nın attığı linkte aklına yatmayan kısımları söylersen mühendis gözüyle bakarak tartışabiliriz :A



Veya videodaki bir cümleyi sorabilirsin dakikasını belirterek veya herhangi bir soru sorabilirsin. Gerçekten her cümleyi söyleyebilirsin, elimden geldiğince ya da araştırıp öğrenerek bilimsel kaynaklarla ve formüllerle cevap vermeye çalışırım.
Kendimi bu işe adadım :D
 
Moderatörün son düzenlenenleri: